Real Estate Slider Ultimele stiri

Studiu RE/MAX: Interesul declarat pentru zona Clujului, cu mult peste Bucureşti

Potrivit unui studiu realizat de RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, anul 2016 a adus schimbări majore în planul tranzacţionărilor imobiliare, fiind considerat de specialişti cel mai bun an de la declanşarea crizei economice.
Astfel, volumul de vânzări în imobiliare a crescut cu 35%, comparativ cu anul 2015, în timp ce închirierile au luat avânt mai ales în principalele oraşe din ţară, pentru ca, pe segmentul de retail, nivelul livrărilor să se majoreze cu 40%, în raport cu 2015.
În ceea ce priveşte zonele cu cel mai mare interes pe segmentul imobiliar, conform studiului RE/MAX, Bucureşti, Cluj, Braşov, Sibiu, Ilfov, Timişoara, Oradea şi Arad s-au situat pe primele poziţii. Astfel, aproximativ 58% din respondenţii la studiu au confirmat un interes imobiliar în zona Clujului, cu mult peste interesul declarat pentru Bucureşti (21%). Topul este continuat de Braşov, cu aproape 5%, şi Arad cu puţin peste 4%.
În ceea ce priveşte interesul major arătat pentru Cluj-Napoca, acesta poate fi argumentat prin faptul că aici se înregistrează şi cele mai scumpe locuinţe – în medie 1.214 euro pe metru pătrat în anul precedent, în creştere cu 13% faţă de 2015.
Raportat la Capitală, anul trecut s-a remarcat o creştere a volumului de tranzacţii pentru sectorul spaţiilor industriale şi logistice, cu livrări de aproximativ 380.000 mp în anul 2016, tendinţa păstrându-se şi în acest an.
O zonă cu o cerere mare de locuinţe noi, ca efect al forţei de muncă atrasă din alte zone, este Sibiul. Finalizarea parcurilor industriale din zonă vor genera în următorii ani peste 3.000 de locuri de muncă şi, astfel, noi cereri de locuinţe pentru persoanele care urmează să se relocheze aici. Cererea mare de locuinţe este confirmată şi de interesul major pentru închirieri – un imobil oferit spre închiriere fiind ocupat în medie în 12 ore de la publicarea unui anunţ.
Pe de altă parte, spre deosebire de Bucureşti sau Cluj, Timişoara înregistrează o creştere a ofertei în zona imobiliară în sincron cu cererea şi preţuri sub cele vehiculate în oraşele amintite. Aici, locuinţele vechi s-au apreciat cu 1,1% în ianuarie, faţă de decembrie 2016, iar cele noi s-au ieftinit cu 2,3%, de la 1.056 la 1.032 de euro/mp.
În acelaşi timp, în Braşov este preconizată o creştere a preţurilor pentru locuinţe, o analiză realizată la începutul anului 2017 indicând o creştere a preţurilor apartamentelor vechi cu 2,3% şi cu 2% a celor noi.
Piaţa imobiliară din Bucureşti în 2016 – 77% din tranzacţii, realizate pe segmentul rezidenţial
În ceea ce priveşte piaţa imobiliară din Bucureşti în 2016, studiul RE/MAX arată că majoritatea investitorilor pe segmentul de piaţă rezidenţial au bugetele între 70.000 – 120.000 euro. Aceştia se împart în investitorii ce accesează credite tip ‘prima casă’, se orientează, în general, pe achiziţia de apartamente cu două camere sau garsoniere şi au asteptări de randamente de aproximativ 4-5% pe an, sau investitorii cu bugete de peste 75.000 euro şi până în aproximativ 120.000 euro, ce îşi îndreaptă atenţia către zona centrală sau zona de Nord, având ca şi investiţie ‘target’ proprietăţi micuţe, dar cu randamente de 5-6%.
‘Destul de slab reprezentat, dar totuşi prezent în piaţă, este investitorul cu bugete de peste 120.000 euro, care pot ajunge chiar şi până la 400.000 euro. Acesta are în vizor segmentul rezidenţial şi este interesat, de regulă, de închiriere pentru o perioadă de timp limitată, de câţiva ani, după aceea urmând să se mute în respectiva proprietate’, a declarat Mădălina Vasile, Broker Owner la RE/MAX Properties din Bucureşti.
Astfel, conform datelor companiei, 77% din tranzacţiile realizate anul trecut pe piaţa din Bucureşti au fost cele rezidenţiale, urmate, cu un procent de 18%, de cele comerciale.
În ceea ce priveşte metoda de plată folosită cel mai mult în anul 2016, respondenţii studiului RE/MAX au indicat creditele ipotecare ca fiind cele mai avantajoase mijloace de finanţare pentru o tranzacţie imobiliară – după finanţarea din venituri proprii/economii.
În ceea ce priveşte 2017, nucleul creditărilor ipotecare va fi definit în continuare de programul guvernamental ‘Prima casă’, specialiştii aşteptându-se la menţinerea unui interes major pentru acest sistem de creditare. O altă tendinţă a anului în curs este definită şi de orientarea băncilor către companii în sensul flexibilizării sistemelor de creditare pentru acestea din urmă.
Studiul RE/MAX a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 200 de respondenţi – agenţi imobiliari, brokeri, cumpărători şi vânzători de produse imobiliare în anul 2016.

