Energie Mureș Slider Ultimele stiri

E.ON și MOL vor dezvolta o rețea națională de 40 de stații de încărcare a vehiculelor electrice

E.ON și MOL vor dezvolta, în România, o rețea națională de 40 de stații de încărcare a vehiculelor electrice, investiția, care va începe în acest an și se va încheia în 2020, fiind susținută cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene, potrivit unui comunicat al companiilor.
Comisia Europeană a anunțat, în data de 23 iunie, că proiectul NEXT-E a fost selectat pentru a primi fonduri prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (Connecting Europe Facility — CEF), cu o cofinanțare recomandată de 18,84 milioane euro, acesta reprezentând un grant pentru a susține dezvoltarea unei rețele de încărcare a vehiculelor electrice.
Prin intermediul proiectului NEXT-E vor fi instalate 222 de stații standard de încărcare rapidă (50 kW) și 30 de stații de încărcare ultrarapidă (150-350 kW), creându-se astfel o infrastructură esențială pentru încărcarea vehiculelor electrice în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și România.
Proiectul a fost selectat dintre 152 de proiecte din domeniul transporturilor, numărul inițial al proiectelor fiind 349, cu o sumă totală solicitată pentru co-finanțare CEF de 7,5 miliarde euro.
Conform comunicatului, Proiectul NEXT-E reprezintă un model de cooperare a câtorva grupuri-lider în sectoarele de electricitate, petrol și gaze, acestea unindu-și forțele cu producătorii de automobile pentru a crea o rețea de încărcare interoperabilă și nediscriminatorie, ca alternativă viabilă la vehiculele echipate cu motoare cu combustie internă. Consorțiul este alcătuit din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika din Slovacia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON România), companiile din cadrul Grupului MOL (reprezentate de filialele din toate cele 6 țări participante), Hrvatska elekropriveda din Croația, PETROL (din Slovenia și Croația), Nissan și BMW.
În Romania vor fi instalate, în cadrul acestui proiect, 40 stații de încărcare rapidă a vehiculelor electrice. Un număr de 19 stații vor fi instalate de către E.ON Energie România, care va susține această investiție printr-o finanțare nerambursabilă din fonduri europene, în valoare de peste 1 milion de euro. Alte 21 de stații vor fi instalate de către partenerul MOL România.
Stațiile de încărcare rapidă vor fi amplasate în perimetrele unităților din rețeaua de distribuție a carburanților operată de compania MOL și vor urmări acoperirea unor puncte importante de pe traseul a trei rute de transport rutier: Arad-București-Constanța (culoar IV pan-european), Sebeș-Târgu Mureș-Iași și Suceava-București-Giurgiu (parțial culoar IX pan-european).
Consorțiul NEXT-E va sprijini planurile naționale de e-mobilitate și strategia de expansiune a vehiculelor electrice în regiune, dezvoltând soluții sustenabile de încărcare, evaluând integrarea energiei regenerabile și introducând procese inovatoare de business și pachete pentru consumatori în vederea reducerii dependenței de țiței, contribuind astfel la procesul de decarbonizare în Europa. Consorțiul va colabora îndeaproape cu ministerele transporturilor, Comisia Europeană și autoritățile care elaborează politici sectoriale, pentru a se asigura că lecțiile învățate în cadrul acestui proiect se regăsesc într-o implementare eficientă a infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice.
În cadrul proiectului se va realiza și un studiu complex de piață pe partea de e-mobilitate, care va indica cea mai bună strategie și cele mai eficiente abordări, din punct de vedere al costurilor, a infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice și a prestării de servicii, în vederea impulsionării utilizării de vehicule electrice în regiune, conectând astfel țările din Europa de Vest cu cele din zona de coeziune a proiectului și transformând conducerea unei mașini într-o experiență confortabilă, bazată 100% pe electricitate. Planurile detaliate de rețea și studiile vor fi urmate de un proiect-pilot în două etape, care va include montarea de încărcătoare rapide și de încărcătoare ultrarapide, care vor rezulta într-un plan final de implementare la nivel regional a vehiculelor electrice și într-un plan etapizat. Activitățile aferente proiectului au început în 2017, prin lansarea unor activități cu întindere pe mai mulți ani, fiind planificate a se încheia până la 31 decembrie 2020.
Proiectul NEXT-E a fost selectat pentru acordarea de fonduri de către Agenția Executivă de Inovație și Rețele (INEA) a Comisiei Europene, prin intermediul solicitării de propuneri lansate în data de 13 octombrie 2016.
Evaluarea oficială a proiectului menționează: “Relevanța acțiunii propuse în forma sa redusă este foarte mare, ea promovează decarbonizarea, mobilitatea sustenabilă și conectivitatea intermodală. Acțiunea este una foarte matură și e de așteptat că va avea un impact pozitiv, că va aduce probe practice ca bază solidă pentru luarea de decizii și că va avea și o strategie pentru implementarea în viitor a unei rețele complete de încărcare pentru vehiculele electrice în întreaga Europă de Est”.
Investiția are loc în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (Connecting Europe Facility — CEF), mecanismul financiar al UE venind în sprijinul rețelelor de infrastructură. Comisia propune să se investească suma de 2,7 miliarde euro în 152 proiecte-cheie de transport care vin în sprijinul unei mobilități competitive, curate și conectate în Europa.
În paralel, separat față de proiectul NEXT-E, E.ON România a instalat deja mai multe stații de încărcare a autovehiculelor electrice și a început un program de completare a propriei flote cu mașini cu emisii zero, dând astfel comunității și autorităților locale un puternic semnal legat de preocupările sale privind reducerea poluării. Mai exact, în acest an au fost instalate 7 stații de încărcare, dintre care trei sunt funcționale la sediile E.ON din Iași, Târgu Mureș și București, iar celelalte patru în Iași, în locații ale unui dealer auto și la Universitatea Tehnică. Totodată, un număr de trei autovehicule electrice VW au intrat recent în flota companiei.

