Cluj Infrastructura Ultimele stiri

Noi sectoare de drumuri propuse pentru finantare europeană de CJ Cluj

Consiliul Judetean Cluj a depus în vederea evaluării, prin intermediul sistemului electronic national MySMIS 2014, proiectul ”Îmbunătătirea infrastructurii rutiere de importantă regională – Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Bistritei, prin modernizarea DJ 172A (km 33+000 – km 39+452), DJ 161G (km 0+000 la km 18+406) si DJ 161 (intersectia DN 16) – Gădălin – Bontida – DN 1C (km 0+000 – km 16+933,100)”.
Proiectul reabilitării acestor sectoare de drum judetean reprezintă cel de-al treilea de acest gen ce se intentionează a fi implementat în cadrul programului strategic vizând modernizarea infrastructurii rutiere a Traseului Regional Transilvania de Nord după ce, în intervalul mai-iunie 2017, Consiliul Judetean a depus spre finantare proiectele vizând reabilitarea a altor 62 de km de drumuri judetene, respectiv DJ 108K (limita Judet Bihor – Baraj Drăgan) si DJ 764B (Baraj Drăgan – intersectie DN1) – sectoare incluse în „Drumul Apusenilor” si DJ 109 – Răscruci – Borsa – Aschileu – limită jud. Sălaj – primul sector de drum judetean cuprins în Drumul Bistritei.
„Îmbucurător e faptul că înaintăm rapid spre obtinerea finantării europene pentru întregul traseu al Drumului Bistritei din judetul Cluj, în lungime de aproximativ 83 de km. În mod evident, marele avantaj al finantării nerambursabile a acestui traseu este că ne va permite să economisim sume importante de bani din bugetul judetului, sume pe care le vom directiona spre reabilitarea si modernizarea unor noi drumuri judetene ”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă cresterea gradului de accesibilitate a zonei rurale din partea de est a judetului Cluj, traversată de către „Drumul Bistritei”, prin cresterea portantei, a vitezei si a sigurantei rutiere a sectoarelor de drum DJ 172A, DJ 161G si DJ 161, intensificarea legăturilor de cooperare economică având în vedere proximitatea retelei de transport TEN-T, reducerea consumului de carburant si, implicit, a noxelor rezultate, respectiv facilitarea accesului la monumentele istorice, culturale si de agrement din zonă.
În mod concret, proiectul va finanta o serie de lucrări de modernizare si reabilitare care vor avea rolul de a creste nivelul de trai al celor peste 16.000 de locuitori din cele sase comune riverane, respectiv asterneri de covoare asfaltice pe întreaga lungime a sectoarelor vizate, construirea a aproximativ 16.600 mp de trotuare, amenajarea a 32 de statii de autobuz, edificarea de ziduri de sprijin în zonele cu risc de alunecare, montarea a circa 2.500 m de parapeti metalici, numeroase parcări si treceri de pietoni.
În ceea ce priveste sursele de finantare ale acestei noi investitii în valoare totală de 130.315.300,52 lei, acestea se constituie din asistenta financiară nerambursabilă solicitată, în cuantum de 127.300.650,72 lei, respectiv din contributia proprie a Consiliului Judetean Cluj în valoare de 3.014.649,80 lei. Cheltuielile neeligibile ale proiectului, finantate din bugetul Consiliului Judetean Cluj, sunt în cuantum de 416.677,31 lei si reprezintă costul lucrărilor de amenajare a unei treceri la nivel cu calea ferată aflată pe traseul vizat.
Amintim în acest context faptul că cele trei sectoare de drum judetean, în lungime totală de aproximativ 42 de km, traversează un număr de sase comune din estul judetului Cluj, respectiv Bontida, Căianu, Geaca, Jucu, Pălatca si Taga. Astfel, nu mai putin de 16.032 persoane, cât numără locuitorii acestor comune conform ultimului recensământ, la care se adaugă cei 1.699 de elevi din scolile din zonă, dar si celelalte categorii de persoane care tranzitează zilnic drumurile judetene DJ161, DJ161G si DJ172A vor beneficia de cele mai bune conditii de confort si sigurantă. Trebuie amintit în acest sens faptul că, potrivit unui studiu efectuat în 2016 de Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatică – CESTRIN, peste 2.100 de vehicule tranzitează zilnic zona, un număr deloc de neglijat având în vedere amplasamentul acestor drumuri.

Related posts

Spitalul de Psihiatrie “Gheorghe Preda” din Sibiu va fi modernizat și extins

Ligia Voro

Spitalul Clinic Municipal Oradea, reabilitat cu aproape 8 mil. euro

Stefana Muresan

Hidroserv a depus planul de reorganizare

Ligia Voro

Peste 25 de magazine se deschid în Sun Plaza după finalizarea etapei a doua de remodelare

Ionut Oprea

Wetterbest, in care Teraplast detine 60%, tinteste exporturi de 1 mil. euro

Stefana Muresan

Economiștii de la Babeș-Bolyai au luat două premii AFER

Nora Dumitrescu

CNAIR, 6 milioane de euro pentru lotul 3 Sebeş-Turda, constructor Tirrena Scavi

Stefana Muresan

CTP a achiziționat A1 Bucharest Park pentru circa 40 milioane de euro

Ligia Voro

Legea Uber a fost transmisă pentru promulgare, cu amendamentele deputaților

Papuc Irina

Cea mai bună universitate din România. UBB detronează Universitatea Bucureşti

redactia

Turda va avea un drum cu 4 benzi, din bani europeni

Stefana Muresan

Peste 80 mil. de euro, fonduri europene, pentru îmbunătățirea apei potabile din Alba

Stefana Muresan

Şcoala elitelor arădene a renăscut pe bani europeni

Stefana Muresan

Prezent la Oradea, Yves Caracatzanis (Renault România): 500 de locuri de muncă disponibile în Grup

Stefana Muresan

Mobilitatea viitorului – o abordare integrată cu soluţii durabile la Timişoara

Stefana Muresan

Primăria Oradea investeşte 13,6 mil. lei pentru reamenajarea malului stâng al Crişului Repede din zona centrală

Stefana Muresan

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest și-a ales noua conducere

Ligia Voro

Directorul CNAIR: În 2018 se vor finaliza „cu siguranţă” lucrările la 60 de kilometri de autostradă

Stefana Muresan

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ TB – Klaus Iohannis: „Mâine Europa va fi în România. Mâine Europa se va desena de aici, de la Sibiu”

Stefana Muresan

Cum sprijinim antreprenoriatul inovativ în industria alimentară?

Ligia Voro

Locuinţe la preţul de doar 1 dolar într-o localitate pitorească

redactia

CCIFER decernează Premiile 2017 pentru inovație, antreprenoriat și responsabilitate socială

Stefana Muresan

Turcii de la Karsan Otomotiv vor livra Brașovului 105 autobuze

redactia

Wizz Air ia în calcul modificarea programului zborurilor către Dubai din cauza situației din Orientul Mijlociu

Papuc Irina

Leave a Comment