Barometrul de conjunctură economică, realizat de CCIFER încă din 2011, arată percepția de moment a membrilor Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER) – 500 de societăți membre, companii mari, mici și mijlocii – cu privire la situația economică și a mediului de afaceri român.
Fiind un instrument de coeziune și de înțelegere a mediului de afaceri, Barometrul CCIFER propune tendințe în sectoare cheie ale economiei române. Fiecare director general trebuie să fie la curent cu direcțiile tendințelor economice ale pieței unde societatea este prezentă pentru a putea luă decizii și a face planuri de viitor.
În acest moment, moralul societăților chestionate este în ușoară scădere față de 2016, mai ales în contextul incertitudinilor legate de schimbările politice. Impactul se resimte la nivel de barometru general. Totuși, există mai mulți factori care contribuie la moralul oamenilor de afaceri care au răspuns chestionarului: slabă absorbție a fondurilor europene; lipsă de personal tehnic calificat; corupție; starea proastă a infrastructurii; imprevizibilitate fiscală; birocrație etc.
După o tendință în creștere între 2012-2016, anul 2017 este marcat de o ușoară scădere a barometrului general, notă finală a societăților fiind de 3,25/5 (-0,28 vs. 2016).
La scară macroeconomică, indicatorul politic a atins nivelul cel mai scăzut de la crearea barometrului. De fapt, politica este primul factor de îngrijorare menționat de companiile membre CCIFER, mai ales în contextul instabilității noului guvern. De altfel, perspectivele economice și de atractivitate sunt mai puțin favorabile decât anul trecut, mai ales datorită imprevizibilității reformelor legislative și a celor fiscale.
Referitor la perpectivele interne ale companiilor, cifra de afaceri atinge un maxim istoric, fiind coerentă cu perspectivele de creștere ale României – această reprezentând cea mai mare rată de creștere din UE în Q1 2017 (5,6 %). Prin urmare, indicatorul forței de muncă este și el în creștere, acesta susținând creșterea cifrei de afaceri.
În schimb, perspectivele de rentabilitate și de investiții sunt în scădere și coincid cu creșterea salariilor constatate la scară națională.
Din punct de vedere sectorial, această scădere a barometrului general este în mod esențial condusă de sectoare precum agricultura și constructiile, acesta din urmă fiind sectorul cel mai pesimist din acest an, după ce în 2016 a cunoscut un maxim de optimism.
Doar perspectivele turistice sunt bune în acest barometru: în primul trimestru din 2017, turismul în România a fost cu 8 procente mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2016 (Sursă: Business Review:http://www.business-review.eu/news/number-of-tourists-în-românia-up-by-11-8-pct-în-march-to-722300-137029).
CCIFER exprimă o poziție comună a societăților membre și a investitorilor francezi în România în dialogul cu autoritățile publice. O comunitate de afaceri fondată pe savoir-faire-ul francez, CCIFER este un lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, a companiilor și a României. CCIFER reunește 500 de companii franceze și române care reprezintă 18 miliarde de euro și peste 125.000 de locuri de muncă. Companiile membre sunt lideri în mai multe sectoare de activitate care formează economia locală.
Citește și:
Aradul și-a premiat principalii investitori
Aradul se bazează pe mediul său de afaceri. Drept recunoștință, Consiliul Județean Arad i-a premiat, într-un cadru festiv,…
25 mai 2022
Centrul Legacy, de la Băile Figa, va fi gata în septembrie
Lucrările de construire a Centrului Recreativ Legacy (CRL), din cadrul Băilor Figa, vor fi terminate în luna septembrie.…
25 mai 2022
Florin Pop, Energobit: “România poate produce turbine eoliene și panouri solare”
Țara noastră are bune perspective de a dezvolta lanțul de producție industrială pentru industria energetică, apreciază Florin Pop,…
25 mai 2022
Sighetul se vrea oraș inteligent prin strategia “Marmația”
A fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul ”Marmația – strategii și standarde”. Acesta cuprinde Strategia Integrată de…
25 mai 2022
Poarta Vieneză s-a ieftinit. Costă 3,4 milioane de euro
Clădirea monument istoric Wiener Tor, de pe Dealul Cetățuii, din Cluj-Napoca, are acum un preț de vânzare scăzut…
25 mai 2022
Tenaris, Hanna și Simex au finanțat Festivalul Ideilor Creative
Trei agenți economici din județul Sălaj au fost implicați în premierea celor mai bune proiecte din Festivalul Ideilor…
25 mai 2022
Rectorii NeurotechEU au semnat declarația comună în Salina Turda
Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, a fost desemnată în funcția de Chairman of…
25 mai 2022
Rezultate financiare 2021: Bosch înregistrează o performanță puternică în România
Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, a încheiat anul fiscal 2021 cu 2,4 miliarde de…
24 mai 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
REPORTAJ. ”Cocoșul de Aur” s-a reîntors acasă
Una dintre cele mai îndrăgite clădiri de pe […]
23 mai 2022
Președinte nou la Ordinul Arhitecților Mureș
Ordinul Arhitecților din România (OAR) – […]
23 mai 2022
Centrală fotovoltaică nouă într-o localitate mureșeană
Conducerea societății Medshine Russu SRL […]
22 mai 2022
Fermă nouă de peste 40.000 de găini, într-o localitate mureșeană
Conducerea societății Diadrag SRL anunță […]
21 mai 2022
Lacuri piscicole noi, în pregătire în Ideciu de Jos
Conducerea Primăriei comunei Ideciu de Jos […]
20 mai 2022
VIDEO: Cum arată interioarele hotelului și restaurantului ”Cocoșul de Aur”
Post-ul VIDEO: Cum arată interioarele hotelului […]
20 mai 2022
Protest al comercianților de la Platoul Cornești, în fața Primăriei
În prima parte a zilei de vineri, 20 mai, un […]
20 mai 2022