Analize

Coldwell Banker : Transilvania Residence, Arad Plaza, Scala Center – în topul proiectelor premium

Coldwell Banker Romania, cea mai mare companie activa pe segmentul rezidential, cu peste 2.000 de locuinte noi vandute in 2016, a realizat un studiu privind proiectele „premium” amplasate in marile orase din Romania, analizand indeaproape orase precum Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Sibiu, Iasi, Arad dar si Bucuresti.
Piata imobiliara din Romania si in special cea rezidentiala traverseaza cea mai buna perioada din istoria sa moderna, post Revolutie, tinand cont de numarul record de locuinte noi finalizate cat si de volumul de tranzactii incheiate, care a atins un maxim absolut, subliniaza studiul Coldwell Banker Romania, citat de aradon.ro.
Pentru piata rezidentiala a imobilelor noi construite din Romania, anul 2016 a reprezent cea mai buna perioada pentru dezvoltatori cat si pentru cumparatorii finali. Cele mai multe proiecte livrate au vizat segmentul de „mass-market”, format din cumparatori pentru care pretul reprezinta criteriul principal de diferentiere si selectare a produsului achizitionat, locuintele de pe acest segment fiind amplasate de regula la marginea oraselor, avand finisaje de baza si suprafete comparabile sau chiar mai mici fata de locuintele finalizate inainte de 1989.
O data cu cresterea veniturilor din randul populatiei active s-a simtit si nevoia de diversificare a proiectelor rezidentiale livrate, indeosebi prin furnizarea unui concept unic bazat pe arhitectura, amplasament sau facilitati conexe oferite cumparatorului, segmentul premium aflandu-se intr-o crestere accelerata.
Analiza releva o diferentiere clara si asteptata intre Capitala si restul oraselor mari. Astfel, locuintele premium amplasate in Bucuresti au preturi care pleaca de la 2.000 de euro pe metru patrat util, existand cazuri cand acestea sar si de 5.000 / mp util, in functie de amplasament si finisaje. Preturile medii pentru aceeasi categorie de locuinte amplasate in afara Bucurestiului sunt incadrate in intervalul 1.000 si 1.500 euro/mp util.
Potrivit sursei citate, Cluj – Napoca este orasul care face nota discordanta in randul celor mai mari orase din Romania, cu preturi medii de tranzactionare mai mari cu 25% fata de restul proiectelor din orasele analizate. O caracteristica speciala a orasului Cluj – Napoca este faptul ca numeroase proiecte sunt livrate catre consumatori la stadiul semifinisat, ceea ce face ca intr-un final pretul total comparabil sa fie chiar mai ridicat, diferenta fata de preturile locuintelor premium din alte orase putand sa creasca chiar si la 35%.
Din punct de vedere al vanzarilor, analiza releva faptul ca majoritate proiectelor din categoria „premium” sunt vandute in proportie de peste 75% inainte de finalizare. De asemenea aproximativ de 1 din 5 apartamente este achizitionat in scop investitional, cumparatorii putand sa obtina prin inchirierea locuintei intre 5% si 7,5% anual, in euro, din pretul de achizitie, un randament net superior dobanzilor bancare practicate in acest moment.
Fata de proiectele adresate segmentului mass-market, printre cumparatorii de unitati premium exista un procent semnificativ de 15% – 25% reprezentat de straini – marea lor majoritate mizand pe calitatea proiectelor, constienti fiind de beneficiile pe termen lung asupra detinerii unei astfel de locuinte.
In cadrul studiului realizat de Coldwell Banker asupra a 18 proiecte din 7 orase au fost analizate criterii de calitate precum amplasamentul proiectului, mixului de apartamente, nivelul de finisaje, facilitatile oferite dar si preturile practicate.
Dintr-un punctaj de maxim 60 puncte se disting cateva proiecte dezvoltate recent, precum Arad Plaza dezvoltat de Wallberg Properties in Arad datorita amplasamentului ultacentral completat de conceptul nou pe piata locala al gradinilor suspendate, ARTE by HVA datorita conceptului arhitectural unic pentru Brasov, Transilvania Residence, tot din Brasov, datorita amplasamentului ce permite o vedere panoramica de exceptie sau Urban Spaces din Bucuresti, un proiect care a fost recompensat cu mai multe distinctii arhitecturale in cadrul unor competitii de specialitate.
Tinand cont de volumul si rapiditatea vanzarilor, dar si de un punctaj peste medie, cumparatorii inca mai pot profita de o achizitie pe acest segment in proiecte precum Transilvania Residence (Brasov), Arad Plaza (Arad) sau Scala Center (Cluj-Napoca). Dintre proiectele analizate ce intrunesc un punctaj peste medie Arad Plaza dispune de cele mai competitive preturi pe acest segment al pietei.
Desi Bucuresti are cele mai multe proiecte catalogate premium, preturile de achizitie foarte mari pot reprezenta o investitie mai putin profitabila pe termen lung. De aceea, in multe proiecte din orasele mari putem regasi cumparatori din Bucuresti care doresc un imobil de calitate la preturi atractive, releva studiul.

Related posts

O intervenție de doar 2% din PIB ar salva peste 2 milioane de locuri de muncă

Traian Dan

BVB, profit în creștere cu 19% față de 2015

Stefana Muresan

Publicitatea în presa locală performantă, recomandată de BRAT

Stefana Muresan

Cercetătorii de la Cluj: economia României își revine în toamnă

Nora Dumitrescu

UVT premiată pentru cel mai bun parteneriat dintre companii și instituțiile academice

PIB a crescut în termeni reali cu 5,6% în trimestrul III 2020 față de trimestrul II

Traian Dan

Nu mai funcționează monologul, în relația cu consumatorul: este nevoie de ceva vreme de dialog

Sondaj: Peste 70% dintre firme nu au o strategie pentru situații precum COVID-19. Planul unei companii din Sibiu

Papuc Irina

Competitive intelligence sau diferența dintre ceea ce nu știm și ceea ce credem că știm (I)

Ligia Voro

Cota aplicată veniturilor brokerilor de asigurare, înjumătăţită

Stefana Muresan

Bucureşti, Cluj şi Timiş- cele mai multe imobile vândute în februarie

Stefana Muresan

Companiile de nivel național ale Albei produc 3 miliarde de euro

redactia

Un sfert dintre angajatori vor îngheţa salariile în 2020

Traian Dan

Why is Turkey a hotspot for investors?

Ionut Oprea

INS: Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 14% în primele 11 luni din 2016

Stefana Muresan

Cum reflectăm COVID-19 în situațiile financiare?

Ligia Voro

Institutul Național de Statistică realizează în martie 2021 recensământul de probă

Traian Dan

Transparenţa pe piaţa imobiliară, în viziunea Veridio

Ligia Voro

Polii business-ului românesc. Topul firmelor pe județe, după cifra de afaceri

Stefana Muresan

Directiva privind impozitarea produselor energetice și electricității, sub lupa Comisiei Europene

Ligia Voro

Kronospan, Coresi Shopping Resort și Brașov Business Park, cei mai mari contributori la bugetul local al Brașovului

redactia

Comunitatea de business germană solicită introducerea urgentă a sistemului de muncă flexibilă

Ligia Voro

Managerii din industrie, comerț și construcții, optimiști pentru revenirea economică

Traian Dan

Exporturile, în creștere

Stefana Muresan

Leave a Comment