Analize

Germania, cel mai important partener economic al României

Pentru economia germană, ţara noastră este un partener economic strategic. Relaţiile economice bilaterale au crescut şi în 2016, după cum indică actualele cifre publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), Germania rămânând astfel partenerul economic nr. 1 al României, potrivit unui comunicat de presă al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (CCIRG).
“Importurile din Germania au însumat anul trecut 13,8 mld. EUR (+10,5%), iar exporturile 12,3 mld. EUR (+14,6%). În total volumul comercial între cele două state a fost de 26,1 mld. EUR (+12,4), ceea ce înseamnă peste 20% din totalul comerţului exterior al României – tendinţa în creştere. Printre cele mai importante grupe de produse în comerţul dintre Germania şi România se numără în mod tradiţional maşini şi aparate, echipamente electrice, mijloace şi materiale de transport, metale comune”, potrivit documentului menționat.
Companiile germane sunt parte integrantă a economiei româneşti şi realizează o contribuţie decisivă la valoarea adăugată brută, dar şi la creşterea competitivităţii prin transferul de know-how. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în ţara noastră.
Acestea sunt astfel un important angajator, care în ultimii ani a contribuit decisiv la crearea şi asigurarea de locuri de muncă în ţara noastră. În calitate de contribuabili şi angajatori pentru mai mult de 250.000 de angajaţi, companiile germane au un rol important prin plata contribuţiilor sociale şi a altor contribuţii către administraţiile fiscale, potrivit sursei citate.
“În calitate de actor activ în cadrul comunităţii de business şi de partener de încredere pentru ministerele şi autorităţile române, AHK România îşi aduce contribuţia la îmbunătăţirea şi dezvoltarea condiţiilor de afaceri şi de investiţii în România, dar şi la consolidarea relaţiilor comerciale bilaterale. Pe fondul accentuării lipsei de personal calificat este important, şi din punctul de vedere al economiei germane, ca autorităţile din România şi factorii de decizie să ia în continuare toate măsurile necesare în ce priveşte dezvoltarea învăţământului profesional. Dezvoltarea economică poate fi asigurată pe termen lung doar dacă se investeşte intens în educaţie”, se mai arată în comunicat.
Sebastian Metz, director general AHK Romania a declarat: “În discuţiile noastre cu investitorii germani disponibilitatea personalului calificat este unul din cele mai importante criterii în luarea deciziei investiţionale. Acest lucru se referă atât la învăţământul universitar, cât şi la învăţământul profesional, care într-un sistem educaţional funcţional sunt complementare”.
La rândul său, Dragoş Anastasiu, preşedinte AHK România a subliniat: “În numeroasele evenimente ale Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, în care se discută teme economice actuale, membrii AHK România au subliniat în nenumărate rânduri că predictibilitatea, stabilitatea, transparenţa şi statul de drept sunt deosebit de importante pentru a putea planifica noi investiţii şi pentru ca activităţile economice să se deruleze cu succes”.
Potrivit CCIRG, în Germania interesul pentru ţara noastră este în continuare mare. Conform chestionarelor realizate de AHK România, nivelul în ce priveşte gradul de satisfacţie privind alegerea amplasamentului investiţional – comparativ şi cu alte ţări din Europa de Est – este îmbucurător, dar sunt exprimate şi numeroase provocări cu care se confruntă investitorii germani şi care trebuie avute în vedere de partea română, pentru a asigura în continuare competitivitatea ţării.

Related posts

Cum poate Romania sa creasca rata investitiilor straine si sa isi atinga potentialul de dezvoltare?

redactia

POZITIV TB: Rodica Lupu – „Cel mai bun rezultat al crizei va fi creșterea nivelului de digitalizare în toate mediile”

Traian Dan

Peste jumătate din forța de muncă la nivel global este dispusă să se relocheze

Stefana Muresan

BV | Kronospan, excelență în prelucrarea lemnului

Transilvania Business

2016, a fi sau a nu fi – cel mai bun an?

Transilvania Business

Cele mai avantajoase orașe. Pe primele poziții: Braşov, Cluj-Napoca, Oradea și Sibiu

Stefana Muresan

B | Pentru Romania, 2016 este un moment de rascruce

SATI 2.0 si SATI DMP – Industria online din Romania trece la nivelul urmator

Stefana Muresan

În 2021, recensământul populației și locuințelor se va face online

Traian Dan

Investitorii români au plasat 200 de milioane de euro în proprietăţi comerciale, fiind pe locul II în topul după naţionalitate

redactia

Orașe durabile – expertiză franceză

Stefana Muresan

Conformarea la GDPR, urmărită prin investigații de către autoritățile de protecția datelor din UE

Nicolae Pop

UVT premiată pentru cel mai bun parteneriat dintre companii și instituțiile academice

87% dintre românii care au răspuns la un sondaj aleg călătoriile în România

Traian Dan

Oradea, tot mai atractivă. Fitch: ratingul Oradiei – ''BBB minus'', cu perspectivă stabilă

Stefana Muresan

Analiză KeysFin: Industria locală de pharma la un maxim istoric în 2020

Ligia Voro

IMM-urile vor ajutor de stat, amânarea unor contribuţii şi finanţări cu dobânzi „0”

Traian Dan

Dunwell: Cluj-Napoca, orașul cu cele mai scumpe terenuri din România. Topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri pentru dezvoltări industriale

Stefana Muresan

Topul clinicilor private. Serviciile medicale private, una dintre cele mai rentabile afaceri

redactia

Bilanţ european: România numără banii pierduţi de la Uniunea Europeană

Analiză PwC România: Construcțiile fără autorizație vor putea fi intabulate în cartea funciară. Care sunt condițiile

Papuc Irina

Industria auto, unul dintre principalii piloni ai economiei românești, conform Euler Hermes

Ligia Voro

Sectoarele 6 și 3, cele mai căutate de către bucureșteni

Stefana Muresan

În top după cuantumul primei amenzi pentru încălcarea GDPR

Ligia Voro

Leave a Comment