Lideri si afaceri Real Estate Slider Ultimele stiri

Cemacon intră spectaculos în era Dedeman

După un an 2016 spectaculos, în care și-a crescut cifra de afaceri netă cu 28 % și a ajuns la un profit operațional de 16 milioane de lei, producătorul de cărămizi Cemacon SA se pregătește pentru nivelul următor al jocului. Cu atât mai mult cu cât în rândul acționarilor a intrat Dedeman, numărul 1 pe piața de bricolaj din România, cu o cotă de 28,99 %.
În 2016, Cemacon a avut cel mai bun an din istoria sa, înregistrând creşteri record ai indicatorilor și depășindu-și obiectivele propuse. Cifra de afaceri netă a crescut cu 28 %, iar profitul operaţional (EBITDA) a depășit 16 milioane de lei, fiind al şaselea an consecutiv de creştere. Cifra de afaceri brută a atins pragul de 20 milioane de euro. Cifre seci care vorbesc despre eficiența managementului actual al companiei care acum câțiva ani stătea în preajma falimentului.
“Am atins nişte vârfuri importante, în toate aspectele business-ului: am dublat ţinta de creştere estimată pentru acest an, cu un avans de 28 % al cifrei de afaceri, în urma fructificării unor contexte interne şi de piaţă, avem o EBITDA de 19 %, în creştere cu 3 procente faţă de anul trecut, şi un rezultat net de peste 5 milioane de lei, rezultat neafectat de restructurarea financiară”, a declarat Liviu Stoleru, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Cemacon.
Potrivit acestuia, în condiţiile unei evoluţii pozitive a pieţei, estimate la 8-10 %, Cemacon a crescut simțitor volumul de blocuri ceramice vândute, consolidându-și poziţia de top la nivel naţional și statutul de lider al pieţei din Transilvania.
Cum arată 2017
Pentru 2017, în condițiile noului acționariat, Cemacon îşi propune consolidarea business-ului şi a poziţiei pe piaţa materialelor de construcţii prin creşterea cu 5 % a cifrei de afaceri, menţinerea poziţiei de lider al pieţei de cărămidă din Transilvania, realizarea de investiţii pentru susţinerea creşterii şi continuarea valorificării activelor aparţinând “Cemacon Real Estate”, companie care face parte din grup.
“În 2017 vom consolida compania prin eficientizare; nu avem presiunea creşterii vânzărilor de blocuri ceramice, capacităţile de producţie fiind folosite în proporţie de 100 % şi ne vom concentra pe creşterea calităţii vânzării. Avem în plan, de asemenea, proiecte de investiţii care să ne sustină creşterea pe termen mediu”, spune Stoleru.
Noii acționari susțin planurile lui Stoleru
Producătorul de cărămizi Cemacon și-a limpezit recent acționariatul, după tranzacțiile din luna februarie, când fondul finlandez de investiții KJK și BRK Financial Group (fosta SSIF Broker SA) și-au făcut exitul din afacere prin vânzarea pachetelor de acțiuni care însumau peste 42 % din companie. Dedeman, liderul pieței de bricolaj din România, a preluat un pachet de 28,999 % din acțiuni, pentru care a plătit circa 2,3 milioane de euro. Interesul celor de la Dedeman pentru Cemacon s-a manifestat după ce aceștia au achiziționat două terenuri de la producătorul de cărămizi, în decembrie 2016, în Zalău. Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au spus că vor să-și diversifice portofoliul de investiții, iar Liviu Stoleru, directorul Cemacon, i-a convins să ia în calcul oportunitatea de a deveni acționari.
De asemenea, fondul de investiții Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief și-a majorat participația de la 27,9 % la aproximativ 32,999 %. Fondul de investiții Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief este deținut de către Erste Group Bank AG (cu o participație de 77,38 %) și de Central European Financial Services NV (controlat de Florin Pogonaru – cu 22,62 % din acțiuni).
Grupul CITR, în spatele căruia se află Andrei Cionca și asociații săi, și-a majorat, de asemenea, participația la Cemacon cu 4,6 % ajungând la 30,06 % din companie. Din grupul CITR care acționează concertat la Cemacon fac parte CIT Resources, Consultanță Andrei & Andrei SRL, Andrei Cionca, Andreea Cionca Anghelof și Teodora Godinca – Herlea, conform datelor făcute publice.
Noul acționariat susține planurile echipei de conducere a Cemacon, reprezentată de către Liviu Stoleru, director general, și Daniel Șologon, director financiar.
Despre companie
Compania Cemacon este unul dintre cei trei mari producători de cărămidă din România, alături de firma austriacă Wienerberger și Brikston Iași, aflată în proprietatea fondului de investiții ADM Capital. Firma operează două fabrici la Recea (județul Sălaj) și la Zalău. Cemacon a trecut printr-un proces de restructurare în ultimii ani pentru a-și putea plăti datoria bancară acumulată în contul unui credit de la BCR. Pe piața cărămizilor, ultimul an a adus schimbări semnificative – Wienerberger a cumpărat fabrica de la Buzău deținută de Omer Susli, patronul Praktiker România, ADM Capital a început procesul prin care caută un cumpărător pentru Brikston Iași, iar Cemacon tocmai și-a limpezit apele în acționariat și primește un suflu puternic după intrarea în companie a Dedeman.

