Bihor Cultural Fonduri Europene Ultimele stiri

Casa Darvas-La Roche, cea mai originală construcție din Oradea, va fi reabilitată cu bani europeni

Cea mai originală construcție din Oradea, Casa Darvas-La Roche, prima reşedinţă individuală în stilul vienez Secession, va fi restaurată din această toamnă, urmând să găzduiască Muzeul Art Nouveau. Valoarea estimată a lucrării este de 6.203.422 de lei plus TVA, finanţată prin fonduri europene.
„Casa Darvas – La Roche, pe care intenţionăm s-o transformăm în Muzeu Art Nouveau, va fi reabilitată în perioada următoare din fonduri europene. După evaluarea ofertelor depuse şi stabilirea câştigătorului, în toamnă vor putea începe lucrările. Acest muzeu, alături de viitorul muzeu al francmasoneriei şi de cel al evreilor, va contribui la creşterea atractivităţii turistice a Oradiei”, a scris primarul municipiului, Ilie Bolojan, pe pagina de socializare.
Până la data de 3 august au fost depuse trei oferte privind achiziţia de lucrări pentru restaurarea imobilului: Constructorul Sălard SRL, având ca subcontractant pe SC RO et CO Internaţional SRL; Asocierea formată din Green Capital Partners SRL – lider de asociere şi ICR Impianti E Construzioni SPA; Asocierea formată din SC TRAMECO SA – lider de asociere şi SC CONSTRUCTIM SA – asociat.
Se vor face lucrări de reparaţii ale şarpantei şi învelitoarei, lucrări de reabilitare a tâmplăriilor, reabilitarea grupurilor sanitare, lucrări de modernizare pentru asigurarea normelor de protecţie la foc, lucrări pentru asigurarea accesului persoanelor cu handicap locomotor, desfacerea tencuielilor interioare şi exterioare afectate de igrasii şi infiltraţii, lucrări de instalaţii, realizarea unor funcţiuni muzeistice şi culturale, recondiţionarea şi restaurarea tuturor elementelor decorative cu valoare istorică. Termenul de execuţie este de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.
Casa Darvas-La Roche, datată 1910-1911, este situată pe Strada Iosif Vulcan nr. 11 (fostă Rimanóczy) şi poate fi considerată cea mai originală reşedinţă individuală construită la Oradea în stilul secession, un monument de nivel european al arhitecturii 1900, se arată pe pagina de Facebook dedicată edificiului. Clădirea este a doua vilă construită de fraţii Vágó la Oradea.
Casa se încadrează în acelaşi stil ca palatul Moskovits, Bazarul Árkád, Teatrul Feld (sau teatrul Városliget, astăzi dispărut) din Budapesta şi se înrudeşte cu marea vilă Schiffer din capitala Ungariei.
Sursa foto: facebook

Related posts

INS: Afacerile din comerțul cu autovehicule și motociclete, în creștere în acest an

Papuc Irina

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România: Taxa clawback diferențiată ar opri dispariția medicamentelor de pe piață

redactia

Cota aplicată veniturilor brokerilor de asigurare, înjumătăţită

Stefana Muresan

Proiect european derulat de Institutul Oncologic Cluj-Napoca pentru diminuarea bolii canceroase din România

Transilvania Business

Zalăul a accesat proiecte europene de 100 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Octavian Fodor, vicepreședinte al Asociației Parcurilor Industriale

Nora Dumitrescu

Clujul va avea cel mai mare parc industrial din Transilvania. Peste 1.000 de noi locuri de muncă

Stefana Muresan

La fiecare trei minute un proiect este depus pe aplicaţia Start-Up Nation 2018. Tinerii stau treji nopţile numai să-şi facă propria afacere pe banii statului

redactia

Onco Card şi Onco Card Invest au ieşit din insolvenţă

Ligia Voro

WTM London 2016: 10 Reasons To Attend

Transilvania Business

GOLDPLAST investește 4,1 milioane lei în creșterea producției, a vizibilității și lansarea unui produs nou

Stefana Muresan

Banca Transilvania: „Planul nostru este o colaborare pe mai mulţi ani cu Simona Halep şi, deşi încă este devreme, vom atinge mai mulţi piloni strategici pentru dezvoltarea României”

redactia

Saniya Melnicenco – NIS Petrol, în fruntea Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA)

redactia

Sălajul și Maramureșul vor noi parcuri industriale. Consulul onorific al Spaniei: ”Avem posibilitatea de a aduce, din Spania, firme cu experiență în domeniu”

redactia

Elite în business. Județul Mureș. MOȘTENITORII. Horațiu Sebastian Călugăr, proprietar și administrator CIS GAZ SA: „Dacă ţi-ai asumat un lucru, trebuie să ai puterea şi onoarea să îl duci până la capăt, indiferent de rezultat”

Ligia Voro

Sălajul, pe cale să preia Ministerul Transporturilor

Nora Dumitrescu

Ministerul Economiei: Proiectul de OUG privind plafonarea preţului la gaze, asumat de Guvern pentru protecţia populaţiei

redactia

Noi pași spre digitalizarea orașului Alba Iulia

Stefana Muresan

Adrian Pintea, Director General APIA: Procentul de absorbție din Fondul European de Garantare Agricolă este simțitor mai mare

Stefana Muresan

Lansarea proiectului Teaching and Educating for Sustainability, finanțat prin programul Erasmus+, la Universitatea de Vest din Timisoara

redactia

Smart ID Dynamics, “Partner of the year 2018” pentru Europa Centrală și de Est

Ligia Voro

Studiu eJobs: 6 din 10 angajați plănuiesc să-și schimbe jobul în următorul an

redactia

Uniunea Geodezilor din România are o nouă conducere

redactia

CCIFER : Majorarea salariului minim fără studiu de impact in prealabil va afecta major companiile, în special cele mici si mijlocii

redactia

Leave a Comment