Dr. Mihaela-Veronica Bălăianu, medic primar neurolog în cadrul Centrului Medical Dora Medicals din Târgu-Mureș, ne-a acordat un interviu în care ne vorbește despre care sunt afecțiunile tratate de neurolog și serviciile de care pot beneficia pacienții în specialitatea neurologie în cadrul Centrului Medical Dora Medicals din Tîrgu Mureș.
Doamna doctor, pentru început, prezentați-le cititorilor noștri ce este neurologia și cu ce se ocupă această specialitate.
Dr. Mihaela-Veronica Bălăianu, medic primar neurolog: Neurologia este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor neurologice. Subiectul de studiu al neurologiei îl constituie creierul, măduva spinării, mușchii, nervii, practic orice structură inervată.
Ce tipuri de afecțiuni sunt tratate de neurolog? Care sunt cele mai frecvente afecțiuni neurologice pe care le întâlniți în practica medicală?
Dr. Mihaela-Veronica Bălăianu: Lista afecțiunilor tratate este foarte lungă. Generic vorbind, de la banale dureri de cap sau de coloană, vertij, tulburări de mers, de vedere, până la atacuri cerebrale vasculare, crize epileptice, demență, boală Parkinson, scleroză multiplă, tumori cerebrale sau medulare, boli neuromusculare sau chiar defecte înnăscute de metabolism.
Din păcate, creierul nu are receptori pentru durere. Dor doar structurile adiacente: arterele, venele, sinusurile, meningele, mușchii etc. De aceea, nu de puține ori, pacienții ajung la neurolog în fazele avansate ale bolii. Totuși, creierul ne avertizează că anumite zone sunt afectate. Acestea sunt, de fapt, semne „la distanță”, fiecare zonă din creier având o funcție bine stabilită.
Emisfera stângă coordonează hemicorpul drept și vorbirea, iar emisfera dreaptă hemicorpul stâng. De aceea, atacurile cerebrale dau simptomatologie pe hemicorpul contralateral zonei afectate.
Zona posterioară, lobul occipital, deține funcții vizuale, de percepție a fizionomiilor, culorilor sau a cuvintelor scrise. Pacientul cu leziuni occipitale nu înțelege ce vede, prezintă halucinații vizuale sau este dezorientat spațial. Leziuni ale porțiunii anterioare, lobul frontal, determină tulburări de exprimare si înțelegere verbală, tulburări de comportament, de mers sau tulburări urinare; leziuni la nivelul lobului temporal, zona infero-laterală a cortexului, determină tulburări de auz, de memorie, de comportament ce merg de la bulimie până la hipersexualitate sau tendință excesivă spre religie, scris sau chiar jocurile de noroc; leziuni la nivelul lobului parietal, zona latero-superioară, determină tulburări de percepție senzitivă, pacientul nu-și recunoaște anumite segmente ale propriului corp, nu mai știe să se îmbrace singur, nu știe să scrie sau să facă calcule. Pe lângă acestea, fiecare zonă corticală, dacă este iritată, determină un anumit tip de crize epileptice, pentru că epilepsia nu înseamnă doar crize de pierdere de cunoștință.
Neurologia se ocupă și de studiul măduvei spinării și a nervilor. Leziuni la nivel medular produc tulburări de simț – pacienții nu percep durerea, căldura, vibrația în anumite zone cutanate; paralizii, tulburări sfincteriene (urinare sau de tranzit intestinal) sau de dinamică sexuală. Leziuni ale nervilor centrali determină tulburări de vedere, de miros, gust, auz, de echilibru, asimetrii faciale (paralizii faciale), tulburări de deglutiție sau masticație. Deficitele sunt uneori abia sesizabile și nu de puține ori avem nevoie de ajutorul imagisticii, tomografie computerizată sau rezonanță magnetică.
Care sunt serviciile de care pot beneficia pacienții în specialitatea neurologie în cadrul Centrului Medical Dora Medicals?
