Real Estate Slider Ultimele stiri

Studiu RE/MAX: Interesul declarat pentru zona Clujului, cu mult peste Bucureşti

Potrivit unui studiu realizat de RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, anul 2016 a adus schimbări majore în planul tranzacţionărilor imobiliare, fiind considerat de specialişti cel mai bun an de la declanşarea crizei economice.
Astfel, volumul de vânzări în imobiliare a crescut cu 35%, comparativ cu anul 2015, în timp ce închirierile au luat avânt mai ales în principalele oraşe din ţară, pentru ca, pe segmentul de retail, nivelul livrărilor să se majoreze cu 40%, în raport cu 2015.
În ceea ce priveşte zonele cu cel mai mare interes pe segmentul imobiliar, conform studiului RE/MAX, Bucureşti, Cluj, Braşov, Sibiu, Ilfov, Timişoara, Oradea şi Arad s-au situat pe primele poziţii. Astfel, aproximativ 58% din respondenţii la studiu au confirmat un interes imobiliar în zona Clujului, cu mult peste interesul declarat pentru Bucureşti (21%). Topul este continuat de Braşov, cu aproape 5%, şi Arad cu puţin peste 4%.
În ceea ce priveşte interesul major arătat pentru Cluj-Napoca, acesta poate fi argumentat prin faptul că aici se înregistrează şi cele mai scumpe locuinţe – în medie 1.214 euro pe metru pătrat în anul precedent, în creştere cu 13% faţă de 2015.
Raportat la Capitală, anul trecut s-a remarcat o creştere a volumului de tranzacţii pentru sectorul spaţiilor industriale şi logistice, cu livrări de aproximativ 380.000 mp în anul 2016, tendinţa păstrându-se şi în acest an.
O zonă cu o cerere mare de locuinţe noi, ca efect al forţei de muncă atrasă din alte zone, este Sibiul. Finalizarea parcurilor industriale din zonă vor genera în următorii ani peste 3.000 de locuri de muncă şi, astfel, noi cereri de locuinţe pentru persoanele care urmează să se relocheze aici. Cererea mare de locuinţe este confirmată şi de interesul major pentru închirieri – un imobil oferit spre închiriere fiind ocupat în medie în 12 ore de la publicarea unui anunţ.
Pe de altă parte, spre deosebire de Bucureşti sau Cluj, Timişoara înregistrează o creştere a ofertei în zona imobiliară în sincron cu cererea şi preţuri sub cele vehiculate în oraşele amintite. Aici, locuinţele vechi s-au apreciat cu 1,1% în ianuarie, faţă de decembrie 2016, iar cele noi s-au ieftinit cu 2,3%, de la 1.056 la 1.032 de euro/mp.
În acelaşi timp, în Braşov este preconizată o creştere a preţurilor pentru locuinţe, o analiză realizată la începutul anului 2017 indicând o creştere a preţurilor apartamentelor vechi cu 2,3% şi cu 2% a celor noi.
Piaţa imobiliară din Bucureşti în 2016 – 77% din tranzacţii, realizate pe segmentul rezidenţial
În ceea ce priveşte piaţa imobiliară din Bucureşti în 2016, studiul RE/MAX arată că majoritatea investitorilor pe segmentul de piaţă rezidenţial au bugetele între 70.000 – 120.000 euro. Aceştia se împart în investitorii ce accesează credite tip ‘prima casă’, se orientează, în general, pe achiziţia de apartamente cu două camere sau garsoniere şi au asteptări de randamente de aproximativ 4-5% pe an, sau investitorii cu bugete de peste 75.000 euro şi până în aproximativ 120.000 euro, ce îşi îndreaptă atenţia către zona centrală sau zona de Nord, având ca şi investiţie ‘target’ proprietăţi micuţe, dar cu randamente de 5-6%.
‘Destul de slab reprezentat, dar totuşi prezent în piaţă, este investitorul cu bugete de peste 120.000 euro, care pot ajunge chiar şi până la 400.000 euro. Acesta are în vizor segmentul rezidenţial şi este interesat, de regulă, de închiriere pentru o perioadă de timp limitată, de câţiva ani, după aceea urmând să se mute în respectiva proprietate’, a declarat Mădălina Vasile, Broker Owner la RE/MAX Properties din Bucureşti.
Astfel, conform datelor companiei, 77% din tranzacţiile realizate anul trecut pe piaţa din Bucureşti au fost cele rezidenţiale, urmate, cu un procent de 18%, de cele comerciale.
În ceea ce priveşte metoda de plată folosită cel mai mult în anul 2016, respondenţii studiului RE/MAX au indicat creditele ipotecare ca fiind cele mai avantajoase mijloace de finanţare pentru o tranzacţie imobiliară – după finanţarea din venituri proprii/economii.
În ceea ce priveşte 2017, nucleul creditărilor ipotecare va fi definit în continuare de programul guvernamental ‘Prima casă’, specialiştii aşteptându-se la menţinerea unui interes major pentru acest sistem de creditare. O altă tendinţă a anului în curs este definită şi de orientarea băncilor către companii în sensul flexibilizării sistemelor de creditare pentru acestea din urmă.
Studiul RE/MAX a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 200 de respondenţi – agenţi imobiliari, brokeri, cumpărători şi vânzători de produse imobiliare în anul 2016.

