Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cluj: Aplicaţie pentru telefon, de monitorizare a alunecărilor de teren şi avalanşelor

O echipă de IT-işti din Cluj-Napoca a realizat în cadrul hackathon-ului NASA Space Apps Challenge, o aplicaţie pentru telefonul mobil de monitorizare a alunecărilor de teren şi a avalanşelor prin care un utilizator poate anunţa dacă are sau nu nevoie de ajutor, potrivit Mediafax.
Aurelian Cotuna, membru al echipei care a realizat aplicaţia, a declarat, presei că aplicaţia Slide Scape monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind date de la NASA.
„Am venit cu un sistem, cu o aplicaţie pentru telefonul mobil, care monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind date de la NASA. În momentul în care un utilizator al aplicaţiei se află într-o zonă de pericol va primi o notificare pe telefon pe care va trebui să o oprească. Dacă o opreşte în zece secunde înseamnă că este conştient şi nu este prins sub dărâmături iar viaţa nu îi este pusă în pericol. Dacă apasă pe aplicaţie va avea două opţiuni, prima că este în regulă, şi a două care înseamnă că este conştient dar grav rănit. Este o soluţie de optimizare a modului în care putem salva vieţi”, a explicat Cotuna, potrivit sursei citate.
Potrivit acestuia, aplicaţia emite sunete atât pentru persoanele din echipele de intervenţie, cât şi pentru câinii folosiţi la recuperarea victimelor prinse sub dărâmături. De asemenea, poate fi folosită în cazul alunecărilor de teren, dar poate fi extinsă la alte catastrofe – avalanşe, cutremure, inundaţii, dar chiar şi în caz de război sau de atacuri teroriste.
O altă aplicaţie prezentată la concursul de programare se numeşte Icarus a fost dezvoltată pentru oamenii obişnuiţi, pentru a înţelege mai bine la ce capacitate sunt panourile solare şi ce pot face cu ele. Aplicaţia are o parte de monitorizare a consumului, care este utilă şi în proiectele NASA, în condiţiile în care, pe Marte, de exemplu, nu sunt decât panouri solare iar astfel se poate planifica un consum de electricitate în funcţie de starea vremii.
Aplicaţiile Slide Scape şi Icarus au obţinut primele două locuri la hackathon-ul de la Cluj-Napoca.
Premiul publicului în cadrul hackathon-ului l-a obţinut aplicaţia Agrialtert, care îşi propune să ajute micul fermier, cel care are o mică livadă pe lângă casă sau o cultură agricolă, iar acesta să fie anunţat cu patru zile înainte cu privire la situaţiile meteo care pot provoca daune culturilor, cum ar fi îngheţul.
NASA Space Apps Challenge este cel mai mare hackathon la nivel mondial, fiind incubatorul de inovaţie al Agenţiei Aerospaţiale Americane (NASA).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Ce bugete pregătesc vizitatorii la expoziția Imobiliarium din Capitală

Articolul următor

Continental România a angajat 1.700 de persoane în 2016

Citește și:
Women in Tech (WiT) este o platformă de promovare și de sprijin pentru femeile active în acest sector.
Citeste mai mult

Femeile din tech s-au aliat la Cluj

Femeile care activează în sectorul tehnologia informației și comunicații (IT&C) au concretizat o mișcare pe plan național. Women in…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share