de Arina MOLDOVAN
Se vorbește adesea despre cât de bună este școala românească de medicină, valoarea sa fiind dată de contribuția la progresul științific și excelența în activitatea clinică, însă o finanțare deficitară și lipsa unei strategii naționale de sănătate, adaptată la posibilitățile economice ale României, face aproape imposibilă orice încercare de a intra în competiție cu multe dintre sistemele de sănătate ale țărilor vecine. La nivel european, România se află pe ultimele locuri la capitolul cercetare, susține Prof. Dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, șef al Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni și președinte al Academiei de Științe Medicale din România. Într-un interviu acordat revistei Transilvania Business, academicianul român vorbește despre situația actuală a transplantului în țara noastră, în ce măsură cercetarea românească este integrată în cea europeană, dar și despre așteptările din partea statului român pentru ca medicina românească să contribuie, în continuare, la progresul științific.
În ultimul an, tema legată de transplant a fost intens dezbătută, fiind un aspect care a generat neîncredere privind modul în care este administrat fenomenul transplantului în țara noastră. Cum se prezintă la momentul actual situația transplantului în România?
În prezent, numărul donatorilor a scăzut la aproximativ jumătate față de cel care era înainte de „dezbaterea” despre care vorbiți. În realitate, au fost, mai curând, o serie de declarații despre alocarea organelor, niciodată probate, dublate de amenințări la adresa corpului medical, foarte prost percepute mai ales în spitalele din teritoriu, în special în cele de la care proveneau donatorii.Singurul efect „palpabil” de până acum a fost această înjumătățire a numărului de donatori ceea ce, din păcate, face cu atât mai dificilă orice discuție despre alocarea organelor și, în orice caz, anulează șansa a peste 150 de bolnavi care ar fi putut beneficia de un transplant hepatic sau renal în 2017 dacă numărul donatorilor s-ar fi menținut la cifrele anterioare, adică 140-150 câți erau în 2014-2015, față de 70-75 câți se estimează că vom avea în acest an.
De ce este nevoie pentru ca programul de transplant să funcționeze din nou la parametrii apropiați necesității patologiei din țară?
Sunt mulți bolnavi aflați pe listele de așteptare, a căror sănătate și viață depinde de un donator de organe.Față de alte procedee medicale, pentru care românii cu posibilități materiale pot apela cu relativă ușurință la spitale din străinătate, în transplant aceste posibilități sunt foarte limitate deoarece străinii nu sunt acceptați pe listele de așteptare decât într-un număr foarte restrâns în majoritatea țărilor din lume.De aceea, este evident că și România trebuie să aibă propriul program național de transplant, dacă dorește să asigure sănătatea cetățenilor săi, care au nevoie de acest procedeu.
De ce ar fi nevoie pentru ca transplantul pulmonar să poată deveni realitate în România astfel încât pentru pacienții români, care au nevoie de un transplant de plămâni, să nu mai reprezinte doar intervenția la Viena singura soluție, ci să aibă soluția la ei acasă?
Ar fi nevoie de un sprijin suplimentar din partea Ministerului Sănătății pentru ca singurul centru care a fost acreditat de către Agenția Naționala de Transplant, Spitalul Sf. Maria (n. red. Spitalul Sf. Maria din București), să poată funcționa. Consider absolut decisivă crearea condițiilor ca Dr. Igor Tudorache să poată lucra în România, eventual în mod permanent. Un specialist de o asemenea valoare se formează în cel puțin 10 ani, iar România nu mai poate aștepta atât pentru a demara un program de transplant pulmonar și nu văd alte soluții care ar putea fi aplicate pe termen scurt sau mediu.
În ultimele două decenii s-a încercat creionarea a diferite strategii care să fie puse în aplicare în domeniul sănătății, multe fiind fără finalizare.
În ce măsură ar fi posibilă crearea unei strategii pe termen lung, care să plece de la necesitățile României, raportat la posibilitățile de finanțare?
Simpla creare a unei strategii nu ajunge, deși nici aceasta nu este ușor de făcut. De-a lungul timpului au fost mai multe încercări, toate eșuate. De aceea, îmi pare rău să o spun, dar nu văd, dacă nu am reușit până acum, de ce am reuși de aici înainte! În plus, o strategie trebuie și să fie dusă la îndeplinire, ceea ce este infinit mai greu. Cu siguranță, însă, că o astfel de strategie ar trebui să facă o mare diferență față de mersul în derivă al sistemului, în momentul de față.
