Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Marcel Borodi (Brinel), despre conceptul de securitate, la Cluj Connecting Day

Inovația poate aduce servicii și beneficii majore, dar, fiind într-o lume interconectată, dușmanii sunt acum invizibili, iar securitatea devine foarte importantă, a declarat joi, la Cluj Connecting Day, președintele companiei de IT Brinel, Marcel Borodi, potrivit Agerpres.
“Suntem într-o perioadă globală, într-o lume interconectată și dușmanii sunt acum invizibili. Nu știți când, de unde și prin ce mijloace se pătrunde în sistemele dumneavoastră. Acum e nevoie de vizibilitate, de o altă abordare, pentru a ști că cineva umblă sau nu umblă prin sistemele mele, prin rețeaua mea. Trebuie să știu că cineva a încercat, a pătruns, ce a făcut. E important să mă apăr dacă mă atacă cineva și dacă a reușit să îmi producă daune să reușesc să îmi revin și să-mi reiau viața de zi cu zi. (…) Climatul din jurul nostru, indiferent că ne referim la climatul general, politic, militar, economic sau la viața personală, ne este afectat de probleme de securitate. Inovația poate aduce servicii majore, beneficii majore, dar, când ești afectat, când securitatea este pusă sub semnul întrebării, nu reușești în aceeași măsură să fii productiv sau să te bucuri de rezultatele muncii tale”, a afirmat Borodi, potrivit sursei citate.
Potrivit acestuia, conceptul de securitate trebuie înțeles din multe unghiuri și poate fi privit sub multe aspecte, atacatorii putând fi atât vizibili, cât și invizibili.
“Conceptul de securitate trebuie înțeles din multe unghiuri și poate fi privit sub multe aspecte. În jurul meu, fără să fiu un expert, am avut destul de multe telefoane sau întrebări de la oameni deosebiți din comunitatea noastră care, la un moment dat, au pățit-o. Foarte natural, foarte simplu, n-au făcut nimic rău. Au fost o țintă, întâmplătoare sau nu. Odată se întâmplă. Din perspectiva personală, vreau să spun că sunt foarte norocos, aproape în fiecare zi câștig la diverse forme de loterii sau moșteniri, toată lumea vrea să îmi ofere zeci de milioane și îmi cere doar datele proprii, contul, să-mi verse acele milioane ca să facem acte caritabile împreună sau ca să-i investesc, să-i administrez. Eu mă consider norocos, dar nu chiar atât de norocos. Asta e partea vizibilă. Dar sunt alții care nu spun, nu arată și totuși ajung în perimetrul intim și la date pe care n-ați vrea să le stăpânească. Dacă vă gândiți și la explozia Internet banking-ului și la datele pe care le aveți în diverse device-uri, atunci cu atât mai mult îngrijorarea — ca indivizi, ca profesioniști, ca organizații — crește”, a explicat președintele Brinel.
El a subliniat că, din cauza dependenței de ceea ce se întâmplă în jur, este greu pentru cineva să se ferească de cei care nu au intenții tocmai bune, iar nevoia de securitate este foarte importantă și vine imediat după partea de nevoi fiziologice sau cea de operațiuni de bază.
“Atât de mult suntem dependenți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru încât nu putem să ne ferim de alții, cel puțin la fel de capabili, dar care au interesul opus. Și dacă ne ducem, atât la nivel personal, cât și la nivel organizațional, nevoia de securitate este una de bază și vine după partea de nevoi fiziologice și, dincolo de basic operation, de supraviețuire, după partea fără de care nu poate exista organizația, imediat după aceea, nevoia de safety, de siguranță, de securitate. La nivel de persoană o privești într-un fel, la nivel de organizație trebuie să o vezi din toate perspectivele. După criza din 2008, în organizațiile financiare, de exemplu, nu a mai fost la conducere departamentul comercial, ci a fost la conducere risk managementul. În multe organizații, într-o perioadă de insolvență sau de altceva, nu mai conduce partea care de regulă trage piața înainte, ci este cineva care are grijă să nu dai credit comercial la firma respectivă pentru că are risc de insolvență, nu vinde acolo pentru că nu știi dacă ne încasăm banii. (…) Lumea începe să fie mai închisă și dacă ne uităm la conducătorii care au câștigat alegeri în ultima vreme sau care s-ar putea să câștige alegeri, dacă ne uităm la tripleta președintele Americii, președintele Rusiei și unul dintre candidații la președinția Franței ne gândim deja cât de multă îngrijorare naște în piețe și cât de multe turbulențe pot fi. N-ar trebui să ne afecteze pe noi individual, dar, în egală măsură, vor genera niște procese. Nu știm când și cum poate să intervină un incident, nu știm care vor fi efectele asupra noastră, dar suntem obligați să căutăm acele măsuri care stau în puterea noastră prin care să evităm să ne impacteze în mod negativ sau să ne impacteze ușor”, a mai spus Borodi.
Acesta a menționat, totodată, că în România este o criză de resurse specializate în domeniul serviciilor informatice, generată fie de emigrație sau de creșterea complexității problemelor, fie de creșterea numărului de jucători în piață care oferă servicii către exterior.
“Există o criză reală de resurse și credem, sperăm că acest deficit, pe de o parte, va fi compensat de universități, iar, pe de altă parte, credem că va crește nevoia de astfel de servicii și sperăm să fim un jucător important pe această piață a serviciilor informatice”, a precizat șeful Brinel.
Brinel activează de peste 25 de ani pe piața IT din România și anul trecut cifra sa de afaceri a crescut cu circa 15%, la 27 milioane euro . Compania este prezentă în câteva locații cheie din țară, precum București, Cluj, Sibiu și Oradea. De-a lungul timpului, Brinel a evoluat de la servicii PC, rețele, la aplicații soft și în ultimii ani face o încercare de a combina partea de integrare de sistem cu partea de infrastructură. Brinel colaborează strâns cu Cisco, parteneriat ce a fost dezvoltat în urma exploziei Internetului.
“Colaborarea cu Cisco este un fel de evoluție inevitabilă. Poate că atunci când aveam clienți mai mici sau când aveam rețele mai mici puteam să ne descurcăm cu soluții mai ieftine. Poate atunci când atacurile erau mai simple la nivel de PC sau se transmiteau când mutai discheta de la unul la altul puteam să ne descurcăm cu soluții de securitate, antivirus, mai modeste sau cu acoperire mai îngustă. Dar, cu explozia de comunicații, explozia Internetului, cu toate evoluțiile pe care le-a generat, nu poți să te dezvolți, nu poți să te aperi, să evoluezi fără niște parteneriate solide. Partea de preocupare comună este legată mai mult de partea de Center date și cea de securitate”, a explicat Marcel Borodi.
Circa 250 de profesioniști și specialiști în IT&C din companiile private și instituțiile publice au participat joi la cea de-a doua ediție a Cluj Connecting Day, eveniment dedicat securității cibernetice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Vulcan, cea mai mare comandă din istoria companiei

Articolul următor

The MIPIM Awards 2017 winners

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share