Inovația poate aduce servicii și beneficii majore, dar, fiind într-o lume interconectată, dușmanii sunt acum invizibili, iar securitatea devine foarte importantă, a declarat joi, la Cluj Connecting Day, președintele companiei de IT Brinel, Marcel Borodi, potrivit Agerpres.
„Suntem într-o perioadă globală, într-o lume interconectată și dușmanii sunt acum invizibili. Nu știți când, de unde și prin ce mijloace se pătrunde în sistemele dumneavoastră. Acum e nevoie de vizibilitate, de o altă abordare, pentru a ști că cineva umblă sau nu umblă prin sistemele mele, prin rețeaua mea. Trebuie să știu că cineva a încercat, a pătruns, ce a făcut. E important să mă apăr dacă mă atacă cineva și dacă a reușit să îmi producă daune să reușesc să îmi revin și să-mi reiau viața de zi cu zi. (…) Climatul din jurul nostru, indiferent că ne referim la climatul general, politic, militar, economic sau la viața personală, ne este afectat de probleme de securitate. Inovația poate aduce servicii majore, beneficii majore, dar, când ești afectat, când securitatea este pusă sub semnul întrebării, nu reușești în aceeași măsură să fii productiv sau să te bucuri de rezultatele muncii tale”, a afirmat Borodi, potrivit sursei citate.
Potrivit acestuia, conceptul de securitate trebuie înțeles din multe unghiuri și poate fi privit sub multe aspecte, atacatorii putând fi atât vizibili, cât și invizibili.
„Conceptul de securitate trebuie înțeles din multe unghiuri și poate fi privit sub multe aspecte. În jurul meu, fără să fiu un expert, am avut destul de multe telefoane sau întrebări de la oameni deosebiți din comunitatea noastră care, la un moment dat, au pățit-o. Foarte natural, foarte simplu, n-au făcut nimic rău. Au fost o țintă, întâmplătoare sau nu. Odată se întâmplă. Din perspectiva personală, vreau să spun că sunt foarte norocos, aproape în fiecare zi câștig la diverse forme de loterii sau moșteniri, toată lumea vrea să îmi ofere zeci de milioane și îmi cere doar datele proprii, contul, să-mi verse acele milioane ca să facem acte caritabile împreună sau ca să-i investesc, să-i administrez. Eu mă consider norocos, dar nu chiar atât de norocos. Asta e partea vizibilă. Dar sunt alții care nu spun, nu arată și totuși ajung în perimetrul intim și la date pe care n-ați vrea să le stăpânească. Dacă vă gândiți și la explozia Internet banking-ului și la datele pe care le aveți în diverse device-uri, atunci cu atât mai mult îngrijorarea — ca indivizi, ca profesioniști, ca organizații — crește”, a explicat președintele Brinel.
El a subliniat că, din cauza dependenței de ceea ce se întâmplă în jur, este greu pentru cineva să se ferească de cei care nu au intenții tocmai bune, iar nevoia de securitate este foarte importantă și vine imediat după partea de nevoi fiziologice sau cea de operațiuni de bază.
„Atât de mult suntem dependenți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru încât nu putem să ne ferim de alții, cel puțin la fel de capabili, dar care au interesul opus. Și dacă ne ducem, atât la nivel personal, cât și la nivel organizațional, nevoia de securitate este una de bază și vine după partea de nevoi fiziologice și, dincolo de basic operation, de supraviețuire, după partea fără de care nu poate exista organizația, imediat după aceea, nevoia de safety, de siguranță, de securitate. La nivel de persoană o privești într-un fel, la nivel de organizație trebuie să o vezi din toate perspectivele. După criza din 2008, în organizațiile financiare, de exemplu, nu a mai fost la conducere departamentul comercial, ci a fost la conducere risk managementul. În multe organizații, într-o perioadă de insolvență sau de altceva, nu mai conduce partea care de regulă trage piața înainte, ci este cineva care are grijă să nu dai credit comercial la firma respectivă pentru că are risc de insolvență, nu vinde acolo pentru că nu știi dacă ne încasăm banii. (…) Lumea începe să fie mai închisă și dacă ne uităm la conducătorii care au câștigat alegeri în ultima vreme sau care s-ar putea să câștige alegeri, dacă ne uităm la tripleta președintele Americii, președintele Rusiei și unul dintre candidații la președinția Franței ne gândim deja cât de multă îngrijorare naște în piețe și cât de multe turbulențe pot fi. N-ar trebui să ne afecteze pe noi individual, dar, în egală măsură, vor genera niște procese. Nu știm când și cum poate să intervină un incident, nu știm care vor fi efectele asupra noastră, dar suntem obligați să căutăm acele măsuri care stau în puterea noastră prin care să evităm să ne impacteze în mod negativ sau să ne impacteze ușor”, a mai spus Borodi.
