Analize

Germania, cel mai important partener economic al României

Pentru economia germană, ţara noastră este un partener economic strategic. Relaţiile economice bilaterale au crescut şi în 2016, după cum indică actualele cifre publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), Germania rămânând astfel partenerul economic nr. 1 al României, potrivit unui comunicat de presă al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (CCIRG).
“Importurile din Germania au însumat anul trecut 13,8 mld. EUR (+10,5%), iar exporturile 12,3 mld. EUR (+14,6%). În total volumul comercial între cele două state a fost de 26,1 mld. EUR (+12,4), ceea ce înseamnă peste 20% din totalul comerţului exterior al României – tendinţa în creştere. Printre cele mai importante grupe de produse în comerţul dintre Germania şi România se numără în mod tradiţional maşini şi aparate, echipamente electrice, mijloace şi materiale de transport, metale comune”, potrivit documentului menționat.
Companiile germane sunt parte integrantă a economiei româneşti şi realizează o contribuţie decisivă la valoarea adăugată brută, dar şi la creşterea competitivităţii prin transferul de know-how. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în ţara noastră.
Acestea sunt astfel un important angajator, care în ultimii ani a contribuit decisiv la crearea şi asigurarea de locuri de muncă în ţara noastră. În calitate de contribuabili şi angajatori pentru mai mult de 250.000 de angajaţi, companiile germane au un rol important prin plata contribuţiilor sociale şi a altor contribuţii către administraţiile fiscale, potrivit sursei citate.
“În calitate de actor activ în cadrul comunităţii de business şi de partener de încredere pentru ministerele şi autorităţile române, AHK România îşi aduce contribuţia la îmbunătăţirea şi dezvoltarea condiţiilor de afaceri şi de investiţii în România, dar şi la consolidarea relaţiilor comerciale bilaterale. Pe fondul accentuării lipsei de personal calificat este important, şi din punctul de vedere al economiei germane, ca autorităţile din România şi factorii de decizie să ia în continuare toate măsurile necesare în ce priveşte dezvoltarea învăţământului profesional. Dezvoltarea economică poate fi asigurată pe termen lung doar dacă se investeşte intens în educaţie”, se mai arată în comunicat.
Sebastian Metz, director general AHK Romania a declarat: “În discuţiile noastre cu investitorii germani disponibilitatea personalului calificat este unul din cele mai importante criterii în luarea deciziei investiţionale. Acest lucru se referă atât la învăţământul universitar, cât şi la învăţământul profesional, care într-un sistem educaţional funcţional sunt complementare”.
La rândul său, Dragoş Anastasiu, preşedinte AHK România a subliniat: “În numeroasele evenimente ale Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, în care se discută teme economice actuale, membrii AHK România au subliniat în nenumărate rânduri că predictibilitatea, stabilitatea, transparenţa şi statul de drept sunt deosebit de importante pentru a putea planifica noi investiţii şi pentru ca activităţile economice să se deruleze cu succes”.
Potrivit CCIRG, în Germania interesul pentru ţara noastră este în continuare mare. Conform chestionarelor realizate de AHK România, nivelul în ce priveşte gradul de satisfacţie privind alegerea amplasamentului investiţional – comparativ şi cu alte ţări din Europa de Est – este îmbucurător, dar sunt exprimate şi numeroase provocări cu care se confruntă investitorii germani şi care trebuie avute în vedere de partea română, pentru a asigura în continuare competitivitatea ţării.

Related posts

Mai multe publicații locale îi cer lui Ludovic Orban declararea presei drept domeniu de interes strategic și câteva măsuri de sprijin

Nicolae Pop

20.000 de lucrători non-UE pot intra pe piața muncii din România, în 2019

redactia

Măsuri utile pentru IMM-uri prin PNRR

Traian Dan

POZITIV TB: Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania – “Orice criză este și o șansă”

Ligia Voro

POZITIV TB – Dinu Meșter, președintele Federației Patronilor Bihor: „Criza Covid-19, oportunitate pentru Umanitate”

Traian Dan

Numărul companiilor cu acţionari români prezente în Slovacia și Cehia, număr record

redactia

Un an cu GDPR, 981 de investigații efectuate în România

Ligia Voro

Regio-POR 2014-2020 în Regiunea Vest: contracte de finanțare semnate pentru 106 proiecte cu o valoare totală de peste 150 mil. euro, in acest an

Stefana Muresan

Rotary. Diferențele sunt doar lingvistice, idealurile sunt aceleași!

Ligia Voro

Piața auto din România, al cincilea an consecutiv de creștere. Top mărci

redactia

Programul naţional multianual de microindustrializare pentru IMM-uri

Transilvania Business

Salariu mediu nominal net a crescut cu 22 de lei în luna octombrie 2020

Traian Dan

87% dintre românii care au răspuns la un sondaj aleg călătoriile în România

Traian Dan

Județul Alba, cea mai spectaculoasă creștere economică din România în ultimii trei ani

Stefana Muresan

Coldwell Banker: 2017, cel mai bun an pentru piaţa imobiliară din Cluj

Stefana Muresan

Cele mai mari tranzacții din al doilea trimestru al anului 2019

Ligia Voro

Contrabanda cu țigarete sub 15%

Ligia Voro

Din trei salarii minime propuse, IMM-urile l-ar alege pe al patrulea

Traian Dan

Provocările României în aplicarea politicilor de mediu

Ligia Voro

Cum a fost anul 2019 pentru afacerile românești: cel mai mic număr de insolvențe din istorie – Analiză KeysFin

Papuc Irina

Pentru antreprenori, o soluție financiară de la Safety Broker

Ligia Voro

Exporturi de peste 7 miliarde euro în Regiunea Centru, în primele opt luni din 2018. Topul județelor

redactia

UNCAPI & Cooperativa Țara Mea: Prețurile alimentelor de bază în perioada Paștelui

Stefana Muresan

Topul Național al Firmelor: Companiile private, creștere impresionată în România

redactia

Leave a Comment