Agricultura

AFIR: Fermierii au la dispoziție 680 de milioane de euro

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis miercuri sesiunile de primire a proiectelor de investiții finanțate prin intermediul a 14 submăsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), fondurile nerambursabile disponibile pentru fermierii români totalizând 680,8 milioane de euro.
Potrivit informațiilor furnizate de AFIR, din suma totală prevăzută pentru aceste 14 submăsuri, circa 53,5 milioane de euro vor fi alocați pentru Investiții Teritoriale Integrate (ITI) în zona Delta — Dunării.
Astfel, în intervalul 3 mai 2017 — 31 iulie 2017, AFIR lansează sesiuni de primire a proiectelor pentru submăsurile “Investiții în exploatații agricole”, “Investiții în exploatații pomicole”, “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, “Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”, “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, “Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”, “Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol”, “Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, “Investiții în exploatații agricole zona ITI — DD”, “Investiții în exploatații pomicole zona ITI — DD”, “Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale zona ITI — DD”, “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici zona ITI — DD”, “Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole ITI — DD”.
De asemenea, în perioada 3 mai, ora 9:00 — 31 octombrie, ora 17:00, instituția lansează și sesiunea de depunere a proiectelor pentru Schema de minimis ”Sprijin pentru servicii de consultanță în vederea implementării proiectelor de investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole”.
Variantele finale ale Ghidurilor solicitantului pentru finanțarea investițiilor agricole din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) au fost publicate pe pagina oficială de internet a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Potrivit sursei citate, ghidurile sunt valabile pentru sesiunea de primire a proiectelor din anul 2017 pentru investiții în exploatații agricole (submăsura 4.1, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării) și în exploatații pomicole (submăsura 4.1a, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării), pentru instalarea tinerilor fermieri (submăsura 6.1) și pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării).
Totodată, au fost publicate și Ghidurile finale pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol (submăsura 9.1) și în sectorul pomicol (submăsura 9.1a).
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Alexandru Potor, declara săptămâna trecută că în data de 15 martie, în Comitetul de Monitorizare pentru PNDR a fost aprobată deschiderea de linii de finanțare de aproximativ 2,7 miliarde de euro pentru perioada următoare, peste 6.000 de proiecte primite la AFIR fiind aduse astfel către finanțare.
Potrivit acestuia, ținta Ministerului Agriculturii este ca până la sfârșitul acestui an să fie puse la dispoziție 100% din alocările financiare pentru beneficiarii privați care sunt acreditați pentru măsuri forfetare.
“În ansamblu, ținta mea este să avem toți banii europeni puși pe masa pe masa beneficiarilor anul acesta sau dacă ne rămâne o mică părticică, 15%, acei bani să îi avem pregătiți pentru anul viitor și anii care vin”, a afirmat Alexandru Potor.
Ministrul Agriculturii, Petrea Daea, susținea că și-a propus pentru 2017 să atragă din fondurile europene 1,6 miliarde euro prin PNDR 2020.
Anul trecut, rata de absorbție a fondurilor europene prin PNDR 2020 s-a apropiat de 10%, ceea ce a reprezentat plăți efective către beneficiari de aproximativ 767 de milioane de euro în anul 2016, potrivit datelor de bilanț ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), transmise în luna decembrie.
Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 — 2020, destinat dezvoltării agriculturii și mediului rural din România, cuprinde 15 măsuri de finanțare și are alocat un buget în valoare de 9,85 miliarde de euro, din care puțin peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene, iar diferența din contribuția națională.

Related posts

Continuă înscrierile pentru Agroalim, eveniment de brokeraj internațional

Stefana Muresan

Bistrițenii de la Monor, investiție de 1 milion de lei în utilaje

Stefana Muresan

Bugetul alocat pentru plăţile compensatorii de dezvoltare rurală depăşeşte 2,6 miliarde euro

Stefana Muresan

Сorteva Agriscience va extinde stația de condiționare pentru semințe de floarea-soarelui din România

Ion Surdu

O plantație de aluni din Timiș produce materie primă pentru Ferrero Rocher sau Raffaello

Stefana Muresan

USAMV Cluj-Napoca, singura universitate din Europa Centrală și de Est, parteneră în Proiectul Orizont 2020 CroopBooster-P, despre viitorul culturilor agricole din Europa

Ligia Voro

Danezii de la FirstFarms țintesc dublarea terenurilor în România

Stefana Muresan

Utilizarea glifosatului – un rău necesar ?

Stefana Muresan

Familia Dîrjan a renunţat la Italia pentru a pune pe picioare o afacere cu lavandă în localitatea Fetindia din Sălaj

redactia

Asociaţia Nucifere Regia: Plantaţia cu care reuşeşti să-ţi recuperezi investiţia de 100 de ori

Stefana Muresan

Zeci de mii de timişeni vor beneficia de înregistrarea proprietăţilor în Cartea Funciară, cu bani europeni

Robert Bloancă

Ziua deschisă Seminis – varză și conopidă

Stefana Muresan

Cea mai mare plantație de goji din Europa se află în Satu Mare

Stefana Muresan

A debutat noul sezon al Targurilor Produs de Cluj

Stefana Muresan

Meat&Milk, ediția a VI-a

Tirdea Ionut

Danezii de la Ingleby exploatează mii de hectare în Timiș

Stefana Muresan

Perspectivele oieritului din România dezbătute la Păltiniş

Stefana Muresan

Producătorii bio ai Sălajului, sprijiniți la nivel european

Nora Dumitrescu

Borcanul cu Magiun din prune Topoloveni, în coşul cu cadouri oferit din partea României pentru preluarea Preşedinţiei Rotative a UE

redactia

Livadă ecologică de aluni, investiție cu fonduri europene în Ilva Mică

Stefana Muresan

2018, an record pentru agricultura românească: România, pe locul trei în UE, după Franța și Germania, la producția de cereale

redactia

Proiect pentru misiuni spaţiale, derulat la USAMV Cluj: Tratarea apei reziduale pentru creşterea plantelor

Stefana Muresan

FieldBook AgriApps, un nou standard în agricultura de precizie

Ligia Voro

Simpozionul DAFCOCHIM, apreciat de fermierii ardeleni

Stefana Muresan

Leave a Comment