București Real Estate Ultimele stiri

Sibiul si Timisoara – orase prezente la Cities of Tomorrow #5 – cap de afis pe listele investitorilor

Orașele României dispun de un uriaș potențial urbanistic, este de părere prof. Peter Zlonicky, Directorul Biroului de Studii Urbane din München.

„Ediția din acest an a conferinței Cities of Tomorrow a fost una dintre cele mai interesante, pentru că a adus la aceeași masă actorii din sectorul public și cel privat,“ a declarat Delia Ungur, Director General ADLO.

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat marți, 28 martie 2017, la JW Marriott Grand Hotel din București, cea de-a cincea ediție a conferinței „Cities of Tomorrow”. Evenimentul a reunit circa 300 de participanți din întreaga țară printre care arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și numeroși reprezentanți ai sectorului public, confirmând încă o dată că manifestarea, ajunsă la a cincea ediție, are un caracter național, dedicat importanței dezvoltării urbane și regionale. Tema centrală din acest an a fost competitivitatea orașelor.

Evenimentul a fost deschis de președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, dr. Dragoș Anastasiu și de Excelența Sa, Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania la București.

Prima parte a evenimentului a avut ca temă centrală discursul arh. Dorothee Dubrau viceprimarul orașului Leipzig, care a adus în atenția participanților modul în care Leipzigul s-a transformat dintr-un oraș tipic fostului bloc estic, aproape părăsit și dezindustrializat, așa cum sunt încă multe și în România, într-un oraș tânăr și prosper, modern, cu o industrie puternică și un important hub logistic.

A urmat prezentarea profesorului Peter Zlonicky, directorul Biroului de Studii Urbane din München, care a vorbit despre modalități de dezvoltare urbană integrată, punctând potențialul uriaș de care dispun orașele României, caracterizate de identitatea lor multietnică dar și de relațiile multinaționale existente. Avem, în viziunea dumnealui, exemple excelente de clădiri datând din diferite perioade arhitecturale și nu depinde decât de noi să le valorificăm! O soluție în acest sens ar fi organizarea în câțiva ani a unei „International Building Exhibition”, program prin care au fost revitalizate și multe clădiri din diferite orașe ale Germaniei, precum Berlin sau Hamburg.

În continuare, primul panel, moderat de Vasile Iuga, Senior Consultant PwC Romania, i-a avut ca invitați pe: Delia Ungur – Director General ADLO; Imelda Tóásó – Vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov; Ciprian Lucian Roșca – Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene; prof. dr. arh. Dorin Ștefan – Prof. univ. la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București; Dan Pascariu – Președinte neexecutiv Independent al CA al NEPI și Președintele Consiliului de Supraveghere UniCredit Bank România; Ioana Gheorghiade – Director Executiv, Banca Comercială Română.

Premisa panelului a fost aceea că dezvoltarea orașelor nu se întâmplă de la sine, ci presupune un efort complex, coordonat care necesită implicarea tuturor actorilor: autorități locale, investitori, finanțatori și comunitate. Investiții semnificative trebuie realizate în toate domeniile: utilități, sănătate, educație, transport, turism și stil de viață. Concluzia a fost că asemeni oamenilor, companiilor sau țărilor și orașele se află într-o permanentă competiție: pentru afaceri, investiții, mână de lucru calificată sau turiști.

Orașele viitorului, pentru a deveni și inteligente, au nevoie de o abordare integrată și holistică în exercițiile lor de planificare și dezvoltare urbană, unificând dimensiunea socială, economică de mediu și cea teritorială. Consultarea constantă între investitori, autorități publice locale, dezvoltatori și societatea civilă, transparentizarea planurilor urbanistice și formularea unor proiecte de dezvoltare care să țină cont de nevoile orașelor și ale cetățenilor, existența unei analize SWOT pentru fiecare oraș precum și viziunea pe termen lung sunt aspecte extrem de necesare pentru atragerea de investitori și implicit pentru revitalizarea orașelor României.

A doua parte a evenimentului a fost dedicată găsirii unor soluții concrete, viabile referitoare la opt teme de importanță majoră în dezvoltarea regională: eficiență energetică și management energetic, finanțare și fonduri UE, guvernanța orașelor, mobilitatea, managementul deșeurilor, turismul, reconversia și revitalizarea siturilor industriale abandonate și dreptul construcțiilor. Fiecare din acestea au fost tratată în mod individual în cadrul unor mese rotunde, fiecare participant putând contribui activ cu soluții pentru tema aleasă. Cele mai bune soluții găsite au fost votate de participanți și premiate în cadrul ceremoniei de premiere de la finalul evenimentului.

Evenimentul s-a încheiat cu o dezbatere privind promovarea și branding-ul orașelor, moderată de Andreas Schiller, Schiller Publishing. Participanți la dezbatere au fost: Astrid Cora Fodor – Primar al orașului Sibiu; Dan Diaconu – Viceprimar al Timișoarei; Krzysztof Maj – Director General Wroclaw Capitală Culturală Europeană 2016; Dr. Andrei Țigănaș – Expert Marketing Teritorial; Christoph Salzer – Director Regional Warimpex AG, Viena și Rodica Mărgărit – Business Development Manager BASF Romania.

