București Real Estate Ultimele stiri

Mai multi bani in industria hoteliera din CEE

• Cererea investitorilor a atins un nivel record; Volumul de investitii a crescut cu 66% in 2016, comparativ cu anul precedent.
• Principalii indicatori de performanta au crescut in 2016, inclusiv gradul de ocupare, crescand pretul camerelor si profitabilitatea.
• Rentabilitatea ridicata si disponibilitatea capitalului vor conduce la un 2017 performant pe acest segment si vom asista la un numar mare de noi inaugurari de hoteluri.

Volumul de investitii hoteliere din 2016 a totalizat aproximativ 1,2 miliarde de euro, cu 46 de tranzactii inregistrate pe pietele principale din Europa Centrala si de Est. Prin comparatie, anul 2015 a inregistrat 45 de tranzactii cu o valoare totala de aproximativ 700 de milioane de euro. Austria a fost vedeta regiunii, cu aproape 800 de milioane de euro tranzactionati, reprezentand 67% din volumul total de investitii. Cea mai mare tranzatie a fost in valoare de 200 de milioane de euro.

In alte piete din Europa Centrala si de Est, volumul a fost mai scazut decat in 2015, Polonia inregistrand cel mai mare declin, cu mai mult de jumatate din volumul de investitii precedent. Republica Ceha a atras 18% din totalul investitiilor din Europa Centrala si de Est. Cele mai multe investitii au avut loc la Praga, unde s-au realizat 7 tranzactii, incluzand Old Town Hilton, Park Hotel si Chopin Hotel.

Industria hoteliera din Europa Centrala si de Est a raportat cresteri ale tuturor indicatorilor de performanta.

Un numar mai mare de turisti au ales destinatii din Europa Centrala si de Est, astfel rata de ocupare a revenit sau chiar a depasit nivelurile de dinaintea crizei, ajungand la o medie de 72%, fata de 69% in perioada crizei. Pe masura ce costul calatoriilor in Europa Centrala si de Est a crescut, iar tarifele camerelor de hotel s-au majorat, profiturile au fost in crestere. Tariful mediu pe camera a crescut de la 73,6 euro pe zi in 2015 la 76,6 euro in 2016. In timp ce pietele din Est au realizat o crestere procentuala de doua cifre, pietele mai mature ale Europei Centrale, inclusiv Viena, Praga si Varsovia au inregistrat o crestere de aproximativ 6%.

Europa Centrala si de Est a atras numeroase investitii din Orientul Indepartat, Orientul Mijlociu, America, dar si din Europa. Astfel, regiunea a atras un interes cu adevarat international.

„In ultimii ani, Europa Centrala si de Est a atras un important volum de capital datorita faptului ca grupuri diverse de investitori doresc sa beneficieze de performantele industriei hoteliere din regiune. Printre factorii cheie ai dezvoltarii se afla si trendul de crestere a turismului international in Europa Centrala si de Est, proces sustinut de turistii din Asia, precum si trendul de reorientare a turismului din alte zone cum ar fi Africa de Nord si Europa de Vest. Mai mult decat atat, dorinta bancilor de a finanta achizitii hoteliere a atras in mod semnificativ cererea mare a investitorilor”, spune David Nath, Head of CEE Hospitality Team at Cushman & Wakefield.
Apetitul bancilor pentru creditare este reflectat de randamentele activitatii de dezvoltare a industriei hoteliere, astfel in 2017 se asteapta o suplimentare de 4.000 de camere in capitalele din Europa Centrala si de Est. Pietele cu cele mai mari perspective de dezvoltare sunt Varsovia si Budapesta. Praga reprezinta o exceptie, avand un stoc limitat de hoteluri in curs de dezvoltare, din cauza constrangerilor urbanistice si a numarului scazut de terenuri disponibile, potrivite pentru dezvoltarea de hoteluri.

„Chiar daca ne asteptam la o usoara incetinire a cresterilor pe acest segment pe parcursul anului 2017, piata de investitii in hoteluri ramane la un nivel mai ridicat decat in alte piete mature din Europa de Vest. Vom vedea crescand, de asemenea, investitiile si pe pietele mai putin mature, cum ar fi Bucuresti si Sofia” spune Frederic Le Fichoux, Head of Hotel Transactions – Continental Europe. El mai adauga si faptul ca „Tariful mediu zilnic este de asteptat sa creasca in continuare, generand randamente ridicate pentru investitori, mai ales pe pietele mai mature din Europa Centrala si de Est, unde fondul de dezvoltare este limitat”.

