Reportaj Slider

Acasă la Laurențiu Baciu, cel care fixează ceasul în agricultura românească

Laurențiu Baciu nu mai are nevoie de prezentare în mediul în care activează. Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, una dintre cele mai importante asociații profesionale a agricultorilor din România, proprietarul societății Romagria, membru în Consiliul Director al Organizației Europene a Proprietarilor de Terenuri (ELO), un personaj carismatic, o voce apăsată în domeniul în care activează, un interlocutor plăcut, dar, în același timp, o personalitate debordantă, inginerul Laurențiu Baciu a avut amabilitatea de a-și dezvălui ”secretele” pentru Agro Transilvania Business.
Laurentiu Baciu (102)
Ne-a primit acasă la el, în comuna băcăuană Dămienești, o zonă în care toți îl cunosc bine, fiind de altfel și un model pentru cei care vor să producă bani din agricultură. Biroul firmei pe care o patronează, Romagria, se află tot în Dămienești, unde și-a construit un veritabil imperiu agricol – culturi întinse pe 2.500 de hectare, ferme, cele mai moderne utilaje. Casa lui este tot la fermă și spune că nu s-ar muta ”la oraș”, pentru că ”aici, simți că trăiești, respiri aer curat”.
Modul în care măsoară fiecare mână de pământ ”trădează” faptul că iubește pământul, că-și face cu pasiune meseria. ”Mi-am ales o meserie pe care o fac din plăcere. De mic copil mi-am dorit să fac agricultură, când mergeam la muncile câmpului. Cred că eram prin clasa a șaptea când mi-am hotărât soarta, privindu-i pe ingineri, și spuneam – ca ăștia vreau să mă fac. Am lucrat într-o unitate de stat până în anii 90”, povestește Laurențiu Baciu, începuturile sale, cu candoarea omului care parcă își retrăiește cu plăcere viața.
“Nimic nu a fost întâmplător, nu am mers cu ochii închiși”
În `92 face pasul decisiv, într-o oarecare măsură hazardant pentru cei din jur: părăsește locul de muncă ”sigur” pe care îl avea la stat și începe să arendeze teren. Primul an l-a început cu 12 hectare, suprafață pe care a luat-o de la rude. S-a mișcat repede, iar în anul următor a ajuns la aproximativ 130 de hectare. Spune că nu s-a lăsat în mâinile hazardului, a avut de la bun început un plan de afaceri. ”Am crescut de la an la an și am ajuns aici. Nimic nu a fost întâmplător, nu am mers cu ochii închiși, mai ales că sunt de profesie. Nu am mers pe bâjbâite.
Cunoșteam tehnologia și, cu ajutorul creditelor bancare, am ajuns unde am ajuns. Nu pot spune că am stat vreodată cu vreun ban în buzunar. Mereu am reinvestit profitul”, spune Baciu.
Se plimbă hotărât prin ferma pe care ne-o prezintă cu răbdare, descriind fiecare metru pătrat de pământ pe care îl deține ca aducându-i plus valoare. De fapt, ne spune secretul succesului său, ”niciun petic de pământ nu trebuie să rămână nefolosit. Fiecare trebuie să producă ceva”. Se oprește din povestit și se apropie, din când în când, de câte unul dintre angajații care mișună prin fermă și dă sfaturi precise. ”Acolo trebuie făcut așa…și așa….Mă întorc la voi”, le spune apăsat Baciu. Cântărește fiecare animal cu dragostea celui sub ai cărui ochi a crescut. Fiecare animal are povestea lui, porci, capre, păsări, cai. Îi mângăie și le vorbește cu plăcere. Are utilaje performante, fără de care spune că în ziua de azi nu poţi rămâne pe piaţă, dispune și de o secție de mecanizare. Pentru a nu fi la mâna traderilor, Baciu și-a făcut silozuri în care își poate păstra recoltele în așteptarea vârfului de preț.
Laurentiu Baciu (80)
A pariat pe turism și a câștigat
În prezent îşi consolidează veniturile și datorită investiției în turism. Patronează unul dintre cele mai selecte complexuri hoteliere din oraşul Bacău. Hotelul President, de patru stele, este aprovizionat cu produse de la ferma proprie. ”La noi, se mănâncă bine și sigur!”, spune Baciu despre afacerea pusă pe picioare în urmă cu nouă ani și pe care acum a dat-o pe mâna fiicei lui.
Cât despre munca în agricultură, președintele LAPAR spune că este o activitate titanică, care te ţine departe de foarte multe plăceri ale vieții, cu un program de lucru chiar și de 18 ore pe zi, „să lucrezi la -30 grade și la +40, să nu ai week-end, la noi nu există așa ceva decât în dicţionar. Cam asta înseamnă acest domeniu – multă muncă și perseverență, dacă vrei să îți câștigi un loc”.
Între Romagria și LAPAR
Societatea pe care o patronează, Romagria, a devenit o afacere de familie, întrucât le-a insuflat și celor doi copii ai săi bucuria, plăcerea de a lucra în domeniul agriculturii. Nu a făcut eforturi prea mari pentru a-i atrage, a fost plăcerea copiilor săi de a lucra în acest business, spune patronul Romagria. Fiul are propria afacere în domeniu, iar fiica sa, deși de profesie avocat, ”se ocupă de hotel”. Este convins că ”agricultura va dispărea doar când va dispărea omenirea”, de altfel, sloganul LAPAR.
Laurențiu Baciu este și cel mai cunoscut președinte pe care l-a avut LAPAR, cea mai vizibilă organizație profesională din domeniul agriculturii care își desfășoară activitatea în România, după cum îi place să sublinieze. În această calitate are contacte permanente cu factori de decizie de la București, la nivel guvernamental, la nivelul Comisiilor de specialitate din cele două Camere ale Parlamentului, la nivel de Președinție. Sfera de influență a LAPAR s-a extins și la Comisia Europeană, în condiţiile în care Laurențiu Baciu deține și o funcție în conducerea ELO. ”Avem un cuvânt de spus și în ce privește elaborarea legislației europene. Contează foarte mult acest lucru”, subliniază Laurenţiu Baciu.
În ciuda faptului că și-a câștigat statutul de una dintre cele mai tăioase voci, în ceea ce privește relația cu factorii de decizie de la București, Baciu spune că, în calitate de președinte al LAPAR, reușește să găseasă o cale de dialog cu Ministerul Agriculturii, chiar dacă au mai existat ”miniştri care s-au pus de-a curmezișul, care au vrut să ne demonstreze că mușchii sunt la ei”. ”Noi am reușit să ne impunem, pentru că noi suntem beneficiarii a tot ce fac ei acolo (factorii decizionali de la nivelul Ministerului și al Parlamentului, n.r.). LAPAR nu a luptat niciodată pentru un interes personal, ci pentru un interes național”. Obiectivul imediat următor al LAPAR este rezolvarea problemei legate de vânzarea terenurilor, pentru că ”mâine-poimâine, ne pierdem obiectul muncii, ne fuge pământul de sub picioare”, după cum mărturisește Baciu. A subliniat că una dintre cele mai importante realizări ale LAPAR este spulberarea mitului că ni se impun anumite norme europene. ”Nu este așa, noi suntem liberi în țara noastră. Noi putem decide ce ne este favorabil și ce nu… Restul sunt povești!”
”Mă simt liber!”
”În ce privește un posibil pas spre politică, Baciu spune categoric ”nu”, deși recunoaște că a fost ofertat de ”toate” partidele. Nu l-au interesat funcțiile, întrucât e convins că poate face mai multe pentru agricultura românească din postura în care se află acum. ”Toate partidele au trecut în campaniile electorale pe la mine. Dar sunt hotărât să rămân tot aici. M-am luptat aproape fizic, și mi-am și luat-o. Mi-au tăiat un proiect pe fonduri europene…, de altfel singurul pe care îl aveam. Dar tot nu au reușit să mă stăpânească! Eu nu am fost un oportunist, nu m-a interesat nicio funcție, ceea ce fac acum este voluntariat și mă simt liber. Sunt bine așa. Cred că pot face mai mult bine așa, deși unii se supără pe mine, pentru că sunt mai vocal… Oriunde mă duc, mă mir eu de mirarea mea câți mă cunosc!”
Cât despre planurile sale, președintele LAPAR și agronomul Laurenţiu Baciu spune că se vede ”tot aici, dar cu mai multe griji”, pentru că, recunoaște, nu are ”astâmpăr”.

