Bihor Industrie

Oradea: Parcul Industrial I va avea un centru de servicii

În luna aprilie 2017 Agenția de Dezvoltare Locală Oradea va lansa licitația pentru identificarea unui investitor care să construiască centrul de servicii din Parcul Industrial I situat pe Calea Borșului. Caietul de sarcini va fi supus aprobării Consiliului Local Oradea în ședința din 30 martie 2017, urmând ca licitația să fie lansată în prima parte a lunii aprilie.
Centrul de servicii va avea o grădiniță, agenții de bănci și bancomate, ghișee de poștă și curierat, magazin alimentar, un restaurant și alte facilități care vor deservi angajații din parcul industrial. Terenul pe care va fi construit centrul are o suprafață de 8232 de metri pătrați, iar prețul acestuia pornește de la 9,5 euro/mp.
Potrivit estimărilor, lucrările vor începe în primăvara anului 2018. Contractul se va încheia pe o perioadă de 25 de ani iar condițiile minime obligatorii prevăzute pentru accesul investitorilor în parcul industrial sunt suma investită să fie minimum 70 de euro/m psi gradul de ocupare al terenului să fie de minimum 20%.
Potrivit informațiilor obținute de Agenția de Dezvoltare Locală Oradea în Parcul Industrial I există aproape 100 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani, și 130 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani. 93% dintre companiile chestionate consideră oportună amenajarea unei grădinițe în cadrul centrului de servicii din Parcul Industrial I.
În acest moment în Parcul Industrial I își desfășoară activitatea 42 de rezidenți care totalizează 4700 de angajați și investiții în valoare de 231 de milioane de euro.
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea mai are în plan construirea unui ansamblu de locuințe în apropierea Parcului Industrial I pentru angajații companiilor care își desfășoară activitatea în această zonă. De asemenea, se are în vedere construirea unui alt centru de servicii și în Parcul Industrial II de pe strada Ogorului.
“Evoluția pe care a cunoscut-o parcul industrial în Oradea reiese foarte bine din imaginile pe care le deținem de acum 8 ani de zile, când Parcul Industrial I era doar o suprafață de 128 ha de teren aflat în paragină. Acum, la sfârșitul anului 2016 avem deja trei titluri de parc industrial pentru cele trei amplasamente: Calea Borșului – Parcul Industrial I în suprafață de 130,02 ha, pe str. Ogorului – Parcul Industrial II în suprafață de 83,5 ha și pe str. Uzinelor – Parcul Industrial III cu o suprafață de 15 ha. Totalul investițiilor private atrase în parcurile industriale este de 285 de milioane de euro”, a spus Delia Ungur, directorul ADLO, în cadrul unei conferințe de presă.
Investiţii totale de peste 40 milioane de euro atrase în 2016
În anul 2016 au fost atribuite prin licitații 4,10 hectare teren către 12 companii românești, valoarea totală a investiţiilor asumate fiind de 10.105.000 lei, iar investițiile mari atrase prin negociere directă au o valoare totală de 39 milioane de euro, acestea urmând să genereze un număr de 360 de locuri de muncă.
În ceea ce privește infrastructura de utilități, în Parcul Industrial I, aceasta a fost finalizată în proporție de 100%, în Parcul Industrial II pe suprafața de 24 de hectare ocupată de rezidenți infrastructura de utilități a fost finalizată în proporție tot de 100%, iar în Parcul Industrial III au fost introduse rețelele de alimentare cu apă și canalizare menajeră și a fost demarată investiția pentru asigurarea alimentării cu energie electrică a rezidenților.
Gradul de ocupare a parcelelor se reflectă în următoarele procente: Parcul Industrial I – 100%, Parcul Industrial II – 25% (aproape 100% înainte de extindere) și Parcul Industrial III – 80%.
În ceea ce privește veniturile încasate de municipiul Oradea de la rezidenții parcurilor industriale, acestea se prezintă astfel: 4.565.700 lei – venituri din vânzarea terenurilor; 130.065 lei din dividende; 593.255.04 lei – venituri din taxa de autorizație de construcție și 7.142.097, 36 lei venituri din impozitul pe salariile angajaților companiilor din parcurile industriale.
Totodată, ADLO a avut un rol major în reînființarea școlii profresionale și a Campusului Tehnic Traian Vuia, coordonând proiectul și fiind liantul între mediul de afaceri, Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean și unitățile de învățământ. În prezent, la școala profesională sunt înscriși 162 de elevi la 10 specializări. Aceștia primesc o bursă de 200 lei/lună de la Ministerul Educației și încă 200 lei/lună de la companiile la care fac practică.

Related posts

Tramvaie marca Astra Vagoane Călători pentru Cluj și Oradea

Stefana Muresan

Vulcan, cea mai mare comandă din istoria companiei

Stefana Muresan

Priaevents și TeraPlast organizează conferința online „Pria Challenges and Opportunities for Industry”

Papuc Irina

Bell Helicopter vrea să producă la Ghimbav elicoptere pentru Ministerul de Interne

Stefana Muresan

Astra Trans Carpatic introduce trenuri cumpărate de la danezi pe ruta Oradea – Arad

redactia

Bistrițenii de la Monor, afaceri de peste 15 mil. de euro

Stefana Muresan

Peste 1.500 de noi locuri de muncă, generate de inaugurarea a 11 noi hoteluri afiliate marilor lanţuri internaţionale

redactia

Romgaz câștigă un contract de peste 33 milioane lei cu Oltchim

Stefana Muresan

De Ziua Femeii, Mömax deschide la Timişoara. Austriecii au angajat pensionari, bazându-se pe experienţa şi aptitudinile acestora

Stefana Muresan

Pleacă Simex, vine Lidl. Supermarket în loc de fabrică

Nora Dumitrescu

Universal Alloy, în grafic cu noua uzină de componente de aeronave

Nora Dumitrescu

Laborator de măsurări electrice, echipat de Tenaris la Jibou

Nora Dumitrescu

Enjoy Transylvania, a jewel of Romania at the heart of Europe

Ligia Voro

Fabrica Ardudana a intrat în Clusterul Mobilier Transilvan

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] The Future is Bright in Oradea

Traian Dan

Orase durabile – Cum pregătim tranziția ?

Stefana Muresan

Satu Mare: Un nou parc industrial, pe 17 ha

Stefana Muresan

Frații Micula au pierdut cel de-al doilea proces intentat statului român

Traian Dan

Învățământul dual, răspuns la criza forței de muncă

redactia

JIDVEI: 14 milioane de sticle de vin vândute în 2017 și 80 de medalii obținute la concursuri internaționale

Stefana Muresan

Apulum Alba Iulia, producție la turație maximă

Stefana Muresan

Turcii care produc frigidere în România, credit de 178 mil. euro de la BERD

Stefana Muresan

Antreprenoarele din Ardeal, la forumul de leadership din Polonia

Nora Dumitrescu

Piaţa apelor minerale din România valorează un miliard de euro, dar cifra se poate tripla

Papuc Irina

Leave a Comment