Agricultura Antreprenori Bistrița-Năsăud Cluj Investitii Mureș Slider

Povestea vinurilor din Podgoria Lechința

Branduri de succes, create în Transilvania, și cum se construiește povestea din jurul unui brand au fost temele principale care au definit cea de-a doua conferință organizată de revista Transilvania Business. Ne-au încântat cu poveștile lor manageri și proprietari de afaceri din domeniile IT, energie, agricultură, curierat sau cercetare-dezvoltare. Consultanți din domeniul brandingului ne-au oferit și instrumentele uzitate în construcția unui brand, iar specialiștii în proprietate intelectuală ne-au arătat cum să ne protejăm o marcă.
 
Povestea vinurilor îmbuteliate de către producătorii din Podgoria Lechința, întinsă în județul Bistrița-Năsăud și localitatea Batoș din județul Mureș, ne-a fost sintetizată de Ovidiu Clițan, preşedintele Steiniger Wine Club, în prezentarea “De la idee la branduri consacrate”.
Speakerul și-a început prezentarea cu considerații despre istoria viței-de-vie și a evoluției industriei vinului, ca apoi să ajungem la podgoria cea mai nordică din Podișul Transilvaniei, Lechința, unde sunt cultivate soiuri care au nevoie de un timp de coacere mai scurt, care acumulează zahărul mai rapid, în special soiuri albe, acide, de o culoare strălucitoare și luminoasă datorită acidității, cu personalitate și arome datorită ceții din depresiuni, și mineralelor, extrase din solurile calcaroase pe care au fost înființate culturile de viță-de-vie.
Potrivit lui Ovidiu Clițan, AMB Wine Company a fost prima companie serioasă care a investit în zonă, Alfred Michael Beck, investitor austriac, fermecat de aceste locuri, s-a hotărât în 2009 să cumpere 14 ha de viță de vie în Batoș, iar de atunci a ajuns la 52 ha, în Batoș – 38 ha, în Lechința – 14 ha. Producătorul vinurilor Liliac funcționează pe principiul cramă-butic, adică vinuri puține, dar vinuri de calitate. “În 2013, la Premiile de Excelență ale Vinul.ro de la București reușește să uimească pe toată lumea când Sauvignon Blanc de la Liliac obține marea medalie de aur dintre 335 de probe de vin care erau acolo, din țări precum Franța, Italia, Bulgaria, România”, a amintit președintele Steiniger Wine Club un moment important din istoria AMB Wine Company.
Crama Vie – Vin Lechința este deținută de familia lui Adrian Botiș. “În 2011, cuprins de această pasiune a vinului, dânsul locuind în localitatea Lechința, s-a hotărât să înceapă cultivarea viilor, pe 20 ha”, ne spune Ovidiu Clițan despre începuturile cramei bistrițene. Astăzi, familia Botiș deține 50 de ha de viță de vie. Prima recoltă îmbuteliată a fost în 2016, iar vinurile produse sub brandul Vie – Vin Lechința sunt deosebite, cu personalitate și vioiciune. În portofoliul cramei găsim și celebrul vin Neuburger, care este un vin alb sec, de calitate superioară, robust, cu o culoare galben-verzuie și aroma specifică. Soiul este originar din Austria și s-a format prin încrucișarea naturală a soiurilor Roter Veltliner și Sylvaner.
A treia cramă prezentată de Ovidiu Clițan îi aparține lui Octavian Harșian. Dezvoltată la Dumitra, lângă Bistrița, Crama Harșian a pornit de la 10 ha cultivate cu viță-de- vie, iar acum a ajuns la primele recolte care să poată fi îmbuteliate și prezentate. „În zonă întâlnim o situație paradoxală în materie de soiuri care pot fi cultivate cu succes. Sașii din zonă, în 1930, au trimis la Montpellier niște mostre de Pinot Gris și cu acest vin au luat premiul întâi pe Europa. Este paradoxal acest lucru pentru că soiul Pinot Gris este iubitor de soare și căldură. El merge foarte bine în zonele mai sudice, cu briză marină. Ori, în schimb, Dumitra este cam la cel mai nordic punct din țară cu vinuri bune. De ce Pinot Gris obținut la Dumitra, într-o zonă nespecifică pedo-climatic pentru acest soi, a fost considerat cel mai bun din Europa? Solul este foarte propice pentru a cultiva acest soi”, ne lămurește la rândul lui Octavian Harșian.
Ligia VORO

Related posts

Peste 35 de milioane de lei pentru coridorul de mobilitate urbană din Oradea

Traian Dan

Unul dintre cei mai mari producători agricoli a mai cumpărat 420 ha în Timiș de la o companie australiană

Stefana Muresan

WDP continuă să investească în România, conform raportului financiar pentru S1

Ligia Voro

MS | Blazonul afacerilor

Au început lucrările la două noi parkinguri în Cluj Napoca. Investiție de 9,6 mil. euro pentru 666 locuri de parcare

redactia

CJ Cluj, demersuri pentru realizarea unității „park&ride” de la Aeroportul International ,,Avram Iancu”

redactia

10 paturi de terapie intensivă avansată date în folosință la Clinica de Cardiologie, din cadrul SCJU Târgu Mureș

Ligia Voro

BANAT AGRALIM 2017 la o nouă ediție

Stefana Muresan

INCESA, hub modern de cercetare la Craiova realizat cu fonduri europene, investiție de 10 mil. euro

Stefana Muresan

True Travel Târgu Mureș, noutăți de ultimă oră despre noul sezon!

Ligia Voro

Creșă din materiale ecologice de 1 milion de euro în Cluj-Napoca

Stefana Muresan

MT a aprobat cererea de finanţare pentru construcţia autostrăzii Târgu Mureş – Ogra – Câmpia Turzii, proiect evaluat la 1,83 miliarde lei

Stefana Muresan

Sute de angajați ai Groupe Renault Romania împreună cu familiile lor s-au solidarizat în lupta cu cancerul mamar

Ligia Voro

Cafea vândută în pahare comestibile în Zalău

Stefana Muresan

Spital de infecțioase și pneumologie de 25 de milioane de euro la Oradea

Traian Dan

Interioo a deschis la Oradea cel mai mare showroom de gresie, faianță și obiecte sanitare din România

Traian Dan

Spa în pregătire, lângă Hotelul Tempo din Târgu-Mureș

Stefana Muresan

CCIA Timiș, Climate-KIC Accelerator – program de finanțare de până la 45.000 de euro

Stefana Muresan

Transport cu telegondola pe traseul Salină – Cheile Turzii – Cheile Tureni

Dorel Vidican

Foto – exclusiv: Romania’s Real Estate Yearbook 2020 la Expo Real Munich 2019

Nicolae Pop

Radu Roatiș (ANSVSA): România are un statut de invidiat în zonă

Nicolae Pop

Comerțul cu amănuntul, în creștere în România, față de statele UE

Papuc Irina

Wizz taie din avioanele spre Italia din Cluj și Timișoara

Nora Dumitrescu

Cel puțin două elemente de identificare a plătitorului la plata cu cardul

Traian Dan

Leave a Comment