Laurențiu Baciu nu mai are nevoie de prezentare în mediul în care activează. Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, una dintre cele mai importante asociații profesionale a agricultorilor din România, proprietarul societății Romagria, membru în Consiliul Director al Organizației Europene a Proprietarilor de Terenuri (ELO), un personaj carismatic, o voce apăsată în domeniul în care activează, un interlocutor plăcut, dar, în același timp, o personalitate debordantă, inginerul Laurențiu Baciu a avut amabilitatea de a-și dezvălui ”secretele” pentru Agro Transilvania Business.
Ne-a primit acasă la el, în comuna băcăuană Dămienești, o zonă în care toți îl cunosc bine, fiind de altfel și un model pentru cei care vor să producă bani din agricultură. Biroul firmei pe care o patronează, Romagria, se află tot în Dămienești, unde și-a construit un veritabil imperiu agricol – culturi întinse pe 2.500 de hectare, ferme, cele mai moderne utilaje. Casa lui este tot la fermă și spune că nu s-ar muta ”la oraș”, pentru că ”aici, simți că trăiești, respiri aer curat”.
Modul în care măsoară fiecare mână de pământ ”trădează” faptul că iubește pământul, că-și face cu pasiune meseria. ”Mi-am ales o meserie pe care o fac din plăcere. De mic copil mi-am dorit să fac agricultură, când mergeam la muncile câmpului. Cred că eram prin clasa a șaptea când mi-am hotărât soarta, privindu-i pe ingineri, și spuneam – ca ăștia vreau să mă fac. Am lucrat într-o unitate de stat până în anii 90”, povestește Laurențiu Baciu, începuturile sale, cu candoarea omului care parcă își retrăiește cu plăcere viața.
“Nimic nu a fost întâmplător, nu am mers cu ochii închiși”
În `92 face pasul decisiv, într-o oarecare măsură hazardant pentru cei din jur: părăsește locul de muncă ”sigur” pe care îl avea la stat și începe să arendeze teren. Primul an l-a început cu 12 hectare, suprafață pe care a luat-o de la rude. S-a mișcat repede, iar în anul următor a ajuns la aproximativ 130 de hectare. Spune că nu s-a lăsat în mâinile hazardului, a avut de la bun început un plan de afaceri. ”Am crescut de la an la an și am ajuns aici. Nimic nu a fost întâmplător, nu am mers cu ochii închiși, mai ales că sunt de profesie. Nu am mers pe bâjbâite.
Cunoșteam tehnologia și, cu ajutorul creditelor bancare, am ajuns unde am ajuns. Nu pot spune că am stat vreodată cu vreun ban în buzunar. Mereu am reinvestit profitul”, spune Baciu.
Se plimbă hotărât prin ferma pe care ne-o prezintă cu răbdare, descriind fiecare metru pătrat de pământ pe care îl deține ca aducându-i plus valoare. De fapt, ne spune secretul succesului său, ”niciun petic de pământ nu trebuie să rămână nefolosit. Fiecare trebuie să producă ceva”. Se oprește din povestit și se apropie, din când în când, de câte unul dintre angajații care mișună prin fermă și dă sfaturi precise. ”Acolo trebuie făcut așa…și așa….Mă întorc la voi”, le spune apăsat Baciu. Cântărește fiecare animal cu dragostea celui sub ai cărui ochi a crescut. Fiecare animal are povestea lui, porci, capre, păsări, cai. Îi mângăie și le vorbește cu plăcere. Are utilaje performante, fără de care spune că în ziua de azi nu poţi rămâne pe piaţă, dispune și de o secție de mecanizare. Pentru a nu fi la mâna traderilor, Baciu și-a făcut silozuri în care își poate păstra recoltele în așteptarea vârfului de preț.
A pariat pe turism și a câștigat
În prezent îşi consolidează veniturile și datorită investiției în turism. Patronează unul dintre cele mai selecte complexuri hoteliere din oraşul Bacău. Hotelul President, de patru stele, este aprovizionat cu produse de la ferma proprie. ”La noi, se mănâncă bine și sigur!”, spune Baciu despre afacerea pusă pe picioare în urmă cu nouă ani și pe care acum a dat-o pe mâna fiicei lui.
