București Real Estate Ultimele stiri

Mai multi bani in industria hoteliera din CEE

• Cererea investitorilor a atins un nivel record; Volumul de investitii a crescut cu 66% in 2016, comparativ cu anul precedent.
• Principalii indicatori de performanta au crescut in 2016, inclusiv gradul de ocupare, crescand pretul camerelor si profitabilitatea.
• Rentabilitatea ridicata si disponibilitatea capitalului vor conduce la un 2017 performant pe acest segment si vom asista la un numar mare de noi inaugurari de hoteluri.

Volumul de investitii hoteliere din 2016 a totalizat aproximativ 1,2 miliarde de euro, cu 46 de tranzactii inregistrate pe pietele principale din Europa Centrala si de Est. Prin comparatie, anul 2015 a inregistrat 45 de tranzactii cu o valoare totala de aproximativ 700 de milioane de euro. Austria a fost vedeta regiunii, cu aproape 800 de milioane de euro tranzactionati, reprezentand 67% din volumul total de investitii. Cea mai mare tranzatie a fost in valoare de 200 de milioane de euro.

In alte piete din Europa Centrala si de Est, volumul a fost mai scazut decat in 2015, Polonia inregistrand cel mai mare declin, cu mai mult de jumatate din volumul de investitii precedent. Republica Ceha a atras 18% din totalul investitiilor din Europa Centrala si de Est. Cele mai multe investitii au avut loc la Praga, unde s-au realizat 7 tranzactii, incluzand Old Town Hilton, Park Hotel si Chopin Hotel.

Industria hoteliera din Europa Centrala si de Est a raportat cresteri ale tuturor indicatorilor de performanta.

Un numar mai mare de turisti au ales destinatii din Europa Centrala si de Est, astfel rata de ocupare a revenit sau chiar a depasit nivelurile de dinaintea crizei, ajungand la o medie de 72%, fata de 69% in perioada crizei. Pe masura ce costul calatoriilor in Europa Centrala si de Est a crescut, iar tarifele camerelor de hotel s-au majorat, profiturile au fost in crestere. Tariful mediu pe camera a crescut de la 73,6 euro pe zi in 2015 la 76,6 euro in 2016. In timp ce pietele din Est au realizat o crestere procentuala de doua cifre, pietele mai mature ale Europei Centrale, inclusiv Viena, Praga si Varsovia au inregistrat o crestere de aproximativ 6%.

Europa Centrala si de Est a atras numeroase investitii din Orientul Indepartat, Orientul Mijlociu, America, dar si din Europa. Astfel, regiunea a atras un interes cu adevarat international.

„In ultimii ani, Europa Centrala si de Est a atras un important volum de capital datorita faptului ca grupuri diverse de investitori doresc sa beneficieze de performantele industriei hoteliere din regiune. Printre factorii cheie ai dezvoltarii se afla si trendul de crestere a turismului international in Europa Centrala si de Est, proces sustinut de turistii din Asia, precum si trendul de reorientare a turismului din alte zone cum ar fi Africa de Nord si Europa de Vest. Mai mult decat atat, dorinta bancilor de a finanta achizitii hoteliere a atras in mod semnificativ cererea mare a investitorilor”, spune David Nath, Head of CEE Hospitality Team at Cushman & Wakefield.
Apetitul bancilor pentru creditare este reflectat de randamentele activitatii de dezvoltare a industriei hoteliere, astfel in 2017 se asteapta o suplimentare de 4.000 de camere in capitalele din Europa Centrala si de Est. Pietele cu cele mai mari perspective de dezvoltare sunt Varsovia si Budapesta. Praga reprezinta o exceptie, avand un stoc limitat de hoteluri in curs de dezvoltare, din cauza constrangerilor urbanistice si a numarului scazut de terenuri disponibile, potrivite pentru dezvoltarea de hoteluri.

„Chiar daca ne asteptam la o usoara incetinire a cresterilor pe acest segment pe parcursul anului 2017, piata de investitii in hoteluri ramane la un nivel mai ridicat decat in alte piete mature din Europa de Vest. Vom vedea crescand, de asemenea, investitiile si pe pietele mai putin mature, cum ar fi Bucuresti si Sofia” spune Frederic Le Fichoux, Head of Hotel Transactions – Continental Europe. El mai adauga si faptul ca „Tariful mediu zilnic este de asteptat sa creasca in continuare, generand randamente ridicate pentru investitori, mai ales pe pietele mai mature din Europa Centrala si de Est, unde fondul de dezvoltare este limitat”.

