Analize Cluj Real Estate Slider

Transparenţa pe piaţa imobiliară, în viziunea Veridio

Cum a evoluat piața imobiliară clujeană în ultimii ani, prezentarea proiectului multifuncțional Platinia, o altă interpretare a conceptului de smart city, devenirea arhitecturii de la clădind pentru zei la a construi pentru viitor sunt temele care au captat atenția celor câteva zeci de participanți în prima zi a Conferințelor Transilvania Open 4 Business, desfășurate între 18-20 mai, la SunGarden Golf & Spa Resort.
 
Dacă ne-am făcut o idee cum a evoluat Clujul din punct de vedere al valorii de tranzacționare a imobilelor, Adrian Vascu, Senior Partner, Veridio, ne-a lansat provocarea la transparentiza opacitatea din piața imobiliară. “Transparenţa pe piaţa imobiliară”, cum și-a intitulat speakerul prezentarea, a venit să facă lumină într-o piață în care până acum nu ne era clar de unde am putea afla prețurile de tranzacționare mai aproape de valoarea reală.
Prima destinație unde ne-a îndreptat speakerul au fost notarii. Doar că, pe de o parte, informațiile din contracte sunt confidențiale, iar, pe de altă parte, aceștia nu certifică faptul că într-un contract de vânzare – cumpărare este o valoare de piață între vânzător și cumpărător. Informații se mai găsesc în contractele de vânzare – cumpărare care ajung la OCPI, însă a le obține presupune un drum anevoios. Ar mai putea fi la companiile de utilități, telefonie, însă persoana interesată se lovește de același zid al confidențialității.
Instituțiile care au aceste informații sunt primăriile, care preiau contractele de vânzare-cumpărare în scopul taxării.
“Acum 4-5 ani, într-o discuție cu Primăria Cluj-Napoca, am lansat această propunere, problema ridicată a fost că nu trec și prețul. A durat cam doi ani, până s-a făcut o modificare în soft și a mai fost introdus un câmp. Din 2013, Primăria Cluj-Napoca are și prețul în soft, de atunci facem un ghid cu toate informațiile”, a susținut Adrian Vascu.
Spre exemplu, în acest an va fi lansat cea de-a patra ediție. Spre exemplu, în 2015, la nivelul municipiului Cluj-Napoca au fost încheiate 7007 tranzacții imobiliare, din care 25 % au fost finanțate din credite. Tranzacțiile au crescut cu un procent de 10 %, iar ca valoare cu 26 %. Prețul mediu pe mp pentru un apartament a fost 873 euro, prețul mediu cu finanțare bancară de 900 euro/mp, iar fără finanțare – 856 euro/mp. Cifrele sunt exacte însă în măsura în care vânzătorul și cumpărătorul raportează valoarea reală.
“Eu militez de ceva vreme și spun de câte ori am ocazia public oamenilor: nu mai mințiți în contract, nu ai nimic de câștigat. Spun și statului în același timp: dacă vezi că oamenii mint pentru că nu vor să îți plătească taxe, mai judecă puțin politica de taxe, că s-ar putea să câștigi aceiași bani, dacă modifici puțin cota și încurajând pe toată lumea să scrie prețul real”, a punctat Senior Partner, Veridio.
Adrian Vascu a venit, în final, cu o propunere de replicare a acestui model în toate primăriile din România, care ar ajuta clientul final și nu numai să aibă o imagine mai reală a pieței.
Ligia VORO

Related posts

Analiza pietei de constructii – Marcom

IMMOFINANZ, raport pentru S1

Transilvania Business

Coronavirusul a tăiat interesul timişorenilor pentru achiziţii imobiliare

Robert Bloancă

Dinu Meșter, noul președinte al FPB, vrea specializare inteligentă și inovare

Traian Dan

Primăria și Centrul Cultural Clujean dezvoltă prima Divizie de Inovare Urbană din Estul Europei

redactia

CTP a livrat o nouă hală în CTPark Cluj II

redactia

Staţia Transelectrica din Câmpia Turzii, retehnologizată cu 10 mil. de euro; lucrări realizate de asocierea Energobit, Siemens, Retrasib şi ELM Cluj

Stefana Muresan

Electricienii din Maramureș au racordat un parc logistic din București

Nora Dumitrescu

NITA SAO, pălăriile pentru regi și regine

Papuc Irina

Proprietarul SunGarden: “Hotelurile pot deveni acum centre pentru vârstnici”

Nora Dumitrescu

SIXENSE: The digital 6th sense in construction

Ionut Oprea

Pe lotul 3 al Autostrăzii Sebeş-Turda s-ar putea circula din martie

Stefana Muresan

”Supraviețuitorul” Bear Grylls și fostul șef al ABC, speakeri la Oradea

Traian Dan

Complexul Bonavilla, cele mai multe voturi la Gala Turismului Bihorean

Traian Dan

VINVEST 2018, o ediţie dedicată Centenarului Marii Uniri

Stefana Muresan

Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank – a treia bancă din Republica Moldova

Stefana Muresan

Mii de elevi bihoreni, ajutați să-și aleagă cariera printr-un proiect european

Traian Dan

O firmă din Iași ridică standardul național de securitate pentru închirieri auto

Ioan Sandor

Cluj: S-a semnat acordul de asociere pentru realizarea metroului și a trenului metropolitan

Stefana Muresan

Cum reconfigurează Comandamentul NATO de la Sibiu mediul de afaceri

Ligia Voro

Investițiile directe ale companiilor străine, nivelul-record în 2016

Stefana Muresan

Romgaz are de azi un nou președinte al CA. O doamnă

Ligia Voro

Bosch duce utilajele 5G în fruntea clasamentului: compania prezintă inovația ctrlX AUTOMATION, indispensabilă pentru fabrica viitorului

Papuc Irina

B | Pentru Romania, 2016 este un moment de rascruce

Leave a Comment