Cât despre munca în agricultură, președintele LAPAR spune că este o activitate titanică, care te ţine departe de foarte multe plăceri ale vieții, cu un program de lucru chiar și de 18 ore pe zi, „să lucrezi la -30 grade și la +40, să nu ai week-end, la noi nu există așa ceva decât în dicţionar. Cam asta înseamnă acest domeniu – multă muncă și perseverență, dacă vrei să îți câștigi un loc”.
Între Romagria și LAPAR
Societatea pe care o patronează, Romagria, a devenit o afacere de familie, întrucât le-a insuflat și celor doi copii ai săi bucuria, plăcerea de a lucra în domeniul agriculturii. Nu a făcut eforturi prea mari pentru a-i atrage, a fost plăcerea copiilor săi de a lucra în acest business, spune patronul Romagria. Fiul are propria afacere în domeniu, iar fiica sa, deși de profesie avocat, ”se ocupă de hotel”. Este convins că ”agricultura va dispărea doar când va dispărea omenirea”, de altfel, sloganul LAPAR.
Laurențiu Baciu este și cel mai cunoscut președinte pe care l-a avut LAPAR, cea mai vizibilă organizație profesională din domeniul agriculturii care își desfășoară activitatea în România, după cum îi place să sublinieze. În această calitate are contacte permanente cu factori de decizie de la București, la nivel guvernamental, la nivelul Comisiilor de specialitate din cele două Camere ale Parlamentului, la nivel de Președinție. Sfera de influență a LAPAR s-a extins și la Comisia Europeană, în condiţiile în care Laurențiu Baciu deține și o funcție în conducerea ELO. ”Avem un cuvânt de spus și în ce privește elaborarea legislației europene. Contează foarte mult acest lucru”, subliniază Laurenţiu Baciu.
În ciuda faptului că și-a câștigat statutul de una dintre cele mai tăioase voci, în ceea ce privește relația cu factorii de decizie de la București, Baciu spune că, în calitate de președinte al LAPAR, reușește să găseasă o cale de dialog cu Ministerul Agriculturii, chiar dacă au mai existat ”miniştri care s-au pus de-a curmezișul, care au vrut să ne demonstreze că mușchii sunt la ei”. ”Noi am reușit să ne impunem, pentru că noi suntem beneficiarii a tot ce fac ei acolo (factorii decizionali de la nivelul Ministerului și al Parlamentului, n.r.). LAPAR nu a luptat niciodată pentru un interes personal, ci pentru un interes național”. Obiectivul imediat următor al LAPAR este rezolvarea problemei legate de vânzarea terenurilor, pentru că ”mâine-poimâine, ne pierdem obiectul muncii, ne fuge pământul de sub picioare”, după cum mărturisește Baciu. A subliniat că una dintre cele mai importante realizări ale LAPAR este spulberarea mitului că ni se impun anumite norme europene. ”Nu este așa, noi suntem liberi în țara noastră. Noi putem decide ce ne este favorabil și ce nu… Restul sunt povești!”
”Mă simt liber!”
”În ce privește un posibil pas spre politică, Baciu spune categoric ”nu”, deși recunoaște că a fost ofertat de ”toate” partidele. Nu l-au interesat funcțiile, întrucât e convins că poate face mai multe pentru agricultura românească din postura în care se află acum. ”Toate partidele au trecut în campaniile electorale pe la mine. Dar sunt hotărât să rămân tot aici. M-am luptat aproape fizic, și mi-am și luat-o. Mi-au tăiat un proiect pe fonduri europene…, de altfel singurul pe care îl aveam. Dar tot nu au reușit să mă stăpânească! Eu nu am fost un oportunist, nu m-a interesat nicio funcție, ceea ce fac acum este voluntariat și mă simt liber. Sunt bine așa. Cred că pot face mai mult bine așa, deși unii se supără pe mine, pentru că sunt mai vocal… Oriunde mă duc, mă mir eu de mirarea mea câți mă cunosc!”
