Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Simpozionul DAFCOCHIM, apreciat de fermierii ardeleni

Cea de-a şaptea ediţie a Simpozionului DAFCOCHIM a fost apreciată la fel de mult, ca şi precedentele ediţii, de cei peste 180 de fermieri veniţi în oraşul-staţiune Sárvár din Ungaria din 8 judeţe transilvănene.
CASETA 1 mihai bilegan
Informaţii şi idei utile
„Aceste întâlniri cum e Simpozionul DAFCOCHIM sunt de un real folos pentru că tot ce văd aici pot cuprinde ulterior în proiecte şi atunci acest lucru e un avantaj mai departe pentru cei care pun în practică proiectul respectiv. Mi-au rămas în minte mai multe idei, de exemplu s-a prezentat un erbicid care, de fapt, are o perioadă foarte lungă de acţiune şi atunci se poate economisi, chiar dacă el e scump. Economiseşti prin lucrări mecanice, faci doar una în loc să faci două-trei. De la anul 2017 îmi doresc să am sănătate, să continui să fac proiecte. Până acum am făcut vreo 18 proiecte, în Transilvania dar şi în Dobrogea, începând de la alun, care creşte la cota de 1.700 de metri, cu irigare. Am şi alte proiecte interesante în zona Harghita, respectiv plantaţii de zmeuri, dar şi în Lechinţa şi Turda. M-a impresionat faptul că am întâlnit tineri care doresc să investească foarte mult în agricultură.”
Mihai Bilegan, consultant în pomicultură şi viticultură, judeţul Bistriţa-Năsăud
Cunoştinţe noi asimilate
Caseta 2 Ion Dragan si sotia
„Sunt de profesie asistent veterinar, am o fermă de bovine de carne de 1.000 de capete, cu care facem îngrăşare şi export. Între timp am construit şi o fermă de porci, de 5.000 de capete, pe serie, unde facem trei serii pe an. Afacerea este de tip familial, lucrez împreună cu soţia, care e specializată pe partea de contabilitate, finanţe şi partea de secretariat. Avem doi fii, cel mare e student la medicină-veterinară în anul 3, el este cum se zice motorul societăţii. De asemenea, cultivăm circa 400 de hectare de teren, circa 30 % proprietate proprie, restul arendat şi concesionat. Ne producem furajele în fermă şi ne desfăşurăm activitatea şi în comerţ, exportăm bovine în ţări din Europa şi mai nou s-a creat o oportunitate pentru ţări arabe, chiar şi Israel şi Palestina. Simpozionul e foarte bun, deoarece ne permite să asimilăm noi cunoştinţe utile şi să facem schimb de experienţă cu colegii din sectorul nostru.”
Ion Dorin Drăgan, fermier, judeţul Braşov
Un eveniment deosebit
CASETA 3 szekely alexandru
“Sunt absolvent de Zootehnie şi biotehnologii şi sunt de profesie inginer zootehnist. Mă ocup cu creşterea şi reproducţia porcinelor în localitatea Şibot, judeţul Alba, unde avem o fermă de reproducţie de aproximativ 800 de scroafe, din care rezultă purcei pentru îngrăşare proprie, aproximativ 6.000 de capete vândute către abatorizare pe an, iar restul de 10.000 de purcei disponibili se livrează către alte ferme de îngrăşare din România, mai ales din zona Transilvaniei. Acum ne aflăm la un eveniment deosebit organizat de DAFCOCHIM, care pe lângă o vacanţă binemeritată este şi un prilej de a socializa cu mulţi fermieri din Transilvania şi de a schimba impresii, mai ales pentru mine, care sunt zootehnist, îmi este drag să discut cu agricultorii din zona aceasta şi, fiind un tânăr fermier, trebuie să îmi consolidez aceste relaţii şi să învăţ din experienţa lor. Organizarea acestui simpozion este o iniţiativă extraordinară pentru că asta lipseşte în România şi în agricultură în general, comunicarea între fermieri.”
