Agricultura Antreprenori Bistrița-Năsăud Cluj Investitii Mureș Slider

Povestea vinurilor din Podgoria Lechința

Branduri de succes, create în Transilvania, și cum se construiește povestea din jurul unui brand au fost temele principale care au definit cea de-a doua conferință organizată de revista Transilvania Business. Ne-au încântat cu poveștile lor manageri și proprietari de afaceri din domeniile IT, energie, agricultură, curierat sau cercetare-dezvoltare. Consultanți din domeniul brandingului ne-au oferit și instrumentele uzitate în construcția unui brand, iar specialiștii în proprietate intelectuală ne-au arătat cum să ne protejăm o marcă.
 
Povestea vinurilor îmbuteliate de către producătorii din Podgoria Lechința, întinsă în județul Bistrița-Năsăud și localitatea Batoș din județul Mureș, ne-a fost sintetizată de Ovidiu Clițan, preşedintele Steiniger Wine Club, în prezentarea “De la idee la branduri consacrate”.
Speakerul și-a început prezentarea cu considerații despre istoria viței-de-vie și a evoluției industriei vinului, ca apoi să ajungem la podgoria cea mai nordică din Podișul Transilvaniei, Lechința, unde sunt cultivate soiuri care au nevoie de un timp de coacere mai scurt, care acumulează zahărul mai rapid, în special soiuri albe, acide, de o culoare strălucitoare și luminoasă datorită acidității, cu personalitate și arome datorită ceții din depresiuni, și mineralelor, extrase din solurile calcaroase pe care au fost înființate culturile de viță-de-vie.
Potrivit lui Ovidiu Clițan, AMB Wine Company a fost prima companie serioasă care a investit în zonă, Alfred Michael Beck, investitor austriac, fermecat de aceste locuri, s-a hotărât în 2009 să cumpere 14 ha de viță de vie în Batoș, iar de atunci a ajuns la 52 ha, în Batoș – 38 ha, în Lechința – 14 ha. Producătorul vinurilor Liliac funcționează pe principiul cramă-butic, adică vinuri puține, dar vinuri de calitate. “În 2013, la Premiile de Excelență ale Vinul.ro de la București reușește să uimească pe toată lumea când Sauvignon Blanc de la Liliac obține marea medalie de aur dintre 335 de probe de vin care erau acolo, din țări precum Franța, Italia, Bulgaria, România”, a amintit președintele Steiniger Wine Club un moment important din istoria AMB Wine Company.
Crama Vie – Vin Lechința este deținută de familia lui Adrian Botiș. “În 2011, cuprins de această pasiune a vinului, dânsul locuind în localitatea Lechința, s-a hotărât să înceapă cultivarea viilor, pe 20 ha”, ne spune Ovidiu Clițan despre începuturile cramei bistrițene. Astăzi, familia Botiș deține 50 de ha de viță de vie. Prima recoltă îmbuteliată a fost în 2016, iar vinurile produse sub brandul Vie – Vin Lechința sunt deosebite, cu personalitate și vioiciune. În portofoliul cramei găsim și celebrul vin Neuburger, care este un vin alb sec, de calitate superioară, robust, cu o culoare galben-verzuie și aroma specifică. Soiul este originar din Austria și s-a format prin încrucișarea naturală a soiurilor Roter Veltliner și Sylvaner.
A treia cramă prezentată de Ovidiu Clițan îi aparține lui Octavian Harșian. Dezvoltată la Dumitra, lângă Bistrița, Crama Harșian a pornit de la 10 ha cultivate cu viță-de- vie, iar acum a ajuns la primele recolte care să poată fi îmbuteliate și prezentate. „În zonă întâlnim o situație paradoxală în materie de soiuri care pot fi cultivate cu succes. Sașii din zonă, în 1930, au trimis la Montpellier niște mostre de Pinot Gris și cu acest vin au luat premiul întâi pe Europa. Este paradoxal acest lucru pentru că soiul Pinot Gris este iubitor de soare și căldură. El merge foarte bine în zonele mai sudice, cu briză marină. Ori, în schimb, Dumitra este cam la cel mai nordic punct din țară cu vinuri bune. De ce Pinot Gris obținut la Dumitra, într-o zonă nespecifică pedo-climatic pentru acest soi, a fost considerat cel mai bun din Europa? Solul este foarte propice pentru a cultiva acest soi”, ne lămurește la rândul lui Octavian Harșian.
Ligia VORO

Related posts

Proiect pentru misiuni spaţiale, derulat la USAMV Cluj: Tratarea apei reziduale pentru creşterea plantelor

Stefana Muresan

Leoni Bistrița, încă 100 de angajări

Stefana Muresan

Primăria Cluj vrea aproape 5 mil. euro, fonduri europene, pentru a amenaja “Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor” pe 21 de hectare

redactia

30.000 de lalele colorează Grădina Botanică din Cluj

Stefana Muresan

Valoarea activelor totale ale sistemului de pensii private – 5,5% din PIB

Ligia Voro

Festivalul Internațional de Film Transilvania va fi amânat

Nora Dumitrescu

Reabilitarea fostului cinematograf Libertatea din Oradea, 5 milioane de euro, din fonduri europene

Stefana Muresan

Provocările României în aplicarea politicilor de mediu

Ligia Voro

Decarbonizarea economiei: provocare pentru România, oportunitate pentru ROMGAZ

Ligia Voro

Premiantele Galei ”Women in Agriculture”

Primii trei cei mai mari exportatori de mobilă, din Maramureș și Cluj

Stefana Muresan

CJ | Târgul Agro – piaţa virtuală pentru hrană românească bună şi ieftină

Salina Turda, locul doi în Topul Național al Firmelor, cu afaceri de 14 milioane de lei

Stefana Muresan

Centru Integrat de Învăţământ Farmaceutic, la UMF Tîrgu Mureș

Stefana Muresan

Inginerii din Cluj se mută la Brașov pentru salariile de la Autoliv

redactia

Grecii de la Mytilineos, fabrică destinată reciclării zgurii la Copșa Mică, investiție de 40 de mil dolari

Stefana Muresan

Liber la Baia Mare Shopping Park

Nora Dumitrescu

Vibe Properties lansează Vibe Forward, un proiect rezidențial de amploare amplasat în principalul pol de business din București

Papuc Irina

Electrogrup va primeni cu 4,5 milioane de euro străzile din Câmpia Turzii

Nora Dumitrescu

Patru companii specializate în iluminat vor scoate Zalăul din beznă

Nora Dumitrescu

Schaeffler va construi la Braşov un centru de testare pentru piaţa automotive

redactia

Microsoft announces a $1 billion digital transformation plan for Poland, including access to local cloud services with first datacenter region

Ionut Oprea

Eximbank finanţează Romelectro cu 150 milioane lei

redactia

Preluarea A&D Pharma de către Glebi Holdings, autorizată de Consiliul Concurenţei

Stefana Muresan

Leave a Comment