Cât despre planurile sale, președintele LAPAR și agronomul Laurenţiu Baciu spune că se vede ”tot aici, dar cu mai multe griji”, pentru că, recunoaște, nu are ”astâmpăr”.
Citește și:
Innovation Labs Hackathon la Timișoara
Innovation Labs Hackathon 2025 Timișoara: Pregătește-ți startup-ul pentru o investiție de 500.000 € Pe 22-23 martie, Innovation Labs…
19 martie 2025
Narcis Ranghiuc: “Cine știe să își depoziteze cerealele va câștiga”
Fondatorul Grain Bags le-a prezentat fermierilor din Transilvania un sistem de împachetare în saci uriași din polietilenă, în…
18 martie 2025
Supercentru expozițional lângă Aeroportul Cluj. “Va fi mai mare decât Romexpo”
Administrația județeană va ridica un complex de expoziții și congrese de câteva mii de locuri, unul dintre cele…
18 martie 2025
Insurance ESG 2025: România pe harta sustenabilității în asigurări
Industria asigurărilor se află într-o transformare profundă, criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) devin esențiale pentru…
18 martie 2025
Aeroportul Alexeni – viitorul cel mai mare hub cargo din Europa de Est
La un an de la semnarea contractului de concesiune, compania Avant Airports anunță progresele realizate în dezvoltarea și…
18 martie 2025
Romgaz începe analiza activelor AZO
Romgaz, principalul producător de gaze naturale din România, deținut majoritar de statul român, prin Ministerul Energiei, a publicat…
18 martie 2025
Ovidiu Onișor: “Fermierii sunt speriați. Febra aftoasă îți închide afacerea”
Administratorul Ada Prod Com Cluj schițează anul agricol 2025 în contextul provocărilor tot mai mari care apar pe…
17 martie 2025
Solida Capital Announces First Transaction in Romania and Strategic Expansion into the Central and Eastern European Market
Solida Capital, a leading investment and asset management firm, is pleased to announce the successful completion of its…
17 martie 2025
Investiții
Innovation Labs Hackathon la Timișoara
Innovation Labs Hackathon 2025 Timișoara: Pregătește-ți startup-ul pentru o investiție de 500.000 € Pe 22-23 martie, Innovation Labs…
19 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
Supercentru expozițional lângă Aeroportul Cluj. “Va fi mai mare decât Romexpo”
Administrația județeană va ridica un complex de expoziții și congrese de câteva mii de locuri, unul dintre cele…
18 martie 2025
Licitație pentru realizarea traseelor ciclistice între Băile Felix și Ic Ponor
Consiliul Județean Bihor a lansat procedura de licitație pentru selectarea constructorului care va amenaja traseele cicloturistice VELO APUSENI,…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Aeroportul Alexeni – viitorul cel mai mare hub cargo din Europa de Est
La un an de la semnarea contractului de concesiune, compania Avant Airports anunță progresele realizate în dezvoltarea și…
18 martie 2025
Șapte facultăți de la Universitatea Aurel Vlaicu Arad, modernizate cu fonduri UE
Un nou proiect cu finanțare europeană la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, unde vor fi create condiții moderne…
18 martie 2025
Soluții pentru dezvoltarea sustenabilă a companiilor din Arad și județele învecinate
Doingbusiness.ro organizează o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie 2025, la…
17 martie 2025
Infrastructură
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Aeroportul Alexeni – viitorul cel mai mare hub cargo din Europa de Est
La un an de la semnarea contractului de concesiune, compania Avant Airports anunță progresele realizate în dezvoltarea și…
18 martie 2025
450 de milioane lei pentru modernizarea a 12 drumuri județene din județul Arad
Drumurile județene rămân o prioritate și acest lucru se vede în bugetul Consiliului Județean Arad. Potrivit lui Sergiu…
17 martie 2025
Stadiul lucrărilor la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, 70%