Alexandru Szekely, fermier, judeţul Alba
Prezentări foarte consistente
CASETA 4 valentin marginean
“Ediţia din acest an mi-a plăcut mult, a ieşit după părerea mea mult mai bine comparativ cu ediţiile anterioare. Locaţia este nouă şi consider că e o schimbare în bine. Prezentările au fost foarte consistente din punct de vedere al informaţiilor, fiecare firmă a venit cu produsele cele mai bune, produse noi şi, după caz, produse consacrate, iar valoarea simpozionului a fost dată şi de aceste firme de top din domeniu. Pentru anul 2017 mi-am propus culturi de toamnă, rapiţă şi grâu, şi pe primăvară mergem pe porumb, soia, floarea soarelui şi probabil o cultură nouă, respectiv mazăre.”
Valentin Mărginean, fermier, judeţul Mureş
Informația îți aduce producții mari
Caseta 5 Iacob Boca
”Impresiile după acest simpozion organizat de DAFCOCHIM sunt bune. În primul rând a fost o simbioză, o corelare între noi, fermierii, am schimbat păreri, opinii, fiecare și-a spus ce a realizat, ce nu a realizat, am învățat multe lucruri. Admir și apreciez acțiunea DAFCOCHIM pentru că i-au adus între noi pe cei care răspund de producție, cei care ne vând inputurile și în care noi trebuie să avem încredere. Încet, încet se elimină șmecherii, acesta fiind și scopul de fapt. Avem o relație apropiată cu ei, învățăm multe lucruri noi, deoarece în ziua de azi profitul îl faci pe noutăți, pe genetică, pe o țâră de minte. Sunt colegi care au făcut progrese mari, mă bucur de ei, discută de producții care nici în Europa nu le găsești, fapt că sunt semne bune, semne că astfel de întâlniri dau rezultate, și aici mă refer la colaborarea cu specialiștii, cu cei care vând inputuri. Simpozionul e bine venit în această perioadă de dinaintea campaniei de primăvară, mai avem timp să medităm, să ne gândim ce strategie vom adopta, ce produse vom folosi pentru activitățile din campania de primăvară”. – Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureş
Sprijin pentru omologarea produselor destinate hameiului
Caseta 6 acatiu mora
”Ofertă din partea producătorilor de inputuri există pentru hamei însă, în România, în anul 2015, s-a introdus un ordin comun al Ministerului Agriculturii, Ministerul Mediului și Autoritatea Națională Fitosanitară care spune că produsele folosite pentru fiecare cultură trebuie să fie omologate independent. Deși hameiul face parte din categoria viței de vie, nu se recunoaște omologarea de la vița de vie și la hamei, lucru care complică extraordinar de mult organizarea unui program de combatere a dăunătorilor hameiului. Această plantă este una mai specifică, în sensul că este o plantă înaltă, are o bază foliară foarte mare, iar produsele de contact sunt extrem de greu de pus pe fiecare frunză încât să elimini bolile, respectiv infestările. Atunci, am făcut un apel la marii producători de inputuri care folosesc substanțele respective, Bayer, Syngenta, BASF, Nufarm, ca ei să facă demersurile de omologare și pentru hamei, deoarece se folosesc în România” – Acațiu Mora, președintele Asociației Producătorilor de Hamei din România

