Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

E.ON și MOL vor dezvolta o rețea națională de 40 de stații de încărcare a vehiculelor electrice

E.ON și MOL vor dezvolta, în România, o rețea națională de 40 de stații de încărcare a vehiculelor electrice, investiția, care va începe în acest an și se va încheia în 2020, fiind susținută cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene, potrivit unui comunicat al companiilor.
Comisia Europeană a anunțat, în data de 23 iunie, că proiectul NEXT-E a fost selectat pentru a primi fonduri prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (Connecting Europe Facility — CEF), cu o cofinanțare recomandată de 18,84 milioane euro, acesta reprezentând un grant pentru a susține dezvoltarea unei rețele de încărcare a vehiculelor electrice.
Prin intermediul proiectului NEXT-E vor fi instalate 222 de stații standard de încărcare rapidă (50 kW) și 30 de stații de încărcare ultrarapidă (150-350 kW), creându-se astfel o infrastructură esențială pentru încărcarea vehiculelor electrice în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și România.
Proiectul a fost selectat dintre 152 de proiecte din domeniul transporturilor, numărul inițial al proiectelor fiind 349, cu o sumă totală solicitată pentru co-finanțare CEF de 7,5 miliarde euro.
Conform comunicatului, Proiectul NEXT-E reprezintă un model de cooperare a câtorva grupuri-lider în sectoarele de electricitate, petrol și gaze, acestea unindu-și forțele cu producătorii de automobile pentru a crea o rețea de încărcare interoperabilă și nediscriminatorie, ca alternativă viabilă la vehiculele echipate cu motoare cu combustie internă. Consorțiul este alcătuit din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika din Slovacia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON România), companiile din cadrul Grupului MOL (reprezentate de filialele din toate cele 6 țări participante), Hrvatska elekropriveda din Croația, PETROL (din Slovenia și Croația), Nissan și BMW.
În Romania vor fi instalate, în cadrul acestui proiect, 40 stații de încărcare rapidă a vehiculelor electrice. Un număr de 19 stații vor fi instalate de către E.ON Energie România, care va susține această investiție printr-o finanțare nerambursabilă din fonduri europene, în valoare de peste 1 milion de euro. Alte 21 de stații vor fi instalate de către partenerul MOL România.
Stațiile de încărcare rapidă vor fi amplasate în perimetrele unităților din rețeaua de distribuție a carburanților operată de compania MOL și vor urmări acoperirea unor puncte importante de pe traseul a trei rute de transport rutier: Arad-București-Constanța (culoar IV pan-european), Sebeș-Târgu Mureș-Iași și Suceava-București-Giurgiu (parțial culoar IX pan-european).
Consorțiul NEXT-E va sprijini planurile naționale de e-mobilitate și strategia de expansiune a vehiculelor electrice în regiune, dezvoltând soluții sustenabile de încărcare, evaluând integrarea energiei regenerabile și introducând procese inovatoare de business și pachete pentru consumatori în vederea reducerii dependenței de țiței, contribuind astfel la procesul de decarbonizare în Europa. Consorțiul va colabora îndeaproape cu ministerele transporturilor, Comisia Europeană și autoritățile care elaborează politici sectoriale, pentru a se asigura că lecțiile învățate în cadrul acestui proiect se regăsesc într-o implementare eficientă a infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice.
În cadrul proiectului se va realiza și un studiu complex de piață pe partea de e-mobilitate, care va indica cea mai bună strategie și cele mai eficiente abordări, din punct de vedere al costurilor, a infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice și a prestării de servicii, în vederea impulsionării utilizării de vehicule electrice în regiune, conectând astfel țările din Europa de Vest cu cele din zona de coeziune a proiectului și transformând conducerea unei mașini într-o experiență confortabilă, bazată 100% pe electricitate. Planurile detaliate de rețea și studiile vor fi urmate de un proiect-pilot în două etape, care va include montarea de încărcătoare rapide și de încărcătoare ultrarapide, care vor rezulta într-un plan final de implementare la nivel regional a vehiculelor electrice și într-un plan etapizat. Activitățile aferente proiectului au început în 2017, prin lansarea unor activități cu întindere pe mai mulți ani, fiind planificate a se încheia până la 31 decembrie 2020.
Proiectul NEXT-E a fost selectat pentru acordarea de fonduri de către Agenția Executivă de Inovație și Rețele (INEA) a Comisiei Europene, prin intermediul solicitării de propuneri lansate în data de 13 octombrie 2016.
Evaluarea oficială a proiectului menționează: “Relevanța acțiunii propuse în forma sa redusă este foarte mare, ea promovează decarbonizarea, mobilitatea sustenabilă și conectivitatea intermodală. Acțiunea este una foarte matură și e de așteptat că va avea un impact pozitiv, că va aduce probe practice ca bază solidă pentru luarea de decizii și că va avea și o strategie pentru implementarea în viitor a unei rețele complete de încărcare pentru vehiculele electrice în întreaga Europă de Est”.
Investiția are loc în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (Connecting Europe Facility — CEF), mecanismul financiar al UE venind în sprijinul rețelelor de infrastructură. Comisia propune să se investească suma de 2,7 miliarde euro în 152 proiecte-cheie de transport care vin în sprijinul unei mobilități competitive, curate și conectate în Europa.
În paralel, separat față de proiectul NEXT-E, E.ON România a instalat deja mai multe stații de încărcare a autovehiculelor electrice și a început un program de completare a propriei flote cu mașini cu emisii zero, dând astfel comunității și autorităților locale un puternic semnal legat de preocupările sale privind reducerea poluării. Mai exact, în acest an au fost instalate 7 stații de încărcare, dintre care trei sunt funcționale la sediile E.ON din Iași, Târgu Mureș și București, iar celelalte patru în Iași, în locații ale unui dealer auto și la Universitatea Tehnică. Totodată, un număr de trei autovehicule electrice VW au intrat recent în flota companiei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Exportator de viţei din Timişoara îşi face fermă de 2,6 mil. euro, fonduri europene

Articolul următor

Aeroportul Internaţional Timişoara, cu 63% mai mulţi pasageri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share