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor au ajuns la un stadiu de execuție de 70%,…
17 martie 2025
Se profilează primul drum expres din Sălaj. Trei noduri rutiere
Viitoarea arteră de mare viteză dintre județele Maramureș și Bistrița-Năsăud va include aici conexiuni în localitățile Jibou, Cuciulat…
17 martie 2025
Încă un pasaj rutier suprateran din Bihor se face din fonduri europene
Consiliul Județean Bihor, prin Serviciul Proiecte cu Finanțări Nerambursabile, a depus vineri, 14 martie, cererea de finanțare prin…
15 martie 2025
Decizii în Maramureș: OMD se reorganizează, SDP rămâne la județ
Administrația județeană a decis să elibereze clădirea în care funcționează Organizației de Management al Destinației (OMD) în favoarea…
14 martie 2025
Turism
Hampton by Hilton Cluj-Napoca, premiat la nivel internațional
Hampton by Hilton Cluj-Napoca este mândru să anunțe câștigarea prestigiosului premiu “Customer Promise & Stay Experience Champion of…
19 martie 2025
Licitație pentru realizarea traseelor ciclistice între Băile Felix și Ic Ponor
Consiliul Județean Bihor a lansat procedura de licitație pentru selectarea constructorului care va amenaja traseele cicloturistice VELO APUSENI,…
18 martie 2025
Decizii în Maramureș: OMD se reorganizează, SDP rămâne la județ
Administrația județeană a decis să elibereze clădirea în care funcționează Organizației de Management al Destinației (OMD) în favoarea…
14 martie 2025
Cloud-ul regional al Ardealului va costa 45 milioane €
Proiectul pe fonduri europene va fi pus în mișcare începând din această vară, beneficiare fiind șase județe din…
13 martie 2025
Domeniul Regal de la Săvârșin se pregătește pentru primirea turiștilor
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a consacrat ziua de miercuri, 12 martie, unor întâlniri cu colectivul Fundației Colecția…
13 martie 2025
Gustul autentic al Transilvaniei, pe pârtiile de la Șureanu
La Șureanu, turiștii nu doar schiază, ci și descoperă gusturile autentice ale Transilvaniei. Prin programul „Șureanu – Producători…
12 martie 2025
Magistrala M300 Cluj-Oradea, foarte greu și practic imposibil de finalizat la termen
Cei 166,5 kilometri care trebuie electrificați și modernizați între Cluj-Napoca și granița cu Ungaria înaintează pe alocuri bine…
11 martie 2025
Castelul Teleki, restaurat pe banii Europei
Acest proiect va reprezenta un pas important în conservarea patrimoniului cultural și în valorificarea potențialului turistic al județului…
10 martie 2025
Educație
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Șapte facultăți de la Universitatea Aurel Vlaicu Arad, modernizate cu fonduri UE
Un nou proiect cu finanțare europeană la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, unde vor fi create condiții moderne…
18 martie 2025
Clubul RoboManiacs: oportunități de dezvoltare tehnologică pentru tinerii din Oradea
Clubul RoboManiacs, un proiect inovativ inițiat de Asociația Roboticienilor Oradea, a prins contur datorită donațiilor strânse în cadrul…
18 martie 2025
40 de companii IT&C, interesate de talentele Facultății de Matematică și Informatică
La workshopul de practică organizat la Cluj Innovation Park au participat 400 de studenți interesați de contactul direct…
17 martie 2025
Liderii de HR din Craiova sunt invitați, pe 19 martie 2025, la noua ediție „MAGNETICO”
Liderii de HR din Craiova sunt invitați, pe 19 martie 2025, la noua ediție „MAGNETICO. How to attract…
17 martie 2025
Stadiul lucrărilor la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, 70%
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor au ajuns la un stadiu de execuție de 70%,…
17 martie 2025
Studenții orădeni s-au întrecut în idei la „Innovation Labs – Idea Jam”
Universitatea din Oradea a fost, vineri – 14 martie 2025, gazdă a unui eveniment „Innovation Labs – Idea…
14 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
