Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ADR Centru: Biserica de lemn din Geogel și Capela ”Inima lui Iisus” din Odorheiu Secuiesc – viitoare obiective turistice

La sediul ADR Centru au fost semnate, recent, contracte de finanțare pentru alte două proiecte de reabilitare și restaurare a unor obiective de patrimoniu cultural-istoric, informeaza Agentia.
În județele Alba și Harghita, harta obiectivelor de patrimoniu cultural ce se pot vizita se completează cu două noi repere culturale, ansamblul capelei ”Inima lui Iisus” din Odorheiu Secuiesc și Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”. Cele două contracte de finanțare cu o valoare totală de 4,55 milioane lei vor fi finanțate din bugetul Programului Operațional Regional 2017-2020, prioritatea de investiții 5.1, program gestionat la nivelul Regiunii Centru de către ADR Centru.
”Suntem regiunea cu cea mai mare creștere ca număr de turiști, 2,5 milioane în anul 2015, iar din numărul mare de proiecte depuse pe această prioritate, respectiv 71, care solicitau peste 509 milioane lei fonduri nerambursabile pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu, rezultă bogăția patrimoniului nostru, precum și necesitatea de a-l reda nealterat, cetățenilor. Pentru salvarea obiectivelor, pentru reducerea nivelului de degradare și introducerea lor în circuitul turistico-economic, principalele acțiuni care sunt finanțate prin Program se concentrează asupra activităților de restaurare, protecție şi conservare a obiectivelor de patrimoniu, dar și asupra activităților de promovare, pentru punerea lor în valoare. Atât populația rezidentă, cât și turiști, vor aprecia și alege acele destinații care acordă o atenție sporită mediului și comunităților locale, care beneficiază astfel de o creștere semnificativă a calității vieții”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
După cum susțin beneficiarii proiectului ce vizează restaurarea bisericii de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, zona de implementare este un cunoscut leagăn al istoriei poporului roman, adăpostind importante urme arheologice și vestigii istorice. Deși se află într-o zonă montană superbă, turismul în satul Geogel este un sector foarte slab dezvoltat, fără cabane sau pensiuni agroturistice. Însă acest obiectiv este avut în vedere pentru perioada 2015-2020, iar acest proiect de restaurare a bisericii construite în 1751, cu o valoare totală de 3,09 milioane lei, din care 3,03 milioane lei finanțare nerambursabilă solicitată, are rolul de a crește numărul de turiști și dorința comunității locale sau a agenților economici de a se dezvolta și în această zonă. Din bugetul alocat acestui proiect, se vor realiza lucrări de consolidare a fundației, pereților și bolții, de conservare și restaurare a lemnului, dușumelei și finisajelor, pentru lucrări de restaurare a picturii murale și a icoanelor împărățești. Beneficiarul proiectului, Parohia Ortodoxă Română Geogel, estimează că acest proiect se va finaliza în luna mai 2019. Acest proiect va fi complementar cu cel depus de autoritățile județene pentru reabilitarea traseului montan între Aiud și Abrud, deschizând astfel o poartă către frumusețile Apusenilor.
Punerea în valoare a ansamblului capelei romano-catolice ”Inima lui Isus”, prin reabilitarea și integrarea in circuitul turistic, este scopul celui de-al doilea proiect ce intră la finanțare. Capela ”Inima lui Isus” este unul dintre cele mai des menționațe monumente istorice ale orașului Odorheiu Secuiesc, aflându-se în drum spre Cristuru Secuiesc, pe situl satului dispărut Gyarosfalva. Construcția cu o volumetrie inedită, este împrejmuită de un zid scund de piatră de plan ovoidal neregulat, sprijinit prin contraforturi, cu o poarta spre sud și o ușă spre nord. Pe vârful frontonului porții sudice se vede o cruce de piatră, iar deasupra ușii se observa inscripția 1830 modelată din tencuială, iar în chenarul de lemn al ușii stă înscris anul 1771. Prin bugetul total al proiectului de 1,45 milioane lei, din care 2,07 milioane lei finanțare nerambursabilă, se vor efectua lucrări de reabilitare arhitecturalo-structurale a clădiri capelei și a casei de locuit, se vor înlocui și completa instalațiile interioare termice, electrice, de apă, canalizare și antifoc, se va amenaja un spațiu expozițional și un centru de informare turistică. Beneficiarul acestui proiect, Protopopiatul Romano-catolic Odorheiu Secuiesc, estimează că acest proiect se va finaliza până în luna iunie 2021.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CNAIR: Până la finele anului, două loturi din autostrada Sibiu-Piteşti vor avea constructorii desemnaţi

Articolul următor

Asahi vizează extinderea brandurilor premium locale pe pieţele internaţionale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share