Analize Cluj Lideri si afaceri Real Estate Slider

Șerban Țigănaș despre arhitectură, de la zei la pruncii nenăscuți

Cum a evoluat piața imobiliară clujeană în ultimii ani, prezentarea proiectului multifuncțional Platinia, o altă interpretare a conceptului de smart city, devenirea arhitecturii de la clădind pentru zei la a construi pentru viitor sunt temele care au captat atenția celor câteva zeci de participanți în prima zi a Conferințelor Transilvania Open 4 Business, desfășurate între 18-20 mai, la SunGarden Golf & Spa Resort.
Evoluția arhitecturii ni s-a relevat spectaculos în prezentarea Dr. Arh. Şerban Ţigănaș, Preşedinte, Ordinul Arhitecţilor din România; Dico şi Ţigănaş, arhitectură şi inginerie, intitulată Piaţa de arhitectură şi afacerile imobiliare. Considerente şi recomandări”.
“Ca arhitecți am început să lucrăm pentru Dumnezeu, deci primii din profesia mea au făcut casele zeilor pe pământ, restul nu era arhitectură, erau construcții care se realizau tradițional, meșteșugărește, din aproape în aproape. Cu timpul nu am mai lucrat numai pentru zei, am lucrat și pentru reprezentanții lor pe pământ, pentru potentați, cei puternici au fost slujiți de cei din profesia mea. Modernismul sau modernitatea a creat o mutație absolut fundamentală, democratizând clientela noastră, am început să lucrăm pentru toți, arhitectura a devenit o preocupare socială, o preocupare adresată tuturor, în secolul XX, lucru extrem de important și de interesant și sigur care ne-a încercat și ne-a schimbat viziunea substanțial. Ceea ce începe să ne caracterizeze acuma este faptul că am început să lucrăm și pentru cei care nu s-au născut încă, aceasta înseamnă sustenabilitate și responsabilitate, pentru că ceea ce facem îi va afecta și pe ei într-o formulă greu de anticipat. Mutația aceasta este absolut fenomenală și, fără să glumesc, ne încearcă extraordinar de mult și foarte mulți dintre noi nu reușim să ne acomodăm cu presiunea aceasta”, ne-a purtat Șerban Țigănaș din antichitate pând în zilele noastre.
Dar ce este arhitectura? Președintele OAR ne-a propus o definiție împrumutată: “Tot ceea ce se construiește este arhitectură”. Mai clar de atât nu credem să fie vreuna. Iar completată cu crezul unor arhitecți ce dezvoltă proiecte în lumea întreagă: a face fiecare casă mai bună decât cea de dinainte, cred că avem o viziune completă asupra a ceea ce reprezintă arhitectura azi.
Deși tot ceea ce se construiește e arhitectură, potrivit unor studii efectuate la nivel european, serviciile dedicate reprezintă doar 0,9 % din valoarea totală a construcțiilor, incluzând infrastructura. În România, cifrele sunt și mai mici, doar 0,3 %. “Plătim de trei ori mai puțin, indiferent de cât costă metrul cub, metrul pătrat de construcție în țara asta, pe gândire, pe concepție arhitecturală. E bine? Avem profit mai mare cu 0,6 %, e o mare economie?”, s-a întrebat retoric arhitectul.
Iar în loc de concluzie, pentru că perspectivele sunt largi, Șerban Țigănaș ne-a vorbit despre digitalizare și interconectivitate în arhitectură.
Ligia VORO

Related posts

Plimbare virtuală printre monumentele Art Nouveau ale Oradiei

Traian Dan

BCR a anunțat, la Techsylvania, lansarea unui program de accelerare a business-urilor tech

Ligia Voro

B | Clinica Medicover in Liberty Technology Park

Lanțurile de patiserie ale Clujului își dispută o piață de 7 milioane de locuitori

Stefana Muresan

Centru indoor și outdoor de formare profesională în „Episcopia Bihor”

Traian Dan

SALONUL IMOBILIAR BUCUREȘTI: PESTE 10.000 DE APARTAMENTE

Ionut Oprea

Prima conferinţă regională de HR sub umbrela HR WORLD – The Future of Talent, desfășurată la Cluj Napoca, un real succes

Stefana Muresan

Publicitatea din zona de vest a țării şi evoluţia acestui sector

Transilvania Business

Cetatea Oradea va găzdui spectacolele teatrelor și concertele Filarmonicii

Traian Dan

Emanuel Oprea, Oprea Avi-Com: „Fabrica de nutrețuri combinate din Sânpaul va avea multiple avantaje competitive, inclusiv un foarte bun raport calitate-preț”

Stefana Muresan

Operatorii de co-working, ȋn topul celor mai mari chiriaşi noi

Stefana Muresan

CSR Overview 2018 – o retrospectivă despre responsabilitatea socială și practicile de sustenabilitate în România

redactia

Nouă proiecte bihorene câștigătoare la „Bursa talentelor”

Traian Dan

„Industria s-a decuplat în mare măsură de la piaţa externă”: raport despre consecințele scăderii continue a activității

Papuc Irina

Oficial ungar: Un milion de euro, investiți în calea ferată de mare viteză Cluj-Napoca-Budapesta

Stefana Muresan

Clujul lucrează la “orașul-satelit” cu 100.000 de locuitori. Investiții de o jumătate de miliard de euro

Stefana Muresan

Yardi recrutează 150 de persoane

Stefana Muresan

Camerele agricole din Ungaria, replicate în România

Nora Dumitrescu

Un chatbot DRUID automatizează procesele de HR ale Orange România

Traian Dan

Cluster Mobilier Transilvan, AgroTransilvania Cluster şi IT Transilvania – Soluții pentru o „Românie Inteligentă”

Stefana Muresan

Grup Feroviar Român obține primul certificat european de siguranță valabil pentru operarea în două ţări – România şi Grecia

Ion Surdu

Frații Pavăl își consolidează poziția la Cemacon în plină criză

Nora Dumitrescu

Storia.ro: Oradea, Brasov și Timisoara, orasele cu cele mai bune facilitati medicale

Stefana Muresan

Creşterea pieţei închirierii de apartamente premium în centrul Bucureştiului

Stefana Muresan

Leave a Comment