Infrastructura

Aeroportul Iasi, pe lista proiectelor europene de succes; dezvoltare si modernizare in valoare de 56,7 mil. de euro

Aeroportul Iasi a organizat in data de 11 mai 2017 o actiune de informare in cadrul campaniei „Europe in My Region”, demarata de Comisia Europeana, cu sprijinul Ministerului Dezvoltarii Regionale. Campania isi propune sa promoveze proiectele de succes, exemple de buna practica in utilizarea fondurilor europene, scopul fiind acela de a indemna cetatenii comunitatilor respective sa le cunoasca mai bine.
Pe lista investitiilor cu rezultate notabile, transmisa de Ministerul Transporturilor catre MDRAP, a fost inclus si proiectul “Dezvoltarea si Modernizarea Aeroportului International Iasi, etapa intermediara, pista 2400 m, extindere suplimentara parcare aeronave si terminal de pasageri”, proiect inceput in august 2013 si finalizat in octombrie 2015.
Iesenii care au vizitat ieri aeroportul au aflat, de la reprezentantii institutiei, detalii despre etapele de dezvoltare si modernizare a intregii infrastructuri. Au parcurs drumul perimetral, putand vedea astfel sistemul de balizaj, pista veche si cea moderna care permite aterziarea si decolarea aeonavelor de mare capacitate, dar si noul terminal de pasageri T3.
„Faptul ca am fost selectati ca exemplu de buna practica in utilizarea fondurilor europene inseamna o recunoastere in plus a meritelor unei intregi echipe. Le multumim iesenilor care au raspuns invitatiei noastre si pentru feedbackul pozitiv pe care ni l-au oferit. Am asezat pe harta Europei o investitie care si-a dovedit, in timp, calitatea si utilitatea, facand posibila devansarea cu un an a termenului de finalizare a noii infrastucturi, care include o noua pista moderna, o platforma extinsa si un terminal de trei ori mai mare decat cel vechi. Iar efectele modernizarii sunt vizibile: am reusit sa atragem companiile aeriene, legand Iasul si intreaga regiune a Moldovei de 19 centre importante din Europa, fata de o singura ruta externa in 2012, si alte cinci orase mari din tara, stabilind totodata trei baze operationale.
Odata cu implementarea proiectului de dezvoltare, strategia de piata a dus la o crestere a traficului de pasageri, in 2016, de 400% fata de anul 2012, cand inca era folosita vechea infrastructura, numarul calatorilor la Aeroportul Iasi depasind, anul trecut, 880.000. Nu in ultimul rand, dezvoltarea aeroportului si-a pus amprenta asupra economiei locale – Aeroportul Iasi a relansat turismul local, fiind in acelasi timp o poarta de intrare in regiune pentru tot mai multi investitori straini.
Aeroportul Iasi ramane cea mai importanta investitie din regiune, de la Revolutie incoace, fiind prezentati de ICAO, in 2015, la cel mai mare forum de aviatie din lume, ca studiu de caz pozitiv, singurul exemplu de succes din Europa”, au declarat reprezentantii Aeroportului International Iasi.
Reamintim ca proiectul de dezvoltare si modernizare a Aeroportului Iasi a inclus realizarea unei noi piste de 2.400 metri lungime, cu structura flexibila, prima de acest gen din Romania, dotata cu sitem de balizaj categoria III, investitie realizata mai devreme cu un an decat fusese stabilit initial, dublarea platformei de parcarea a aeronavelor si realizarea unei noi cai de rulare, de aproximativ 300 de metri lungime, dar si a unui nou terminal de pasageri (T3), ridicat in doar sase luni, avand o suprafata de 3.600 de metri patrati, 12 birouri check-in si o capacitate de procesare a 320 de pasageri pe ora varf si 3.555 de calatori pe zi.
Valoarea totala a proiectului a fost de 56,7 milioane de euro, din care: 85% fonduri europene, 13% ajutor de stat (CJ) si 2% contributia aeroportului.

Related posts

De la Sibiu la Cluj numai pe autostradă

redactia

Bolojan anunță reluarea licitațiilor pentru tronsoanele Autostrăzii Transivania

Traian Dan

Licitație pentru execuția celui de-al treilea pod peste Someș din Satu Mare, contract de peste 94 mil. lei

redactia

Lucrări spectaculoase la nodul Gilău, pe Autostrada Transilvania. ”Monstrul” adus de Tirrena Scavi montează grinzi de 165 de tone

Stefana Muresan

Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj anunță reluarea zborurilor către Viena

Stefana Muresan

Strabag, câștigătoare pentru realizarea lotului de autostradă Târgu Mureș-Ungheni, în valoare de 192 milioane lei

Stefana Muresan

Contract pentru finalizarea unui lot din Autostrada Transilvania, constructor Tirrena Scavi

Stefana Muresan

Astaldi, undă verde pentru construirea a opt kilometri din Autostrada Transilvania (Lot 2 Iernut – Chețani)

Stefana Muresan

Presiuni pentru construirea ocolitoarei Someș Express

Nora Dumitrescu

Modernizarea Traseului Regional Transilvania Nord continua cu „Drumul Bistritei”

Stefana Muresan

Muncipalitatea din Timişoara primeşte 140 de milioane de lei suplimentar prin Programul Operaţional Regional

Robert Bloancă

CNAIR, licitaţie de 9,6 milioane de euro pentru achiziţia de panouri fonoabsorbante

redactia

Ocolitoarea Zalăului, funcțională din 2022

Nora Dumitrescu

CNAIR: Autostrada Unirii are alocate fonduri în proiectul de buget

redactia

FOTO-VIDEO: Tronsonul de autostradă Tîrgu Mureș-Iernut, aproape de recepție. Pe 4&5 mai e de lucru

redactia

Investiții de 230 milioane euro în sectorul de apă și apă uzată din județul Satu Mare

Stefana Muresan

Programul zborurilor operate de pe Aeroportul Cluj în luna septembrie

Stefana Muresan

Maria Ioniță: “Trebuie să finalizăm licitațiile pentru Autostrada Transilvania”

Nora Dumitrescu

Constructorul a reînceput activitatea pe lotul 2 al autostrăzii Ogra – Campia Turzii

redactia

Alimentarea cu apă de la Gilău, cel mai mare proiect de infrastructură derulat în Sălaj. Primele contracte de lucrări, semnate în acest an

redactia

Peste 50 de milioane de euro pentru tramvaie noi și modernizarea străzii Calea Bogdăneștilor – Timișoara

Ligia Voro

Lufthansa suplimentează zborurile la Sibiu

Nicolae Pop

Terminal nou pentru Aeroportul Oradea, investiție de 22 milioane de euro

Stefana Muresan

Timișul conduce în clasamentul celor mai scumpe terenuri vândute în 2018. Cine sunt cumpărătorii

redactia

Leave a Comment