TECNIC Consulting Engineering, compania care realizează studiul de fezabilitate pentru sectorul Mihăiești-Suplacu de Barcău, a stabilit traseul viitorului tunel Meseș care va avea o lungime de trei ori decât tunelul de la Bâlea, pe Transfăgărășan.
Traseul tunelului Meseş din Autostrada Transilvania a fost stabilit, după doi ani de la semnarea contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Acesta va avea 2,4 kilometri, de peste două ori mai mult decât cel mai lung tunel rutier din România, construit în urmă cu 45 de ani pe Transfăgărăşan. Tunelul de la Bâlea Lac a fost construit în 1972 și are o lungime de 884 metri.
Potrivit forumului de infrastructură PeUndeMerg.ro, tunelul va fi sub formă de două tuburi cu câte două benzi plus trotuare, dar fără banda de urgenţă.
Tunelul Meseş urmează să fie construit pe traseul Autostrăzii Transilvania (Braşov-Cluj-Borş), în sectorul Mihăieşti-Suplacu de Barcău. Acesta va traversa Munţii Meseş la altitudinea de 400 de metri, în apropiere de oraşul Zalău.
Prin construirea acestui tunel va fi evitată astfel realizarea unor săpături adânci de 42 de metri şi lat de 120 de metri, cum erau prevăzute în varianta de traseu din studiul de fezabilitate din 2004 pentru Autostrada Transilvania.
Tronsonul Mihăieşti – Suplacu de Barcău, inclusiv tunelul Meseş, se numără printre secţiunile din Autostrada Transilvania care nu au încă un constructor. Cel mai lung tunel din România este cel de cale ferată de la Teliu – Întorsura Buzăului cu o lungime de 4,3 kilometri și care a fost construit in perioada interbelică.
Cel mai lung trunel rutier din lume se găsește în Norvegia (Lerdal, 24,5 kilometri) în timp ce țara vecină Bulgaria a avut până anul trecut un proiect de construire a unui tunel lung de 15 km pe autostrada Struma, la care însă a renunțat din considerente de protecție a mediului.
Sursa foto: forum.peundemerg.ro
Citește și:
S-a semnat contractul de finanțare pentru spitalul de boli infecțioase de la Oradea
Proiectul spitalului ultramodern de boli infecțioase de pe strada Vlădeasa intră în linie dreaptă. Marți, 5 decembrie, primarul…
6 decembrie 2023
Din 2024, de la Oradea vor fi operate patru zboruri pe săptămână spre Varșovia
Aeroportul din Varșovia este cel mai mare hub aerian din Europa central-estică, având conexiuni către Statele Unite, Canada,…
6 decembrie 2023
Managerul fabricii Bosch din Cluj devine profesor onorific al Universității Tehnice
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) i-a acordat titlul de profesor onorific lui Huseyin Ozmeral, Senior Vice President, General…
6 decembrie 2023
25 de ani de dezvoltare regională în România, celebrați la Timișoara
20 de miliarde de euro este suma care a fost gestionată de cele opt ADR-uri din România, în…
6 decembrie 2023
Hibrizii Pioneer – stabilitate și adaptabilitate
Un subiect foarte des discutat si vehiculat în sfera agricolă este sensibilitatea porumbului la condițiile de climă și…
6 decembrie 2023
Angajații IMM-urilor din Cluj se perfecționează în inteligența artificială
40 de salariați ai unor întreprinderi mici și mijlocii (IMM) din județ au demarat astfel de cursuri cu…
6 decembrie 2023
Muzeul Regele Ferdinand, aniversat printr-o monedă de argint
Moneda aniversară va putea fi cumpărată de către pasionații de numismatică de la sucursalele BNR din Cluj sau…
6 decembrie 2023
Clădirea Anatomia, mai aproape de reabilitare. A fost stabilit statutul parcelei
Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat un proiect de hotărâre ce vine în sprijinul Universității de Medicină și…
6 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
