Lideri si afaceri

Președinte BVB: Irum, printre companiile cu potential să devină lideri regionali

România se află pe primul loc în lume cu un dividend de 7-8% acordat la investițiile pe bursă, devansând Kuweit și Bahrain, susține Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București (BVB), citat de Agerpres. Potrivit sursei citate, Anghel a menționat proiectul “Made in Romania”, în cadrul căruia au fost selectate 15 companii românești cu potențial și care ar putea să își crească valoarea și să devină lideri regionali prin listarea la bursă. În categoria acestora intră și producătorul de tractoare Irum.
“Sunt case de cercetare care susțin că România are cel mare dividend din lume, 7-8%, pe locul 2 fiind Kuweit, iar pe trei Bahrain. Cred că sunt singurele date economice în care noi depășim aceste țări pentru niște companii care activează în zona utilităților, energie și bănci. Acest lucru înseamnă că, dacă prețul acțiunilor scade cu 5%, dividendul totuși acoperă scăderea acestui preț al acțiunilor, pentru că se pot pierde niște bani — este o investiție, nu un depozit — dar în general se pot câștiga. Oamenii în general pot risca o parte din bani, dar asta înseamnă să nu pui toate ouăle în același coș. Nici să nu le pui pe toate în acțiuni și nici pe toate în depozite bancare, ci cât mai diversificat. Depozitele bancare sunt foarte sigure, dar dobânda o știm cât este pentru că și inflația este foarte mică, dar pe de altă parte dacă vrem să riscăm am putea să câștigăm mai mult”, a declarat, duminică, pentru Agerpres, președintele BVB.
Acesta a precizat că investitorii pe piața de capital și-au dublat investițiile în euro, în cinci ani, randamentul brut fiind de 97%.
“Puțini români știu că în 5 ani de zile, în echivalent euro, s-au dublat investițiile pe bursă, până în decembrie 2016. De exemplu, cei care au investit 100 euro la 1 ianuarie 2012, până în decembrie 2016 aproape și-au dublat investiția, ceea ce este foarte mult. Practic, indicele principal este peste nivelul de dinainte de criză, dacă mai adăugăm și dividendele… Față de un apartament cumpărat în 2008 investiția pe bursă a fost mult mai rentabilă în această perioadă dificilă plus că este mai lichidă, oricând o poți vinde. Se pare că real estate-ul revine pe val, numai că nici bursa nu trebuie ocolită. Investițiile pe bursă înainte de criză și, în prezent, au fost mai bune decât cele în real estate”, a subliniat Anghel, potrivit sursei citate.
Șeful BVB a menționat că, din punct de vedere al randamentului pentru investitori, România s-a clasat, în perioada 2012 — 2016, pe locul doi, cu un procentaj de 97% în euro, depășind Germania, dar și alte țări dezvoltate.
În opinia lui Lucian Anghel, listarea Digi a fost un succes, iar pe 16 mai va începe tranzacționarea acțiunilor. În plus, președintele BVB susține că, în următoarele 12 — 18 luni, o să mai apară noi companii pe bursă.
Nu în ultimul rând, Anghel a menționat proiectul “Made in Romania”, în cadrul căruia au fost selectate 15 companii românești cu potențial și care ar putea să își crească valoarea și să devină lideri regionali prin listarea la bursă.
“Un alt proiect este “Made in Romania”. Am selectat 50 de companii din peste 150 și apoi 15 finaliste care au potențial de a deveni lideri în țară și, de ce nu, lideri regionali, și care ar putea să folosească în timp unul dintre instrumentele bursei gen bonduri. Un exemplu ar fi CrisTim (producător de mezeluri n.r.) un super brand, Autonom pe partea de leasing, Irum — tractoare românești. Puțin știu acest lucru, avem companii care folosesc apă minerală în tratamente medicale și deja sunt prezenți în piețe dezvoltate. Avem companii românești de care nu știm că sunt atât de performante și care prin acces la capital ar putea să devină și mai mari”, a menționat Lucian Anghel.

Related posts

Silviana Petre Badea, numită la conducerea JLL în România

Stefana Muresan

„Smart Talks”, antreprenoriat pe bune la Oradea

Traian Dan

Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER) si-a ales noi administratori in Consiliul Director

Stefana Muresan

Liviu Nistoran, reales în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Romgaz

Stefana Muresan

Publicitatea din zona de vest a țării şi evoluţia acestui sector

Transilvania Business

Dragoş Anastasiu, noul Presedinte al AHK

FOTO: Golf, soare și tentația hole-in-one la Transilvania Business Challenger

Ligia Voro

Dan Minulescu preia controlul La Lorraine România

Stefana Muresan

Săpunul Cheia, relansat și exportat de un băimărean

Stefana Muresan

Gala Premiilor ABSL își așteaptă câștigătorii

Ionut Oprea

Inteligența artificială – pârghia cu care România ar putea urca în topul mondial

Stefana Muresan

Grindeanu, mesaj de stabilitate investitorilor

Stefana Muresan

Societatea civilă de avocați Grecu și Asociații a primit premiul pentru proprietate intelectuală în cadrul Galei Premiilor The Times/Legal Innovation

redactia

Horia Ciorcilă, de 16 ani președinte al Băncii Transilvania: creștere a cotei de piață de la 1,8 la 14%

Stefana Muresan

Ale cui sunt primele certificate montane pentru cașcaval, smântână și urdă din România

Stefana Muresan

Fuziune în industria jocurilor video din România: Scorpius Games se alătură echipei Amber

Papuc Irina

Clujul devine locul ideal pentru întâlnirea dezvoltatorilor de software și aplicații în cadrul PRIA IT&C and Intellectual Property Conference în 15 mai 2018

Ionut Oprea

Sălajul stă prost la tranzacțiile cu locuințe

Nora Dumitrescu

Fabrica de medicamente Europharm din Braşov a repornit producția și vinde la export

redactia

Iproeb Bistriţa, dividende cu un randament de 7%

Stefana Muresan

Bosch a obtinut o crestere cu doua cifre in Romania

BearingPoint, creștere de două cifre

Ionut Oprea

Cele mai de succes afaceri din anului 2018 din Timiş au fost premiate la Topul Firmelor

Robert Bloancă

Familia Mureşan din Gherla, reţea de 23 de magazine de mezeluri în judeţul Cluj

redactia

Leave a Comment