Hidroelectrica ar putea obține un miliard de euro din listarea la bursă, dacă procesul ar fi derulat în acest an, însă acești bani ar trebui să meargă la bugetul de stat, întrucât producătorul de energie nu are nevoie de aceste fonduri, a declarat, luni, Remus Borza, fostul administratorul judiciar al companiei, într-o conferință de presă.
“Hidroelectrica are rezerve de 2,2 miliarde de lei, adică 500 de milioane de euro cash în depozite bancare. Dacă este să facem listarea, care este un moment de răscruce pentru Hidroelectrica, nu există o favorabilitate mai mare pentru Hidroelectrica și n-a existat niciodată cum există astăzi. Hidroelectrica poate fi listată la un multiplu EBITDA de 15-20 de ori, ori asta înseamnă o valoare a companiei între 7,5 și 10 miliarde de euro. Înseamnă că, la o listare de 15%, anul acesta în conturile Hidroelectrica sau în trezoreria Ministerului de Finanțe poate să mai intre un miliard de euro”, a spus Borza, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, Hidroelectrica nu are nevoie de banii care vor fi obținuți din privatizare.
“Este motivul pentru care am cerut încă din 2014 schimbarea metodologiei de privatizare. Actuala metodologie aprobată în 2013 vizează majorarea de capital prin emitere de acțiuni noi, iar banii să devină venit la companie. Metoda (propusă — n.r.) ar fi ca statul să își vândă din deținerea sa de 80% din capitalul social acel pachet rezidual de 15%. Și atunci evident că banii s-ar face venit la bugetul de stat, în trezoreria Ministerului de Finanțe. Astăzi noi nu mai avem nevoie de banii investitorilor”, a continuat fostul administrator, potrivit sursei citate.
Borza a susținut că, dacă Hidroelectrica va fi listată, activitatea companiei va fi mai transparentă, iar controlul va fi mai mare, odată cu majorarea numărului de acționari.
Citește și:
Am avut mai puțină energie în iulie 2024, spune INS
Deși România are o mare disponibilitate în ce privește resursele de energie primară, luna iulie a acestui an…
13 septembrie 2024
Prima mobilă fabricată cu energie verde în România
Fabricantul sălăjean de mobilier Simex Șimleu Silvaniei își produce acum energia cu ajutorul razelor solare. “Simex a marcat…
11 septembrie 2024
O casă nZEB va fi expusă în cadrul „Caravanei ROENEF”, ce trece și prin Oradea
Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) lansează „Caravana ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în…
11 septembrie 2024
Aproape 70 milioane lei în infrastructura energetică din Caraș-Severin
Pentru a completa infrastructura energetică a județului Caraș-Severin, compania Rețele Electrice Banat a lansat o procedură de achiziție…
10 septembrie 2024
Șefa DEER: “Am prevăzut anual investiții de 100 milioane €”
Mihaela Suciu anunță că societatea clujeană a alocat fonduri considerabile pentru modernizarea reței de distribuție a energiei, însă…
4 septembrie 2024
Parc fotovoltaic de 1,2 MW în comuna Sânmartin, lângă Complexul President
Sânmartinul va avea independență energetică totală printr-o finanțare europeană. Săptămâna trecută, primarul Sânmartinului, Cristian Laza, a semnat cu…
4 septembrie 2024
Hidroelectrica demarează modernizarea centralelor hidroelectrice Vaduri, Remeți și Arcești
Hidroelectrica a semnat cu consorțiul format din Hidroserv și UCMH contracte pentru modernizarea obiectivelor hidroenergetice Vaduri, Remeți și…
3 septembrie 2024
Primele contracte semnate pe Programul Tranziție Justă în județul Hunedoara
Beneficiarii sunt societățile Logical Cons Solution și Euroelectric, care vor realiza investiții în valoare totală de 15 milioane…
30 august 2024