Related posts

Cetatea Orăştiei, reabilitată cu 5 milioane de euro, fonduri europene

redactia

TAROM va relua zborurile de dimineață Cluj – București

Nora Dumitrescu

COS Romania la 20 de ani

redactia

Anuarul de real estate al României, la Expo Real Munich 2018

redactia

Şapte firme vor să investească în viitoarea şcoală duală din Caransebeş

redactia

Drumul de legătură între Oradea şi viitoarea autostradă Transilvania prinde contur. Investiţie de 150 milioane euro

redactia

Constructorul Athos Com a extins drumurile forestiere de pe Meseș

Nora Dumitrescu

Exonia: Apel către autorităţile române pentru a sprijini pornirea fabricii de ambalaje destinate biocidelor

Papuc Irina

Continental România a investit aproximativ 200 de milioane de euro în 2019 în noi clădiri și tehnologii pentru o mobilitate curată

Nicolae Pop

“Silicon Valley-ul Europei”, inexistent în topul global al inovării

Nora Dumitrescu

IRUM Reghin lansează trei noi modele de tractoare, destinate fermelor de familie

Ligia Voro

ADR Nord-Vest: Finanțare pentru 200 contracte în valoare de 2 miliarde de lei

Stefana Muresan

Restricțiile privind comerțul cu carne de porc în România, menținute din cauza ineficienței autorităților

Ligia Voro

Asaltul caselor pasive. Apare o nouă unitate de producție în Ardeal

Nora Dumitrescu

ROMGAZ, posibilități de colaborare pe proiectele TANAP și TAP

redactia

Termen prelungit la solicitarea microgranturilor

Traian Dan

20 de tramvaie Astra şi 22 de autobuze Mercedes pentru Oradea

Traian Dan

Americanii de la Key Safety Systems preiau fabricile deținute de Takata la Arad și Sibiu

Stefana Muresan

Castel construit în 1680 în Transilvania, una dintre cele mai bune afaceri familiale din Europa

Stefana Muresan

POZITIV TB: Sorin Rotariu, Managing Director, Visma România Holding – „Industria IT este motorul economiei românești și vreau să ducem această parte a economiei la 15% din PIB”

Papuc Irina

PRIA Oncology

Ionut Oprea

Aeroportul Cluj își reactivează cursele internaționale. Revine Blue Air

Nora Dumitrescu

Băimărenii vor “electrifica” primul Hornbach din Bihor

Nora Dumitrescu

Exporturi ale producătorilor români de peste 59 milioane de euro, facilitate de Lidl

Traian Dan

Leave a Comment