Analize Antreprenori București Investitii Lideri si afaceri

Barometrul de conjunctură economică CCIFER – iunie 2017

Barometrul de conjunctură economică, realizat de CCIFER încă din 2011, arată percepția de moment a membrilor Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER) – 500 de societăți membre, companii mari, mici și mijlocii – cu privire la situația economică și a mediului de afaceri român.
 
Fiind un instrument de coeziune și de înțelegere a mediului de afaceri, Barometrul CCIFER propune tendințe în sectoare cheie ale economiei române. Fiecare director general trebuie să fie la curent cu direcțiile tendințelor economice ale pieței unde societatea este prezentă pentru a putea luă decizii și a face planuri de viitor.
În acest moment, moralul societăților chestionate este în ușoară scădere față de 2016, mai ales în contextul incertitudinilor legate de schimbările politice. Impactul se resimte la nivel de barometru general. Totuși, există mai mulți factori care contribuie la moralul oamenilor de afaceri care au răspuns chestionarului: slabă absorbție a fondurilor europene; lipsă de personal tehnic calificat; corupție; starea proastă a infrastructurii; imprevizibilitate fiscală; birocrație etc.
După o tendință în creștere între 2012-2016, anul 2017 este marcat de o ușoară scădere a barometrului general, notă finală a societăților fiind de 3,25/5 (-0,28 vs. 2016).
La scară macroeconomică, indicatorul politic a atins nivelul cel mai scăzut de la crearea barometrului. De fapt, politica este primul factor de îngrijorare menționat de companiile membre CCIFER, mai ales în contextul instabilității noului guvern. De altfel, perspectivele economice și de atractivitate sunt mai puțin favorabile decât anul trecut, mai ales datorită imprevizibilității reformelor legislative și a celor fiscale.
Referitor la perpectivele interne ale companiilor, cifra de afaceri atinge un maxim istoric, fiind coerentă cu perspectivele de creștere ale României – această reprezentând cea mai mare rată de creștere din UE în Q1 2017 (5,6 %). Prin urmare, indicatorul forței de muncă este și el în creștere, acesta susținând creșterea cifrei de afaceri.
În schimb, perspectivele de rentabilitate și de investiții sunt în scădere și coincid cu creșterea salariilor constatate la scară națională.
Din punct de vedere sectorial, această scădere a barometrului general este în mod esențial condusă de sectoare precum agricultura și constructiile, acesta din urmă fiind sectorul cel mai pesimist din acest an, după ce în 2016 a cunoscut un maxim de optimism.
Doar perspectivele turistice sunt bune în acest barometru: în primul trimestru din 2017, turismul în România a fost cu 8 procente mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2016 (Sursă: Business Review:http://www.business-review.eu/news/number-of-tourists-în-românia-up-by-11-8-pct-în-march-to-722300-137029).
CCIFER exprimă o poziție comună a societăților membre și a investitorilor francezi în România în dialogul cu autoritățile publice. O comunitate de afaceri fondată pe savoir-faire-ul francez, CCIFER este un lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, a companiilor și a României. CCIFER reunește 500 de companii franceze și române care reprezintă 18 miliarde de euro și peste 125.000 de locuri de muncă. Companiile membre sunt lideri în mai multe sectoare de activitate care formează economia locală.
 

Related posts

Arad: 50 de fermieri își comercializează produsele sub brandul Zarand – Bun ca pe vremuri

Stefana Muresan

Barometrul de conjunctură economică CCIFER 2018: Doar 20% dintre companii estimează condițiile de a face business în România ca fiind favorabile

redactia

S IMMO AG: First quarter brings strong operating result, but write-downs

Ionut Oprea

Contract semnat pentru reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva

Ligia Voro

B | Depunere cereri pentru ajutorul la motorina – trimestrul I

Remus Borza, mai aproape de salvarea Hidroelectrica

Stefana Muresan

Guvernul de la Chişinău, măsuri pentru a facilita intrarea pe piaţa locală a investitorilor străini

redactia

Planurile Paralela 45: Creştere a afacerilor de 20%, deschiderea a cinci agenţii și pachete pe zbor charter spre Antalya din Târgu Mureş

Stefana Muresan

Vastint Romania celebrated the opening of Timpuri Noi Square

Ionut Oprea

MIPIM to ask how smart are smart cities?

Ionut Oprea

Povestea Bers Nova – bere artizanală pe muzică rock

Traian Dan

Familia Cotoi (Mobila Dalin) din Reghin, 9 mil. euro pe an din mobilier tapiţat

Stefana Muresan

Alba Iulia și-a dublat suprafața de intravilan, în 20 de ani

Stefana Muresan

Fibră optică pe tronsonul CFR Deda – Reghin – Târgu-Mureş

Stefana Muresan

UAE, Turcia şi Golful Persic vor să investească până la 500 de milioane de euro în Transilvania

Stefana Muresan

Afacerile spitalului Polaris din Cluj au crescut cu 30% anul trecut, la 20 mil. lei

redactia

Digitalizarea – efecte

Ionut Oprea

Startup-ul românesc Frisbo își extinde operațiunile în cinci noi țări

Ion Surdu

Australienii de la ADX Energy au atras 2 milioane dolari de la firma britanică de investiții Reabold Resources pentru proiectul din Timiș

Stefana Muresan

Oradea – parc ştiinţific şi tehnologic în valoare de 10 mil. euro

Stefana Muresan

Efectele crizei CoVid-19 asupra fondurilor de pensii private

Traian Dan

ELITE ÎN BUSINESS. Top 20 de companii românești din Județul Arad

Ion Surdu

Investiție de 24 milioane de euro la Vălenii de Munte, în noua fabrică a companiei Maspex, care produce Tymbark și Salatini

Papuc Irina

Arhitecţii-dezvoltatori REDESIGN, proiect imobiliar exclusivist de 15 mil. euro în Brașov

Stefana Muresan

Leave a Comment