Specialiști în IT de la Clusterul Cluj susțin că outsourcing-ul românesc devine prea scump, din cauza creșterii costului forței de muncă.
‘Sectorul IT a ajuns la un punct de inflexiune în care modelele de afaceri simple, bazate pe servicii de outsourcing, se aproprie de pragul limită al competitivității, ca urmare a creșterii costului cu forța de muncă. Outsourcing-ul din IT-ul românesc devine, astfel, prea costisitor, fiind obligatorie trecerea de către firme spre dezvoltarea de produse proprii. Economia românească trebuie să evolueze de la modele bazate preponderent pe productivitate la cele bazate pe inovație. Soluția stă în inovare și în alinierea strategică a sectorului IT la câteva direcții de specializare, fundamentate pe elemente de proprietate intelectuală autohtonă’, a declarat joi, într-o conferință de presă, președintele Clusterului Cluj IT, Stelian Brad, citat de Agerpres.
El a mai spus că este nevoie de încurajarea colaborării mai strânse între mediul de afaceri și cel de cercetare.
‘Companiile din sectorul IT și din cercetare ar putea să își orienteze activitățile economice spre direcții cum ar fi bio-informatica, securitatea cibernetică, Internet of Things cu aplicații în sănătate sau agricultură’, a mai spus Stelian Brad, potrivit sursei itate.
La Cluj-Napoca se desfășoară, în perioada 30-31 martie, manifestarea Cluj Innovation Days, organizată de Clusterul Cluj IT.
La manifestare participă peste 400 de persoane din acest domeniu economic.
Citește și:
Technology Day 2024: O dezbatere complexă cu specialiști IT de top, despre oportunități și provocări create de utilizarea AI
Ediția a IV-a a Technology Day, eveniment organizat de BRINEL | IQANTO și partenerii săi, Hewlett Packard Enterprise…
9 octombrie 2024
Președinte nou la Federația Patronilor Bihor
De joi, 03 octombrie 2024, Federația Patronilor Bihor (FPB) are un nou președinte. Adunarea Generală Extraordinară a FPB…
4 octombrie 2024
Hi-Tech „Made in Transilvania”
Aceasta a fost denumirea panelului găzduit de The European Innovation Hub in Transilvania în cadrul IQ Digital Summit,…
4 octombrie 2024
Cum a ajuns Oradea pe harta tech a României
Oradea este un exemplu de cum poate ajunge un oraș pe harta tech a României. David Achim, director…
3 octombrie 2024
George Haber: Oradea poate deveni Mecca AI în domeniul sănătății
Afirmația îi aparține lui George Haber, orădeanul milionar de pe Silicon Valley. Ea a fost făcută în cadrul…
3 octombrie 2024
Bogdan Panainte, CEO Homplex: ”Interesul clienților pentru soluții smart integrate destinate infrastructurii de utilități și energie crește accelerat în acest an”
Interesul tot mai mare al clienților pentru produse ce oferă, nu doar de funcționalități de bază, ci și…
2 octombrie 2024
GoTech World 2024 reunește peste 120 de experți și 100 de companii expozante
Inteligența artificială, tehnologiile emergente și impactul asupra viitorului – temele principale ale ediției a XIII-a, care are loc…
2 octombrie 2024
Universitatea din Oradea, cele mai multe domenii de master din România
Sala polivalentă a Universității din Oradea a fost mai plină ca niciodată la ceremonia deschiderii anului academic 2024-2025.…
1 octombrie 2024