Energie Mureș Slider Ultimele stiri

E.ON și MOL vor dezvolta o rețea națională de 40 de stații de încărcare a vehiculelor electrice

E.ON și MOL vor dezvolta, în România, o rețea națională de 40 de stații de încărcare a vehiculelor electrice, investiția, care va începe în acest an și se va încheia în 2020, fiind susținută cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene, potrivit unui comunicat al companiilor.
Comisia Europeană a anunțat, în data de 23 iunie, că proiectul NEXT-E a fost selectat pentru a primi fonduri prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (Connecting Europe Facility — CEF), cu o cofinanțare recomandată de 18,84 milioane euro, acesta reprezentând un grant pentru a susține dezvoltarea unei rețele de încărcare a vehiculelor electrice.
Prin intermediul proiectului NEXT-E vor fi instalate 222 de stații standard de încărcare rapidă (50 kW) și 30 de stații de încărcare ultrarapidă (150-350 kW), creându-se astfel o infrastructură esențială pentru încărcarea vehiculelor electrice în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și România.
Proiectul a fost selectat dintre 152 de proiecte din domeniul transporturilor, numărul inițial al proiectelor fiind 349, cu o sumă totală solicitată pentru co-finanțare CEF de 7,5 miliarde euro.
Conform comunicatului, Proiectul NEXT-E reprezintă un model de cooperare a câtorva grupuri-lider în sectoarele de electricitate, petrol și gaze, acestea unindu-și forțele cu producătorii de automobile pentru a crea o rețea de încărcare interoperabilă și nediscriminatorie, ca alternativă viabilă la vehiculele echipate cu motoare cu combustie internă. Consorțiul este alcătuit din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika din Slovacia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON România), companiile din cadrul Grupului MOL (reprezentate de filialele din toate cele 6 țări participante), Hrvatska elekropriveda din Croația, PETROL (din Slovenia și Croația), Nissan și BMW.
În Romania vor fi instalate, în cadrul acestui proiect, 40 stații de încărcare rapidă a vehiculelor electrice. Un număr de 19 stații vor fi instalate de către E.ON Energie România, care va susține această investiție printr-o finanțare nerambursabilă din fonduri europene, în valoare de peste 1 milion de euro. Alte 21 de stații vor fi instalate de către partenerul MOL România.
Stațiile de încărcare rapidă vor fi amplasate în perimetrele unităților din rețeaua de distribuție a carburanților operată de compania MOL și vor urmări acoperirea unor puncte importante de pe traseul a trei rute de transport rutier: Arad-București-Constanța (culoar IV pan-european), Sebeș-Târgu Mureș-Iași și Suceava-București-Giurgiu (parțial culoar IX pan-european).
Consorțiul NEXT-E va sprijini planurile naționale de e-mobilitate și strategia de expansiune a vehiculelor electrice în regiune, dezvoltând soluții sustenabile de încărcare, evaluând integrarea energiei regenerabile și introducând procese inovatoare de business și pachete pentru consumatori în vederea reducerii dependenței de țiței, contribuind astfel la procesul de decarbonizare în Europa. Consorțiul va colabora îndeaproape cu ministerele transporturilor, Comisia Europeană și autoritățile care elaborează politici sectoriale, pentru a se asigura că lecțiile învățate în cadrul acestui proiect se regăsesc într-o implementare eficientă a infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice.
În cadrul proiectului se va realiza și un studiu complex de piață pe partea de e-mobilitate, care va indica cea mai bună strategie și cele mai eficiente abordări, din punct de vedere al costurilor, a infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice și a prestării de servicii, în vederea impulsionării utilizării de vehicule electrice în regiune, conectând astfel țările din Europa de Vest cu cele din zona de coeziune a proiectului și transformând conducerea unei mașini într-o experiență confortabilă, bazată 100% pe electricitate. Planurile detaliate de rețea și studiile vor fi urmate de un proiect-pilot în două etape, care va include montarea de încărcătoare rapide și de încărcătoare ultrarapide, care vor rezulta într-un plan final de implementare la nivel regional a vehiculelor electrice și într-un plan etapizat. Activitățile aferente proiectului au început în 2017, prin lansarea unor activități cu întindere pe mai mulți ani, fiind planificate a se încheia până la 31 decembrie 2020.
Proiectul NEXT-E a fost selectat pentru acordarea de fonduri de către Agenția Executivă de Inovație și Rețele (INEA) a Comisiei Europene, prin intermediul solicitării de propuneri lansate în data de 13 octombrie 2016.
Evaluarea oficială a proiectului menționează: “Relevanța acțiunii propuse în forma sa redusă este foarte mare, ea promovează decarbonizarea, mobilitatea sustenabilă și conectivitatea intermodală. Acțiunea este una foarte matură și e de așteptat că va avea un impact pozitiv, că va aduce probe practice ca bază solidă pentru luarea de decizii și că va avea și o strategie pentru implementarea în viitor a unei rețele complete de încărcare pentru vehiculele electrice în întreaga Europă de Est”.
Investiția are loc în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (Connecting Europe Facility — CEF), mecanismul financiar al UE venind în sprijinul rețelelor de infrastructură. Comisia propune să se investească suma de 2,7 miliarde euro în 152 proiecte-cheie de transport care vin în sprijinul unei mobilități competitive, curate și conectate în Europa.
În paralel, separat față de proiectul NEXT-E, E.ON România a instalat deja mai multe stații de încărcare a autovehiculelor electrice și a început un program de completare a propriei flote cu mașini cu emisii zero, dând astfel comunității și autorităților locale un puternic semnal legat de preocupările sale privind reducerea poluării. Mai exact, în acest an au fost instalate 7 stații de încărcare, dintre care trei sunt funcționale la sediile E.ON din Iași, Târgu Mureș și București, iar celelalte patru în Iași, în locații ale unui dealer auto și la Universitatea Tehnică. Totodată, un număr de trei autovehicule electrice VW au intrat recent în flota companiei.

