Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mediul de afaceri francofon investește în educația din Transilvania

Firme francofone de notorietate precum Energom, Atracore, NTN-SNR, Michelin, Emerson, Fundația Polisano, Schneider Electric România sau Khar&Partners preiau inițiativa motivării elevilor de a percepe mediul de afaceri diferit: un promotor în pregătirea performantă și adaptată la realitatea de pe piața muncii.
Reprezentanții mediului de afaceri francofon manifestă un interes constant și activ față de mediul educațional din Transilvania. Prin interacțiunile cu elevii școlilor de profil teoretic, tehnic sau vocațional, oamenii de afaceri mizează pe direcționarea tinerilor spre domenii de actualitate și pe orientarea spre competențe precum gândirea inovativă, comunicarea ‘de marketing’ sau integrarea în echipe de lucru. De asemenea, reorientarea spre limba franceză, considerată drept un atuu major al unui viitor angajat într-o companie francofonă, reprezintă o încurajare adresată tinerilor de a se diferenția în parcursul lor profesional și de a-și deschide șansa promovării într-o țară francofonă.
Această inițiativă a firmelor francofone este vizibilă în Transilvania prin intermediul seriei de concursuri Premiile Cluburilor Francofone de Afaceri. Aflată la cea de-a treia ediție, competiția a presupus vizite în peste 80 de licee și întâlniri cu peste 4000 de elevi, cu subiecte de concurs din trei domenii inovatoare — IT, ecoindustrie și sănătate — și 114 dosare jurizate de către firmele francofone partenere. Concurența a fost acerbă, iar deliberarea juriului una dificilă, fiind desemnate trei dosare cele mai bune pentru fiecare domeniu de concurs propus.
SECTIUNEA IT
Premiul I: Udrea Horațiu, Cucu Adriana, prof. Cojocaru Gabriel (Colegiul Național Gheorghe Lazăr Sibiu)
Premiul II: Maduta Adrian, Cosma Andreea, Ștefanescu Mihai, Juhasz Norbert, prof. Matei Corina si prof. Gergely Eniko (Colegiul Național Emanuil Gojdu Oradea)
Premiul III: Fodor George David, Truta Vlad Cristian, Bagaian Dan Valeriu, prof. Larisa Urcan (Liceul Teoretic Petru Maior Ocna Mureș)
SECȚIUNEA ECOINDUSTRIE
Premiul I: Bogdan Sergiu Ioan, Miere Vlad Ciprian, prof. Tudoricescu Radita și prof. Ana Daciana (Colegiul Tehnic Alexandru Papiu Ilarian Zalău)
Premiul II: Moldovan Violeta, Iarca Gabriel, Mihaiu Nadia, prof. Popa Adriana și prof. Megelea Monica (Colegiul Național Doamna Stanca Făgăraș)
Premiul III: Cuc Codruța, Mureșan Mădălina, Pop Olimpia, Rezmuves Diana, prof. Buzilă Delia și prof. Niculut Alina (Colegiul Tehnic Eliza Zamfirescu Satu Mare)
SECȚIUNEA SĂNĂTATE
Premiul I: Biro Andrea și Caluseri Alexandra, prof. Luca Ioan și prof. Suarasan Mariana (Colegiul National Liviu Rebreanu Bistrița)
Premiul II: Condrache Andreia, Lorincz Doris, Binga Andreea, Cinezan Stefana, Serban Lucian, prof. Vasile Ludmila Marinela și prof. Coman Aura Maria (Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară TEREZIANUM Sibiu)
Premiul III: Bejenaru Andreea, Blanaru Eliza, Lupoaica Lavinia, prof. Grapa Elena și prof. Buzgurescu Georgeta (Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Sibiu)
PREMIUL LICEULUI: Colegiul National Ioan Slavici Satu Mare (17 dosare înscrise)
În vederea recunoașterii implicării și efortului depus în realizarea dosarelor de participare de către profesori și elevi deopotrivă, mediul de afaceri francofon, reprezentat de cele două cluburi, organizează o Festivitate de premiere a tuturor participanților în data de 20 martie 2017, începând cu ora 11:00, la Casino Centru de Cultură Urbană Cluj-Napoca. Nu în ultimul rând, premierea câștigătorilor la finalizarea concursului reprezintă o încurajare de a descoperi latura practică a domeniul favorit în cadrul firmelor partenere prin intermediul unor stagii de practică.
Despre organizatori
C.FAC (Clubul Francofon de Afaceri din Cluj) este rețeaua economică francofonă din Cluj. Cu peste patruzeci de membri, Clubul contribuie la dezvoltarea economică și la promovarea francofoniei în regiune. Astfel, la nivel regional, C.FAC face parte din structura intitulată Internațional Committee, structură care reunește cluburile de afaceri din Cluj iar la nivel național, Clubul face parte din rețeaua franceză de instituții, activând pentru susținerea valorilor comune alături de CCIFER, Ambasada Franței, BusinessFrance și mulți alții.
Clubul Francofon de Afaceri din Sibiu (C.FAS), creat în cadrul cooperării dintre Județul Sibiu și Departamentul Ille et Vilaine, contribuie la apărarea intereselor membrilor săi și la crearea de noi oportunități de afaceri. El lucrează în strânsă colaborare cu parteneri economici francofoni cum ar fi CCIFER, CFAC, Business France, BEROBA, AWEX, Camera de comerț Elvețiană în România și PTIR. C.FAS este de asemenea membru în Comitetul consultativ al Județului Sibiu pentru formare profesională, care transmite Guvernului nevoile de formare ale întreprinderilor. Membrii C.FAS lucrează foarte strâns cu mediului școlar și universitar pentru a promova limba franceză pentru afaceri.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiectul My Way Residence din Arad, poziție privilegiată

Articolul următor

Singurul spital de recuperare din Transilvania, acreditat cu punctaj record

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share