• Continental prezintă în premieră soluțiile de încărcare wireless pentru mașinile electrice
• Eficiență crescută datorită încărcării comode, fără cabluri
• Cea mai bună soluție de încărcare inductivă include poziționarea vehiculului, comunicarea electronică, gestionarea încărcării, o monitorizare sigură și recuperarea datelor
La Continental TechShow, organizat în luna iunie, și la Salonul Auto de la Frankfurt, din luna septembrie, Continental va prezenta o tehnologie inovatoare de încărcare inductivă, instalată într-un vehicul electric. Puterea de încărcare este transferată fără fir de pe un suport de încărcare aflat pe sol într-o placă de recepție de pe partea inferioară a mașinii. Tot ce trebuie să facă șoferul este parcheze deasupra suportului de încărcare, asistat de o soluție inovatoare de micro-navigație dezvoltată de Continental. De îndată ce vehiculul se apropie de un loc de parcare echipat cu încărcare inductivă, se execută automat comunicarea în vederea autentificării cu stația de încărcare. Printr-o interfață om-mașină șoferul este anunțat atunci când autoturismul a atins poziția corectă de parcare și confirmă că a început încărcarea.
Centrul de inginerie din Timișoara al Continental este inclus în locațiile în care compania dezvoltă tehnologii pentru mașinile electrice. În acest an s-au pus bazele unui centru de competențe pentru dezvoltare software, electronică și de sistem pentru produse de încărcare a bateriei prin cablu, precum și wireless. Iar din 2018, în Timișoara va funcționa și un centru de testare. Compania a implicat și universități din țară în aceste proiecte: Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea Politehnică din București.
În locația din Timișoara, pentru proiectele dedicate autovehiculelor electrice, lucrează peste 20 de specialiști în domeniu. Echipa se află în plină dezoltare și caută experți electroniști și de sistem pentru a dezvolta viitorul industriei electrice auto în România.
Thomas Röhrl expertul Continental în sistemul de încărcare inductiv, explică: „în prezent, există motive care să împiedice conducătorii de mașini electrice să utilizeze toate posibilitățile disponibile pentru a-și reîncărca autovehiculul. Dacă este frig sau umiditate crescută afară, este posibil ca aceștia să nu-și dorească să iasă și să fixeze cablul de încărcare”. Continental oferă această soluție nu numai pentru vehiculele electrice, ci și pentru biciclete electronice.
„Cu sistemul de încărcare inductiv, șoferii pot profita de oportunitățile de reîncărcare ori de câte ori apar, fără a avea vreun fel de greutăți”, continuă Röhrl. „Și, luate împreună, un număr mare de sesiuni de încărcare scurte oferă o cantitate mai mare de energie decât o sesiune lungă”, adaugă acesta. Deoarece încărcarea inductivă nu implică practic vreun efort din partea conducătorilor auto de mașini electrice. Continental se așteaptă ca acest lucru să aibă ca rezultat o îmbunătățire a balanței energetice globale, și, prin urmare, o creștere a intervalului disponibil de folosire a vehiculului la un moment dat.
O încărcare mult mai practică
Soluțiile software ale mașinilor electrice compară încărcarea bateriei unui autoturism electric cu umplerea rezervorului unei mașini convenționale. Există două diferențe majore care constau în primul rând în faptul că încărcarea unui vehicul electric durează mai mult decât umplerea cu combustibil și, în al doilea rând, faptul că înainte ca încărcarea să poată începe trebuie să fie conectat un cablu din stația de încărcare la vehicul. „Trebuie să facem reîncărcarea mai practică și mai ușor de utilizat”, spune Röhrl. „Tehnologia de încărcare inductivă va fi un pas important spre realizarea acestui obiectiv”. În acest sens, Continental a dezvoltat o soluție de încărcare inductivă cuprinzătoare capabilă să reîncarce o mașină electrică cu o rată de până la 11 kW.
