Cuantumurile schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal aferente cererilor de plată Campania 2016 oscilează între 48 de euro/hectar în cazul culturilor de mazăre boabe pentru industrializare și 6.305 euro/hectar în cazul culturilor din sere, se arată într-un comunicat de presă al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Cuantumurile acestor scheme de sprijin au fost stabilite în conformitate cu Hotărârea nr. 208/2017 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naționale tranzitorii și schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de plată 2016, precizează APIA.
Conform sursei citate, în privința schemelor de sprijin cuplat cele mai mari valori sunt prevăzute pentru culturile din sere — de 6.305,00 euro/ha, culturile din solarii (3.085 euro/ha) și tomate pentru industrializare (1.410 euro/ha).
De asemenea, agricultorii pot primi sprijin cuplat pentru cartofi timpurii, semi-timpurii și de vară pentru industrializare, în valoare de 710 euro/ha, sămânță cartof (970 euro/ha), pentru sfeclă de zahăr (610 euro/ha), castraveți pentru industrializare și hamei (câte 510 euro/ha), orez (460 euro/ha), prune pentru industrializare sau caise plus zarzăre pentru industrializare (câte 310 euro/ha), soia (circa 232 euro/ha), cânepă pentru ulei și fibră (204 euro/ha), fasole boabe pentru industrializare (190 euro/ha), cireșe și vișine pentru industrializare (aproximativ 147 euro/ha), mere pentru industrializare (80,7 euro/ha), lucernă (65 euro/ha) și mazăre boabe pentru industrializare (48,06 euro/ha).
APIA precizează că plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii și pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2016 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din 1 octombrie 2016.
Citește și:
Inovația strategică susține agricultura rezilientă și producția alimentară
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile și reziliente. Aceasta este poziția Teresei…
7 decembrie 2023
Hibrizii Pioneer – stabilitate și adaptabilitate
Un subiect foarte des discutat si vehiculat în sfera agricolă este sensibilitatea porumbului la condițiile de climă și…
6 decembrie 2023
Corteva cultivă viitorul prin soluții inovatoare pentru recolte durabile
Cu ocazia Zilei Mondiale a Solului pe 5 decembrie, atenția lumii se concentrează asupra importanței sănătății acestuia și…
5 decembrie 2023
AZOMUREȘ. Industrie sustenabilă pentru agricultură sustenabilă
O provocare cheie pentru sectorul agricol din zilele noastre este asigurarea hranei pentru o populație globală în creștere,…
4 decembrie 2023
Echipa Complexului President a câștigat trofeul „D’ale porcului” în întrecerea profesioniștilor
Un elev de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul a câștigat un curs basic în valoare de 1.600 de…
4 decembrie 2023
Laptele de pasăre reinterpretat la Cluj, premiat ca afacere inovativă
Echipele Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj au obținut trei premii I la competiția ”Inițierea…
4 decembrie 2023
Purcari Wineries a venit după investitori la Cluj
Producătorul de vinuri și-a prezentat perspectivele de viitor în cadrul hub-ului investitorilor la bursă. Invest Club Cluj (ICC)…
3 decembrie 2023
Echipa din Valea lui Mihai a câștigat trofeul „D’ale porcului” ediția a X-a
După ce sâmbătă, 2 decembrie, în cadrul Ediţiei a X-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului” s-au întrecut echipele de…
3 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
