Lucrările de modernizare și extindere a pistei Aeroportului Internațional Baia Mare au fost terminate de constructor, iar cel mai târziu la sfârșitul lunii mai, zborurile interne și externe ar putea fi reluate, a declarat joi, într-o conferință de presă, directorul instituției, Dorin Buda.
“Proiectul privind extinderea și modernizarea suprafeței aeroportuare Baia Mare a ajuns la final, iar vineri urmează să facem recepția lucrării la pistă. Mai avem de executat o serie de lucrări adiacente, împrejmuirea cu gard a întregii suprafețe din jurul pistei, însă aici avem o problemă cu un teren pe care trebuie să-l trecem în proprietatea noastră, plus alte dotări legate de aerogară pentru a putea face față unui flux ridicat de pasageri atât pe rute interne cât și externe. Valoarea totală a proiectului a fost de 85.130.406, 96 lei și a fost executată din banii firmei constructoare, urmând să decontăm prin CJ Maramureș, etapizat, întreaga valoare. Pe lângă cofinanțare, CJ (Consiliul Județean n.red.) speră să poată deconta 85% din investiție pe un alt proiect național sau european. Investiția a fost lansată pe Programul Sectorial Transport al Ministerului Fondurilor Europene, 2007-2013”, a precizat Dorin Buda, citat de Agerpres.
Dirigintele de șantier din partea firmei constructoare, ing. Mircea Dănilă, a susținut că lucrările de modernizare a aeroportului Baia Mare au fost complexe și n-au constat doar în prelungirea pistei cu aproape 400 de metri.
“Pe lângă lucrarea inițială de prelungire a pistei cu 380 de metri, realocarea albiei pârului Băița, construcția unor noi drumuri, devierea altor drumuri și crearea de facilități care să sporească securitatea zborurilor, a trebuit să avem în vedere o serie încercări privind calitatea materialelor folosite la turnare pistei, dar și turnarea unui nou covor asfaltic peste pista veche. Au fost verificări tehnice în lanț pentru a ne convinge că respectăm toți parametri care se utilizează în construcția unei piste. Aici s-au folosit numai materiale și tehnice speciale care se utilizează în acest domeniu peste tot în lume”, a spus ing. Mircea Dănilă, potrivit sursei citate.
De asemenea, constructorii au fost nevoiți, conform proiectului de execuție, să taie și să curețe peste 3 hectare de pădure din vecinătatea pistei, lucru impus de normele internaționale din aviație care prevăd o vizibilitate sporită în vecinătatea aeroporturilor.
Lucrările de modernizare au durat un an și șase luni de zile, timp în care aeroportul a fost închis.
Potrivit administratorilor aeroportului internațional Baia Mare, două companii low cost s-au interesat să deschidă rute spre Roma, Paris, Madrid și Londra, iar compania națională Tarom să își reia cele două zboruri zilnice pe ruta București—Baia Mare-București.
Citește și:
25 de ani de dezvoltare regională în România, celebrați la Timișoara
20 de miliarde de euro este suma care a fost gestionată de cele opt ADR-uri din România, în…
6 decembrie 2023
Mecanism de intervenție rapidă privind protejarea monumentelor istorice aprobat de Camera Deputaților
Programul Naţional de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil a fost votat în unanimitate de Camera Deputaților. Se…
5 decembrie 2023
Campanie de informare și educare a elevilor derulată de CNAIR
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere investește 4,6 milioane lei în siguranța rutieră în județele tranzitate de…
5 decembrie 2023
AIUD: Aproape 4 milioane de euro pentru tineri și educație
Investiții de 3,85 milioane € în două proiecte esențiale pentru viitorul Municipiului Aiud. Locuințe pentru tineri și îmbunătățirea…
5 decembrie 2023
Centru pentru tineret dezvoltat de Primăria Hunedoara
Proiectul de 10 milioane de lei derulat de Primăria Hunedoara intră în a doua etapă – reconstrucția clădirii…
5 decembrie 2023
S-au depus ofertele pentru proiectarea și execuția lucrărilor la restul de drum neexecutat al drumului de legătură A1 Arad – Timișoara – DN 69
La DRDP Timișoara a avut loc, în 4 decembrie 2023, depunerea ofertelor pentru procedura de atribuire a contractului…
4 decembrie 2023
CNAIR va avea 5 contracte de concesiune pe segmente de autostradă în Transilvania, din cele 12 la nivel național
CNAIR a anunțat luni, 4 decembrie, concesionare cu numărul PC 1002551, pentru atribuirea prin licitație deschisă a unui…
4 decembrie 2023
Peste 73 de kilometri de drumuri, în valoare de circa 633 mil lei construite și reabilitate în Bihor
Miercuri, 29 noiembrie, s-a semnat primul contract de finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, fonduri europene,…
4 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
