Cea de-a şaptea ediţie a Simpozionului DAFCOCHIM a fost apreciată la fel de mult, ca şi precedentele ediţii, de cei peste 180 de fermieri veniţi în oraşul-staţiune Sárvár din Ungaria din 8 judeţe transilvănene.
Informaţii şi idei utile
„Aceste întâlniri cum e Simpozionul DAFCOCHIM sunt de un real folos pentru că tot ce văd aici pot cuprinde ulterior în proiecte şi atunci acest lucru e un avantaj mai departe pentru cei care pun în practică proiectul respectiv. Mi-au rămas în minte mai multe idei, de exemplu s-a prezentat un erbicid care, de fapt, are o perioadă foarte lungă de acţiune şi atunci se poate economisi, chiar dacă el e scump. Economiseşti prin lucrări mecanice, faci doar una în loc să faci două-trei. De la anul 2017 îmi doresc să am sănătate, să continui să fac proiecte. Până acum am făcut vreo 18 proiecte, în Transilvania dar şi în Dobrogea, începând de la alun, care creşte la cota de 1.700 de metri, cu irigare. Am şi alte proiecte interesante în zona Harghita, respectiv plantaţii de zmeuri, dar şi în Lechinţa şi Turda. M-a impresionat faptul că am întâlnit tineri care doresc să investească foarte mult în agricultură.”
Mihai Bilegan, consultant în pomicultură şi viticultură, judeţul Bistriţa-Năsăud
Cunoştinţe noi asimilate
„Sunt de profesie asistent veterinar, am o fermă de bovine de carne de 1.000 de capete, cu care facem îngrăşare şi export. Între timp am construit şi o fermă de porci, de 5.000 de capete, pe serie, unde facem trei serii pe an. Afacerea este de tip familial, lucrez împreună cu soţia, care e specializată pe partea de contabilitate, finanţe şi partea de secretariat. Avem doi fii, cel mare e student la medicină-veterinară în anul 3, el este cum se zice motorul societăţii. De asemenea, cultivăm circa 400 de hectare de teren, circa 30 % proprietate proprie, restul arendat şi concesionat. Ne producem furajele în fermă şi ne desfăşurăm activitatea şi în comerţ, exportăm bovine în ţări din Europa şi mai nou s-a creat o oportunitate pentru ţări arabe, chiar şi Israel şi Palestina. Simpozionul e foarte bun, deoarece ne permite să asimilăm noi cunoştinţe utile şi să facem schimb de experienţă cu colegii din sectorul nostru.”
Ion Dorin Drăgan, fermier, judeţul Braşov
Un eveniment deosebit
“Sunt absolvent de Zootehnie şi biotehnologii şi sunt de profesie inginer zootehnist. Mă ocup cu creşterea şi reproducţia porcinelor în localitatea Şibot, judeţul Alba, unde avem o fermă de reproducţie de aproximativ 800 de scroafe, din care rezultă purcei pentru îngrăşare proprie, aproximativ 6.000 de capete vândute către abatorizare pe an, iar restul de 10.000 de purcei disponibili se livrează către alte ferme de îngrăşare din România, mai ales din zona Transilvaniei. Acum ne aflăm la un eveniment deosebit organizat de DAFCOCHIM, care pe lângă o vacanţă binemeritată este şi un prilej de a socializa cu mulţi fermieri din Transilvania şi de a schimba impresii, mai ales pentru mine, care sunt zootehnist, îmi este drag să discut cu agricultorii din zona aceasta şi, fiind un tânăr fermier, trebuie să îmi consolidez aceste relaţii şi să învăţ din experienţa lor. Organizarea acestui simpozion este o iniţiativă extraordinară pentru că asta lipseşte în România şi în agricultură în general, comunicarea între fermieri.”