Related posts

Arad: Staţiunea Moneasa, grad de ocupare de 75%. Proiecte de investiții de opt milioane de euro

redactia

Marc O’Polo, primul magazin mono-brand din România în Bucureşti Mall

Ligia Voro

Grupul german Kärcher a realizat aspiratoare de 60 mil. euro la Curtea de Argeş

redactia

Inima.bio, primul brand Bio românesc care reprezintă mai mulţi producători locali

Stefana Muresan

CJ Brașov va cheltui aproape 250 de milioane de lei în acest an pentru aeroport

Papuc Irina

BVB a a deschis în scădere puternică şedinţa de miercuri

redactia

E-Distribuţie Banat a finalizat proiecte în valoare de peste 20 mil. lei

Stefana Muresan

Banca Transilvania, ofertă pentru clienții Bancpost care au credite în franci elvețieni cu garanții imobiliare

Stefana Muresan

Alimentarea cu apă de la Gilău, cel mai mare proiect de infrastructură derulat în Sălaj. Primele contracte de lucrări, semnate în acest an

redactia

Transilvania Motor Ring, în curs de omologare

redactia

Ştefan-Radu Oprea: România are ca obiectiv depăşirea cifrei de 1 miliard de euro la exporturile către China

redactia

Exporturi de peste 7 miliarde euro în Regiunea Centru, în primele opt luni din 2018. Topul județelor

redactia

Fabrica de Lapte Brașov și-a majorat afacerile de 12 ori în zece ani

Stefana Muresan

100 days to the Monaco Yacht Show

Ionut Oprea

Banca Transilvania după preluarea Bancpost: capital social 1 miliard de euro, valoare la bursă 2 miliarde

redactia

Angajații companiilor E.ON donează pentru dotarea spitalelor

Ligia Voro

Bosch înființează divizia pentru servicii de mobilitate conectată

Ionut Oprea

Luiza Zan și Ploiești Jazz Trio concertează vineri la Karpatia Horse Show

Ligia Voro

Topul celor mai buni angajatori în anul 2018

redactia

Continental lansează tehnologii pentru producția de serie pentru robo-taxiuri

Nicolae Pop

iFlow – Soluția completă pentru digitalizarea pontajului din compania ta

Stefana Muresan

BUILD YOUR BUSINESS IN ROMANIA: Perspectives, Opportunities and Challenges for Investments

Ionut Oprea

Bolt lansează serviciul de plată în numerar!

Ligia Voro

Mastercard donează un milion de euro pentru construcția primului spital de oncologie pediatrică din România

Stefana Muresan

Leave a Comment