Mureș Sanatate

Schimbări majore în anul 2016, la UMF Tîrgu Mureș

Zilele Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș 2016 au îmbinat, timp de o săptămână, în perioada 5-9 decembrie, într-un mod armonios cultura și arta cu medicina și farmacia.
Zilele UMF Tîrgu Mureș din acest an au încheiat în mod fericit un an întreg de activități. Seara de joi, 8 decembrie, a fost una cu totul deosebită, fiind dedicată Galei Festive a UMF, care a conținut o serie de momente tradiționale: Discursul Anual al Rectorului, Premierea Excelenței în UMF, momente muzicale ale studenților UMF și concertul trupei Holograf. La evenimentul care a avut la Centrul de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureș au participat peste 500 de invitați.
La Gala Festivă,au participat Excelența Sa, Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, o delegație a Universității Aldo Moro din Bari, condusă de rectorul Universității, prof. Antonio Felice Uricchio, o delegație a Institutului Oncologic din Budapesta, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, prof. dr. Călin Enăchescu, rectorul Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, invitați din țară și din străinătate, reprezentanții autorităților publice, parteneri și colaboratori ai UMF Tîrgu Mureș, profesori universitari, studenți și personalul administrativ din cadrul UMF Tîrgu Mureș. Un moment emoționant al serii a fost Premierea Excelenței în UMF. S-a acordat Premiul de excelenţă în cercetarea ştiinţifică prof. dr. Simona Gurzu care în anul 2016 a acumulat, din lucrările publicate ca prim autor în reviste internaţionale, un factor de impact de 21. S-au acordat, de asemenea, diplome de excelență medicilor rezidenți care au obținut punctajele cele mai mari la examenul de intrare în Rezidențiat, precum şi şefilor de promoţie 2016.
Dorim dezvoltarea legăturilor
Excelența Sa, Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, a primit diploma de onoare a UMF Tîrgu Mureș. Ambasadorul a transmis că în ţara sa este apreciat foarte mult rolul asistenţilor medicali şi al medicilor din România, iar acest fapt dovedeşte că în România există universităţi de medicină foarte bune.
„Mi-am dorit să fiu alături de dumneavoastră astăzi din patru motive. În primul rând, apreciez contribuția adusă de medicii români în Marea Britanie. Avem nu mai puțin de 2.500 de medici români în serviciul național de sănătate al Marii Britanii. În al doilea rând, rolul Tîrgu Mureșului în medicina românească este foarte important, aici s-a înființat SMURD-ul, iar orașul este recunoscut pentru transplantul de cord. În al treilea rând dorim dezvoltarea legăturilor dintre UMF și mediul universitar al Marii Britanii. În al patrulea rând am dorit să celebrăm împreună succesul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș”, a arătat Paul Brummell.
Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a transmis că Universitatea de Medicină și Farmacie reprezintă o emblemă a municipiului Tîrgu Mureș, a județului Mureș și a întregii regiuni. Cu prilejul Galei Festive, președintele Péter Ferenc le-a mulțumit cadrelor didactice pentru eforturile pe care le depun în fiecare an în formarea de medici și farmaciști.
Discursul Anual al Rectorului UMF
În cele ce urmează, vă prezentăm Discursul Anual al Rectorului. Prof. dr. Leonard Azamfirei a susținut că anul 2016 fost un an al schimbării administrative importante pentru bunul mers al Universității. De asemenea, rectorul UMF Tîrgu Mureș a afirmat că reforma curriculară, care a început în acest an universitar la UMF Tîrgu Mureș, va adapta curricula la standardele actuale ale învățământului medical, va realiza un sistem de educație centrat pe student, va asigura cadrul necesar unei interacțiuni mai bune între student și cadrul didactic și îi va învăța pe studenți să comunice profesional cu pacienții. Planul se va aplica etapizat, păstrându-se ceea ce este bun și specific învățământului medical românesc. Odată cu implementarea acestei strategii, Universitatea se va alinia la standardele internaționale de învățământ medical. Rectorul UMF Tîrgu Mureș a arătat că la anumite discpline acest proces a început, iar semnalele venite din partea studenților au fost excelente. De asemenea, într-o eră atât de tehnologizată, argumentele de tipul „pe vremea mea” și „știm noi mai bine” pot avea acum doar valoare sentimentală, a subliniat prof. dr. Leonard Azamfirei.
„A devenit tradiție pentru UMF Tîrgu Mureș desfășurarea, în luna decembrie, a Zilelor UMF, prilej de a aduce împreună comunitatea academică, cadrele didactice, studenții, invitați din țară și de peste hotare, oficialități și prieteni. Salut prezența la Gala UMF a Excelenței Sale, Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, a delegației Universității Aldo Moro din Bari, condusă de rectorul Universității, prof. Antonio Felice Uricchio, a delegației Institutului Oncologic din Budapesta, a rectorului Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, prof. dr. Călin Enăchescu și a cadrelor didactice de la UPM, a reprezentanților autorităţilor locale. De asemenea, salut prezența președintelui Consiliului Județean Mureș, domnul Péter Ferenc, dar și prezența conducătorilor unor instituții publice cu care Universitatea colaborează, a sponsorilor și a altor buni prieteni ai Universității. Sărbătoarea Universității este într-o mare măsură și sărbătoarea orașului, în care UMF-ul are un rol bine definit unanim recunoscut. În 2016, cei aproape 6.000 de studenți și cele peste 500 de cadre didactice au adus plusvaloare Universității, orașului și țării. Privind retrospectiv, anul 2016 a fost un an al schimbării administrative importante pentru bunul mers al Universității, anul în care s-a modificat componența Senatului, a Consiliilor Profesorale și Conducerea Executivă. Au venit oameni noi în funcții noi, unii au rămas în fostele poziții, toți însă au contribuit în raport cu atribuțiile primite sau asumate la funcționarea acestui mecanism complex numit Universitate.
În a doua parte a anului 2016 am avut ca obiectiv instituțional major începerea procesului complex de reformă curriculară. Demersul se dovedește a fi extrem de dificil din motive mai degrabă subiective. Cunoscând bine ce se întâmplă în alte universități de profil din lume care fac performanță, știm că pentru a avea o universitate modernă, dinamică, performantă în procesul didactic, trebuie să aducem la nivel internațional învățământul medical din Universitate. Activitățile organizatorice, noile reglementări și sesiunile de training vor continua și în 2017. Aștept implicarea tuturor în acest proces în care disciplinelor pilot de anul acesta li se vor alătura anul viitor, după evaluările pe care le vom face, toate disciplinele de la toate programele de studii. Mulți dintre noi avem încă nostalgia medicinii tradiționale, clinice, cu imaginea maestrului în față. Fără a-i nega locul și fără a încerca să o înlocuim acolo unde încă este necesară, consider că argumentele uneori prea prețioase de tipul „pe vremea mea” și „știm noi mai bine” într-o eră atât de tehnologizată pot avea acum doar valoare sentimentală. UMF va face toate eforturile administrative, de logistică, educaționale, pentru ca procesul de reformă curriculară să fie dus la bun sfârșit în următorii trei ani. În disciplinele în care s-a făcut acest lucru în acest semestru, după modelele deja consacrate, semnalele venite din partea studenților au fost excelente. Efortul pe care îl solicit cadrelor didactice este unul consistent, care înseamnă, în primul rând, schimbarea de mentalitate, acolo unde este cazul, implicare altfel decât formală, acceptarea faptului că avem fiecare multe de învățat, la orice vârstă și în orice poziție academică am fi”, a afirmat prof. dr. Leonard Azamfirei.
de Teodora MÎNDRU