Dr. Mihaela-Veronica Bălăianu: În cadrul policlinicii Dora Medicals, pacienții pot fi consultați atât gratuit, cât și cu plată. Pentru consultațiile cu plată ne referim la pacienții care nu sunt asigurați, nu dețin bilet de trimitere sau doresc să fie consultați în aceeași zi. Programul consultațiilor este de luni până vineri, cu o programare telefonică anterioară, dar există și situații de urgență sau, cum am menționat anterior, în care efectuăm consultații și fără programare. Tot în cadrul policlinicii, pentru completarea diagnosticului, putem efectua radiografii, ecografie generală, ecografie Doppler a vaselor cervico-cerebrale și periferice, electromiografie sau, după caz, se pot elibera bilete de trimitere pentru tomografie computerizată, rezonanță magnetică, electroencefalografie. De asemenea, avem un mare avantaj deoarece putem colabora cu colegii de alte specialități, pentru ca diagnosticul să fie cât mai complet. Vă dau un exemplu: să ne referim la pacientul cu vertij (amețeală) deoarece este o patologie frecvent întâlnită. Vertijul poate avea atât cauze neurologice, cum ar fi: atacurile vasculare cerebrale, traumatismele cerebrale, pusee de scleroză multiplă, infecții sau inflamații ale nervilor cranieni, dar și cauze „extra-neurologice” – tulburări la nivelul urechii interne, pusee de hipertensiune, stări de deshidratare, anemii etc. În aceste cazuri, avem posibilitatea să trimitem pacientul colegilor pentru consult, fără ca acesta să fie pus în situația de a căuta în altă parte acești medici sau de a aștepta pe o listă lungă de programare.
Cât de importantă este prevenția în neurologie?
Dr. Mihaela-Veronica Bălăianu: Bineînțeles că și în neurologie putem vorbi de prevenție, care e cea mai avantajoasă atât pentru pacient, cât și pentru sistemul de sănătate. În ceea ce privește prevenția bolilor vasculare, după părerea mea, ea ar trebui să înceapă încă din copilărie prin învățarea unor deprinderi sănătoase: evitarea dulciurilor, a mâncărurilor sărate, a grăsimilor animale în exces, a băuturilor carbogazoase sau a sucurilor îndulcite, dar mai ales învățarea copiilor să facă sport. Însă toate acestea nu au nicio valoare pentru sănătatea viitorului adult dacă nu conștientizăm copilul că acesta este un mod de viață și nu un moft al părinților zeloși. În ceea ce privește prevenția bolilor cerebro-vasculare la adult, aici vom descuraja fumatul și consumul de alcool, vom recomanda o dietă hiposodată, hipolipidică, așa numitul regim igieno-dietetic de tip mediteranean (bogat în fructe, legume, semințe oleaginoase, sarac în grăsimi animale), vom conștientiza pacientul că tensiunea arterială nu se vindecă, ea trebuie tratată cu regularitate, recomandăm monitorizarea periodică a glicemiei și a colesterolului. Pentru profilaxia secundară a unui eveniment cerebro-vascular (adică acei pacienți care au avut deja un stroke), recomandările sunt mult mai stricte: TA trebuie menținută sub 130/85 mmHg, iar aceștia vor trebui să urmeze tratament antiagregant și hipolipemiant toată viața, indiferent de valoarea colesterolului din sânge. Diabetul zaharat este un factor de risc major pentru atacul cerebral, pacienții diabetici având un risc de a dezvolta atac cerebral de 4 ori mai mare față de restul populației. Studiile au dovedit că putem face și o prevenție a demenței. Pentru demența de tip vascular sunt valabile aceleași indicații ca pentru orice boală cerebro-vasculară, iar în ceea ce privește demențele de tip degenerativ, s-a dovedit că activitatea fizică și intelectuală întârzie deteriorarea cognitivă.
de Teodora MÎNDRU
Citește și:
Tramvaie dotate cu sisteme ce reduc riscurile de coliziune, la Oradea
Oradea a primit deja primul tramvai echipat cu sistemul de ultimă generație care avertizează coliziunea frontală. Tram Forward…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
Femeia Belle Époque: Frumusețe și Eleganță
Muzeul Național al Banatului găzduiește la Bastion o expoziție extrem de interesată, denumită generic „Femeia Belle Époque: Frumusețe…
3 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Bătaie mare pe “pașapoartele” Google la Cluj
Sute de studenți ai Universității Tehnice (UTCN) se luptă să prindă un loc în programul de securitate cibernetică…
2 iulie 2025
Mare târg în Maramureș. Produs de România, la prima descindere
Timp de trei zile, expoziția își propune să aducă împreună zeci de producători, artizani și vizitatori într-un spațiu…
2 iulie 2025
Avril modernizează Piața Dumbrava Nord cu 3 milioane de euro
Unitatea agroalimentară din municipiul Zalău este cuprinsă într-un proiect de modernizare cu fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest…
1 iulie 2025
Investiții
La Oradea începe contrucția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Infrastructură
La Oradea începe contrucția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Turism
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Educație
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