Alexandru Szekely, fermier, judeţul Alba
Prezentări foarte consistente
“Ediţia din acest an mi-a plăcut mult, a ieşit după părerea mea mult mai bine comparativ cu ediţiile anterioare. Locaţia este nouă şi consider că e o schimbare în bine. Prezentările au fost foarte consistente din punct de vedere al informaţiilor, fiecare firmă a venit cu produsele cele mai bune, produse noi şi, după caz, produse consacrate, iar valoarea simpozionului a fost dată şi de aceste firme de top din domeniu. Pentru anul 2017 mi-am propus culturi de toamnă, rapiţă şi grâu, şi pe primăvară mergem pe porumb, soia, floarea soarelui şi probabil o cultură nouă, respectiv mazăre.”
Valentin Mărginean, fermier, judeţul Mureş
Informația îți aduce producții mari
”Impresiile după acest simpozion organizat de DAFCOCHIM sunt bune. În primul rând a fost o simbioză, o corelare între noi, fermierii, am schimbat păreri, opinii, fiecare și-a spus ce a realizat, ce nu a realizat, am învățat multe lucruri. Admir și apreciez acțiunea DAFCOCHIM pentru că i-au adus între noi pe cei care răspund de producție, cei care ne vând inputurile și în care noi trebuie să avem încredere. Încet, încet se elimină șmecherii, acesta fiind și scopul de fapt. Avem o relație apropiată cu ei, învățăm multe lucruri noi, deoarece în ziua de azi profitul îl faci pe noutăți, pe genetică, pe o țâră de minte. Sunt colegi care au făcut progrese mari, mă bucur de ei, discută de producții care nici în Europa nu le găsești, fapt că sunt semne bune, semne că astfel de întâlniri dau rezultate, și aici mă refer la colaborarea cu specialiștii, cu cei care vând inputuri. Simpozionul e bine venit în această perioadă de dinaintea campaniei de primăvară, mai avem timp să medităm, să ne gândim ce strategie vom adopta, ce produse vom folosi pentru activitățile din campania de primăvară”. – Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureş
Sprijin pentru omologarea produselor destinate hameiului
”Ofertă din partea producătorilor de inputuri există pentru hamei însă, în România, în anul 2015, s-a introdus un ordin comun al Ministerului Agriculturii, Ministerul Mediului și Autoritatea Națională Fitosanitară care spune că produsele folosite pentru fiecare cultură trebuie să fie omologate independent. Deși hameiul face parte din categoria viței de vie, nu se recunoaște omologarea de la vița de vie și la hamei, lucru care complică extraordinar de mult organizarea unui program de combatere a dăunătorilor hameiului. Această plantă este una mai specifică, în sensul că este o plantă înaltă, are o bază foliară foarte mare, iar produsele de contact sunt extrem de greu de pus pe fiecare frunză încât să elimini bolile, respectiv infestările. Atunci, am făcut un apel la marii producători de inputuri care folosesc substanțele respective, Bayer, Syngenta, BASF, Nufarm, ca ei să facă demersurile de omologare și pentru hamei, deoarece se folosesc în România” – Acațiu Mora, președintele Asociației Producătorilor de Hamei din România
Inputurile de calitate fac diferența
“Trebuie să știm că agricultura, în special cea din centrul Transilvaniei, are o tendință accentuată de creștere, în special a productivității. În urmă cu ceva ani doar visam la producții pe care am reușit să le avem în prezent. Anul 2016 a fost un an agricol deosebit de favorabil, cu câteva excepții legate de climă, dar această creștere a productivității nu se poate face fără inputuri, fără produse de o calitate deosebită. Pe lângă condițiile pedoclimatice favorabile pe care le are această zonă de centru a țării, avem la dispoziție tot ce este mai nou și mai bun în lume. Aici mă refer la pesticide, la semințe și îngrășăminte, dar pentru ca să utilizăm aceste produse, pe lângă o muncă perseverentă pe care fermierii prezenți la simpozion o știu și o desfășoară, trebuie să avem și multe cunoștințe. Dumnezeu ne dă, dar nu ne bagă-n straiță, și trebuie să facem performanță”. – Ing. Marian Pogăcean, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureş.