Inputurile de calitate fac diferența

Caseta 7 marian pogacean
“Trebuie să știm că agricultura, în special cea din centrul Transilvaniei, are o tendință accentuată de creștere, în special a productivității. În urmă cu ceva ani doar visam la producții pe care am reușit să le avem în prezent. Anul 2016 a fost un an agricol deosebit de favorabil, cu câteva excepții legate de climă, dar această creștere a productivității nu se poate face fără inputuri, fără produse de o calitate deosebită. Pe lângă condițiile pedoclimatice favorabile pe care le are această zonă de centru a țării, avem la dispoziție tot ce este mai nou și mai bun în lume. Aici mă refer la pesticide, la semințe și îngrășăminte, dar pentru ca să utilizăm aceste produse, pe lângă o muncă perseverentă pe care fermierii prezenți la simpozion o știu și o desfășoară, trebuie să avem și multe cunoștințe. Dumnezeu ne dă, dar nu ne bagă-n straiță, și trebuie să facem performanță”. – Ing. Marian Pogăcean, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureş.
Moment oportun de socializare
Caseta 8 nagy peter Tamas
”Avem o fermă mixtă axată pe zootehnie și cultura mare situată în două locații, Acățari și Măgherani. Activitatea principală o reprezintă creșterea vacilor de carne, combinată cu sectorul vegetal. Colaborarea cu DAFCOCHIM este una destul de recentă, de aproximativ doi ani de zile, bazată pe un parteneriat corect. Participăm la acest simpozion din Ungaria pentru prima dată, experiența de aici, de la Sárvár a fost una extraordinară pentru mine, un moment oportun de socializare cu ceilalți fermieri, benefic în vederea unor schimburi de experiență grație inovațiilor care sunt prezentate de firmele producătoare de inputuri. Nu am decât cuvinte de laudă și sper ca astfel de evenimente să se repete, să continue această tradiție, în care fermierii pot acumula experiență și expertiză tehnică în folosul managementului fermelor pe care le gestionează. A fost o experiență benefică pentru mine prezența la acest simpozion, pentru a discuta cu specialiști despre partea tehnică aplicată. Aici ni s-au prezentat tehnologii, inovații, plus faptul că nu se poate face performanță fără genetică și fără o tehnologie de vârf” – Nagy Peter Tamas, fermier zona Acățari-Măgherani, judeţul Mureș.
Obținerea de producții mari, provocarea anului 2017
Caseta 9 teodor vultur
”Categoric, după acest simpozion putem pregăti mai bine campania de primăvară. Pentru mine personal, care mai fac și munca de administrație, unde am mai puțin timp să studiez despre agricultură, întâlnirea cu foarte mulți fermieri, cu oameni cu experiență din acest sector, cu firmele de inputuri, are o importanță foarte mare. Dovadă este și faptul că am participat la aproape toate simpozioanele organizate de DAFCOCHIM, și atâta timp cât mai activăm în agricultură sperăm să mai participăm. Pentru anul 2017, provocarea cea mai mare este obținerea de producții mari, indiferent de ce cultură vorbim. Ca să ai profit trebuie să ai și producții mari. În ce mă privește, în acest an voi cultiva o suprafață destul de însemnată de soia. Totul depinde de cum va ieşi cultura din iarnă. Provocarea toamnei a fost rapița, iar pentru primăvară va fi soia. La rapiță am însămânțat 75 de hectare, iar la soia undeva la 25 de hectare. Pentru început consider că e suficient” – Teodor Vultur, primarul comunei Lunca, Mureș
Relație de încredere și respect
Caseta 10 Ovidiu Onisor
“Îi ştiu pe cei de la DAFCOCHIM încă de acum 10 ani când am rămas impresionat de simplitatea contractului care mi l-au pus pe masă, de o pagină şi jumătate. Înainte aveam experienţa să semnez contracte pe 30 de pagini, pe care nu le citeşte nimeni, şi am văzut că aceşti oameni sunt deschişi şi nu au nimic de ascuns. Noi trebuie să le plătim, ei trebuie să ne livreze marfa, şi aşa lucrurile au mers în direcţia cea bună. Mai mult decât atât, cei de la DAFCOCHIM au înţeles că relaţia dintre noi este una care se bazează pe oameni, şi dânşii au punctat chestiunea aceasta, astfel am devenit prieteni. Ne putem baza pe cuvântul lor, pe seriozitatea lor, iar relaţia dintre noi a devenit una personală, ceea ce este un lucru mare” – Ovidiu Onişor, administrator SC Ada Prodcom SRL, Viişoara, judeţul Cluj

