După ce 10 ani a condus afacerile din România ale Lupp Projekt, Ludger Thol a pornit la drum cu propria sa afacere, înființând recent compania LMT Ingenieure. Treisprezece ingineri și doi economiști lucrează în echipa lui Thol. Două contracte de Projekt-managing sunt deja în derulare pentru 2017 și mai multe contracte de proiectare pentru clienți din Elveția și Germania.
Acționarii de la Lupp Projekt au luat, în 2016, decizia strategică de a se retrage de pe piața locală. Nu pentru că firma din România nu a avut succes, ci motivând că nu există perspective pe termen lung în această piață. Managerul Ludger Thol s-a văzut pus în situația de a alege ce va face în continuare: bate și el în retragere spre țara-mamă sau rămâne pe cont propriu în România? Nu a fost foarte grea alegerea, pentru că Ludger era îndrăgostit de mult de Cluj și de Transilvania.
“Am pus rapid bazele companiei LMT Ingenieure, păstrând echipa de ingineri și economiști pe care am format-o la Lupp, și am pornit pe acest drum. În paralel, până la retragerea efectivă a Lupp Projekt din piață, la finalul lui 2017, mă ocup și de proiectele lor aflate încă în derulare, de exemplu construcția la cheie a unui centru de tratament oncologic, în Cluj. Totuși, timpul meu e dedicat, în principal, creșterii LMT Ingenieure, care face Projekt-managing și proiectare pentru clienți din România și din străinătate”, explică Thol.
Noua sa companie nu mai caută să fie antreprenor general într-un proiect, o poziție de altfel depășită în țările din vestul Europei. “Spun că e depășită din punctul de vedere al beneficiarilor. Aceștia preferă mai nou să lucreze cu o companie de tip Projekt-manager, care să caute subantreprenori, să negocieze direct cu aceștia, să coordoneze etapele lucrărilor, obținând astfel un cost final mult mai bun pentru beneficiari. În cazul folosirii unui antreprenor general, acesta negocia el cu subantreprenorii, iar diferența de preț se regăsea doar în buzunarul său, nu ajungea și la beneficiar”, spune Thol. În calitate de Projekt-manager, LMT Ingenieure a contractat deja două lucrări pentru 2017: o hală industrială de 2500 mp în Câmpia Turzii și o hală industrială de 1500 mp în Cluj-Napoca. Beneficiarii sunt ambii investitori germani, prezenți deja în piața locală, cu planuri de extindere. Lucrările lor anterioare au fost coordonate tot de Ludger Thol, dar sub umbrela Lupp Projekt.
Proiectare pentru clienți din Elveția și Germania
O a doua axă importantă a afacerii LMT Ingenieure este proiectarea. Ludger Thol are clienți fideli și pe acest domeniu, care revin mereu la el. De pildă, un investitor din Elveția construiește un spital privat în Zurich. Peste 400 de planuri a avut de desenat echipa lui Ludger Thol pentru acest obiectiv. De asemenea, firma din Cluj face planurile pentru armături la câteva locuințe mari în Frankfurt și Berlin și planurile de cofrare pentru un obiectiv în Regensburg.
“Acești clienți sunt oameni cu care eu am mai lucrat, care au încredere în mine. Desigur, să faci proiectarea în România a unui obiectiv pe care-l construiești în vestul Europei aduce mari economii investitorului. Sunt colaboratori cu care eu am mai lucrat, au încredere în mine și în echipa mea. Avem o echipă foarte bine pregătită, chiar dacă este tânără, pentru că media de vârstă e sub 30 de ani. În funcție de lucrările pe care le vom mai contracta în acest an, e posibil ca echipa să crească numeric și să ne mutăm birourile într-o clădire de birouri pe care am identificat-o deja, pe Calea Turzii”, susține Ludger Thol.
Business, pedagogie, networking
Timpul său e destul de prețios, dar îl împarte de așa natură încât să nu rateze întâlnirile sale cu studenții de la UBB-FSEGA și Universitatea Tehnică, cărora le ține cursuri despre antreprenoriat, Projekt-management, bune practici în business, management de calitate etc. Ține foarte mult să împartășească din experiența sa celor tineri, pentru că la rândul său a avut mentori și modele pe care i-a/le-a urmat până a ajuns să aibă succes. Pe lângă business și pedagogie, Ludger Thol se ocupă și de o parte din activitățile DWNT (Clubul oamenilor de afaceri de limbă germană din Transilvania de Nord), unde este președinte de peste 5 ani. Sub coordonarea sa, DWNT a ajuns la aproape 160 de membri și are multe acțiuni care vin în sprijinul antreprenorilor, în general, și al investitorilor străini, în special.
