Alba Harghita Investitii Turism Ultimele stiri

ADR Centru: Biserica de lemn din Geogel și Capela ”Inima lui Iisus” din Odorheiu Secuiesc – viitoare obiective turistice

La sediul ADR Centru au fost semnate, recent, contracte de finanțare pentru alte două proiecte de reabilitare și restaurare a unor obiective de patrimoniu cultural-istoric, informeaza Agentia.
În județele Alba și Harghita, harta obiectivelor de patrimoniu cultural ce se pot vizita se completează cu două noi repere culturale, ansamblul capelei ”Inima lui Iisus” din Odorheiu Secuiesc și Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”. Cele două contracte de finanțare cu o valoare totală de 4,55 milioane lei vor fi finanțate din bugetul Programului Operațional Regional 2017-2020, prioritatea de investiții 5.1, program gestionat la nivelul Regiunii Centru de către ADR Centru.
”Suntem regiunea cu cea mai mare creștere ca număr de turiști, 2,5 milioane în anul 2015, iar din numărul mare de proiecte depuse pe această prioritate, respectiv 71, care solicitau peste 509 milioane lei fonduri nerambursabile pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu, rezultă bogăția patrimoniului nostru, precum și necesitatea de a-l reda nealterat, cetățenilor. Pentru salvarea obiectivelor, pentru reducerea nivelului de degradare și introducerea lor în circuitul turistico-economic, principalele acțiuni care sunt finanțate prin Program se concentrează asupra activităților de restaurare, protecție şi conservare a obiectivelor de patrimoniu, dar și asupra activităților de promovare, pentru punerea lor în valoare. Atât populația rezidentă, cât și turiști, vor aprecia și alege acele destinații care acordă o atenție sporită mediului și comunităților locale, care beneficiază astfel de o creștere semnificativă a calității vieții”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
După cum susțin beneficiarii proiectului ce vizează restaurarea bisericii de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, zona de implementare este un cunoscut leagăn al istoriei poporului roman, adăpostind importante urme arheologice și vestigii istorice. Deși se află într-o zonă montană superbă, turismul în satul Geogel este un sector foarte slab dezvoltat, fără cabane sau pensiuni agroturistice. Însă acest obiectiv este avut în vedere pentru perioada 2015-2020, iar acest proiect de restaurare a bisericii construite în 1751, cu o valoare totală de 3,09 milioane lei, din care 3,03 milioane lei finanțare nerambursabilă solicitată, are rolul de a crește numărul de turiști și dorința comunității locale sau a agenților economici de a se dezvolta și în această zonă. Din bugetul alocat acestui proiect, se vor realiza lucrări de consolidare a fundației, pereților și bolții, de conservare și restaurare a lemnului, dușumelei și finisajelor, pentru lucrări de restaurare a picturii murale și a icoanelor împărățești. Beneficiarul proiectului, Parohia Ortodoxă Română Geogel, estimează că acest proiect se va finaliza în luna mai 2019. Acest proiect va fi complementar cu cel depus de autoritățile județene pentru reabilitarea traseului montan între Aiud și Abrud, deschizând astfel o poartă către frumusețile Apusenilor.
Punerea în valoare a ansamblului capelei romano-catolice ”Inima lui Isus”, prin reabilitarea și integrarea in circuitul turistic, este scopul celui de-al doilea proiect ce intră la finanțare. Capela ”Inima lui Isus” este unul dintre cele mai des menționațe monumente istorice ale orașului Odorheiu Secuiesc, aflându-se în drum spre Cristuru Secuiesc, pe situl satului dispărut Gyarosfalva. Construcția cu o volumetrie inedită, este împrejmuită de un zid scund de piatră de plan ovoidal neregulat, sprijinit prin contraforturi, cu o poarta spre sud și o ușă spre nord. Pe vârful frontonului porții sudice se vede o cruce de piatră, iar deasupra ușii se observa inscripția 1830 modelată din tencuială, iar în chenarul de lemn al ușii stă înscris anul 1771. Prin bugetul total al proiectului de 1,45 milioane lei, din care 2,07 milioane lei finanțare nerambursabilă, se vor efectua lucrări de reabilitare arhitecturalo-structurale a clădiri capelei și a casei de locuit, se vor înlocui și completa instalațiile interioare termice, electrice, de apă, canalizare și antifoc, se va amenaja un spațiu expozițional și un centru de informare turistică. Beneficiarul acestui proiect, Protopopiatul Romano-catolic Odorheiu Secuiesc, estimează că acest proiect se va finaliza până în luna iunie 2021.

Related posts

Niculae Havrileţ, fost şef al ANRE, şi Lucian Isar, fost bancher şi ministru, vor să fie administratori ai Electrica SA

redactia

Gala Anuală a Corpului Diplomatic, ediția 2020

Traian Dan

Virgin Hyperloop Unveils West Virginia as the Location for the Hyperloop Certification Center

Ionut Oprea

Cu aplicația DreamLab puteți ajuta la lupta împotriva cancerului la sân

Ligia Voro

Au început lucrările la UT Hub. Complex academic pe 7 etaje

Nora Dumitrescu

Valer Blidar – industriaș, bancher și viticultor la Tohani. Povestea fiului ultimului luptător anticomunist răpus de Securitate

redactia

Emil Boc: “Clujenii pot să facă 160 operațiuni administrative de la distanță”

Nora Dumitrescu

Pregătiri pentru exproprierile de pe ultimele două secțiuni ale Autostrăzii Sibiu-Pitești. Sunt necesare peste 42 de milioane de lei

Ion Surdu

Blajul, punct de referință pe harta apiculturii din Europa

Stefana Muresan

Clădirea Primăriei Oradea va intra în reabilitare și va deveni atracție turistică

Stefana Muresan

O nouă piață digitală internațională dedicată jucătorilor din sectorul agricol, lansată

Ligia Voro

Producătorul de lactate Agroserv Măriuţa din Ialomița intră pe piața Clujului cu bani de la BT

redactia

Reprezentanți ai mediului de afaceri au creat o platformă pentru spitalele care au nevoie de ajutor

Ion Surdu

România, prezență constantă la Maison & Objet Paris

Ligia Voro

Prodvinalco a strâns dividende de 4 milioane din profiturile anterioare

Nora Dumitrescu

JTI România a donat Poliției de Frontieră echipamente de ultimă generaţie

Stefana Muresan

Două străzi din Cluj-Napoca, transformate cu 10 mil. euro, bani europeni

Stefana Muresan

Societățile de distribuție a energiei electrice din Ardeal vor fuziona

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] UMCH: University Targu Mures Medical Campus Hamburg

Transilvania Business

Ziua Porților Deschise la Școala Finlandeză din Sibiu

Papuc Irina

Medicina viitorului în tratamentul AVC prezentată la Târgu Mureș

Ligia Voro

O echipă din România, cea mai bună aplicație europeană la Technovation Girls

Traian Dan

Bistrița Năsăud: Proiect de 50 mil. euro pentru reabilitarea barajului Colibița

redactia

Superland, cel mai mare loc de joacă pentru copii din sud-estul Europei, investiție de aproximativ 10 milioane de euro

Stefana Muresan

Leave a Comment