Related posts

Salvator de vieți, de meserie

Stefana Muresan

Peste 3.000 de pachete cu alimente pentru masa de Paște, donate de Băncile Pentru Alimente

Traian Dan

Adrian Crizbasianu joins VGP as Country Manager Romania

Papuc Irina

Venituri în creștere cu 5% pentru Digi Comunication NV pe trimestrul doi 2020

Traian Dan

Mircea Solovăstru: “Am redescoperit că avem două țări surori extraordinar de frumoase”

Ligia Voro

Proiect Sudium Green pentru plantarea a 10.000 de arbori în Cluj Napoca

A. I.

Se dau tichete valorice pentru cei care reciclează aparatură electronică veche

Traian Dan

UNIQUE SMILE – “We make it visible”  

Ligia Voro

Propunerile CCIR pentru diminuarea efectelor COVID-19 asupra mediului de afaceri

Traian Dan

Ministerul Energiei a virat Romgaz aproape 21 milioane de lei pentru CTE Iernut

Ligia Voro

Delgaz Grid plănuiește investiții în rețele de 1,9 miliarde de lei până în 2023

Traian Dan

În primăvară va începe construcţia Uzinei BMW de la Debrecen

Traian Dan

NTT DATA Romania: Ce se întâmplă cu industria Automotive?

Ligia Voro

REBELS AND RULERS și importanța Culturii de Brand. Unde te înscrii?

Ligia Voro

ADD Bihor va organiza licitație pentru autogările din Marghita și Beiuș

Traian Dan

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 3: Remus Aurel Bența – Antreprenoriat și inovație

Ligia Voro

Adelina Chișu: “La Ghepard Communication nu facem tranziţii, ci mai degrabă învăţăm constant să experimentăm Echilibrul între clasic şi modern”

Nicolae Pop

Cu aplicația WashMe nu pierzi timp la spălătoriile auto

Ligia Voro

FOTO-VIDEO: A tale of 13th Century by Transilvania Business

Ligia Voro

ANAF nu percepe penalități și dobânzi de întârziere pe perioada stării de urgență

Traian Dan

TETAROM, new dimensions for business

Ionut Oprea

Premiile Astra Film Festival 2018. I Am Another You, mare câștigător

redactia

Cities of Tomorrow #8:New Waves of Urban Migration | Prima Conferință hibrid din România dedicată dezvoltării orașelor

Ionut Oprea

Simona Bișboacă, cercetător și antreprenor bihorean: „Voiam să fac produse inovatoare, care nu se găseau pe piață”

Traian Dan

Leave a Comment