Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rata de neocupare a spațiilor de birouri moderne din București a scăzut sub 10%

Livrările de spații noi de birouri moderne din București au fost limitate în primele trei luni ale anului, doar 11.000 de metri pătrați fiind finalizați, astfel că stocul a crescut ușor, până la nivelul de 2,55 milioane de metri pătrați.  Cu toate acestea, în primul trimestru al anului, volumul total al tranzacțiilor cu spații de birouri moderne din Capitală a fost de peste 110.000 mp, de zece ori mai mare față de livrări, 50% reprezentând cerere netă, și anume contracte noi de închiriere și preînchiriere sau extinderi ale companiilor existente. În acest context, pentru prima oară în ultimii opt ani rata de neocupare a spațiilor de birouri din București a scăzut sub nivelul de 10%, pana la 9,8%, spațiile neocupate fiind de aproximativ 250.000 de metri pătrați. În perioada 2009 – 2010, după instalarea crizei, rata de neocupare a birourilor din București atinsese nivelul de 18%.
Mădălina Cojocaru, Partner – Office Agency: „Piața de birouri din București a avut o evoluție sănătoasă în ultimii ani, astfel că în ciuda unei creșteri substanțiale a stocului, rata de neocupare a spațiilor s-a redus sub pragul psihologic de 10%, plasându-se în zona piețelor stabile. Acest lucru se datorează atât creșterii sectoarelor IT și BPO, cât și maturizării dezvoltatorilor, care au livrat clădiri adaptate cererii actuale, în zone consacrate, cu acces la mijloace de transport în comun, astfel că majoritatea spațiilor livrate în ultimii ani au fost rapid absorbite”. Rate de neocupare sub media pieței se înregistrează în CBD (9,1%), precum și în cele mai dinamice zone din ultimii ani, respectiv Vest (4,6%) și Barbu Văcărescu – Floreasca (5,9%). Rata de neocupare a scăzut în ultimii ani și în zona Pipera Nord, până la 31%, dar se situează în continuare peste media pieței. Companiile din sectoarele Tehnologie și Telecomunicații, Financiar și Manufactură/ Industrial au continuat și în primele trei luni ale acestui an să fie cele mai dinamice.

Anul acesta, nivelul livrărilor de spații moderne de birouri din București este estimat să depășească 150.000 mp, 40% din aceste spații urmând a fi livrate în zona de Vest.

O serie de proiecte au fost amânate pentru anul 2018, astfel că pentru anul următor ne așteptăm la un volum al livrărilor de peste 300.000 de metri pătrați. Drept urmare, estimăm că la finalul anului 2018 stocul modern de birouri din București ar putea atinge pragul de 3 milioane de metri pătrați.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Optim PM - doua premii in cadrul celor mai prestigioase gale din industria imobiliara

Articolul următor

New lease agreement signed for SPDI

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share