Alba Harghita Investitii Turism Ultimele stiri

ADR Centru: Biserica de lemn din Geogel și Capela ”Inima lui Iisus” din Odorheiu Secuiesc – viitoare obiective turistice

La sediul ADR Centru au fost semnate, recent, contracte de finanțare pentru alte două proiecte de reabilitare și restaurare a unor obiective de patrimoniu cultural-istoric, informeaza Agentia.
În județele Alba și Harghita, harta obiectivelor de patrimoniu cultural ce se pot vizita se completează cu două noi repere culturale, ansamblul capelei ”Inima lui Iisus” din Odorheiu Secuiesc și Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”. Cele două contracte de finanțare cu o valoare totală de 4,55 milioane lei vor fi finanțate din bugetul Programului Operațional Regional 2017-2020, prioritatea de investiții 5.1, program gestionat la nivelul Regiunii Centru de către ADR Centru.
”Suntem regiunea cu cea mai mare creștere ca număr de turiști, 2,5 milioane în anul 2015, iar din numărul mare de proiecte depuse pe această prioritate, respectiv 71, care solicitau peste 509 milioane lei fonduri nerambursabile pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu, rezultă bogăția patrimoniului nostru, precum și necesitatea de a-l reda nealterat, cetățenilor. Pentru salvarea obiectivelor, pentru reducerea nivelului de degradare și introducerea lor în circuitul turistico-economic, principalele acțiuni care sunt finanțate prin Program se concentrează asupra activităților de restaurare, protecție şi conservare a obiectivelor de patrimoniu, dar și asupra activităților de promovare, pentru punerea lor în valoare. Atât populația rezidentă, cât și turiști, vor aprecia și alege acele destinații care acordă o atenție sporită mediului și comunităților locale, care beneficiază astfel de o creștere semnificativă a calității vieții”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
După cum susțin beneficiarii proiectului ce vizează restaurarea bisericii de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, zona de implementare este un cunoscut leagăn al istoriei poporului roman, adăpostind importante urme arheologice și vestigii istorice. Deși se află într-o zonă montană superbă, turismul în satul Geogel este un sector foarte slab dezvoltat, fără cabane sau pensiuni agroturistice. Însă acest obiectiv este avut în vedere pentru perioada 2015-2020, iar acest proiect de restaurare a bisericii construite în 1751, cu o valoare totală de 3,09 milioane lei, din care 3,03 milioane lei finanțare nerambursabilă solicitată, are rolul de a crește numărul de turiști și dorința comunității locale sau a agenților economici de a se dezvolta și în această zonă. Din bugetul alocat acestui proiect, se vor realiza lucrări de consolidare a fundației, pereților și bolții, de conservare și restaurare a lemnului, dușumelei și finisajelor, pentru lucrări de restaurare a picturii murale și a icoanelor împărățești. Beneficiarul proiectului, Parohia Ortodoxă Română Geogel, estimează că acest proiect se va finaliza în luna mai 2019. Acest proiect va fi complementar cu cel depus de autoritățile județene pentru reabilitarea traseului montan între Aiud și Abrud, deschizând astfel o poartă către frumusețile Apusenilor.
Punerea în valoare a ansamblului capelei romano-catolice ”Inima lui Isus”, prin reabilitarea și integrarea in circuitul turistic, este scopul celui de-al doilea proiect ce intră la finanțare. Capela ”Inima lui Isus” este unul dintre cele mai des menționațe monumente istorice ale orașului Odorheiu Secuiesc, aflându-se în drum spre Cristuru Secuiesc, pe situl satului dispărut Gyarosfalva. Construcția cu o volumetrie inedită, este împrejmuită de un zid scund de piatră de plan ovoidal neregulat, sprijinit prin contraforturi, cu o poarta spre sud și o ușă spre nord. Pe vârful frontonului porții sudice se vede o cruce de piatră, iar deasupra ușii se observa inscripția 1830 modelată din tencuială, iar în chenarul de lemn al ușii stă înscris anul 1771. Prin bugetul total al proiectului de 1,45 milioane lei, din care 2,07 milioane lei finanțare nerambursabilă, se vor efectua lucrări de reabilitare arhitecturalo-structurale a clădiri capelei și a casei de locuit, se vor înlocui și completa instalațiile interioare termice, electrice, de apă, canalizare și antifoc, se va amenaja un spațiu expozițional și un centru de informare turistică. Beneficiarul acestui proiect, Protopopiatul Romano-catolic Odorheiu Secuiesc, estimează că acest proiect se va finaliza până în luna iunie 2021.

Related posts

Piața de produse artizanale conservate, în formare. Cele mai cunoscute branduri

redactia

Înscrierea firmelor românești în programul de internaționalizare, începând cu 31 iulie

Stefana Muresan

Turism Felix- dividende de 2,8 miliane de lei

Stefana Muresan

Clusterele din Transilvania atrag investiții publice pentru inovare și job-uri

redactia

Horváth & Partners a lansat în România Steering Lab

Ligia Voro

O agenție de comunicare din Iași, în programul oficial “România la Centenar”

Stefana Muresan

Pregătiri pentru organizarea Summitului Start-up Europe de la Cluj-Napoca

redactia

Centura Oradea – Autostrada A3 are SF finalizat

redactia

Alianţa Vestului (AVE) începe să intre în legalitate

Traian Dan

Germanii de la Kathrein vor produce la Timişoara antene 5G pentru operatori din Europa şi America

redactia

700.000 de beculețe vor lumina Brașovul, începând cu 1 Decembrie, Ziua Națională a României

Papuc Irina

Labradors Residence, un proiect de super case la câteva minute de Târgu-Mureș

redactia

Elit si Vericom fac parte, oficial, din compania Smithfield

Stefana Muresan

Afacerea unei clujence, apreciată de Prințul de Wales

Stefana Muresan

Fonduri europene de 10 miliarde de euro, în exercițiul actual

Stefana Muresan

Alfredo Seafood: Piața locală de pește crește cu circa 10% în 2018

Stefana Muresan

Bugetul comunei Baciu din Cluj, orientat spre investiții

Stefana Muresan

Orădeanul Marcel Boloș, propus ministrul Fondurilor Europene

Traian Dan

Noua Sală Polivalentă din Oradea va dispune de 825 de locuri de parcare

Traian Dan

Salina Turda, promovată la Madrid

Nora Dumitrescu

Un castel celebru din Mureş transformat de Biserică în hotel

redactia

Preotul cofetar din Cluj face praline din ciocolată cu foiţă de aur sub formă de inimioare şi diamante

redactia

Dimensiunea de inovare și IT a Clujului, prezentată de Emil Boc în Silicon Valley

redactia

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: KWS produce hibrizi în România

Ligia Voro

Leave a Comment