Energie Ultimele stiri

CEFC intenționează să finanțeze cu 3 miliarde dolari dezvoltarea KMG International (fostul Rompetrol)

China Energy Company Ltd. (CEFC), viitorul acționar principal al KazMunayGas International, intenționează să facă investiții pentru îmbunătățirea activelor existente ale KMGI (fostul Rompetrol Group), dar și pentru achiziția de noi active, în acest sens urmând să ofere o finanțare de trei miliarde de dolari, după stabilirea planului de afaceri pe cinci ani, a declarat, săptămâna trecută, Du Liefen, board director of CEFC, la o întâlnire cu presa din România organizată cu ocazia Expo Astana 2017, anunță Agerpres.
“CEFC a promis că, atunci când planul de afaceri pentru cinci ani este stabilit, atunci CEFC va oferi o finanțare de trei miliarde de dolari în 5-10 ani. Aceste resurse și capital vor ajuta KMGI să devină o platformă energetică și investițională în următorii 5-10 ani. Acest capital nu va fi utilizat doar pentru îmbunătățirea activelor existente, dar și pentru achiziția de noi active în vederea eficientizării activității”, a spus Du Liefen, potrivit sursei citate.
Ea a afirmat că această cooperare dintre CEFC și KazMunayGas International poate “complementa” punctele forte ale fiecăruia și poate contribui nu numai la valoarea economică a României, dar poate aduce și oportunități de angajare, dar a subliniat însă că așteaptă de la Guvernul român un mediu politic și economic stabil.
“Ceea ce sperăm din partea guvernului român este un mediu politic și economic stabil. În acest sens, avantajele complementare dintre cele două companii vor aduce cu siguranță o mai bună dezvoltare a KMGI. Această îmbunătățire a capacității rafinăriei KMGI va aduce bineînțeles o creștere a taxelor colectate și mai multă valoare sistemului energetic de cerere și ofertă din România” a precizat Du Liefen.
Cu privire la domeniile în care CEFC este interesat să facă investiții la KMGI, Du Liefen a menționat partea de distribuție.
“După cum probabil cunoașteți, capacitatea de rafinare a KMGI este mai mare decât capacitatea sa de vânzare cu amănuntul. Sperăm ca KMGI să aibă un lanț de desfacere mai rezonabil, Guvernul român poate oferi mai multe locuri pentru construirea de stații de alimentare pentru KMGI, acest lucru putându-ne oferi mai multe oportunități de a investi în rețeaua de stații de alimentare și rețeaua de gaze naturale, precum și logistică. Echilibrul dintre rafinare și marketing poate fi unul mai rezonabil” a explicat oficialul CEFC.
Evidențiind impactul investițiilor CEFC, Du Liefen a dat drept exemplu cazul companiei Dyneff, la care a achiziționat, în decembrie 2015, un pachet de 51% din acțiuni de la KMGI. Potrivit afirmațiilor sale, într-un an și jumătate performanțele Dyneff s-au îmbunătățit semnificativ, în 2016 volumul vânzărilor depășind trei milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere cu 9% față de 2015, în timp ce rezultatul net înregistrat în anul 2016 a fost de 5,95 milioane, ceea ce reprezintă un record istoric și o creștere de 117% comparativ cu 2015.
“CEFC își dorește să utilizeze pe deplin avantajele sale, resursele, mecanismele și brandul său pentru a crea din Inițiativa One Belt One Road un lanț energetic bine organizat și integrat…Dacă primim acordul autorităților guvernamentale românești, atunci vom intra în posesia a 51% din acțiunile KMGI și asupra rafinăriilor, a celor 1.000 de stații de alimentare din țările vecine și asupra sistemului logistic ce poate duce la sporirea lanțului valoric a CEFC”, a precizat doamna Du Liefen.
Compania Națională KazMunayGas Kazahstan (KMG NC) și CEFC au semnat în decembrie 2016, la București, un acord care atestă angajamentul de a efectua tranzacția de cumpărare a 51% din acțiunile KMGI de către compania chineză. Tranzacția este așteptată să se finalizeze în acest an, după obținerea tuturor aprobărilor necesare încheierii tranzacției.
Deținut integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent în 11 țări și deține rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) și Vega Ploiești (cea mai veche rafinărie în funcțiune), dar și rețele de distribuție de carburanți (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franța și Spania.
CEFC este un conglomerat privat de businessuri ce au ca bază domeniul energiei și a finanțelor. CEFC deține 2 grupuri și 7 companii de investiții, o companie de top listată la bursa din China, cât și acțiuni în multe companii internaționale cu listări pe bursă. Grupul are în jur de 30.000 de angajați în 23 de țări de pe glob și în 2016 a realizat veniturile operaționale de 38,9 miliarde de euro.
În data de 4 iulie, la pavilionul Chinei de la Expo Astana a fost organizată “Ziua CEFC”.
Astana găzduiește, până pe 10 septembrie, Expoziția Internațională EXPO Astana 2017, cu tema “Energia viitorului”, care ar urma să atragă, potrivit organizatorilor, peste cinci milioane de vizitatori din întreaga lume.