Related posts

Se deschide cel mai mare magazin de modă din Transilvania

Nora Dumitrescu

Fabrica de ambalaje Exonia începe de mâine producția de ambalaje pentru parafarmaceutice. Spitalele le vor putea procura fără adaos comercial

Papuc Irina

Noi proiecte Smart City Alba Iulia: Fotografii pentru turişti, monitorizarea radonului, servicii de sănătate, robotică

Stefana Muresan

Americanii de la TE Connectivity au investit 6 mil. euro într-o fabrică de senzori la Giarmata

redactia

E.S. Ambasador Cosmin BOIANGIU, Reprezentant Permanent adjunct: „România trebuie să aibă întotdeauna încredere în sine. Să își cunoască și să își apere cu eleganță și inteligență interesele”

Stefana Muresan

12 candidați pentru Consiliul de Administrație a Romgaz

Ligia Voro

1000 de participanți și 3000 de ore petrecute în programele educaționale Schaeffler România

Ligia Voro

Fab Lab Iasi: Raport privind spatiile de Coworking din Europa Centrala si de Est

Stefana Muresan

POZITIV TB: Raluca Voivozeanu – CEO Priaevents: “Comunicarea trebuie să continue”

Ligia Voro

Recrutările de personal din Ardeal se mută în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

Oradea plantează 50 de platani pe malul stâng al Crișului Repede, lângă Primărie

Traian Dan

Brașov: Ambasadorul Belgiei la Bucureşti, discuții cu studenții și cu oameni de afaceri locali

Stefana Muresan

România a fost a 8 putere agricolă a UE în 2018

Papuc Irina

Bănățenii vor putea merge la Belgrad pe autostradă. Studiu de fezabilitate pentru autostrada Timişoara – Moraviţa

redactia

Mircea Solovăstru revine în echipa Bursei de Valori Bucureşti!

Stefana Muresan

Bistriţa: 35 de proiecte cu finanţare europeană, în valoare de 100 mil. euro

Stefana Muresan

Marcel Boloş pregătește patru mari proiecte axate pe cercetare și tehnologii

Traian Dan

România are azi cea mai ieftină piaţă spot de energie electrică din regiune, pe fondul producţiei mari de energie hidro și eoliană

Papuc Irina

Liderul pieței cărnii de pasăre din România, Transavia, anunță că poate produce la capacitate de 100% până inclusiv în septembrie

Ion Surdu

DEBT IN EUROPEAN EMERGING MARKETS FORUM 2018

Ionut Oprea

Jumătate din suprafața agricolă a României a fost cultivată cu porumb și floarea soarelui

Stefana Muresan

Un nou transplant de cord la Institutul Inimii din Târgu-Mureș

Stefana Muresan

Grupul MedLife își consolidează poziția în sud-estul țării și inaugurează a doua hyperclinică în Galați

Papuc Irina

Compania farmaceutică Ropharma Brașov, profit net de 1,66 milioane lei în T1

Stefana Muresan

Leave a Comment