IT&C

ANCOM: Conexiunile 4G s-au dublat în 2016

Conform celui mai recent raport de date statistice al ANCOM, privind piața de comunicații electronice din România, numărul conexiunilor la internet mobil prin rețele 4G a crescut cu 113% în anul 2016, ajungând să reprezinte aproximativ 35% din totalul internetului mobil în bandă largă. Totodată, și consumul de internet mobil per conexiune a înregistrat o creștere semnificativă față de anul 2015, traficul mediu lunar crescând de la 0,41 GB la 0,73 GB.
Internet mobil
Datele prelucrate de Autoritate arată că, în România, numărul total de conexiuni la internet mobil de bandă largă era de 16,6 milioane la sfârșitul anului 2016, în creștere cu 13,5% față de anul anterior, iar rata de penetrare a internetului mobil la nivel de populație a ajuns la 84,2%, în creștere cu mai mult de 10 puncte procentuale față de anul anterior.
Popularitatea conexiunilor la internet mobil în bandă largă pe bază de abonamente este în creștere: acestea au ajuns să reprezinte peste 63% din totalul conexiunilor (respectiv 10,6 milioane conexiuni), în creștere anuală de aproximativ 18%. Conexiunile pe bază de cartele preplătite au crescut mai puțin, cu 7%, până la peste 6 milioane.
Traficul total realizat prin intermediul conexiunilor de internet mobil în bandă largă aproape s-a dublat pe parcursul anului 2016, de la 85 mii de TB în anul 2015 la 169 mii TB în anul 2016. De asemenea, traficul mediu lunar per conexiune în anul 2016 a crescut cu 77% față de anul 2015, de la 0,41 GB la 0,73 GB.
Utilizarea serviciilor 4G își continuă avântul din ultimii ani, atât din punct de vedere al numărului de utilizatori, cât și al traficului. Numărul de conexiuni 4G a ajuns la 5,8 milioane (față de 2,7 milioane în urmă cu 12 luni), ajungând astfel să reprezinte mai mult de o treime din totalul conexiunilor de internet mobil în bandă largă. Utilizatorii persoane fizice pe bază de abonamente sunt în creștere cu 1,7 milioane față de anul trecut, în timp ce conexiunile 4G ale utilizatorilor persoane juridice pe bază de abonamente au crescut cu aproximativ 360 mii.
Internet fix
Conform statisticilor ANCOM, numărul conexiunilor la internet fix în bandă largă din România a ajuns la valoarea de 4,4 milioane la finalul anului 2016, înregistrând o creștere anuală de 4,4%. Prin intermediul acestor conexiuni, utilizatorii au realizat un trafic total de 5,4 milioane de TB, în timp ce consumul mediu lunar per conexiune a atins 103 GB.
Dintre acestea, mai mult de jumătate (55%) sunt conexiuni care permit viteze best-effort de cel puțin 100Mbps, 34% sunt conexiuni care permit viteze best-effort între 10Mbps și 100Mbps și doar 11% sunt conexiuni cu viteze de 10Mbps sau mai mici.
Internet urban vs. rural
Numărul de conexiuni la internet fix instalate în mediul rural a crescut cu 6% comparativ cu sfârșitul anului anterior, ajungând la 1,2 milioane, în timp ce numărul de conexiuni din mediul urban înregistrează o creștere ușoară de 4%, ajungând la valoarea de 3,2 milioane.
În ceea ce privește distribuția vitezelor furnizate pe medii de reședință, majoritatea conexiunilor care permit viteze foarte mari de transfer de date, de cel puţin 100 Mbps, se află în mediul urban: din totalul de 2,4 milioane de astfel de conexiuni, doar 0,2 milioane se află în zone rurale. Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix aferente persoanelor fizice, la nivel de gospodării, a atins 53,7% la nivel național, respectiv 67,5% la nivel urban și, respectiv, 35,8% la nivel rural.
Infrastructura de internet fix
Datele prelucrate de Autoritate mai arată că infrastructura de internet fix de bandă largă, care face posibilă în România conectarea la internet la rate mari ale vitezelor de transfer, este dominată de conexiunile prin cablu, pe fondul investițiilor în DOCSIS.3 și în tehnologii de fibră optică (peste 75% dintre conexiunile la internet fix ajung la utilizatorul final prin FTTH, cablu coaxial sau cablu UTP/FTP). Conexiunile xDSL au avut, la finalul anului 2016, o pondere de 20% din totalul conexiunilor la internet fix de bandă largă, în scădere anuală cu 3 puncte procentuale.
De asemenea, este de remarcat și faptul că o creștere importantă, de peste 40% față de anul 2015, au înregistrat conexiunile la puncte fixe furnizate prin intermediul tehnologiilor mobile, care reprezintă din ce în ce mai mult o alternativă în zonele fără acoperire cu rețele fixe de internet.

Related posts

NTT DATA, noul sponsor al echipei de fotbal CFR Cluj

Stefana Muresan

Parteneriat Druid – Vonage pentru introducerea chatboţilot în WhatsApp

Traian Dan

IBM, centru de servicii în Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Herlitz România alături de copii, prin www.herlitz.ro

Ligia Voro

SAP extinde platforma SAP Cloud

Stefana Muresan

S-a lansat RePatriot App, aplicația care apropie românii de pretutindeni

Traian Dan

HyperSurfaces și Artiness câștigă cea de-a XI-a ediție a Open Innovation Contest a NTT DATA

Nicolae Pop

Cea mai mare universitate din țară își face proiect cloud de 5 milioane

Nora Dumitrescu

Fuziune româno-germană în grupul Allgeier

Nora Dumitrescu

Debirocratizare și simplificare la nivelul Ministerului Fondurilor Europene

Traian Dan

Suedezii de la HMS Networks cumpără dezvoltatorul de soft WEBfactory, cu un centru IT la Sibiu

Stefana Muresan

Amadeus și Visa CyberSource își unesc forțele pentru a combate fraudele în industria de călătorii

Ligia Voro

Technovation Girls 2020 – o competiție de tehnologie dedicată fetelor

Traian Dan

Bittnet Group a atras peste 9 milioane de lei de la 51 de investitori pe Bursa de Valori București

Ion Surdu

E.ON România a lansat chatbot-ul Ioana

Traian Dan

Telekom a lansat chatbot-ul Tim, un asistent digital care consiliează clienţii

Traian Dan

Zilele Inteligenței Artificiale Românești – Dezvoltarea comunității AI din România

Ligia Voro

APIA verifică fermierii prin teledetecție

Traian Dan

Oradea Startups Report – oglinda IT-ului orădean, premieră realizată de Oradea Tech Hub

Traian Dan

Peste 2500 de soluții digitale de business vor fi prezentate la GoTech World 2019

Ligia Voro

Evoluţia industriei IT din Braşov

Stefana Muresan

Un startup românesc ce a produs un motor de căutare cu tehnologia machine learning primeşte o finanţare de 1,5 milioane dolari

Ion Surdu

Echipamente medicale de ultimă generație pentru spitalele din Bihor

Traian Dan

Colaborarea dintre universități și companii este esențială pentru a crea echilibru pe piața muncii – Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara

Nicolae Pop

Leave a Comment