Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Analiza: densitatea birourilor in CEE

Bucurestiul, cu un stoc de birouri moderne de 2,55 mil. mp, are o densitate de 1,4 mp per locuitor, la jumatate fata de Varsovia sau Praga, orase in care densitatea de birouri moderne a depasit pragul de 3 mp/locuitor.
Practic, ca densitate, Bucurestiul este in prezent la nivelul unor orase secundare din Polonia, precum Cracovia, Wroclaw sau Katowice, unde densitatea de birouri moderne este intre 1,2 mp si 1,45 mp/locuitor.
In Bratislava, capitala Slovaciei, densitatea este de 4 mp/locuitor, in timp ce in Budapesta nivelul este de 2 mp/locuitor.
La nivelul oraselor regionale din Romania, cea mai dezvoltata piata de birouri este Cluj-Napoca, cu un nivel de 0,74 mp/locuitor, urmata de Iasi (0,5 mp/locuitor) si Timisoara (0,45 mp/locuitor).
In ultimii zece ani, stocul modern de birouri din Bucuresti s-a triplat, tinand cont ca la sfarsitul anului 2007 in Capitala erau operationale spatii cu o suprafata de 875,000 de metri patrati. Pentru urmatorul deceniu, consultantii Cushman & Wakefield Echinox estimeaza ca stocul de birouri din Bucuresti poate cunoaste o noua dublare, pana la nivelul de 5 milioane de metri patrati, care ar duce densitatea spre pragul de 3 mp / locuitor, la nivelul actual din Varsovia si Praga.
Pentru ca acest prag sa fie atins, ar trebui ca ritmul de dezvoltare actual din piata sa se mentina constant, la aproximativ 250.000 mp pe an. Anul trecut, in Bucuresti au fost livrate cladiri noi cu o suprafata inchiriabila de 275.000 de metri patrati, iar pentru perioada 2017 – 2018 este anuntata livrarea unor proiecte cu o suprafata cumulata de peste 500.000 de metri patrati.
Madalina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox
”Cererea de birouri din Bucuresti se mentine la un nivel ridicat, iar dezvoltatorii vin in intampinarea acestei cereri cu proiecte variate – cladiri boutique, parcuri de afaceri sau turnuri de birouri -, situate in zone diverse ale orasului – vest, centru, centru – nord – pentru a acoperi toate segmentele pietei. In conditiile in care economia locala se va mentine pe un trend de crestere sustenabila, iar climatul de business va ramane stabil, credem ca in decurs de zece ani orasul poate gazdui un stoc dublu fata de cel actual. In ciuda dificultatilor intampinate in prezent de companii in gasirea de noi angajati, Bucurestiul ramane un magnet pentru forta de munca din toate zonele tarii datorita institutiilor de invatamant si a oportunitatilor de cariera pe care orasul le ofera.”
Potential ridicat de dezvoltare au insa si marile centre universitare din tara, precum Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, unde ponderea studentilor in populatia oraselor este chiar mai ridicat decat in Bucuresti. Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanta imobiliara din Romania. In primul trimestru al acestui an, compania a intermediat inchirierea unor spatii de birouri cu o suprafata cumulata de 31.000 de metri patrati.
Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield in Romania, detinut si operat independent. Echipa de peste 50 de profesionisti ofera o gama completa de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor si chiriasilor pe toate segmentele pietei imobiliare.
Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali in domeniul serviciilor imobiliare comerciale, ajutandu-si clientii sa transforme modul in care oamenii lucreaza, cumpara si traiesc. Cei 43.000 de angajati ai companiei din mai mult de 60 de tari furnizeaza perspective locale si globale, reusind sa creeze o valoare semnificativa pentru proprietarii si investitorii din intreaga lume. Cushman & Wakefield se pozitioneaza printre cele mai mari firme care ofera servicii imobiliare, avand venituri de 5 miliarde de dolari in cadrul serviciilor principale ale companiei: inchirieri, gestionarea activelor, piete de capital, administrarea proprietatilor (numit C&W Services), servicii globale de administrare, gestionarea investitiilor (numit DTZ Investors), servicii de proiect si de dezvoltare, reprezentarea chiriasilor, evaluare si consultanta.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cluj: Electroglobal, cifră de afaceri de peste 4,5 mil. euro în T1

Articolul următor

Oradea, tot mai atractivă. Fitch: ratingul Oradiei - ''BBB minus'', cu perspectivă stabilă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share