Discuția din panel a pornit de la titlul de „Oraș capitală culturală europeană – impactul acestui proiect asupra dezvoltării economice, sociale și culturale a orașului”. Orașele câștigătoare ale acestui proiect au beneficiat concret și durabil de pe urma acestuia, nu numai prin creșterea numărului de turiști în anul respectiv, ci prin investițiile majore ce s-au făcut pentru pregătirea evenimentului. Doamna Fodor și domnul Maj au relatat din experiențele lor acumulate în cadrul acestui proiect, despre beneficiile și dezvoltarea orașului datorate afluxului de fonduri și capital, iar domnul Diaconu a dezvăluit strategia Timișoarei în pregătirea acestui proiect ce se va finaliza în 2021. Cele trei orașe prezente în panel au convins atât publicul cât și investitorii prezenții, domnul Salzer (Warimpex) declarând că pe lista de priorității ale companiei pe care o reprezintă orașele Sibiu, Timișoara și Wroclaw vor fi scrise cu majuscule.

Ediția de anul acesta a „Cities of Tomorrow” a confirmat încă o dată că evenimentul, organizat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, a devenit o importantă platformă de interacțiune între mediul public și cel privat, oferind posibilitatea unui schimb important de informații, de experiențe și nu în ultimul rând crearea de noi contacte de afaceri.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de Comerț bilaterală din România. Înfiinţată în septembrie 2002, AHK România numără în prezent peste 530 de firme membre. Prin serviciile pe care le oferă și evenimentele pe care organizează, AHK România susţine firmele germane la intrarea lor pe piaţa românească şi, în egală măsură, este un partener competent pentru companiile româneşti interesate de piaţa germană. AHK România se implică activ în implementarea sistemului de învățământ dual după model german și oferă o platformă GreenTech și o Curte de Arbitraj proprie.

Related posts

Certificatul de urbanism se poate solicita și elibera online la Oradea

Traian Dan

Nemții de la Polipol, investiții masive în fabrica de canapele din Satu Mare

Stefana Muresan

Maramureșul își deschide cinematografe 3D în serie

Nora Dumitrescu

Efectul donațiilor de la Sibiu: La Spitalul Județean începe amenajarea centrului de testare pentru noul coronavirus

Ion Surdu

Sibiul concurează pentru titlul de cea mai bună destinație turistică din Europa

Papuc Irina

Premieră națională: Cercetători de la Timișoara au realizat prototipul unui dispozitiv care sterilizează aerul expirat de pacienții bolnavi. Se testează la OncoGen

Ion Surdu

Zalăul va avea primul bazin de înot

Nora Dumitrescu

TeraPlast solicită ajutor de stat pentru investiții de 7,9 milioane de euro

Papuc Irina

Atterbury Europe and Iulius open EUR220m mixed-use Iulius Town Timisoara, Romania, this August

Ligia Voro

„Tu ce destinații îți dorești de la Sibiu?”. Administrația Aeroportului sibian a lansat un chestionar pentru deschiderea de noi rute

Papuc Irina

Ministerul Finanțelor redeschide în noiembrie o emisiune de obligațiuni în euro în sumă de 200 milioane de euro

Papuc Irina

Credit bancar online pentru proceduri stomatologice: Clinica ABC Eurodent a lansat programul "Zâmbet cu buletinul"

Stefana Muresan

Elis Pavaje a finalizat achiziția fabricii Fruhwald, investiție de peste 1 mil. euro

redactia

FieldBook AgriApps, un nou standard în agricultura de precizie

Ligia Voro

Angajații de la Bosch au reabilitat traseul mocăniței din Sibiu

Nora Dumitrescu

Sether lansează sether.com – platforma pentru monitorizare digitală

Ligia Voro

Operatorul Direct One, controlat de fratii Muresan din Cluj, a imprumutat 10 milioane de euro de la BCR si BRD pentru extinderea retelei de fibra optica a Capitalei

Stefana Muresan

Fabrica de medicamente Hyperion din Iași, achiziționată de investitori din Bulgaria și Belarus

redactia

Coresi Avantgarden – proiectul rezidențial al anului

Stefana Muresan

Centru economic de educație și afaceri pentru întreprinzătorii tinerii din Salonta

Traian Dan

Peste 3.000 de pești în zona de acvaristică din magazinul Hornbach din Oradea

Traian Dan

Majorarea de capital la Banca Transilvania, cu certificat de la ASF

Ligia Voro

Brașovul va avea o nouă zonă pietonală. Cum va arăta aceasta

Papuc Irina

Codrin Scutaru, numit Deputy Managing Director al McGuireWoods România

Stefana Muresan

Leave a Comment