Related posts

Laurențiu Mihai (OSMR): ”Medicamentele vor putea fi puse în circulație pe teritoriul UE numai dacă respectă noile reguli de securitate”

Stefana Muresan

Stele Michelin pentru obiective din Târgu Mureș

Ligia Voro

Asigurarea cu medicamente în România: există sau nu motiv de panică și de ce au dispărut 2.000 de preparate ieftine

Papuc Irina

Covid-19: Terapia cu plasmă hiperimună, posibilă și la Sibiu

Papuc Irina

FOTO-VIDEO: Constructorii centralei noi de la Iernut au promis recuperarea lunilor de întârziere

redactia

Cum avansează lucrările pe lotul de 17,9 km, între Câmpia Turzii și Târgu Mureș

Stefana Muresan

Firma Techtex din județul Bihor, produce 150.000 de măști acreditate pe zi

Traian Dan

Cunoscuta companie italiană RINA lansează certificarea de încredere în biosecuritate, o schemă de certificare inovatoare pentru prevenirea și controlul răspândirii infecțiilor.

Nicolae Pop

FOTO// Cum arată Unitatea de Suport Medical Bucureștii Noi, amenajată de Leroy Merlin și Auchan

Papuc Irina

Patru spitale din Alba vor fi modernizate cu fonduri europene

redactia

Cine va construi tronsonul de autostradă Târgu-Mureș – Ungheni. Disputa Strabag – Itinera Spa, la a șaptea instanță

Ligia Voro

Transavia va asigura pentru Spitalul Judeţean Alba aparatura necesară pentru efectuarea testelor Covid-19

Papuc Irina

Marisiensis se amână pentru luna octombrie 2020

Ligia Voro

Cinci localități din Transilvania în top 10 cele mai îmbătrânite orașe

Ligia Voro

Apa minerală naturală carbogazificată Stânceni premiată cu aur de Monde Selection

Nicolae Pop

[Enjoy Transylvania!] The Hunting Museum in Ibăneşti, a symbol of Transylvania’s fauna

Alexandru Toth

Bebelușul născut la Cluj cu o gravă malformație a inimii va fi operat gratuit, la o clinică privată din Sibiu

redactia

Computer tomograf donat spitalului din Năsăud cu sprijinul unui cardinal de la Vatican

redactia

Covasna: Apa de la Șugaș Băi, efect terapeutic pentru copiii speciali

Stefana Muresan

Diagnostic de mare finețe al afecțiunilor digestive cu ajutorul unei tehnologii moderne la Spitalul Clinic Județean Mureș

Transilvania Business

Caparol – calitate, inovație, gamă complexă de produse și design

Stefana Muresan

Cărnurile alese de la Petry distinse cu Premiul Value&Quality Award de către statul ungar

Ligia Voro

Două lansări consecutive ale Synevo la Cluj-Napoca și Brașov

Ligia Voro

Trei județe din Ardeal fac legea în producția de mobilier

Nora Dumitrescu

Leave a Comment