Related posts

Kotys, zeița tracă a furtunii, dă numele celui mai puternic supercalculator din mediul universitar din țară, cumpărat de UBB Cluj cu bani europeni

redactia

Euroins, sancționată cu 500.000 de lei și cu administrator temporar, precizări ASF

Ligia Voro

Ofertă de 11,6 milioane de euro: Electroprecizia AG Săcele și Electrogrup au câștigat licitația pentru lucrări la viitorul Aeroport Brașov

Papuc Irina

O nouă companie în industria auto: joint venture între Elba Timişoara şi americanii de la Varroc Lighting Systems

redactia

Au fost desemnate start-up-urile participante la Internet & Mobile World 2018

Stefana Muresan

Acord între UMFST Târgu Mureș și SNU, Coreea de Sud

Ligia Voro

Premieră în administrația publică: Angajații de la Fondurile Europene merg în spitalele Covid19 pentru a ajuta medicii să acceseze mai rapid finanțări: Suma disponibilă: 350 de milioane de Euro

Papuc Irina

Brașov: S-a semnat contractul pentru Sala Polivalentă cu Biroul de Proiectare Dico&Țigănaș

Stefana Muresan

BERD aderă la programul BCR de emisiune a obligațiunilor nepreferențiale de rang senior

Papuc Irina

Liderii UE s-au înțeles cu privire la bugetul UE și la fondul de redresare economică. Cum au fost convinse Ungaria și Polonia

Ion Surdu

Oradea a cumpărat 2.000 de termometre cu infraroşu pentru testarea populaţiei

Traian Dan

Florarii din Cluj se grupează pe internet

Nora Dumitrescu

Clujenii de la AROBS au cumpărat o companie de monitorizare de flotă auto

redactia

Fiscal disputes: sensitive issues regarding tax audits

Transilvania Business

Afacerile producătorului de componente auto Compa Sibiu au crescut cu 8% în S1, la peste 394 mil. lei

Stefana Muresan

ROMGAZ va opri alimentarea cu gaze către Electrocentrale Constanţa începând de sâmbătă

Ligia Voro

Deloitte România lansează aplicația SmarTax pentru automatizarea raportărilor privind impozitul pe profit

Papuc Irina

Investițiile la Spitalul Clinic Județean Mureș continuă

Stefana Muresan

Investiţiile străine directe au crescut, în ianuarie, cu 88,5%, la 362 mil. euro

Stefana Muresan

OMV Petrom a început producţia la noua unitate din cadrul rafinăriei Petrobrazi

Stefana Muresan

Situația economică a României și a Uniunii Europene, în dezbatere la UVT, în prezența unui oficial al FMI

redactia

Adela Cojan, ex-director al Spitalului Polisano din Sibiu, numită preşedinte al CNAS

Papuc Irina

Bazele Wizz din Timișoara și Sibiu, din nou operaționale

Nora Dumitrescu

Primul traseu de mountain-bike din masivul Postăvarul, gata peste o lună. Acesta va fi conectat cu traseul spre Brașov

Ion Surdu

Leave a Comment