Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cemacon intră spectaculos în era Dedeman

După un an 2016 spectaculos, în care și-a crescut cifra de afaceri netă cu 28 % și a ajuns la un profit operațional de 16 milioane de lei, producătorul de cărămizi Cemacon SA se pregătește pentru nivelul următor al jocului. Cu atât mai mult cu cât în rândul acționarilor a intrat Dedeman, numărul 1 pe piața de bricolaj din România, cu o cotă de 28,99 %.
În 2016, Cemacon a avut cel mai bun an din istoria sa, înregistrând creşteri record ai indicatorilor și depășindu-și obiectivele propuse. Cifra de afaceri netă a crescut cu 28 %, iar profitul operaţional (EBITDA) a depășit 16 milioane de lei, fiind al şaselea an consecutiv de creştere. Cifra de afaceri brută a atins pragul de 20 milioane de euro. Cifre seci care vorbesc despre eficiența managementului actual al companiei care acum câțiva ani stătea în preajma falimentului.
“Am atins nişte vârfuri importante, în toate aspectele business-ului: am dublat ţinta de creştere estimată pentru acest an, cu un avans de 28 % al cifrei de afaceri, în urma fructificării unor contexte interne şi de piaţă, avem o EBITDA de 19 %, în creştere cu 3 procente faţă de anul trecut, şi un rezultat net de peste 5 milioane de lei, rezultat neafectat de restructurarea financiară”, a declarat Liviu Stoleru, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Cemacon.
Potrivit acestuia, în condiţiile unei evoluţii pozitive a pieţei, estimate la 8-10 %, Cemacon a crescut simțitor volumul de blocuri ceramice vândute, consolidându-și poziţia de top la nivel naţional și statutul de lider al pieţei din Transilvania.
Cum arată 2017
Pentru 2017, în condițiile noului acționariat, Cemacon îşi propune consolidarea business-ului şi a poziţiei pe piaţa materialelor de construcţii prin creşterea cu 5 % a cifrei de afaceri, menţinerea poziţiei de lider al pieţei de cărămidă din Transilvania, realizarea de investiţii pentru susţinerea creşterii şi continuarea valorificării activelor aparţinând “Cemacon Real Estate”, companie care face parte din grup.
“În 2017 vom consolida compania prin eficientizare; nu avem presiunea creşterii vânzărilor de blocuri ceramice, capacităţile de producţie fiind folosite în proporţie de 100 % şi ne vom concentra pe creşterea calităţii vânzării. Avem în plan, de asemenea, proiecte de investiţii care să ne sustină creşterea pe termen mediu”, spune Stoleru.
Noii acționari susțin planurile lui Stoleru
Producătorul de cărămizi Cemacon și-a limpezit recent acționariatul, după tranzacțiile din luna februarie, când fondul finlandez de investiții KJK și BRK Financial Group (fosta SSIF Broker SA) și-au făcut exitul din afacere prin vânzarea pachetelor de acțiuni care însumau peste 42 % din companie. Dedeman, liderul pieței de bricolaj din România, a preluat un pachet de 28,999 % din acțiuni, pentru care a plătit circa 2,3 milioane de euro. Interesul celor de la Dedeman pentru Cemacon s-a manifestat după ce aceștia au achiziționat două terenuri de la producătorul de cărămizi, în decembrie 2016, în Zalău. Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au spus că vor să-și diversifice portofoliul de investiții, iar Liviu Stoleru, directorul Cemacon, i-a convins să ia în calcul oportunitatea de a deveni acționari.
De asemenea, fondul de investiții Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief și-a majorat participația de la 27,9 % la aproximativ 32,999 %. Fondul de investiții Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief este deținut de către Erste Group Bank AG (cu o participație de 77,38 %) și de Central European Financial Services NV (controlat de Florin Pogonaru – cu 22,62 % din acțiuni).
Grupul CITR, în spatele căruia se află Andrei Cionca și asociații săi, și-a majorat, de asemenea, participația la Cemacon cu 4,6 % ajungând la 30,06 % din companie. Din grupul CITR care acționează concertat la Cemacon fac parte CIT Resources, Consultanță Andrei & Andrei SRL, Andrei Cionca, Andreea Cionca Anghelof și Teodora Godinca – Herlea, conform datelor făcute publice.
Noul acționariat susține planurile echipei de conducere a Cemacon, reprezentată de către Liviu Stoleru, director general, și Daniel Șologon, director financiar.
Despre companie
Compania Cemacon este unul dintre cei trei mari producători de cărămidă din România, alături de firma austriacă Wienerberger și Brikston Iași, aflată în proprietatea fondului de investiții ADM Capital. Firma operează două fabrici la Recea (județul Sălaj) și la Zalău. Cemacon a trecut printr-un proces de restructurare în ultimii ani pentru a-și putea plăti datoria bancară acumulată în contul unui credit de la BCR. Pe piața cărămizilor, ultimul an a adus schimbări semnificative – Wienerberger a cumpărat fabrica de la Buzău deținută de Omer Susli, patronul Praktiker România, ADM Capital a început procesul prin care caută un cumpărător pentru Brikston Iași, iar Cemacon tocmai și-a limpezit apele în acționariat și primește un suflu puternic după intrarea în companie a Dedeman.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cemacon, profit operațional în creștere cu 65% în S1

Articolul următor

Cum schimbă un curs de coaching viața unui manager?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share