Related posts

Wizz va zbura în Sicilia de la Cluj

Nora Dumitrescu

Risc seismic – care sunt riscurile unui fond de clădiri îmbătrânit

Stefana Muresan

La Oradea va fi amenajat un Muzeu al Francmasoneriei

Traian Dan

LEVI9, planuri de creștere și un sediu nou la Iași

Ionut Oprea

PATZAIKIN, o reconstituire a drumului cânepii în România

Papuc Irina

Festivalul de film de la Cluj a “învins” pandemia. 51 proiecții sold-out

Nora Dumitrescu

La fiecare trei minute un proiect este depus pe aplicaţia Start-Up Nation 2018. Tinerii stau treji nopţile numai să-şi facă propria afacere pe banii statului

redactia

Companii de top la Târgul de Cariere Oradea

Traian Dan

Francezii de la Orange vor racola antreprenorii în tehnologie din Ardeal

Nora Dumitrescu

Iulian Trandafir, președintele ADRFR: Asigurarea accesului pacienților la medicamente este misiunea echipelor de distribuție și din farmacii

Nicolae Pop

ALISIA ENCO isi face intrarea in high life-ul modei la Monaco

Ionut Oprea

Cea mai mare conferință de branding a regiunii

Stefana Muresan

Noul „star“ al economiei locale: Daimler a depășit 1,6 mld. € cu fabrica de cutii de viteze din Sebeş

Stefana Muresan

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

redactia

Proiect: Firmele vor putea oferi angajaților două noi tipuri de tichete destinate cheltuielilor pentru copii

Papuc Irina

Trenul Cluj Napoca – Viena intră în circulaţie

redactia

Mendola Fabrics, cel mai vândut brand de perdele şi draperii din România

Stefana Muresan

Investițiile Gran Via pe piața românească depășesc 200 de milioane de euro

Papuc Irina

Investiţie în laparoscoape performante la SCJU Târgu Mureș

Ligia Voro

Băimărenii primesc câte un pachet de igienă prin poștă

Nora Dumitrescu

Asistență tehnică de peste 10 mil. lei pentru modernizarea infrastructurii de apă din Valea Jiului, contract câștigat de o firmă clujeană

Stefana Muresan

Indexul Global al Securității Alimentare a fost actualizat

Ion Surdu

Planuri de investiții de 1,6 miliarde lei în rețeaua de distribuție a electricității, în 2019

redactia

Producătorul de lacuri şi vopsele Azur din Timişoara, cifră de afaceri de 25,5 mil. euro în primele nouă luni

Stefana Muresan

Leave a Comment