Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

DTZ Echinox: investitori de pe patru continente

Valoarea tranzactiilor imobiliare din piata locala s-a ridicat in 2016 la 850 mil. euro, in crestere cu 31% fata de anul precedent. 70% din achizitii au fost realizate de grupuri din afara Europei.
Profilul investitorilor interesati de piata imobiliara locala este in plin proces de diversificare, astfel ca aproape 70% din valoarea tranzactiilor realizate in 2016 au fost realizate de investitori din afara Europei, din tari precum Singapore, Africa de Sud sau Statele Unite ale Americii.
In urma cu zece ani, la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cei mai activi investitori proveneau din Austria, alte surse importante de capital pentru piata imobiliara fiind in tari precum Germania, Franta sau Marea Britanie.
Anul trecut, in topul celor mai mari investitori in piata locala s-au situat grupurile Growthpoint si NEPI din Africa de Sud, GIC din Singapore sau americanii de la Lone Star, proprietarii companiei GTC, alaturi de companii europene precum Catinvest (din Franta) sau PPF Real Estate (din Republica Ceha).
Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, DTZ Echinox
„Pentru piata imobiliara, anul 2016 a fost incurajator prin prisma unei lichiditati in crestere. Spectrul investitorilor care au cumparat active de dimensiuni semnificative in Romania s-a largit, tendinta care ne asteptam sa se mentina si in 2017. Randamentul investitiilor este constant, ceea ce contribuie la crearea unui mediu stabil si predictibil pentru potentialii cumparatori”.
Randamentele pentru proprietatile prime din Bucuresti se situeaza la nivelul de 7% pe segmentul de retail, respectiv 7.25% pe segmentul de birouri. Fata de randamentele din alte capitale din regiune (Varsovia, Praga, Bratislava si Budapesta) randamentele din Bucuresti sunt mai ridicate, in medie, cu 140 de puncte procentuale pe segmentul de birouri, respectiv 180 de puncte procentuale pe segmentul de retail.
Segmentul de birouri a fost in 2016 cel mai atractiv, cu o pondere de 44% din valoarea tranzactiilor, fiind urmat de retail (31%) si industrial (25%).
Din totalul volumului investitional, Bucuresti a atras 77%, cele mai tranzactionate proprietati fiind cladirile de birouri. In orasele regionale, interesul investitorilor a fost atras de segmentul spatiilor de retail, fiind tranzactionate centre comerciale localizate in Sibiu, Craiova, Piatra Neamt si Arad.
DTZ a fuzionat cu Cushman & Wakefield in 2015, la nivel global. Noua companie opereaza sub brandul Cushman & Wakefield, are peste 43.000 de angajati, gestioneaza peste 4 milioane de metri patrati la nivel global, in numele clientilor institutionali, corporate si privati si va avea venituri de peste 5.5 miliarde de dolari.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

70 de milioane de euro, atraşi de APIA Mureş în campania 2015

Articolul următor

Ness Digital Engineering - noul sediu in Openville

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share