Fonduri Europene Timiș

Politehnica Timișoara – model de implementare a proiectelor din fonduri europene

Fonduri în valoare de 1.277.764.611,54 lei (aprox. 284 milioane euro) au fost alocate universităților prin programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE). Raportul anual al Societății Academice din România (SAR) plasează Universitatea Politehnica Timișoara pe locul II în România, atât din perspectiva cuantumului fondurilor atrase, cât și din cea a corelării lor cu creșterea performanței instituționale.
Conform clasificării realizate de România Curată, topul celor 5 universități care au reușit să atragă cele mai multe resurse din programul POSCCE este următorul: Universitatea Politehnică din București – 220.812.776,00 lei, Universitatea Politehnica Timișoara – 74.519.518,00 lei, Universitatea Transilvania din Brașov – 60.000.000 lei, Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iași – 58.748.880 lei și USAMV Iași – 52.594.194,00 lei, potrivit timisoreni.ro.
„După cum v-am obișnuit deja, Universitatea Politehnica Timișoara informează comunitatea doar despre realizări certe, verificabile și vrednice de a fi cunoscute de toți cei care urmăresc parcursul universității noastre. Pe această cale, doresc să evidențiez faptul că performanța de a obține locul II pe țară este cu atât mai lăudabilă, cu cât numărul cadrelor didactice din UPT este considerabil mai mic decât cel al Politehnicii din București sau decât al altor universități care se laudă cu planurile de viitor, dar nu se regăsesc printre primii finaliști ai exercițiului financiar anterior”, a declarat Rectorul UPT, prof. dr. ing. Viorel – Aurel Șerban, potrivit sursei citate.
Exercițiul financiar pentru perioada 2007-2013 a fost prelungit până la data de 31 iulie 2015, astfel rezultatele și efectele programelor operaționale reprezintă încă obiectul unor analize pertinente pentru țara noastră.
Raportul SAR, emis în martie 2017, analizează modul în care au fost utilizate Fondurilor Structurale și de Coeziune de către beneficiarii celor 106 proiecte finanțate și în ce măsură poate fi corelată atragerea de fonduri cu creșterea performanței. Totodată, pentru că numărul de cereri de brevete a reprezentat un indicator relevant al POSCCE, au fost analizate datele publicate de către OSIM privind cererile înregistrate în perioada 2001-2012. S-a constatat o creștere substanțială a numărului de cereri depuse de către universități și institute de cercetare în perioada de finanțare POSCCE – 680 de cereri în 2010, de aproximativ 6 ori mai multe cereri în comparație cu anul 2001, scrie sursa citată.
Universitatea Politehnica Timișoara a reușit „să obțină locul II la nivel de țară, deoarece și-a asumat riscuri financiare mult peste media altor universități românești, punând pe primul dezvoltarea resursei umane și a infrastructurii universității, beneficii ale programului POSCCE”, a mai menționat Rectorul Politehnicii Timișoara.
UPT se remarcă printre primele universități din țară și în ceea ce privește corelarea valorii fondurilor atrase în cercetare cu performanța universității. Așadar, „scorul de meritocrație” dezvoltat pe baza numărului de citări al coordonatorilor de doctorat evidențiază recunoașterea internațională de care se bucură Politehnica Timișoara. Aceste rezultate sunt conforme cu poziția obținută de UPT în prestigioasa clasificare SCImago Institutions Rankings, care, în 2016, poziționa Politehnica din București pe locul I și Politehnica din Timișoara pe locul II în topul universităților din România.

Related posts

Gazprom, vastă campanie de explorare petrolieră în Bihor şi Timiş

Stefana Muresan

Cluj-Napoca investește zeci de milioane de euro în tramvaie și troleibuze noi

Stefana Muresan

Proiect european cu stand de taximetre electrice la Cluj

Nora Dumitrescu

Inseminări in vitro în cadrul noului spital public din Timiș

Stefana Muresan

Bilanț pentru sectorul zootehnic: peste 606 milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor de producție

Ion Surdu

FRI-EL Buildings dezvolta Ateneo la Timisoara. 1.300 de apartamente si facilitati integrate sunt prevazute in proiect.

Robert Bloancă

O plantație de aluni din Timiș produce materie primă pentru Ferrero Rocher sau Raffaello

Stefana Muresan

Gara de Nord Timișoara va fi renovată cu 21 de milioane de lei

Robert Bloancă

Compania de Apă Someș va moderniza infrastructura de apă-canal în Sălaj

Nora Dumitrescu

Nou magazin Ikea de la Timişoara, aşteptat să fie deschis în cursul anului viitor

Robert Bloancă

[Enjoy Transylvania!] Cuvântul cheie: fondurile europene, pentru cel mai mare proiect de regenerare urbană din România

Transilvania Business

„Proiectul pentru România” va aduce anual 345 milioane de euro la bugetul de stat

Traian Dan

Producătorul de lacuri şi vopsele Azur din Timişoara, cifră de afaceri de 25,5 mil. euro în primele nouă luni

Stefana Muresan

Compania bistrițeană Datacor caută constructor pentru fabrica de 3,6 mil. lei

Stefana Muresan

Sălăjenii vor bea apă din lacul Tarnița

Nora Dumitrescu

Salariul mediu net din Timiș este în scădere

Robert Bloancă

În septembrie se va inaugura la Timișoara cea mai mare fabrică de asamblat biciclete din Europa. Investiția, 30 de milioane

Robert Bloancă

Peste 100 de milioane de euro pentru 65.000 de fermieri afectați de criza sanitară

Ion Surdu

25.000 de utilizatori îşi desfăşoară activitatea educaţională sau didactică pe platforma virtuală a Universităţii Politehnica Timişoara

Robert Bloancă

Finanțare europeană pentru Centrul „Smart Industries” al Universității Oradea

Traian Dan

Moment aniversar pentru Asociația OncoHelp, care împlinește 15 ani de existență

Nicolae Pop

Programul Operațional Regional a adus în Regiunea Vest contracte semnate pentru 2,2 miliarde de euro

Robert Bloancă

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Timişoara se modernizează şi se extinde cu peste cinci milioane de lei

Robert Bloancă

S-a lansat licitația pentru proiectarea și execuția Parcului Științific și Tehnologic Bihor

Traian Dan

Leave a Comment