Analize

INS: Economia României a crescut cu 5,7% în primul trimestru

Produsul intern brut (PIB) a înregistrat o creștere cu 5,7% pe serie brută și cu 5,6% pe seria ajustată sezonier în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară din 2016, potrivit estimărilor ‘semnal’ publicate, marți, de Institutul Național de Statistică.
Conform sursei citate, Produsul intern brut în trimestrul I 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,7% comparativ cu trimestrul IV din 2016.
INS precizează că seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2017, revizuirea fiind nesemnificativă față de varianta publicată în 7 aprilie 2017.
“Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2017 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiți față de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2016, publicată în comunicatul de presă nr. 83 din 7 aprilie 2017. Astfel: rezultatele trimestrului I 2016, comparativ cu trimestrul IV 2015, au fost revizuite de la 101,3% la 101,1%; rezultatele trimestrului II 2016, comparativ cu trimestrul precedent, nu s-au modificat; rezultatele trimestrului III 2016, comparativ cu trimestrul II 2016, au fost revizuite de la 100,5% la 100,7%; rezultatele trimestrului IV 2016, comparativ cu trimestrul III 2016, au fost revizuite de la 101,4% la 101,5%”, menționează INS.
Membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României semnalau, în ședința de politică monetară din 5 mai, că datele statistice disponibile prefigurează o ușoară decelerare a creșterii PIB în trimestrul I 2017, conform minutei ședinței publicate luni.
“Referitor la cele mai recente evoluții, membrii Consiliului au apreciat că datele statistice disponibile prefigurează o ușoară decelerare a creșterii PIB în trimestrul I 2017, implicând, în condițiile plasării ei peste valorile prognozate anterior, o deschidere relativ mai amplă a excedentului de cerere agregată. Totodată, ele indică consumul privat drept principal determinant al creșterii economice, relevantă din această perspectivă fiind menținerea dinamicii înalte a volumului cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, comerțul auto-moto și din servicii, în intervalul ianuarie-februarie. S-a sesizat că aportul formării brute de capital fix ar putea rămâne negativ, deși în diminuare, date fiind prelungirea declinului construcțiilor inginerești și amplificarea considerabilă a dinamicii construcțiilor de clădiri rezidențiale, posibil stimulată de accelerarea tendinței de majorare a prețului locuințelor. Și contribuția exportului net la dinamica PIB ar putea redeveni negativă în trimestrul I 2017”, se spune în documentul BNR, citat de Agerpres.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, estima, în 10 mai, că economia României ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 4%, față de o expansiune de 3,7% previzionată în noiembrie de BERD.
Comisia Națională de Prognoză (CNP) a estimat în ‘Prognoza pe termen mediu 2017 — 2020 — varianta de primavară 2017’, că anul acesta România va înregistra o creștere economică de 5,2%.

Related posts

Piața auto din România, al cincilea an consecutiv de creștere. Top mărci

redactia

Topul producătorilor autohtoni de vin: Jidvei – lider, urmat de Cotnari și Cramele Recaș

Stefana Muresan

România are peste 400.000 de companii cu femei acţionari

Stefana Muresan

SmartDreamers: Jumătate din români nu şi-ar părăsi oraşul

Stefana Muresan

Este greu să creezi business plan-uri într-o piaţă volatilă

2018: Anul Bitcoin sau Anul Blockchain?

Raluca Ursu

Creștere de aproape 11% a veniturilor Digi Communications NV

Traian Dan

Practici de prevenire a coruptiei, in atentia comunitatilor de afaceri

Ionut Oprea

Circa 70% din exporturile moldovenești ajung în UE, iar livrările către CSI continuă să scadă

redactia

Oradea, Târgu Mureș și Timișoara – orașele cu cel mai bun acces la magazine și restaurante

Stefana Muresan

Cluj, Alba, Mureş, Braşov, Arad şi Timiş – judeţe care au atras investiţii străine de peste 1 miliard de euro

Stefana Muresan

Brașov: Un leu din trei, în investiții în perioada 2018-2020

redactia

Banca Transilvania după preluarea Bancpost: capital social 1 miliard de euro, valoare la bursă 2 miliarde

redactia

Industria hotelieră europeană va ajunge la nivelul din 2019 începând din 2023

Traian Dan

Preţurile proprietăţilor rezidenţiale au crescut în toată ţara

Stefana Muresan

Analiză REI Finance Advisors: România obține 100 mld. EUR fonduri europene în exercițiul financiar 2021-2027, de 3 ori mai mult decât în perioada 2014-2020. Ce programe vor primi finanțare?

Transilvania Business

Studiu Deloitte: jucătorii din sectorul imobiliar comercial din România vor căuta să încheie contracte pentru perioade mai scurte în viitor

Ion Surdu

Les possibilités d’investissements pour les entreprises françaises sont loin d’être épuisées en Roumanie

56% dintre români nu pot lucra de acasă, rămânând vulnerabili infecției cu Covid

Traian Dan

Sectoarele 6 și 3, cele mai căutate de către bucureșteni

Stefana Muresan

Studiu: Mai mult de două treimi dintre manageri folosesc inteligența artificială în afaceri

Papuc Irina

Constructorii bihoreni au câștigat mai mult cu 2,54% în luna martie

Traian Dan

B | Pentru Romania, 2016 este un moment de rascruce

Procentul Fondurilor atrase prin PNDR 2007-2013 a ajuns la 90%

Transilvania Business

Leave a Comment