Citește și:
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
AVIATION-EVENT 2025. Claudiu Marian, UBB: „Aeroportul din Cluj contribuie la prosperitatea regiunii”
Directorul Departamentul studii internaționale și istorie contemporană de la Universitatea Babeș-Bolyai a analizat importanța aeroportului în dezvoltarea regională.…
23 martie 2025
AVIATION-EVENT Cluj. Antonio Stoian: „Am intrat pe piață într-o perioadă de riscuri foarte mari”
Directorul general al operatorului aerian Animawings a explicat, la Cluj, contextul în care s-a lansat compania cu capital…
23 martie 2025
AVIATION-EVENT Cluj. Rudiger Franke: „Aeroporturile mici din Europa se dezvoltă mai puternic”
Directorul general al Aeroportului Frankfurt-Hahn (Germania) susține că multe dintre aerogările regionale din UE au ajuns la un…
23 martie 2025
Forumul Național de Vocație Antreprenoare ajunge la Cluj-Napoca
România rămâne o economie dominată de IMM-uri, iar puține afaceri reușesc să depășească pragul unei dezvoltări sustenabile și…
23 martie 2025
AVIATION-EVENT Cluj. Frederic Chevalier, Lagardere: „Bazele de date sunt petrolul digital al sec. XXI”
Directorul adjunct al companiei Lagardere Travel Retail a menționat importanța procesării bazelor de date, dar și a fluidizării…
23 martie 2025
AVIATION-EVENT Cluj. Candace McGraw: „Lucrurile sunt halucinante de când s-a instalat Trump”
Președintele ACI World și CEO al Aeroportului Cincinnati & Northern Kentucky (SUA), a prezentat situația în SUA de…
23 martie 2025
AVIATION-EVENT Cluj. David Ciceo: „Proiectul major: prelungirea pistei și zboruri transatlantice”
Director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu (AIAIC) a făcut cunoscute principalele proiecte care se vor derula pe…
23 martie 2025
Investiții
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Și Aradul poate! Organizare de succes a „Business Evolution”
Doingbusiness.ro a organizat o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie…
22 martie 2025
Fabrică de nanofibre în parcul de specializare inteligentă Șomcuta Mare
Proiectul companiei orădene M-TechX EU, controlată de investitorul japonez Hiroyoshi Sota, se ridică la 5 milioane de euro.…
21 martie 2025
Kelemen Hunor despre cheltuielile de apărare: “UE a trăit cu o iluzie greșită că până la sfârșitul lumii se poate mânca gratis”
Prezent la Târgu Mureș pentru a participa la Forumul Economic din Transilvania, Kelemen Hunor a răspuns mai multor…
21 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Infrastructură
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
Turcii de la Nurol se apucă de VO Timișoara vest
Proiectul variantei de ocolire vest a orașului Timișoara este proiectată cu o lungime de aproape 14 km, pe…
21 martie 2025
DP World lansează un serviciu logistic complet de tip end-to-end pentru Europa
DP World anunță lansarea unui serviciu logistic pan-european și deschiderea centrului său operațional, Turnul de Control European, în…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Aeroportul Alexeni – viitorul cel mai mare hub cargo din Europa de Est
La un an de la semnarea contractului de concesiune, compania Avant Airports anunță progresele realizate în dezvoltarea și…
18 martie 2025
Turism
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Turismul clujean, blocat de birocrație. “Ne trebuie un an să aducem patru asiatici”
Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Limesul Dacic, la pachet turistic cu Via Transilvanica
Viitorii arhitecți ai Clujului și-au propus să contribuie la identificarea unor strategii turistice responsabile pentru traseele atractive din…
19 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Hampton by Hilton Cluj-Napoca, premiat la nivel internațional
Hampton by Hilton Cluj-Napoca este mândru să anunțe câștigarea prestigiosului premiu “Customer Promise & Stay Experience Champion of…
19 martie 2025
Licitație pentru realizarea traseelor ciclistice între Băile Felix și Ic Ponor
Consiliul Județean Bihor a lansat procedura de licitație pentru selectarea constructorului care va amenaja traseele cicloturistice VELO APUSENI,…
18 martie 2025
Educație
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Bucharest Tech Week 2025: O săptămână de inovație și tehnologie între 14 – 20 iunie
Ediția actuală propune o expoziție tech de anvergură, summit-uri de business cu lideri globali, soluții revoluționare și…
22 martie 2025
Cea mai mare plantare din România: 35.000 de pomi, plantați lângă Oradea
Sâmbătă, 22 martie 2025, toate drumurile iubitorilor de natură din Oradea, au dus spre Girișu de Criș. Aici,…
22 martie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va orienta românii în carieră
Proiectul are în vedere să ofere ghidare personalizată pentru 20.000 de oameni din România ca să îi ajute să-și…
21 martie 2025
UMFST„George Emil Palade” din Târgu Mureș și Korea University Guro Hospital au semnat un Memorandum de Colaborare
Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu…
21 martie 2025
Interes mare pentru Conferința The Future of Knowledge Transfer
Prezență peste așteptări la Conferința The Future of Knowledge Transfer, organizată de QuBHQ, membră în Federația Patronilor Bihor…
21 martie 2025
Sticla inteligentă de apă a câștigat Internet of Things Student Challenge
Competiția studenților creativi care inovează, de la Hubul UTCN, a fost una cu un număr record de echipe înscrise…
20 martie 2025
Studenții defavorizați de la USAMV, încurajați să nu abandoneze facultatea
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj a obținut o finanțare de 7,9 milioane de lei…
20 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
