După un an 2016 spectaculos, în care și-a crescut cifra de afaceri netă cu 28 % și a ajuns la un profit operațional de 16 milioane de lei, producătorul de cărămizi Cemacon SA se pregătește pentru nivelul următor al jocului. Cu atât mai mult cu cât în rândul acționarilor a intrat Dedeman, numărul 1 pe piața de bricolaj din România, cu o cotă de 28,99 %.
În 2016, Cemacon a avut cel mai bun an din istoria sa, înregistrând creşteri record ai indicatorilor și depășindu-și obiectivele propuse. Cifra de afaceri netă a crescut cu 28 %, iar profitul operaţional (EBITDA) a depășit 16 milioane de lei, fiind al şaselea an consecutiv de creştere. Cifra de afaceri brută a atins pragul de 20 milioane de euro. Cifre seci care vorbesc despre eficiența managementului actual al companiei care acum câțiva ani stătea în preajma falimentului.
“Am atins nişte vârfuri importante, în toate aspectele business-ului: am dublat ţinta de creştere estimată pentru acest an, cu un avans de 28 % al cifrei de afaceri, în urma fructificării unor contexte interne şi de piaţă, avem o EBITDA de 19 %, în creştere cu 3 procente faţă de anul trecut, şi un rezultat net de peste 5 milioane de lei, rezultat neafectat de restructurarea financiară”, a declarat Liviu Stoleru, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Cemacon.
Potrivit acestuia, în condiţiile unei evoluţii pozitive a pieţei, estimate la 8-10 %, Cemacon a crescut simțitor volumul de blocuri ceramice vândute, consolidându-și poziţia de top la nivel naţional și statutul de lider al pieţei din Transilvania.
Cum arată 2017
Pentru 2017, în condițiile noului acționariat, Cemacon îşi propune consolidarea business-ului şi a poziţiei pe piaţa materialelor de construcţii prin creşterea cu 5 % a cifrei de afaceri, menţinerea poziţiei de lider al pieţei de cărămidă din Transilvania, realizarea de investiţii pentru susţinerea creşterii şi continuarea valorificării activelor aparţinând „Cemacon Real Estate”, companie care face parte din grup.
„În 2017 vom consolida compania prin eficientizare; nu avem presiunea creşterii vânzărilor de blocuri ceramice, capacităţile de producţie fiind folosite în proporţie de 100 % şi ne vom concentra pe creşterea calităţii vânzării. Avem în plan, de asemenea, proiecte de investiţii care să ne sustină creşterea pe termen mediu”, spune Stoleru.
Noii acționari susțin planurile lui Stoleru
Producătorul de cărămizi Cemacon și-a limpezit recent acționariatul, după tranzacțiile din luna februarie, când fondul finlandez de investiții KJK și BRK Financial Group (fosta SSIF Broker SA) și-au făcut exitul din afacere prin vânzarea pachetelor de acțiuni care însumau peste 42 % din companie. Dedeman, liderul pieței de bricolaj din România, a preluat un pachet de 28,999 % din acțiuni, pentru care a plătit circa 2,3 milioane de euro. Interesul celor de la Dedeman pentru Cemacon s-a manifestat după ce aceștia au achiziționat două terenuri de la producătorul de cărămizi, în decembrie 2016, în Zalău. Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au spus că vor să-și diversifice portofoliul de investiții, iar Liviu Stoleru, directorul Cemacon, i-a convins să ia în calcul oportunitatea de a deveni acționari.
De asemenea, fondul de investiții Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief și-a majorat participația de la 27,9 % la aproximativ 32,999 %. Fondul de investiții Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief este deținut de către Erste Group Bank AG (cu o participație de 77,38 %) și de Central European Financial Services NV (controlat de Florin Pogonaru – cu 22,62 % din acțiuni).
Grupul CITR, în spatele căruia se află Andrei Cionca și asociații săi, și-a majorat, de asemenea, participația la Cemacon cu 4,6 % ajungând la 30,06 % din companie. Din grupul CITR care acționează concertat la Cemacon fac parte CIT Resources, Consultanță Andrei & Andrei SRL, Andrei Cionca, Andreea Cionca Anghelof și Teodora Godinca – Herlea, conform datelor făcute publice.
Noul acționariat susține planurile echipei de conducere a Cemacon, reprezentată de către Liviu Stoleru, director general, și Daniel Șologon, director financiar.
Despre companie
Compania Cemacon este unul dintre cei trei mari producători de cărămidă din România, alături de firma austriacă Wienerberger și Brikston Iași, aflată în proprietatea fondului de investiții ADM Capital. Firma operează două fabrici la Recea (județul Sălaj) și la Zalău. Cemacon a trecut printr-un proces de restructurare în ultimii ani pentru a-și putea plăti datoria bancară acumulată în contul unui credit de la BCR. Pe piața cărămizilor, ultimul an a adus schimbări semnificative – Wienerberger a cumpărat fabrica de la Buzău deținută de Omer Susli, patronul Praktiker România, ADM Capital a început procesul prin care caută un cumpărător pentru Brikston Iași, iar Cemacon tocmai și-a limpezit apele în acționariat și primește un suflu puternic după intrarea în companie a Dedeman.
Citește și:
Guvernul și studenții saltă chiriile în marile orașe ale Transilvaniei
Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara sunt localitățile unde nivelul acestora a crescut accelerat în urma modificărilor fiscale și a unei…
6 iulie 2025
Țintă 2030: Brașov „oraș unicorn”
Asociația ProAfaceri România a primit premiul „Excelență în susținerea dezvoltării antreprenorilor” la Gala Excelenței în Afaceri, conferit de…
6 iulie 2025
Clusterele au întâlnit Regiunile la Cluj
Peste 300 de participanți din 25 de țări s-au reunit, între 1 și 2 iulie, la Cluj-Napoca, pentru…
6 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
Universitatea Tehnică din Cluj a lansat un monopost electric
Mașina concepută de echipa de Formula Student a UTCN s-a înscris la o competiție din Germania, pe circuitul…
4 iulie 2025
Cameră hiperbară de 1,3 milioane €, instalată la Spitalul de Recuperare Cluj
Singurul sistem de acest fel dintr-o unitate medicală publică din țară e cumpărat cu bani europeni, prin Planul…
4 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
Investiții
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Infrastructură
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Turism
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Educație
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
