Fonduri Europene Ultimele stiri

Interes ridicat față de Axa prioritară 1 a Regio-POR 2014-2020 pentru finanțarea unor activități de cercetare-dezvoltare-inovare

Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 finanțează în cadrul axei prioritare 1 „Promovarea Transferului Tehnologic” investiții în crearea şi dezvoltarea infrastructurilor de inovare şi transfer tehnologic, respectiv achiziționarea de servicii de transfer tehnologic specifice.
Mecanismul de implementare al axei prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic prevede parcurgerea următoarelor etape:
 Etapa 1 – Realizarea Documentului Cadru Regional la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare care va fundamenta domeniile regionale de specializare inteligentă în sensul orientării acestora către sectoare economice clare;
 Etapa 2 – Apel regional pentru scrisori de intenţie din partea infrastructurilor de inovare şi transfer tehnologic;
 Etapa 3 – Discutarea și analizarea scrisorilor de intenţie;
 Etapa 4 – Depunerea cererilor de finanţare de către infrastructurile de inovare şi transfer tehnologic prin procedura standard de depunere a POR 2014-2020, la nivel regional.
La nivelul Regiunii Vest, scrisorile de intenție au fost depuse de universități, de institute de cercetare-dezvoltare, precum și de companii private cu preocupări în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării, vizând crearea şi dezvoltarea de noi infrastructuri de inovare şi transfer tehnologic.
Aceste scrisori de intenție au fost prezentate în cadrul celei de-a doua întâlniri a Consorțiului Regional de Inovare (CRI) al Regiunii Vest, entitate cu rol consultativ în elaborarea, implementarea și monitorizarea Strategiei Regionale de Specializare Inteligentă Regiunea Vest și în analizarea ideilor de proiect destinate structurilor de inovare și transfer tehnologic finanțabile în cadrul axei prioritare 1 a Regio-POR 2014-2020. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) are rolul de coordonator al acestei structuri parteneriale regionale. Întâlnirea CRI al Regiunii Vest a avut loc în data de 17.08.2017, la sediul ADR Vest din Timișoara.
De asemenea, în cadrul acestei întâlniri a CRI al Regiunii Vest au fost prezentate participanților versiunile în lucru ale ghidurilor specifice ale solicitantului pentru axa prioritară 1 – aceste ghiduri pot fi accesat de pe pagina web a ADR Vest (http://adrvest.ro/apeluri-in-consultare-publica/). În contextul acestei întâlniri, ADR Vest a prezentat participanților evoluția proiectului Monitoris3 – proiect în cadrul căruia ADR Vest este partener – și modele de bună practică norvegiene privind susținerea inovării.
Membrii Consorțiului Regional de Inovare al Regiunii Vest sunt reprezentanți ai universităților din Regiunea Vest, ai organizațiilor specializate în cercetare-dezvoltare (instititute/structuri/centre sau stațiuni), companii care întreprind activități de cercetare-dezvoltare-inovare, entități de transfer tehnologic acreditate și entități de management ale clusterelor/asociațiilor de sprijin a afacerilor.
Proiectul Monitoris3 – Schimbul de experiență în mecanismul de monitorizare, indicatori și metodologii destinate îmbunătățirii politicilor și instrumentelor în contextul Strategiilor Regionale de Specializare Inteligentă este coordonat de Agenția de Inovare din Galiția (Spania) și se implementează cu finanțare obținută în cadrul Programul Interreg Europe 2014-2020. Acest proiect aparține unui consorțiu european format din șase regiuni: Galiția (Spania), Veneto (Italia), Nordland (Norvegia), Dubrovnik și Neretva (Croația), Regiunea Nord (Portugalia) și Regiunea Vest (România).
Astfel, prin intermediul acestui proiect, ADR Vest vizează elaborarea unei metodologii de monitorizare a impactului Strategiei Regionale de Specializare Inteligentă a Regiunii Vest în raport cu mecanismul de politici de finanțare susținute prin axa prioritară 1 a Regio-POR 2014-2020.

Related posts

Umbrărescu, ”kamikaze”. Lucrează în pierdere pe Autostrada Lugoj – Deva și înregistrează cel mai mare progres pe Centura Bacău

Stefana Muresan

Fizica de la UVT, în clasificarea Best Global Universities by Subject; locul 2 la nivel național

Stefana Muresan

Cum a fost anul 2019 pentru afacerile românești: cel mai mic număr de insolvențe din istorie – Analiză KeysFin

Papuc Irina

150 de tineri experimentează educație prin aventură în România

Ligia Voro

Aeroportul Internațional Sibiu, rol strategic în creșterea sustenabilă a regiunii

Stefana Muresan

„Administrații eficiente și primari vizionari”. Viziune europeană – în Ibănești se investește în calitatea vieții

Transilvania Business

Producătorul portughez de componente auto Coindu angajează 125 de oameni pentru fabrica de lângă Arad

redactia

Turoperatorul australian Peregrine Adventures, nouă ofertă turistică: “Secretele României”

Stefana Muresan

Ioan Iacob Floria, fostul CFO al Aramis Invest, ridică o fabrică cu investiţii de 19 milioane lei în Baia Mare

redactia

[Enjoy Transylvania!] The Palace of Culture – A masterpiece of the Transylvanian Secession style. Over 100 years of art and culture

Transilvania Business

The Woman 2020. Panel mamă-fiică: Moștenirea constă în felul în care educăm generațiile viitoare de lideri

Nicolae Pop

Veniturile producătorului de componente auto Compa Sibiu au fost în 2019 cu 5 milioane de lei mai mari decât în 2018

Papuc Irina

Investiţiile străine directe, mai mari cu 17,7%, în primele zece luni din acest an

Stefana Muresan

Turda și Câmpia Turzii își fac centură ocolitoare la comun

Nora Dumitrescu

VIDEO Compania Lanco a donat o cabină de dezinfecție performantă Spitalului Județean Sibiu

Ion Surdu

Două noi piețe pietonale și parcări subterane în Arad, investiție de peste 50 mil. euro

redactia

Tinerii care schimbă lumea se întâlnesc online la Ziua Națională IMPACT între 1-5 iunie

Papuc Irina

O nouă structură va analiza cauzele ce împiedică companiile românești să acceadă pe piața altor state UE

Papuc Irina

Producţiile de porumb şi floarea soarelui din România, pe primul loc în Uniunea Europeană

redactia

MedLife investește 5 milioane de euro în Ungaria. Este prima mutare a unei companii româneşti din sectorul medical privat în afara țării

redactia

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

redactia

FOTO-VIDEO: Tronsonul de autostradă Tîrgu Mureș-Iernut, aproape de recepție. Pe 4&5 mai e de lucru

redactia

Secțiunea de autostradă Sebeș-Turda are finanțare: 272 mil. de euro din fondul european de dezvoltare regională

Stefana Muresan

FOTO – Transformarea Romexpo cu 3 miliarde euro, proiect CCIR & Iulius

Papuc Irina

Leave a Comment