Cum ar trebui să arate o astfel de strategie și ce ar trebui să cuprindă, astfel încât sistemul de sănătate românesc să intre într-o competiție strânsă cu sistemul sanitar din țările vecine, exemplu Ungaria, Turcia, Austria?
O astfel de strategie ar trebui să fie adaptată la posibilitățile economice ale României, care sunt cele pe care le știm cu toții. Pe de altă parte, chiar și în asemenea circumstanțe, unele lucruri s-ar putea face cu câteva condiții:- evaluări periodice corecte și cinstite ale rezultatelor; pentru că ați menționat cele trei țări din zona noastră geografică, un criteriu ar fi, de exemplu, cum să facem ca bolnavii să se adreseze spitalelor din România (ce trebuie să schimbăm sau să îmbunătățim) și nu celor din aceste țări- continuarea implementării strategiei pe baza analizei acestor rezultate și nu a unor factori subiectivi (de obicei de natură politică) – încetarea vânătorii de vrăjitoare care aproape a paralizat managementul de spital în momentul de față, ajungându-se în situația ca nimeni să nu mai semneze nimic și nimeni să nu se mai angajeze la nimic; un stat puternic trebuie să aibă mijloace să blocheze ilegalitățile înainte de a se produce, nu să le ancheteze după ani și ani de zile, de multe ori fără rezultat și cu efecte psihologice devastatoare asupra tuturor celor implicați.
Cum arată România în peisajul cercetării medicale la nivel european și chiar mondial? Ce rezultate există la ora actuală privind proiecte de cercetare de vârf care să poziționeze cercetarea românească în circuitul european?
România ocupă unul dintre ultimele locuri în cercetare la nivel european. E mai greu de spus care e acest loc la nivel mondial.
S-a plecat cu mentalități contraproductive și cu o finanțare aproape inexistentă. Din anul 2000 finanțarea cercetării medicale s-a schimbat mult în bine față de nivelul anterior, dar nu și față de cel european, în general, unde este rămasă mult în urmă. În cei 17 ani care au trecut de atunci, s-a conturat o rețea națională de centre de cercetare, unele mai vechi, altele mai noi, între acestea unele construite cu finanțare europeană și colective de cercetători care, dacă sunt susținute, vor putea performa și de aici înainte.
România a obținut deja unele rezultate în cercetarea endoteliului vascular și aterosclerozei, a modificărilor genetice în cancer, a terapiilor antivirale, a aplicațiilor nanotehnologiilor în medicină etc.
Cercetătorii români au fost și sunt preocupați, în continuare, de inserția în rețele internaționale de cercetare, care să le permită un progres mai rapid și alinierea la standardele internaționale. Dar, trebuie să o spunem foarte clar, cea mai mare parte a finanțării în cercetare provine din fonduri naționale. De aceea, pentru susținerea acestor eforturi, România trebuie să mențină un nivel adecvat al finanțării cercetării.
Academia de Științe Medicale, prin reprezentanții săi, au acționat în comisiile Ministerului Sănătății pentru stabilirea programelor de cercetare până în anul 2020.
Puteți să ne oferiți mai multe detalii, pe ce arii de cercetare se vor extinde acestea și pentru ce surse de finanțare se va aplica?
Deocamdată, din păcate, programele de cercetare ale Ministerului Sănătății nu au încă finanțare. Pe de altă parte, Academia de Științe Medicale se preocupă de toate posibilitățile pe care le oferă sistemul de cercetare din România. În mod normal, Academia de Științe Medicale ar trebui să aibă un cuvânt de spus în toate deciziile care privesc organizarea și finanțarea cercetării din România. M-a bucurat faptul că, de curând, Ministerul Cercetării a onorat instituția noastră prin numirea reprezentantului Academiei de Științe Medicale în funcția de președinte al Comisiei de Științe ale Vieții în cadrul Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare.
Progresul vine din cercetare, iar în viitor se conturează mai multe direcții de cercetare pentru o singură sănătate ”One Health”. Cum își va găsi aplicabilitatea în spațiul medical românesc acest nou concept medical global?
Acest nou concept este foarte la modă, în momentul de față, la nivel internațional. România s-a dovedit a fi unul dintre pionierii domeniului, mai ales datorită preocupărilor domnului Prof. Nicolae Manolescu care a dezvoltat de-a lungul timpului medicina comparată și, mai ales, oncologia comparată. În calitate de președinte al Academiei de Științe Medicale și de vicepreședinte al Federației Europene a Academiilor de Medicină am susținut și încurajat aceste eforturi.
