Lideri si afaceri

Președinte BVB: Irum, printre companiile cu potential să devină lideri regionali

România se află pe primul loc în lume cu un dividend de 7-8% acordat la investițiile pe bursă, devansând Kuweit și Bahrain, susține Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București (BVB), citat de Agerpres. Potrivit sursei citate, Anghel a menționat proiectul “Made in Romania”, în cadrul căruia au fost selectate 15 companii românești cu potențial și care ar putea să își crească valoarea și să devină lideri regionali prin listarea la bursă. În categoria acestora intră și producătorul de tractoare Irum.
“Sunt case de cercetare care susțin că România are cel mare dividend din lume, 7-8%, pe locul 2 fiind Kuweit, iar pe trei Bahrain. Cred că sunt singurele date economice în care noi depășim aceste țări pentru niște companii care activează în zona utilităților, energie și bănci. Acest lucru înseamnă că, dacă prețul acțiunilor scade cu 5%, dividendul totuși acoperă scăderea acestui preț al acțiunilor, pentru că se pot pierde niște bani — este o investiție, nu un depozit — dar în general se pot câștiga. Oamenii în general pot risca o parte din bani, dar asta înseamnă să nu pui toate ouăle în același coș. Nici să nu le pui pe toate în acțiuni și nici pe toate în depozite bancare, ci cât mai diversificat. Depozitele bancare sunt foarte sigure, dar dobânda o știm cât este pentru că și inflația este foarte mică, dar pe de altă parte dacă vrem să riscăm am putea să câștigăm mai mult”, a declarat, duminică, pentru Agerpres, președintele BVB.
Acesta a precizat că investitorii pe piața de capital și-au dublat investițiile în euro, în cinci ani, randamentul brut fiind de 97%.
“Puțini români știu că în 5 ani de zile, în echivalent euro, s-au dublat investițiile pe bursă, până în decembrie 2016. De exemplu, cei care au investit 100 euro la 1 ianuarie 2012, până în decembrie 2016 aproape și-au dublat investiția, ceea ce este foarte mult. Practic, indicele principal este peste nivelul de dinainte de criză, dacă mai adăugăm și dividendele… Față de un apartament cumpărat în 2008 investiția pe bursă a fost mult mai rentabilă în această perioadă dificilă plus că este mai lichidă, oricând o poți vinde. Se pare că real estate-ul revine pe val, numai că nici bursa nu trebuie ocolită. Investițiile pe bursă înainte de criză și, în prezent, au fost mai bune decât cele în real estate”, a subliniat Anghel, potrivit sursei citate.
Șeful BVB a menționat că, din punct de vedere al randamentului pentru investitori, România s-a clasat, în perioada 2012 — 2016, pe locul doi, cu un procentaj de 97% în euro, depășind Germania, dar și alte țări dezvoltate.
În opinia lui Lucian Anghel, listarea Digi a fost un succes, iar pe 16 mai va începe tranzacționarea acțiunilor. În plus, președintele BVB susține că, în următoarele 12 — 18 luni, o să mai apară noi companii pe bursă.
Nu în ultimul rând, Anghel a menționat proiectul “Made in Romania”, în cadrul căruia au fost selectate 15 companii românești cu potențial și care ar putea să își crească valoarea și să devină lideri regionali prin listarea la bursă.
“Un alt proiect este “Made in Romania”. Am selectat 50 de companii din peste 150 și apoi 15 finaliste care au potențial de a deveni lideri în țară și, de ce nu, lideri regionali, și care ar putea să folosească în timp unul dintre instrumentele bursei gen bonduri. Un exemplu ar fi CrisTim (producător de mezeluri n.r.) un super brand, Autonom pe partea de leasing, Irum — tractoare românești. Puțin știu acest lucru, avem companii care folosesc apă minerală în tratamente medicale și deja sunt prezenți în piețe dezvoltate. Avem companii românești de care nu știm că sunt atât de performante și care prin acces la capital ar putea să devină și mai mari”, a menționat Lucian Anghel.

Related posts

MOL, investiție de 2,3 milioane de euro în Bihor

Stefana Muresan

Electrogrup Infrastructure, ofertă publică de acţiuni pe BVB

redactia

Dr. Oana Taban, Fondator și Director General Dent Estet: “Strategia noastră este să menținem și în anii următori ritmul de creștere exponențială și consistentă față de competitori și față de evoluția pieței”

Stefana Muresan

Enel va folosi contoare inteligente de la AEM din Timişoara

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Târnava Sighișoara – a traditional Romanian company-manufacturer and brand

Transilvania Business

Andrei Trifan: ”În 2018, ne propunem să deschidem încă 10 restaurante Subway în țară”

Stefana Muresan

Hochland România are un nou director general

Stefana Muresan

Theodora Golf Club, cel mai mare resort de golf din România, se deschide în Teleac

Ligia Voro

Parteneriat intre UVT si industriile creative timisorene

Carmen Neagu, CEO-ul EnergoBit, numită administrator al Cora

Stefana Muresan

Andreea Mija – director general: “Expert Cleaning crește semnificativ în fiecare an și de aceea investim în capacitatea noastră operațională”

redactia

Schimbări în conducerea Visma Software România: noul Managing Director este sibianul Daniel Reisenauer

Papuc Irina

Loteria Română are bugetat un profit brut de 71 de milioane de lei

Stefana Muresan

Federația Patronilor Bihor organizează conferințe online pentru antreprenori

Traian Dan

COO Purcari: Noi am accelerat producția și exportul de vinuri. Am făcut față multor crize și am ieșit puternici din ele

Ion Surdu

UBER și UBB, parteneriat pentru dezvoltarea economiei digitale și colaborative

Stefana Muresan

Groupe Renault anunță un proiect de dezvoltare a organizației în jurul mărcilor sale

Nicolae Pop

Lanțurile de patiserie ale Clujului își dispută o piață de 7 milioane de locuitori

Stefana Muresan

RePatriot pregătește Top 100 Români de Pretutindeni – Ediția 2020

Traian Dan

Evoluția cifrei de afaceri a IMM-urilor din România, în timp real: barometru lansat de sibienii de la SmartBill

Ion Surdu

Femei de la succes la Star Assembly și Star Transmission

Nicolae Pop

Județul Cluj oferă cele mai mari salarii din provincie în industria de Dezvoltare Software, cu peste 2500 de euro salariu mediu

Nicolae Pop

CEL.ro – Bilanțul semestrului I din 2018

redactia

Dental Experts: 10 ani de la deschidere, 70 de ani de experienţă, o familie cu trei generaţii de medici

redactia

Leave a Comment