Acesta a menționat, totodată, că în România este o criză de resurse specializate în domeniul serviciilor informatice, generată fie de emigrație sau de creșterea complexității problemelor, fie de creșterea numărului de jucători în piață care oferă servicii către exterior.
„Există o criză reală de resurse și credem, sperăm că acest deficit, pe de o parte, va fi compensat de universități, iar, pe de altă parte, credem că va crește nevoia de astfel de servicii și sperăm să fim un jucător important pe această piață a serviciilor informatice”, a precizat șeful Brinel.
Brinel activează de peste 25 de ani pe piața IT din România și anul trecut cifra sa de afaceri a crescut cu circa 15%, la 27 milioane euro . Compania este prezentă în câteva locații cheie din țară, precum București, Cluj, Sibiu și Oradea. De-a lungul timpului, Brinel a evoluat de la servicii PC, rețele, la aplicații soft și în ultimii ani face o încercare de a combina partea de integrare de sistem cu partea de infrastructură. Brinel colaborează strâns cu Cisco, parteneriat ce a fost dezvoltat în urma exploziei Internetului.
„Colaborarea cu Cisco este un fel de evoluție inevitabilă. Poate că atunci când aveam clienți mai mici sau când aveam rețele mai mici puteam să ne descurcăm cu soluții mai ieftine. Poate atunci când atacurile erau mai simple la nivel de PC sau se transmiteau când mutai discheta de la unul la altul puteam să ne descurcăm cu soluții de securitate, antivirus, mai modeste sau cu acoperire mai îngustă. Dar, cu explozia de comunicații, explozia Internetului, cu toate evoluțiile pe care le-a generat, nu poți să te dezvolți, nu poți să te aperi, să evoluezi fără niște parteneriate solide. Partea de preocupare comună este legată mai mult de partea de Center date și cea de securitate”, a explicat Marcel Borodi.
Circa 250 de profesioniști și specialiști în IT&C din companiile private și instituțiile publice au participat joi la cea de-a doua ediție a Cluj Connecting Day, eveniment dedicat securității cibernetice.
Citește și:
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
Baza7 – Schimbare continuă. Cum un startup românesc ridică standardul în lumea liberilor profesioniști din IT
Într-un context în care cererea pentru servicii IT de calitate a explodat, iar oferta, în special în zona…
3 iulie 2025
Tramvaie dotate cu sisteme ce reduc riscurile de coliziune, la Oradea
Oradea a primit deja primul tramvai echipat cu sistemul de ultimă generație care avertizează coliziunea frontală. Tram Forward…
3 iulie 2025
Cum alegi laptopul potrivit pentru muncă, educație sau antreprenoriat.
Într-o perioadă în care mobilitatea și digitalizarea sunt esențiale, alegerea laptopului potrivit a devenit o decizie strategică, nu…
3 iulie 2025
Digitalizarea, cea mai mare provocare pentru companiile de arhivare fizică
Foarte multe companii de arhivare au făcut pasul spre digitalizare, pas care a însemnat și creșterea exponențială a…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Investiții
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Infrastructură
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Turism
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Educație
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
