Analize

FMI, revizuire în creștere a economiei

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an, potrivit celui mai nou raport “World Economic Outlook”, publicat marți de instituția financiară internațională în avanpremiera reuniunii de primavera, potrivit Agerpres.
De asemenea, FMI și-a îmbunătățit ușor și estimările privind ritmul de creștere înregistrat de economia României în 2018, până la 3,4%, față de avansul de 3,3% preconizat în toamna anului trecut.
Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, România va înregistra în acest an a doua cea mai mare creștere economică din Europa, fiind devansată doar de Islanda (5,7%). Pe ansamblu, Europa va înregistra o creștere economică de 2%, iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă și România, va înregistra un avans al PIB de 3%.
“Perspectivele economice pentru Europa Emergentă sunt relativ favorabile, cu excepția Turciei. Pentru întregul grup, creșterea este preconizată să rămână la 3% în 2017 și să se îmbunătățească la 3,3% în 2018”, subliniază FMI în raportul “World Economic Outlook”, potrivit sursei citate.
În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum în România în acest an, estimările instituției financiare internaționale au fost revizuite în jos, până la o creștere de 1,3%, de la un avans de 1,7% cât se estima în toamnă, urmând ca ritmul de creștere a prețurilor să accelereze în 2018 până la 3,1%, peste avansul de 2,5% preconizat anterior de FMI.
În schimb, FMI a lăsat neschimbate estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în 2017, la minus 2,8%, și chiar și-a revizuit estimările pentru anul 2018 până la un deficit de cont curent de 2,5%, în condițiile în care în toamnă prognoza că deficitul de cont curent al României va depăși pragul de 3% în 2018 ajungând la minus 3,2%.
Pe de altă parte, FMI a revizuit în scădere și estimările referitoare la rata șomajului în România, care ar urma să înregistrezeun declin semnificativ în 2017, până la 5,4%, față de 6,2% cât estima anterior, pentru ca în 2018 să ajungă până la 5,2%.
La nivel global, FMI și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei mondiale în 2017 și 2018.
“Creșterea economiei mondiale, estimată în luna octombrie la 3,1% pentru 2016, este proiectată să se majoreze la 3,5% în 2017 și 3,6% în 2018, o revizuire în sus cu 0,1 puncte procentuale pentru 2017 comparativ cu estimările din luna octombrie a anului trecut”, se arată în raportul publicat de FMI.
Într-un comunicat publicat în martie, la finalul vizitei în România, misiunea FMI arăta că avansul economiei românești este proiectat la 4,2% în anul 2017, susținut de stimularea în continuare a consumului privat printr-o nouă rundă de relaxare fiscală și de majorări salariale. “În absența unei impulsionări puternice a investițiilor, a accelerării reformelor structurale și a consolidării instituțiilor, se anticipează o reducere a ritmului de creștere pe termen mediu”, precizau reprezentanții instituției financiare internaționale la vremea respectivă.
Ministrul român al Finanțelor, Viorel Ștefan, arăta, în 12 aprilie, că România ar putea înregistra în 2017 o creștere economică mai mare decât cea estimată, de 5,2% din PIB, o contribuție importantă la acest lucru urmând să aibă agricultura.

Related posts

Peste jumătate din forța de muncă la nivel global este dispusă să se relocheze

Stefana Muresan

Fonduri suverane de investiții, în valoare de 10 miliarde de euro

Stefana Muresan

Dunwell: 23 centre de distribuție aprovizionează zilnic magazinele

Papuc Irina

Studiu Coface: evoluție pozitivă a veniturilor în 2018 în sectorul comerț cu amănuntul în magazine nespecializate

Ligia Voro

Germania, Franţa şi Italia, primele trei ţări care controlează subgrupuri de întreprinderi din România

Stefana Muresan

CCIFER este încrezătoare că prezența franceză este solidă și încurajatoare

Ligia Voro

Fitch a confirmat ratingul României la BBB minus, cu perspectivă stabilă

Papuc Irina

Din trei salarii minime propuse, IMM-urile l-ar alege pe al patrulea

Traian Dan

COVID-19 mărește viteza de reacție pe piața imobiliară. Cum va arăta noua normalitate?

Papuc Irina

Prețurile apartamentelor, pe un trend ascendent de unsprezece trimestre

Stefana Muresan

Investiţiile străine directe, mai mari cu 17,7%, în primele zece luni din acest an

Stefana Muresan

“Am simțit în mandatul meu de Guvernator sprijin, implicare, devotament și dăruire”

Ligia Voro

Topul Celor mai doriți angajatori în 2019

Ligia Voro

Practici de prevenire a coruptiei, in atentia comunitatilor de afaceri

Ionut Oprea

Perspectivă Commoditrader: impactul Coronavirus asupra piețelor locale și burselor futures de porumb și grâu

Ligia Voro

Digitalizarea, factor cheie ce a determinat impactul crizei pandemiei asupra IMM-urilor

Traian Dan

Lucian Anghel (BVB): "Dacă bursa ar fi un barometru, putem spune că economia românească a duduit în 2017"

Stefana Muresan

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 18,5% în mai 2017, comparativ cu perioada similară din 2016

Stefana Muresan

REI Finance: Ultimele luni în care start-up-urile, companiile mici, mijlocii și mari pot primi fonduri nerambursabile de peste 300 mil. EUR pentru proiecte de peste 1 mil. EUR

Papuc Irina

Prețul imobiliarelor în Cluj-Napoca, fără oprire

Stefana Muresan

Imobiliare.ro: După Cluj, București și Timișoara, Constanța depășește 1.000 de euro/mp

Stefana Muresan

Top 10 cei mai mari cultivatori de porumb din România

redactia

„Green Deal” – posibilitate, probabilitate sau utopie?

Transilvania Business

Dunwell: Cluj-Napoca, orașul cu cele mai scumpe terenuri din România. Topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri pentru dezvoltări industriale

Stefana Muresan

Leave a Comment