Moment oportun de socializare
”Avem o fermă mixtă axată pe zootehnie și cultura mare situată în două locații, Acățari și Măgherani. Activitatea principală o reprezintă creșterea vacilor de carne, combinată cu sectorul vegetal. Colaborarea cu DAFCOCHIM este una destul de recentă, de aproximativ doi ani de zile, bazată pe un parteneriat corect. Participăm la acest simpozion din Ungaria pentru prima dată, experiența de aici, de la Sárvár a fost una extraordinară pentru mine, un moment oportun de socializare cu ceilalți fermieri, benefic în vederea unor schimburi de experiență grație inovațiilor care sunt prezentate de firmele producătoare de inputuri. Nu am decât cuvinte de laudă și sper ca astfel de evenimente să se repete, să continue această tradiție, în care fermierii pot acumula experiență și expertiză tehnică în folosul managementului fermelor pe care le gestionează. A fost o experiență benefică pentru mine prezența la acest simpozion, pentru a discuta cu specialiști despre partea tehnică aplicată. Aici ni s-au prezentat tehnologii, inovații, plus faptul că nu se poate face performanță fără genetică și fără o tehnologie de vârf” – Nagy Peter Tamas, fermier zona Acățari-Măgherani, judeţul Mureș.
Obținerea de producții mari, provocarea anului 2017
”Categoric, după acest simpozion putem pregăti mai bine campania de primăvară. Pentru mine personal, care mai fac și munca de administrație, unde am mai puțin timp să studiez despre agricultură, întâlnirea cu foarte mulți fermieri, cu oameni cu experiență din acest sector, cu firmele de inputuri, are o importanță foarte mare. Dovadă este și faptul că am participat la aproape toate simpozioanele organizate de DAFCOCHIM, și atâta timp cât mai activăm în agricultură sperăm să mai participăm. Pentru anul 2017, provocarea cea mai mare este obținerea de producții mari, indiferent de ce cultură vorbim. Ca să ai profit trebuie să ai și producții mari. În ce mă privește, în acest an voi cultiva o suprafață destul de însemnată de soia. Totul depinde de cum va ieşi cultura din iarnă. Provocarea toamnei a fost rapița, iar pentru primăvară va fi soia. La rapiță am însămânțat 75 de hectare, iar la soia undeva la 25 de hectare. Pentru început consider că e suficient” – Teodor Vultur, primarul comunei Lunca, Mureș
Relație de încredere și respect
“Îi ştiu pe cei de la DAFCOCHIM încă de acum 10 ani când am rămas impresionat de simplitatea contractului care mi l-au pus pe masă, de o pagină şi jumătate. Înainte aveam experienţa să semnez contracte pe 30 de pagini, pe care nu le citeşte nimeni, şi am văzut că aceşti oameni sunt deschişi şi nu au nimic de ascuns. Noi trebuie să le plătim, ei trebuie să ne livreze marfa, şi aşa lucrurile au mers în direcţia cea bună. Mai mult decât atât, cei de la DAFCOCHIM au înţeles că relaţia dintre noi este una care se bazează pe oameni, şi dânşii au punctat chestiunea aceasta, astfel am devenit prieteni. Ne putem baza pe cuvântul lor, pe seriozitatea lor, iar relaţia dintre noi a devenit una personală, ceea ce este un lucru mare” – Ovidiu Onişor, administrator SC Ada Prodcom SRL, Viişoara, judeţul Cluj
Un consultant dedicat meseriei
“Particip la a doua ediţie a acestui regal şi mulţumesc organizatorilor pentru invitaţia la acest eveniment de o calitate deosebită. Lucrez la Hărman 760 de hectare şi am avut satisfacţia în anul trecut să realizez cele mai mari producţii în cei 42 de ani de când fac agricultură. Am obţinut 4.500 de kilograme pe hectar la rapiţă, pe o suprafaţă de 160 de hectare, 9.700 de kilograme la porumb pe 200 şi ceva de hectare, 7 tone la grâu pe 380 de hectare, la care se adaugă mai nou cultura de mazăre unde am obţinut 4.200 de kilograme la hectar. Avem o bună colaborare cu cei de la DAFCOCHIM, în special cu reprezentantul companiei din zona noastră, Oana Moldovan, un prefesionist deosebit. A stat încontinuu lângă mine pe câmp, m-a bătut la cap până am intensificat colaborarea cu DAFCOCHIM pe care nu o regret deloc. Mulţumesc celor de la DAFCOCHIM pentru strădania de a aduna fermierii în asemenea împrejurări, pentru că astfel ne mai împrospătăm energiile, entuziasmul şi să mergem mai departe cu această colaborare” – Ioan Benea, fermier, localitatea Hărman, judeţul Braşov
