Peste 70 de parlamentari propun aprobarea obiectivului de investiții autostrada Iași – Târgu Mureș, denumită generic „Autostrada Unirii”. Dacă propunerea legislativă va fi adoptată, proiectul va fi coordonat de Ministerul Transporturilor, urmând ca acesta să fie realizat din credite externe și din fonduri europene, în termen de patru ani de la intrarea în vigoare.
„Lipsa unui tronson de drum, care să conecteze Regiunea de Nord-Est de Vestul țării, a condus la un decalaj pronunțat în ceea ce privește dezvoltarea regiunilor. În timp, discrepanța va deveni din ce în ce mai mare, iar acest lucru se traduce prin depopulare, demoralizare și o slabă industrializare. Necesitatea acestei autostrăzi este argumentată și în Strategia de dezvoltare teritorială a României, document adoptat în octombrie 2016 de către Guvernul României, în care se precizează faptul că regiunile extracarpatice sunt cele mai puțin dezvoltate, printre cele mai sărace județe fiind enumerat și Iașiul. Din totalul de 13 județe enumerate, jumătate sunt din Regiunea de Nord-Est a țării. În continuare, în strategie se menționează și faptul că disparitățile urban-rural intrajudețene sunt maxime în județele Cluj, Iași și Dolj”, arată inițiatorii proiectului de lege.
Propunerea legislativă pentru aprobarea obiectivului de investiții „Autostrada Unirii” poate fi considerat un proiect transpartinic, deoarece a fost inițiat de senatori și deputați din aproape toate grupurile parlamentare, inclusiv minorități naționale, cu excepția ALDE.
Argumentele sunt susținute și de Asociația Pro Infrastructura care precizează că autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni va aduce îmbunătățiri în ceea ce privește viteza de călătorie.
Până la promulgare, propunerea legislativă are un drum lung de parcurs. Mai întâi aceasta trebuie să primească avizele consultative de la comisiile de specialitate, precum și raportul final de la comisia sesizată în fond. Ulterior, propunerea va fi supusă votului în plenul Senatului și, dacă votul va fi unul pozitiv, aceasta va ajunge în Camera colegilor deputați, unde va parcurge același drum ca și în Camera Superioară. Dacă va primi și votul deputaților, propunerea va ajunge la președintele Iohannis pentru promulgare.
Citește și:
Varianta ocolitoare Sânmartin – primele grinzi montate la pasajul de pe Centura Oradea
Joi, 7 decembrie 2023, au început lucrările de montare ale grinzilor de la pasajul rutier suprateran peste centura…
8 decembrie 2023
12 mari proiecte, peste 130 milioane euro, implementate cu ajutorul ADR Vest în Arad
Bilanțul a fost făcut de președintele CJ Arad, Iustin Cionca, prezent la recenta aniversare de la Timișoara, a…
7 decembrie 2023
Bistrițenii de la Dimex investesc la Nepos într-un parc fotovoltaic
În incinta unității proprii de producție de la Nepos, județul Bistrița-Năsăud, Dimex 2000 Company va amenaja un parc…
7 decembrie 2023
Unde vor fi amplasate cele 6 noduri rutiere din județul Arad pe DX Arad – Oradea
Informații despre cum vor arăta cele șase noduri rutiere de pe teritoriul județului Arad și unde vor fi…
7 decembrie 2023
25 de ani de dezvoltare regională în România, celebrați la Timișoara
20 de miliarde de euro este suma care a fost gestionată de cele opt ADR-uri din România, în…
6 decembrie 2023
Mecanism de intervenție rapidă privind protejarea monumentelor istorice aprobat de Camera Deputaților
Programul Naţional de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil a fost votat în unanimitate de Camera Deputaților. Se…
5 decembrie 2023
Campanie de informare și educare a elevilor derulată de CNAIR
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere investește 4,6 milioane lei în siguranța rutieră în județele tranzitate de…
5 decembrie 2023
AIUD: Aproape 4 milioane de euro pentru tineri și educație
Investiții de 3,85 milioane € în două proiecte esențiale pentru viitorul Municipiului Aiud. Locuințe pentru tineri și îmbunătățirea…
5 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
