Mureș Sanatate

Schimbări majore în anul 2016, la UMF Tîrgu Mureș

Zilele Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș 2016 au îmbinat, timp de o săptămână, în perioada 5-9 decembrie, într-un mod armonios cultura și arta cu medicina și farmacia.
Zilele UMF Tîrgu Mureș din acest an au încheiat în mod fericit un an întreg de activități. Seara de joi, 8 decembrie, a fost una cu totul deosebită, fiind dedicată Galei Festive a UMF, care a conținut o serie de momente tradiționale: Discursul Anual al Rectorului, Premierea Excelenței în UMF, momente muzicale ale studenților UMF și concertul trupei Holograf. La evenimentul care a avut la Centrul de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureș au participat peste 500 de invitați.
La Gala Festivă,au participat Excelența Sa, Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, o delegație a Universității Aldo Moro din Bari, condusă de rectorul Universității, prof. Antonio Felice Uricchio, o delegație a Institutului Oncologic din Budapesta, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, prof. dr. Călin Enăchescu, rectorul Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, invitați din țară și din străinătate, reprezentanții autorităților publice, parteneri și colaboratori ai UMF Tîrgu Mureș, profesori universitari, studenți și personalul administrativ din cadrul UMF Tîrgu Mureș. Un moment emoționant al serii a fost Premierea Excelenței în UMF. S-a acordat Premiul de excelenţă în cercetarea ştiinţifică prof. dr. Simona Gurzu care în anul 2016 a acumulat, din lucrările publicate ca prim autor în reviste internaţionale, un factor de impact de 21. S-au acordat, de asemenea, diplome de excelență medicilor rezidenți care au obținut punctajele cele mai mari la examenul de intrare în Rezidențiat, precum şi şefilor de promoţie 2016.
Dorim dezvoltarea legăturilor
Excelența Sa, Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, a primit diploma de onoare a UMF Tîrgu Mureș. Ambasadorul a transmis că în ţara sa este apreciat foarte mult rolul asistenţilor medicali şi al medicilor din România, iar acest fapt dovedeşte că în România există universităţi de medicină foarte bune.
„Mi-am dorit să fiu alături de dumneavoastră astăzi din patru motive. În primul rând, apreciez contribuția adusă de medicii români în Marea Britanie. Avem nu mai puțin de 2.500 de medici români în serviciul național de sănătate al Marii Britanii. În al doilea rând, rolul Tîrgu Mureșului în medicina românească este foarte important, aici s-a înființat SMURD-ul, iar orașul este recunoscut pentru transplantul de cord. În al treilea rând dorim dezvoltarea legăturilor dintre UMF și mediul universitar al Marii Britanii. În al patrulea rând am dorit să celebrăm împreună succesul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș”, a arătat Paul Brummell.
Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a transmis că Universitatea de Medicină și Farmacie reprezintă o emblemă a municipiului Tîrgu Mureș, a județului Mureș și a întregii regiuni. Cu prilejul Galei Festive, președintele Péter Ferenc le-a mulțumit cadrelor didactice pentru eforturile pe care le depun în fiecare an în formarea de medici și farmaciști.
Discursul Anual al Rectorului UMF
În cele ce urmează, vă prezentăm Discursul Anual al Rectorului. Prof. dr. Leonard Azamfirei a susținut că anul 2016 fost un an al schimbării administrative importante pentru bunul mers al Universității. De asemenea, rectorul UMF Tîrgu Mureș a afirmat că reforma curriculară, care a început în acest an universitar la UMF Tîrgu Mureș, va adapta curricula la standardele actuale ale învățământului medical, va realiza un sistem de educație centrat pe student, va asigura cadrul necesar unei interacțiuni mai bune între student și cadrul didactic și îi va învăța pe studenți să comunice profesional cu pacienții. Planul se va aplica etapizat, păstrându-se ceea ce este bun și specific învățământului medical românesc. Odată cu implementarea acestei strategii, Universitatea se va alinia la standardele internaționale de învățământ medical. Rectorul UMF Tîrgu Mureș a arătat că la anumite discpline acest proces a început, iar semnalele venite din partea studenților au fost excelente. De asemenea, într-o eră atât de tehnologizată, argumentele de tipul „pe vremea mea” și „știm noi mai bine” pot avea acum doar valoare sentimentală, a subliniat prof. dr. Leonard Azamfirei.
„A devenit tradiție pentru UMF Tîrgu Mureș desfășurarea, în luna decembrie, a Zilelor UMF, prilej de a aduce împreună comunitatea academică, cadrele didactice, studenții, invitați din țară și de peste hotare, oficialități și prieteni. Salut prezența la Gala UMF a Excelenței Sale, Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, a delegației Universității Aldo Moro din Bari, condusă de rectorul Universității, prof. Antonio Felice Uricchio, a delegației Institutului Oncologic din Budapesta, a rectorului Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, prof. dr. Călin Enăchescu și a cadrelor didactice de la UPM, a reprezentanților autorităţilor locale. De asemenea, salut prezența președintelui Consiliului Județean Mureș, domnul Péter Ferenc, dar și prezența conducătorilor unor instituții publice cu care Universitatea colaborează, a sponsorilor și a altor buni prieteni ai Universității. Sărbătoarea Universității este într-o mare măsură și sărbătoarea orașului, în care UMF-ul are un rol bine definit unanim recunoscut. În 2016, cei aproape 6.000 de studenți și cele peste 500 de cadre didactice au adus plusvaloare Universității, orașului și țării. Privind retrospectiv, anul 2016 a fost un an al schimbării administrative importante pentru bunul mers al Universității, anul în care s-a modificat componența Senatului, a Consiliilor Profesorale și Conducerea Executivă. Au venit oameni noi în funcții noi, unii au rămas în fostele poziții, toți însă au contribuit în raport cu atribuțiile primite sau asumate la funcționarea acestui mecanism complex numit Universitate.
În a doua parte a anului 2016 am avut ca obiectiv instituțional major începerea procesului complex de reformă curriculară. Demersul se dovedește a fi extrem de dificil din motive mai degrabă subiective. Cunoscând bine ce se întâmplă în alte universități de profil din lume care fac performanță, știm că pentru a avea o universitate modernă, dinamică, performantă în procesul didactic, trebuie să aducem la nivel internațional învățământul medical din Universitate. Activitățile organizatorice, noile reglementări și sesiunile de training vor continua și în 2017. Aștept implicarea tuturor în acest proces în care disciplinelor pilot de anul acesta li se vor alătura anul viitor, după evaluările pe care le vom face, toate disciplinele de la toate programele de studii. Mulți dintre noi avem încă nostalgia medicinii tradiționale, clinice, cu imaginea maestrului în față. Fără a-i nega locul și fără a încerca să o înlocuim acolo unde încă este necesară, consider că argumentele uneori prea prețioase de tipul „pe vremea mea” și „știm noi mai bine” într-o eră atât de tehnologizată pot avea acum doar valoare sentimentală. UMF va face toate eforturile administrative, de logistică, educaționale, pentru ca procesul de reformă curriculară să fie dus la bun sfârșit în următorii trei ani. În disciplinele în care s-a făcut acest lucru în acest semestru, după modelele deja consacrate, semnalele venite din partea studenților au fost excelente. Efortul pe care îl solicit cadrelor didactice este unul consistent, care înseamnă, în primul rând, schimbarea de mentalitate, acolo unde este cazul, implicare altfel decât formală, acceptarea faptului că avem fiecare multe de învățat, la orice vârstă și în orice poziție academică am fi”, a afirmat prof. dr. Leonard Azamfirei.
de Teodora MÎNDRU

