Infrastructura

Aeroportul Baia Mare, pregătit pentru reluarea zborurilor

Lucrările de modernizare și extindere a pistei Aeroportului Internațional Baia Mare au fost terminate de constructor, iar cel mai târziu la sfârșitul lunii mai, zborurile interne și externe ar putea fi reluate, a declarat joi, într-o conferință de presă, directorul instituției, Dorin Buda.
“Proiectul privind extinderea și modernizarea suprafeței aeroportuare Baia Mare a ajuns la final, iar vineri urmează să facem recepția lucrării la pistă. Mai avem de executat o serie de lucrări adiacente, împrejmuirea cu gard a întregii suprafețe din jurul pistei, însă aici avem o problemă cu un teren pe care trebuie să-l trecem în proprietatea noastră, plus alte dotări legate de aerogară pentru a putea face față unui flux ridicat de pasageri atât pe rute interne cât și externe. Valoarea totală a proiectului a fost de 85.130.406, 96 lei și a fost executată din banii firmei constructoare, urmând să decontăm prin CJ Maramureș, etapizat, întreaga valoare. Pe lângă cofinanțare, CJ (Consiliul Județean n.red.) speră să poată deconta 85% din investiție pe un alt proiect național sau european. Investiția a fost lansată pe Programul Sectorial Transport al Ministerului Fondurilor Europene, 2007-2013”, a precizat Dorin Buda, citat de Agerpres.
Dirigintele de șantier din partea firmei constructoare, ing. Mircea Dănilă, a susținut că lucrările de modernizare a aeroportului Baia Mare au fost complexe și n-au constat doar în prelungirea pistei cu aproape 400 de metri.
“Pe lângă lucrarea inițială de prelungire a pistei cu 380 de metri, realocarea albiei pârului Băița, construcția unor noi drumuri, devierea altor drumuri și crearea de facilități care să sporească securitatea zborurilor, a trebuit să avem în vedere o serie încercări privind calitatea materialelor folosite la turnare pistei, dar și turnarea unui nou covor asfaltic peste pista veche. Au fost verificări tehnice în lanț pentru a ne convinge că respectăm toți parametri care se utilizează în construcția unei piste. Aici s-au folosit numai materiale și tehnice speciale care se utilizează în acest domeniu peste tot în lume”, a spus ing. Mircea Dănilă, potrivit sursei citate.
De asemenea, constructorii au fost nevoiți, conform proiectului de execuție, să taie și să curețe peste 3 hectare de pădure din vecinătatea pistei, lucru impus de normele internaționale din aviație care prevăd o vizibilitate sporită în vecinătatea aeroporturilor.
Lucrările de modernizare au durat un an și șase luni de zile, timp în care aeroportul a fost închis.
Potrivit administratorilor aeroportului internațional Baia Mare, două companii low cost s-au interesat să deschidă rute spre Roma, Paris, Madrid și Londra, iar compania națională Tarom să își reia cele două zboruri zilnice pe ruta București—Baia Mare-București.

Related posts

Timișul insistă pentru realizarea autostrăzii Timișoara – Belgrad

Robert Bloancă

Japonezii, interesați să construiască un metrou la Cluj, pe linia Florești – aeroport sau Apahida

Stefana Muresan

Tunel de 1,35 km pe autostrada Sibiu – Pitești. Licitație pentru un tronson de 9,8 km între Tigveni și Curtea de Argeș

Stefana Muresan

Proiectul autostrăzii Sibiu-Pitești, accelerat

Stefana Muresan

Contractul de revizuire a SF pentru autostrada Sibiu-Piteşti, atribuit

Stefana Muresan

Sorin Scarlat, noul director general al CNAIR

Ligia Voro

O nouă cursă Blue Air, Iași – Torino

Stefana Muresan

A fost inaugurat cel de-al doilea pasaj rutier la nivel de cale ferată din Timișoara, investiție de peste 6 mil. euro

Stefana Muresan

Infrastructură de transport de 10 milioane de euro la Câmpia Turzii

Nora Dumitrescu

CNI a scos la licitație contractul pentru proiectarea și execuția Sălii Polivalente din Turda. Contract de peste 55 mil. lei

redactia

Werner Wolff: Trei luni consecutive pe plus la TAROM

redactia

Europa trimite 5 milioane de euro pentru renovarea școlilor din Zalău

Nora Dumitrescu

Peste 50 de milioane de lei pentru reabilitarea Bd-ului Nufărul-Cantemir

Traian Dan

Aeroportul internaţional Baia Mare se redeschide

Stefana Muresan

Americanii promit conectarea Mării Baltice cu Marea Neagră printr-o autostradă și cale ferată: de la Gdansk la Constanța

Ion Surdu

Autobuzul electric MAN Lion’s City E este testat în România

Nicolae Pop

Tată și fiu – Doru Aurelian Borsan și Doru Borsan jr., implicați activ în transformarea digitală a lumii. Smart Cities Technologies SE

Ligia Voro

Încep licitațiile pentru reabilitarea drumurilor județene pe Valea Izei și Valea Ruscovei

Stefana Muresan

Investiție din fonduri europene: Primarul Emil Boc anunță asocierea cu 6 localități pentru trenul metropolitan, ce va fi integrat cu metroul

redactia

Pe unde va trece Autostrada Sudului

Stefana Muresan

Trafic restricționat astăzi pe Autostrada A1, până la ora 16.00

Papuc Irina

Constructorul Avril modernizează Stadionul Municipal Zalău

Nora Dumitrescu

Clujul își demolează garajele ca să aibă loc de parkinguri

Nora Dumitrescu

Compania de Apă Someș a introdus restricții la ghișee

Nora Dumitrescu

Leave a Comment