Acest sistem încarcă automat autovehiculul și se oprește în siguranță de îndată ce mașina este parcată în poziția corectă deasupra plăcuței de la sol. Componentele de încărcare inductive montate pe vehicul cuprind un tampon receptor, electronice de putere, regulatoare și o interfață om-mașină pentru a ajuta la parcarea precisă. Și sistemul de poziționare a fost dezvoltat de Continental. O toleranță de poziționare mai bună de 10 cm este ideală pentru a asigura cel mai bun transfer de putere de la plăcuța de la sol la vehicul. Progresul continuu în domeniul tehnologiei de conducere semi-automatizată va permite, în viitor, ca acest aspect al procesului de încărcare (parcare) să fie efectuat fără nicio acțiune din partea șoferului, ceea ce face ca și confortul să fie mai mare. La o rată de încărcare de 11 kW, fiecare minut de încărcare asigură aproximativ un kilometru de distanță. „Astfel, în timpul unei călătorii de 20 de minute, pentru cumpărături, gama de conducere disponibilă poate fi mărită cu până la 20 km”, spune Röhrl.
Potrivit dr. Oliver Maiwald, directorul de Tehnologie și Inovare în cadrul diviziei Powertrain a companiei Continental: „Continental a folosit și combinat cunoștințele inter-divizionale pentru a dezvolta această soluție inductivă de încărcare deoarece acest tip de tehnologie necesită o expertiză foarte extinsă și foarte concentrată a sistemelor. La urma urmei, aceasta cuprinde totul, de la comunicarea fără fir între vehicul și stația de încărcare, tehnologie sofisticată de micro-navigație și o interfață om-mașină care oferă feedback vizual pentru șofer, la tehnologia de încărcare inductivă însăși.
Pe lângă activitățile sale de dezvoltare din punct de vedere tehnic, Continental joacă, de asemenea, un rol activ în eforturile de standardizare. În calitate de membru al proiectului german „StiLLe” (proiect de standardizare pentru interoperabilitatea de încărcare inductivă / Standardisierung induktiver Ladesysteme über Leistungsklassen), Continental este implicat în elaborarea recomandărilor tehnice pentru standardizarea sistemelor de încărcare inductive.
Tehnologia de încărcare inductivă este sigură, compactă și robustă
Pe lângă confort, o altă caracteristică a acestui sistem este siguranța acestuia. Imediat ce procesul de autentificare fără fir a fost finalizat cu succes și vehiculul este parcat corect, placa de încărcare începe să transmită puterea. Rampa în trepte, până la puterea maximă de ieșire, este finalizată în doar câteva secunde. Dacă funcția integrată de monitorizare a decalajului detectează pătrunderea unui obiect străin sub vehicul, între pământ și plăcuță, încărcarea se întrerupe imediat. Tehnologia inovatoare de încărcare ocupă un spațiu relativ mic, într-un garaj sau parcare, în comparație cu tehnologia bazată pe cablu. Plăcuța de sol, capabilă să suporte o încărcătură de până la 500 kg, este amplasată sau încastrată în pământ, făcând sistemul mai ușor de integrat în compartimentele de parcare închise decât o cutie de perete. În spațiile publice de parcare (în garajele de parcare sau în mall-uri), un alt avantaj al tehnologiei inductive de încărcare este riscul mult mai redus de vandalism.
Continental dezvoltă tehnologii și servicii inovatoare pentru mobilitatea sustenabilă și interconectată a oamenilor şi a bunurilor acestora. Compania cu profil tehnologic fondată în 1871 oferă soluții sigure, eficiente și accesibile pentru autovehicule, mașini, trafic și transport. Continental a realizat în 2016 o cifră de afaceri de 40,5 miliarde de euro și are în prezent peste 227.000 de angajați în 56 de țări.
In perioada 1999-2016, Continental a investit circa 1.2 miliarde euro în activităţile din România. Toate cele cinci divizii Continental sunt reprezentate în România. Continental deţine șapte unităţi de producţie și patru centre de cercetare şi de dezvoltare în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov şi Iaşi. Continental este partener al unui joint-venture în Slatina şi are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. Continental avea 18.200 de angajaţi la finalul anului 2016 și își va mări echipa cu aproximativ 1.500 noi membri în acest an în România.
Citește și:
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