Related posts

Concluzii după a opta participare a României la EXPO Real München

Ligia Voro

Alexandra Crivineanu, noul director de dezvoltare și marketing în cadrul RMN – Diagnostica

redactia

Concursul Național de Inovație Tehnică și IT DaVinci, în Regiunea Transilvania

Ligia Voro

Județul Bihor are un sistem de management integrat al deșeurilor

Traian Dan

Investiţii de peste 30 de milioane de euro, la Sânpaul

Stefana Muresan

DAW Bența a deschis un nou Centru Caparol în Republica Moldova

Ligia Voro

Premieră în județul Mureș – Municipiul Reghin s-a digitizat

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Recomandare AZOMUREȘ – analizele de sol

Ligia Voro

Romgaz, investiție de peste 136 milione euro în depozitul de gaze de la Sărmăşel și alte 87 milioane în depozitul Depomureş

Stefana Muresan

Răzvan Vulcănescu, numit președinte interimar al CNAS

Stefana Muresan

Alimentarea cu oxigen a Spitalului Municipal Carei, realizată în timp record

Traian Dan

FOTO: Maurer Imobiliare a demarat lucrările pentru ansamblul Maurer Residence Târgu Mureș

redactia

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA activează al treilea laborator pentru prelucrarea testelor pentru COVID-19

Nicolae Pop

Liviu Nistoran, reales în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Romgaz

Stefana Muresan

Asociația OncoHelp va participa la cel mai mare maraton caritabil din Timișoara – Timotion 2019

redactia

Investiţie de peste 1 mil. euro pentru dotarea a două spitale din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Un medic bihorean activează la 80 de ani

Stefana Muresan

Primul raport de sustenabilitate al ROMGAZ, publicat

Ligia Voro

O importantă clinică din Timișoara va folosi un program de inteligență artificală, oferit de un start-up local, pentru imagistica medicală

Robert Bloancă

Rezultatele campaniei de investigaţii gratuite a FABC ”Nu am făcut destul!” 2018

redactia

Strabag, câștigătoare pentru realizarea lotului de autostradă Târgu Mureș-Ungheni, în valoare de 192 milioane lei

Stefana Muresan

Comisia Europeană lansează o platformă destinată bolilor rare

Stefana Muresan

Investiţie în laparoscoape performante la SCJU Târgu Mureș

Ligia Voro

Gin de soc, lansat în premieră mondială la Saschiz de un întreprinzător britanic

Stefana Muresan

Leave a Comment