Branduri de succes, create în Transilvania, și cum se construiește povestea din jurul unui brand au fost temele principale care au definit cea de-a doua conferință organizată de revista Transilvania Business. Ne-au încântat cu poveștile lor manageri și proprietari de afaceri din domeniile IT, energie, agricultură, curierat sau cercetare-dezvoltare. Consultanți din domeniul brandingului ne-au oferit și instrumentele uzitate în construcția unui brand, iar specialiștii în proprietate intelectuală ne-au arătat cum să ne protejăm o marcă.
Povestea brandurilor de succes a continuat. Daniel Metz, CEO NTT DATA România, și-a început prezentarea cu un recurs la memorie, pornind expunerea de la EBS România, o companie care a fost ridicată de la un singur angajat în 2000 și a ajuns la 600, atunci când a avut loc exit-ul spre concernul japonez NTT DATA, companie al cărei acționar este statul nipon și care este al treilea angajator al lumii, cu peste 280.000 de salariați. Dezvoltarea EBS România s-a reflectat inclusiv în elementele de identitate vizuală. Compania a avut la început o siglă de culoare neagră ca apoi aceasta să devină albastră, așa cum aveau majoritatea marilor jucători din IT.
“Încet – încet am conștientizat însă un lucru că, în IT, pe termen îndelungat, nu ai nicio șansă să construiești o companie care va răzbate în 20-30 de ani. IT-ul se află sub o presiune formidabilă de consolidare și, dacă vrei să devii mare, să ai o cifră de afaceri din creier, să ajungi la 50 de milioane de euro, 100 milioane de euro și mai mult, să ai mii de oameni care au salarii foarte ridicate, nu poți să rămâi un investitor individual, privat, pentru că piețele pe care operăm sunt supuse unor fluctuații extrem de semnificative. Riscul este enorm atunci când piața o ia în jos să nu poți să susții compania ca investitor privat în vremurile grele”, ne-a explicat CEO NTT DATA România.
Am călătorit apoi, ascultându-l pe Daniel Metz, spre tema prezentării „NTT DATA – rebranding-ul unei companii de succes”.
“O să vă povestesc ce a fost cel mai important și relevant în istoria mea de antreprenor, după ce am vândut compania, am negociat cu concernul japonez NTT DATA să păstrez sigla și brandingul companiei EBS încă trei ani. De ce? Pentru că investisem foarte mulți bani în sigla, logoul, cultura organizațională, în tot ceea ce însemna brandul EBS la vremea respectivă”, povestește Daniel Metz.
Însă, oare a așteptat CEO-ul NTT DATA să treacă acei trei ani? Din poveste aveam să aflăm că nu, deși trecerea numai ușoară nu a fost.
“La un moment dat am ajuns la concluzia că, lucrând în foarte multe proiecte internaționale, împreună cu colegii din concern, exista o abordare nefirească, în sensul că ceilalți veneau cu cărți de vizită NTT DATA și noi veneam cu cărți de vizită pe care scria EBS, chiar dacă apărea și a NTT DATA company, dar era o altă companie. Atunci pentru a-i ajuta pe colegi să lucreze în cadrul proiectelor la aceeași înălțime a ochilor, să aibă aceeași putere de negociere, am dotat colegii cu aceleași laptopuri, cu aceeași infrastructură și cu un an înainte de finalul celor 3 ani, am insistat pe lângă concern să trecem și să schimbăm sigla, logoul. (…) Am încercat sufletele oamenilor care erau obișnuiți cu altceva, le dădusem până atunci 13-14 ani cârnăciori bavarezi și dintr-o dată trebuiau să treacă la sushi și nu a fost foarte ușor. Au fost investite milioane de euro în imaginea EBS România și acum trebuia să trecem, fără să pierdem acea investiție, spre noua lume. Și cred că ne-a reușit lucrul acesta”, și-a continuat Daniel Metz povestea.
Ce ne-a plăcut din povestea EBS România, astăzi NTT DATA, a fost că Daniel Metz a reușit să le impună noilor proprierari să rămână exact aceeași companie, cu propria identitate, singura corporație din România care este condusă antreprenorial, și să devină achiziția cea mai de succes pe care japonezii au avut-o în ultimii 5 ani.
“Mi-au respectat brandul, mi-au respectat istoria, nu au trimis niciun om ca să vină în management din străinătate, suntem exact aceeași companie, ne-am păstrat identitatea, ne-am schimbat un pic logoul, culorile, acum avem un albastru mai deschis. (…) Eu am pus această barcă pe valurile mari, învolburate, cum am putut eu mai bine, până la 600 de oameni, acum am adus-o într-un port sigur, acum avem 1400 de oameni și planurile mele sunt să las compania în 2020 la 3500 de oameni. Dar pot să fac acest lucru pentru că acum ne bazăm pe un brand mare, internațional și colegii se identifică cu acest brand”, a anunțat Daniel Metz.
Iar de impresionat ne-a impresionat implicarea în comunitate, NTT DATA finanțând, printre altele, proiecte umanitare și evenimente și proiecte educaționale, culturale, sportive, precum Electric Castle, Campionatul European de Gimnastică, Balul Operei, echipa de volei feminin a Universității Cluj, CFR Cluj.
“Practic am considerat că, în 5 ani, bătălia nu se va mai da pe salarii, ci se va da pe imagine, pe brand, și acel brand nu va consta în broșuri lucioase, ci va consta în cât de implicat ești în mediul social, în cât de implicat ești în mediul academic, în cât de implicat ești în cultură, sport, pentru că generația tânără asta își dorește, să nu plece din țară, cel puțin în industria noastră nu mai prea pleacă pentru că sunt salarii bune, dar, dacă în Cluj nu sunt spectacole de operă, de teatru, de muzică ușoară, nu sunt concerte de jazz, nu sunt terase deschise, activități sportive, nu vor rămâne aici, pentru că au bani și vor să își consume banii aici și pentru asta trebuie implicare în societate și de aceea ajutăm foarte multe astfel de evenimente și astfel de organizații”, a explicat Daniel Metz.
În minte ne-a rămas crezul transmis de investitorul și managerul Daniel Metz noilor proprietari: “Dacă vreți să ne schimbați, nu sunt omul potrivit, voi pleca a doua zi, pentru că nu îmi doresc să scriu o poveste cu un scenariu care nu îmi aparține”.
Ligia VORO
Citește și:
Țintă 2030: Brașov „oraș unicorn”
Asociația ProAfaceri România a primit premiul „Excelență în susținerea dezvoltării antreprenorilor” la Gala Excelenței în Afaceri, conferit de…
6 iulie 2025
Clusterele au întâlnit Regiunile la Cluj
Peste 300 de participanți din 25 de țări s-au reunit, între 1 și 2 iulie, la Cluj-Napoca, pentru…
6 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
Universitatea Tehnică din Cluj a lansat un monopost electric
Mașina concepută de echipa de Formula Student a UTCN s-a înscris la o competiție din Germania, pe circuitul…
4 iulie 2025
Cameră hiperbară de 1,3 milioane €, instalată la Spitalul de Recuperare Cluj
Singurul sistem de acest fel dintr-o unitate medicală publică din țară e cumpărat cu bani europeni, prin Planul…
4 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
Lifeart răcorește marile festivaluri din România!
Lifeart Distribuție, companie românească specializată în soluții profesionale de tratare a aerului, cu peste 18 ani de experiență,…
4 iulie 2025
Investiții
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Infrastructură
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Turism
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Educație
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