Related posts

Ministerul Turismului, parteneriat cu reprezentanţii festivalurilor Untold şi Neversea pentru promovarea turistică a României

Stefana Muresan

Importurile de gaze ale României s-au ieftinit în trimestrul al treilea

Papuc Irina

Fabrica de prelucrare a lemnului Kastamonu din Reghin merge spre afaceri de 163 mil. euro

redactia

Premieră în cadrul UBB: Înscriere la admitere cu numere de ordine eliberate, monitorizate și programate online

Stefana Muresan

Finanțări până la 300.000 de euro pentru abatoare de capacitate mică prin PNDR

Traian Dan

Clădirea IPJ Cluj, reabilitată cu 19 milioane de euro din fonduri europene

Stefana Muresan

Municipiul Oradea, încă un pas pentru a deveni stațiune turistică

Ligia Voro

iTech Transilvania by ARIES Transilvania, singurul cluster IT din Sud-Estul Europei certificat Gold Label pentru Excelenţă

redactia

Incinta 1 a Cetăţii Deva, reabilitată cu 5 milioane de euro, fonduri europene

redactia

MApN vrea să cumpere elicopterele H215 produse de Airbus la Ghimbav

Stefana Muresan

Incinta de vest a Cetății Râșnov va fi reabilitată cu fonduri europene nerambursabile

Ligia Voro

Forte Partners sells The Bridge project to Dedeman

Stefana Muresan

Drum spre o carieră medicală de succes la UMFST Târgu Mureș

Stefana Muresan

ANRE: În primele 7 luni ale acestui an au crescut importurile de electricitate cu 45 la sută

Papuc Irina

Dürkopp Adler investește în tehnică și în echipă

Stefana Muresan

Crama La Salina din Turda vinde 10% din producţie pe pieţele din Anglia şi Polonia

redactia

Se caută restauratori pentru casa părintească a lui Alexandru Ioan Cuza

redactia

Industria auto față în față cu viitorul

redactia

Noi oportunitati economice pentru oamenii de afaceri din Timis, dupa vizita ambasadorului Mexicului

Stefana Muresan

Daimler își extinde rețeaua globală de producție remanufactură prin deschiderea unei noi facilități de remanufacturare în România

redactia

WIZZ AIR DĂ STARTUL CELEI MAI MARI CREȘTERI OPERAȚIONALE

Stefana Muresan

Aproape 2.000 de apartamente noi în cartierul Tractorul din Brașov

redactia

Casa Darvas-La Roche, cea mai originală construcție din Oradea, va fi reabilitată cu bani europeni

Stefana Muresan

Rompetrol sprijină lupta împotriva COVID-19 în România

Ligia Voro

Leave a Comment