„Industria hoteliera din Romania beneficiaza in prezent de fundamente pozitive si de un potential de crestere semnificativ. Principalii indicatori din Bucuresti, nu doar ca au avut o dinamica pozitiva, dar au inregistrat si cresteri aproape duble ca procent fata de alte capitale precum Praga si Varsovia. Astfel, in 2016 rata de ocupare hoteliera in Bucuresti a crescut cu 4.7% fata de anul precedent, iar tariful mediu pe camera a inregistrat o crestere de 5.8%.” a declarat Marius Grigorica, Senior Broker Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.
In general, activitatea investitorilor va fi notabila in cursul anului 2017, mai ales pe pietele de investitii hoteliere din Ungaria, Austria si Romania, avand in vedere activele ce urmeaza a fi puse in vanzare sau pe cale de a fi tranzactionate in aceste piete.

* Europa Centrala si de Est se refera la Cehia, Polonia, Austria, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Romania.

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii global in domeniul serviciilor imobiliare comerciale, ajutandu-si clientii sa transforme modul in oamenii lucreaza, cumpara si traiesc. Cei 43.000 de angajati ai companiei din mai mult de 60 de tari furnizeaza perspective locale si globale, reusind sa creeze o valoare semnificativa pentru proprietarii si investitorii din intreaga lume. Cushman & Wakefield se pozitioneaza printre cele mai mari firme care ofera servicii imobiliare, avand venituri de 5 miliarde de dolari in cadrul serviciilor principale ale companiei: inchirieri, gestionarea activelor, piete de capital, administrarea proprietatilor (numit C&W Services), servicii globale de administrare, gestionarea investitiilor (numit DTZ Investors), servicii de proiect si de dezvoltare, reprezentarea chiriasilor, evaluare si consultanta. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

Related posts

Cea mai mare expoziție de motociclete din România

redactia

Investiție de peste 1 milion de euro pentru modernizarea pieței centrale din Câmpeni

Papuc Irina

România, pe cale să devină un jucător decisiv în energia de peste Prut

Stefana Muresan

Cluj-Napoca: Proiecte eligibile de peste 150 mil. euro fonduri europene

redactia

Teraplast renunță la disponibilizarea a peste 8% din forța sa de muncă

Ion Surdu

VIDEO: Daimler a inaugurat producția cutiilor de viteze automate cu opt trepte cu dublu ambreiaj în România

redactia

Cămara Moțului, o afacere din Alba, realizează produse tradiţionale după reţete transmise de la o generație la alta

redactia

Cati kilometri de autostrada au fost inaugurati si ce alte proiecte de infrastructura au fost finalizate sau incepute in 2018?

redactia

Clujul a inaugurat prima arteră “smart” din țară

Nora Dumitrescu

Kozma Mónika, propuneri de proiecte pentru revitalizarea economiei județului Mureș

Ligia Voro

Studiu EnergyPal: Doar 14% dintre companii au un sistem de smart metering pe echipamentele principale

Stefana Muresan

Bucătarul șef de la Ramada Sibiu va participa la o competiție internațională. Meniul gândit este o invitație la descoperirea spațiului cultural sibian

Papuc Irina

Clujul are stand la Târgul de Crăciun de la Koln

Nora Dumitrescu

Metalica SA, 70 de ani de tradiţie şi inovaţie

Stefana Muresan

Depozitul ecologic de deșeuri al Maramureșului, gata până în vară

Nora Dumitrescu

CJ | Noul sediu EBS – NTT Data

Transilvania Business

Numărul de angajați din industria serviciilor de afaceri din Cluj va crește cu 10% în 2020

Papuc Irina

PRIMER anunță o criză a medicamentelor fabricate în România: Explozie a preţului materiilor prime fabricate în China

Papuc Irina

Fonduri pentru fermierii din toată țara. Studiu de caz: Ridichile și ardeii de Apahida cresc cu tractorul european

redactia

Secțiunea de autostradă Sebeș-Turda are finanțare: 272 mil. de euro din fondul european de dezvoltare regională

Stefana Muresan

Zonă de agrement și debarcader pe malul râului Mureș la Alba Iulia: licitație și execuție în 2020

Papuc Irina

Bihor: Primul centru de colectare și procesare legume-fructe preluate direct de la țărani

Stefana Muresan

Grupul elvetian Artemis creeaza un cluster industrial in vestul tarii

Ionut Oprea

Primăria Sibiu caută cel mai bun proiect pentru un complex de locuințe sociale și de serviciu. Terenul disponibil – peste 13.000 mp

Papuc Irina

Leave a Comment