„Industria hoteliera din Romania beneficiaza in prezent de fundamente pozitive si de un potential de crestere semnificativ. Principalii indicatori din Bucuresti, nu doar ca au avut o dinamica pozitiva, dar au inregistrat si cresteri aproape duble ca procent fata de alte capitale precum Praga si Varsovia. Astfel, in 2016 rata de ocupare hoteliera in Bucuresti a crescut cu 4.7% fata de anul precedent, iar tariful mediu pe camera a inregistrat o crestere de 5.8%.” a declarat Marius Grigorica, Senior Broker Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.
In general, activitatea investitorilor va fi notabila in cursul anului 2017, mai ales pe pietele de investitii hoteliere din Ungaria, Austria si Romania, avand in vedere activele ce urmeaza a fi puse in vanzare sau pe cale de a fi tranzactionate in aceste piete.

* Europa Centrala si de Est se refera la Cehia, Polonia, Austria, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Romania.

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii global in domeniul serviciilor imobiliare comerciale, ajutandu-si clientii sa transforme modul in oamenii lucreaza, cumpara si traiesc. Cei 43.000 de angajati ai companiei din mai mult de 60 de tari furnizeaza perspective locale si globale, reusind sa creeze o valoare semnificativa pentru proprietarii si investitorii din intreaga lume. Cushman & Wakefield se pozitioneaza printre cele mai mari firme care ofera servicii imobiliare, avand venituri de 5 miliarde de dolari in cadrul serviciilor principale ale companiei: inchirieri, gestionarea activelor, piete de capital, administrarea proprietatilor (numit C&W Services), servicii globale de administrare, gestionarea investitiilor (numit DTZ Investors), servicii de proiect si de dezvoltare, reprezentarea chiriasilor, evaluare si consultanta. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

Related posts

16 proiecte promovate de ANAR la Ministerul Fondurilor Europene

redactia

Cei mai importanți jucători din industria agriculturii și-au dat întâlnire la cea de-a VII-a ediție a „Romanian Food & Agribusiness Conference”

Papuc Irina

Euro a împlinit 20 de ani

redactia

Spitalul Clinic Municipal Oradea, reabilitat cu aproape 8 mil. euro

Stefana Muresan

Clujenii de la Net Brinel şi-au majorat linia de credit de la ING de la 2,5 la 6,4 mil. euro

redactia

UVT participă la proiectul de înființare a Universității Europene UNITA

Stefana Muresan

Bilanțul pieței de imobiliare în 2020: Vârf pentru investiții – aproape 10% din volumul regiunii, fluctuații în restul sectoarelor. 2021, anul revenirii

Ion Surdu

ARTmania Events, compania care s-a ocupat de vizita Papei Francisc la Blaj, la bilanț

Ligia Voro

Florin Segărceanu: “Golful este un sport care te solicită foarte mult mental”

Ligia Voro

Nouă clădire pentru secţia de psihiatrie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

redactia

Extindere a rețelei de distribuție a gazelor naturale: intenții de un miliard de euro

Ion Surdu

Planificăm continuarea telemuncii și după pandemie, dar într-un sistem hibrid | Vertiv – guest view

Ionut Oprea

Banca Transilvania, premiată de ASF pentru responsabilitate socială

Stefana Muresan

Zitec țintește afaceri în creştere cu până la 20% și angajează câteva zeci de persoane în Bucureşti şi Braşov

Stefana Muresan

Tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova-Pitești a fost trimis la ANAP

Ligia Voro

Ministerul Economiei: Proiectul de OUG privind plafonarea preţului la gaze, asumat de Guvern pentru protecţia populaţiei

redactia

Noul „star“ al economiei locale: Daimler a depășit 1,6 mld. € cu fabrica de cutii de viteze din Sebeş

Stefana Muresan

Ziua Europeană a Parcurilor, marcată de Romsilva la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani

Stefana Muresan

CNAIR, licitaţie de 9,6 milioane de euro pentru achiziţia de panouri fonoabsorbante

redactia

Competențe digitale pentru persoanele peste 51 de ani printr-un proiect UE

Traian Dan

Aliz Kosza lanseaza Business Mentoring House

Ionut Oprea

Ministrul Sănătății, despre taxa clawback: A fost aplicată fără discernământ

Papuc Irina

Fonduri europene de peste 10 milioane de euro, câştigate de Primăria Sebeş, anul trecut

Stefana Muresan

RAAL Bistrița prognozează un plus record de 18 mil. euro, mizând și pe industria autovehiculelor electrice

Stefana Muresan

Leave a Comment