Analize Cluj Lideri si afaceri Real Estate Slider

Șerban Țigănaș despre arhitectură, de la zei la pruncii nenăscuți

Cum a evoluat piața imobiliară clujeană în ultimii ani, prezentarea proiectului multifuncțional Platinia, o altă interpretare a conceptului de smart city, devenirea arhitecturii de la clădind pentru zei la a construi pentru viitor sunt temele care au captat atenția celor câteva zeci de participanți în prima zi a Conferințelor Transilvania Open 4 Business, desfășurate între 18-20 mai, la SunGarden Golf & Spa Resort.
Evoluția arhitecturii ni s-a relevat spectaculos în prezentarea Dr. Arh. Şerban Ţigănaș, Preşedinte, Ordinul Arhitecţilor din România; Dico şi Ţigănaş, arhitectură şi inginerie, intitulată Piaţa de arhitectură şi afacerile imobiliare. Considerente şi recomandări”.
“Ca arhitecți am început să lucrăm pentru Dumnezeu, deci primii din profesia mea au făcut casele zeilor pe pământ, restul nu era arhitectură, erau construcții care se realizau tradițional, meșteșugărește, din aproape în aproape. Cu timpul nu am mai lucrat numai pentru zei, am lucrat și pentru reprezentanții lor pe pământ, pentru potentați, cei puternici au fost slujiți de cei din profesia mea. Modernismul sau modernitatea a creat o mutație absolut fundamentală, democratizând clientela noastră, am început să lucrăm pentru toți, arhitectura a devenit o preocupare socială, o preocupare adresată tuturor, în secolul XX, lucru extrem de important și de interesant și sigur care ne-a încercat și ne-a schimbat viziunea substanțial. Ceea ce începe să ne caracterizeze acuma este faptul că am început să lucrăm și pentru cei care nu s-au născut încă, aceasta înseamnă sustenabilitate și responsabilitate, pentru că ceea ce facem îi va afecta și pe ei într-o formulă greu de anticipat. Mutația aceasta este absolut fenomenală și, fără să glumesc, ne încearcă extraordinar de mult și foarte mulți dintre noi nu reușim să ne acomodăm cu presiunea aceasta”, ne-a purtat Șerban Țigănaș din antichitate pând în zilele noastre.
Dar ce este arhitectura? Președintele OAR ne-a propus o definiție împrumutată: “Tot ceea ce se construiește este arhitectură”. Mai clar de atât nu credem să fie vreuna. Iar completată cu crezul unor arhitecți ce dezvoltă proiecte în lumea întreagă: a face fiecare casă mai bună decât cea de dinainte, cred că avem o viziune completă asupra a ceea ce reprezintă arhitectura azi.
Deși tot ceea ce se construiește e arhitectură, potrivit unor studii efectuate la nivel european, serviciile dedicate reprezintă doar 0,9 % din valoarea totală a construcțiilor, incluzând infrastructura. În România, cifrele sunt și mai mici, doar 0,3 %. “Plătim de trei ori mai puțin, indiferent de cât costă metrul cub, metrul pătrat de construcție în țara asta, pe gândire, pe concepție arhitecturală. E bine? Avem profit mai mare cu 0,6 %, e o mare economie?”, s-a întrebat retoric arhitectul.
Iar în loc de concluzie, pentru că perspectivele sunt largi, Șerban Țigănaș ne-a vorbit despre digitalizare și interconectivitate în arhitectură.
Ligia VORO

Related posts

Locuintele din Vox Vertical Village, livrate integral cu sisteme smart home. ”Locuintele inteligente devin tot mai cautate”

Stefana Muresan

Administrator desemnat pentru Eminescu Office

Ligia Voro

Stabilitatea juridica, un factor decisiv

Ionut Oprea

BusinessMark și-a extins evenimentele în Cluj și Brașov

Stefana Muresan

P3 A ACHIZIȚIONAT UN TEREN DE 16 HECTARE PENTRU UN NOU PARC ÎN NORD VESTUL BUCUREȘTIULUI

redactia

Topul exportatorilor, dominat de companiile cu capital străin

Secțiunea de autostradă Sebeș-Turda are finanțare: 272 mil. de euro din fondul european de dezvoltare regională

Stefana Muresan

Marile proiectele ale Ardealului, propuse în parteneriat public-privat

Nora Dumitrescu

EXPO REAL Hybrid Summit: What impact is the corona pandemic having on the real estate industry?

Papuc Irina

Emerson recrutează 200 de oameni la Cluj

Stefana Muresan

Premieră: Pacienți cu ocluzie coronariană totală cronică, salvați prin două intervenții complexe la Spitalul Monza-Ares Cluj Napoca

Stefana Muresan

Imobiliarium: Vizitatorii pot să vadă cu ochelarii VR casele și apartamentele de vânzare

Stefana Muresan

New floor plan – The Big 5 Dubai

Transilvania Business

La Șura Mică, acasă pentru seniori – Seniorenresidenz Maria Theresia

Ligia Voro

Tibbett Logistics opens 15th warehouse in Romania

Ionut Oprea

Nou director la Armătura Cluj

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: FMC extinde Evalio® AgroSystem în România

Ligia Voro

Romgaz, cifră de afaceri dublă și un profit net în creștere cu 65 %

Ligia Voro

Banca Transilvania: „Planul nostru este o colaborare pe mai mulţi ani cu Simona Halep şi, deşi încă este devreme, vom atinge mai mulţi piloni strategici pentru dezvoltarea României”

redactia

Invest Club lansează secțiunea dedicată fondurilor de investiții în cadrul Portalului Investitorilor din România

Nicolae Pop

POZITIV TB: Rodica Lupu – „Cel mai bun rezultat al crizei va fi creșterea nivelului de digitalizare în toate mediile”

Traian Dan

De la 1 februarie, Guvernul a abrogat plata defalcată a TVA

Traian Dan

Uzina Mecanică Cugir, Star Transmission și Elit, cei mai mari contribuabili la bugetul local al orașului Cugir

Stefana Muresan

Copiii se vor plimba la Oradea cu Tramvaiul de Epocă și Autobuzul Cabrio

Traian Dan

Leave a Comment