Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primarii reședințelor de județ din Regiunea Vest, acorduri prin care vor putea primi finanțări de 150,37 milioane euro

La sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), a avut loc evenimentul de semnare a celor 4 acorduri de delegare a atribuţiei de selectare strategică a proiectelor propuse spre finanțare în cadrul axei prioritare 4 – Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile a Regio-Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014–2020. Aceste atribuții au fost delegate primăriilor din reședințele de județ ale Regiunii Vest – Arad, Deva, Reșița și Timișoara.
Acordurile de delegare au fost semnate – cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene – de către cei patru primari: Gheorghe FALCĂ – Primar, Primăria Municipiului Arad, Mircia MUNTEAN – Primar, Primăria Municipiului Deva, Ioan POPA – Primar, Primăria Municipiului Reșița, Nicolae ROBU – Primar, Primăria Municipiului Timișoara.
Alături de aceștia, în cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai ADR Vest, organizația având rolul de Organism Intermediar pentru Regio-POR la nivelul Regiunii Vest.
Semnarea celor 4 acorduri de delegare este o etapă necesară în vederea constituirii Autorităților Urbane, o precondiție pentru accesarea finanțărilor dedicate dezvoltării urbane durabile din cadrul Regio-POR 2014-2020, în contextul noilor regulamente europene.
Autoritățile urbane constituite în cadrul primăriilor vor avea un statut similar Organismelor Intermediare, urmând a fi acreditate și auditate pentru atribuția delegată. Ele vor trebui să elaboreze și să utilizeze proceduri de selecție a proiectelor. Astfel, Autoritățile Urbane din cadrul primăriilor reședințelor de județ vor selecta și prioritiza proiectele pentru care solicită finanțare nerambursabilă prin axa prioritară 4 – Dezvoltare Urbană Durabilă a Regio-POR 2014-2020.
În această perioadă, ghidurile solicitantului pentru 5 obiective specifice ale axei prioritare 4 (obiectivele 4.1, 4.2, 4.3, 4.4 și 4.5) se află în plin proces de consultare publică, cu termen limită data de 18 aprilie 2017.
Proiectele care vor primi finanțare în cadrul celor 5 obiective specifice vizează:
 4.1: diminuarea ponderii utilizării autoturismului personal prin îmbunătățirea transportului public urban de călători, crearea/modernizarea/extinderea unei rețele de trasee pentru biciclete, crearea/modernizarea unor spaţii pietonale atractive;
 4.2: reconversia/reutilizarea unor terenuri și suprafețe abandonate din interiorul municipiilor reşedinţă de judeţ şi transformarea lor în zone de agrement și petrecere a timpului liber pentru locuitorii comunității;
 4.3: rezolvarea problemelor infrastructurale, sociale și economice concentrate în anumite zone defavorizate și marginalizate din interiorul orașelor, prin asigurarea condițiilor de bază infrastructurale și pentru locuire (utilități, accesibilitate, spații publice etc.);
 4.4: construcția / reabilitarea / modernizarea / extinderea / dotarea infrastructurii educaţionale pentru educația timpurie antepreșcolară (creșe) și preșcolară (grădinițe);
 4.5: construcția / reabilitarea / modernizarea / extinderea / dotarea infrastructurii educaţionale pentru învăţământul profesional şi tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții (licee tehnologice şi şcoli profesionale).
Bugetul disponibil pentru Regiunea Vest este de 150,37 milioane euro. Fiecare municipiu reședință de județ din regiune (Arad, Deva, Reșița și Timișoara) dispune de alocări financiare predeterminate. Pentru a beneficia de aceste finanțări, municipiile trebuie să întocmească un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru proiecte depuse în cadrul obiectivului specific 4.1 și o Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană pentru proiectele depuse în cadrul tuturor celor 5 obiective specifice menționate anterior.
Aceste documente strategice de planificare abordează provocările de mobilitate urbană, precum și cele economice, de mediu, climatice, demografice și sociale ale orașelor. Toate proiectele finanțate trebuie să răspundă nevoilor municipiilor și direcțiilor strategice stabilite prin documentele de planificare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Pe cine ar trebui să cunoști pentru a avansa mai ușor în cariera sau afacerea ta?

Articolul următor

Energy Challenge 2017 şi-a desemnat câștigătorii!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share