Un consultant dedicat meseriei

Caseta 11 Ioan Benea
“Particip la a doua ediţie a acestui regal şi mulţumesc organizatorilor pentru invitaţia la acest eveniment de o calitate deosebită. Lucrez la Hărman 760 de hectare şi am avut satisfacţia în anul trecut să realizez cele mai mari producţii în cei 42 de ani de când fac agricultură. Am obţinut 4.500 de kilograme pe hectar la rapiţă, pe o suprafaţă de 160 de hectare, 9.700 de kilograme la porumb pe 200 şi ceva de hectare, 7 tone la grâu pe 380 de hectare, la care se adaugă mai nou cultura de mazăre unde am obţinut 4.200 de kilograme la hectar. Avem o bună colaborare cu cei de la DAFCOCHIM, în special cu reprezentantul companiei din zona noastră, Oana Moldovan, un prefesionist deosebit. A stat încontinuu lângă mine pe câmp, m-a bătut la cap până am intensificat colaborarea cu DAFCOCHIM pe care nu o regret deloc. Mulţumesc celor de la DAFCOCHIM pentru strădania de a aduna fermierii în asemenea împrejurări, pentru că astfel ne mai împrospătăm energiile, entuziasmul şi să mergem mai departe cu această colaborare” – Ioan Benea, fermier, localitatea Hărman, judeţul Braşov
Colaborare cinstită și corectă
Caseta 12 Stefan Moldovan
“În ce priveşte prezenţa la acest simpozion, nu am cuvinte să exprim în totalitate ce simt, nu mă aşteptam să fie chiar atât de bine. De 10 ani colaborăm foarte bine cu DAFCOCHIM, ei ne asigură consultanță de specialitate, și nu numai, și am avut parte mereu de înţelegere din partea lor şi de o colaborare cinstită şi corectă. La fermă acoperim aproximativ 200 de hectare cu diferite culturi astfel încât să ne producem noi necesarul pentru animale, să avem un circuit închis pentru afacere, să nu fim nevoiţi să cumpărăm din altă parte. În ce priveşte partea de zootehnie, avem undeva la 250 de capete de bovine, practic suntem o fermă mixtă. Sperăm ca acest an să fie măcar la fel de bun cum a fost 2016” – Ştefan Moldovan, fondatorul Moldovan – Carmangeria Sânnicoara, judeţul Cluj
Calificativ de excepție
Caseta 13 Sorin Chiru
“În ultima vreme am fost la evenimente organizate nu doar în ţară ci şi în Statele Unite, Canada, China, Corea de Sud, Argentina şi pot afirma că acest regal organizat de DAFCOCHIM se plasează printre cele mai înalte. Într-o expunere care o fac studenţilor din anul IV la Universitatea Transilvania din Braşov referitor la managementul calităţii totale, sunt nişte criteriii, primul este locaţia, una extraordinară care a permis o socializare deosebită şi sinceră între toţi participanţii. Al doilea element, tehnologiile şi tehnicile prezentate de înaltă valoare, foarte multe de tip inovator, şi al treilea element, care este cel mai important, şi anume factorul uman. Toţi cei care au vorbit sunt minţi deschise, terenuri fertile pe care aceste idei inovatoare îşi găsesc o valorificare. În concluzie, toate aceste calităţi se întrunesc pentru a da un calificativ de excepţie simpozionului DAFCOCHIM de la Sárvár” – Academician Sorin Chiru, director general în cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Specialiștii Centrului Dora Medicals, recomandări pentru diagnosticul și tratamentul bolilor neurologice

Articolul următor

A new president for Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC)

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Semințe cu suflet dăruite la Zalău

O inițiativă de solidarizare a celor pasionați de grădinărit, intitulată  Semințe cu suflet se apropie de zece ani…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share