Colaborare cinstită și corectă
“În ce priveşte prezenţa la acest simpozion, nu am cuvinte să exprim în totalitate ce simt, nu mă aşteptam să fie chiar atât de bine. De 10 ani colaborăm foarte bine cu DAFCOCHIM, ei ne asigură consultanță de specialitate, și nu numai, și am avut parte mereu de înţelegere din partea lor şi de o colaborare cinstită şi corectă. La fermă acoperim aproximativ 200 de hectare cu diferite culturi astfel încât să ne producem noi necesarul pentru animale, să avem un circuit închis pentru afacere, să nu fim nevoiţi să cumpărăm din altă parte. În ce priveşte partea de zootehnie, avem undeva la 250 de capete de bovine, practic suntem o fermă mixtă. Sperăm ca acest an să fie măcar la fel de bun cum a fost 2016” – Ştefan Moldovan, fondatorul Moldovan – Carmangeria Sânnicoara, judeţul Cluj
Calificativ de excepție
“În ultima vreme am fost la evenimente organizate nu doar în ţară ci şi în Statele Unite, Canada, China, Corea de Sud, Argentina şi pot afirma că acest regal organizat de DAFCOCHIM se plasează printre cele mai înalte. Într-o expunere care o fac studenţilor din anul IV la Universitatea Transilvania din Braşov referitor la managementul calităţii totale, sunt nişte criteriii, primul este locaţia, una extraordinară care a permis o socializare deosebită şi sinceră între toţi participanţii. Al doilea element, tehnologiile şi tehnicile prezentate de înaltă valoare, foarte multe de tip inovator, şi al treilea element, care este cel mai important, şi anume factorul uman. Toţi cei care au vorbit sunt minţi deschise, terenuri fertile pe care aceste idei inovatoare îşi găsesc o valorificare. În concluzie, toate aceste calităţi se întrunesc pentru a da un calificativ de excepţie simpozionului DAFCOCHIM de la Sárvár” – Academician Sorin Chiru, director general în cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov.
Citește și:
Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania…
11 iulie 2025
Produs de Cluj, model de bune practici. Două evenimente în paralel la Dej
Tot mai multe instituții din România solicită asociației clujene parteneriate pentru organizarea de târguri tradiționale și spectacole. Asociația…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Fermierii vor acciză simbolică la vinul liniștit
Aceștia avertizează că supraaccizarea va afecta competitivitatea producătorilor români și consumul intern, ducând la creșterea importurilor de vin…
8 iulie 2025
Festivalul Creației și Artelor de la Cluj: 120 de producători și 200 de artiști
Zecile de ateliere din Parcul Etnografic Romulus Vuia (PERV) au primit numeroși vizitatori dornici să creeze obiecte artizanale…
8 iulie 2025
Tinerii lideri din agricultură, în vizită educațională în China
Un grup de tineri fermieri absolvenți ai programului Tineri Lideri pentru Agricultură (TLA) organizat de Clubul Fermierilor Români…
7 iulie 2025
Agricover Credit și EFSE își extind parteneriatul strategic în practici agricole sustenabile
Finanțarea de 100 milioane lei va stimula investițiile pe termen lung în noi tehnologii și practici durabile pentru…
7 iulie 2025
Marketing și comunicare pentru zootehnia românească
Grupul Agrointeligența și ID Media Communication lansează un parteneriat strategic pentru sprijinirea companiilor din sectorul zootehnic din țara…
4 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