În prezent, Prof. Nicolae Manolescu conduce o instituție națională care se numește „One Health”, bine inserată în circuitele științifice internaționale – anul trecut a organizat un congres plin de succes la București – și încearcă să dezvolte în România un concept care înseamnă, în realitate, că pe planeta Pământ putem vorbi de o singură sănătate a omului, animalelor, plantelor și a planetei, în general.Este un concept interesant a cărui implementare, însă, mai are un drum lung de parcurs.
Academia de Științe Medicale a făcut propuneri pentru investirea Academiei ca și organ de autoritate publică în sistemul sanitar. Ce înseamnă acest demers?
Academia a primit deja de circa trei ani acest statut și aceasta face parte din eforturile pe care le-am întreprins împreună cu domnul Secretar General, Prof. Dr. Mircea Ifrim, și cu membrii Biroului Executiv, de întărire a poziției instituției noastre și de creștere a prestigiului acesteia la nivel național și internațional.
Citește și:
Comandorul Buzenchi: “Prioritățile Aeroportului Cluj – prelungirea pistei și terminalul de sosiri”
Aeroportul Avram Iancu (AIAIC) are nevoie de investiții în infrastructura pentru aeronave și pasageri, spune președintele Asociației Române…
6 decembrie 2024
Grupul BOSCH în România: 30 de ani de angajament față de societatea românească
Grupul Bosch în România aniversează 30 de ani de activitate pe piața locală, ocazie perfectă pentru o discuție…
6 decembrie 2024
„I Love Hope 2024”: Oameni care au transformat imposibilul în posibil
Pe 12 decembrie 2024, Sinagoga Neologă Sion din Oradea va deveni scena unui eveniment extraordinar – „I Love…
6 decembrie 2024
Prof. dr. Ajay K. Singh, Prodecanul Principal pentru Educația Medicală Postdoctorală la Harvard Medical School la Cluj-Napoca
Prof. dr. Ajay K. Singh, Prodecan Principal pentru Educația Medicală Postdoctorală la Harvard Medical School a fost prezent…
6 decembrie 2024
World MediaTrans, un partener de încredere pe termen lung
WORLD MEDIATRANS, o companie românească cu sediul central în Timișoara, este prezentă pe piața de transport din România…
6 decembrie 2024
Life Is Hard intră într-un proiect european cu AMPEO
Contractul de 1 milion de euro prevede pregătirea studenților pentru competiție și performanță. Societatea de tehnologie Life Is…
6 decembrie 2024
Praktiker Real Estate România achiziționează clădirea de birouri Muntenia Business Center
Praktiker Real Estate România a finalizat cu succes achiziția Muntenia Business Center, clădirea de birouri amplasată strategic pe…
6 decembrie 2024
Griffes înregistrează un an record în 2024
Peste 70.000 mp de spații de birouri tranzacționate în București și în orașele regionale. Majoritatea prelungirilor de contracte…
6 decembrie 2024
Investiții
New Kopel Car Import furnizează 30 de autobuze electrice BYD Oradiei
New Kopel Car Import, parte a SIXT Group România, a semnat cu Primăria Municipiului Oradea un contract…
5 decembrie 2024
Precon Transilvania și Citadina 98 au finalizat lucrările la Parcul Industrial Ștei
Constructorii au încheiat lucrările la Parcul Industrial Ștei, un proiect important pentru dezvoltarea economică a zonei. Parcul se…
5 decembrie 2024
Compania orădeană Allengra, prezentă la Forumul Pompelor de Căldură de la Berlin
Forumul Pompelor de Căldură de la Berlin a fost organizat de Asociația Germană a Pompelor de Căldură (BWP)…
3 decembrie 2024
Primele autobuze electrice vor circula pe străzile Oradiei din vara anului viitor
S-a semnat contractul de achiziție a 30 de autobuze electrice de 12 metri, 7 stații de încărcare lentă…
3 decembrie 2024
Conferință și workshop internațional despre geotermalism la Universitatea Oradea și Termoline
În 10 dec 2024, la Universitatea Oradea și la sediul Termoline va fi organizat un eveniment internațional pe…
3 decembrie 2024
Șase oferte pentru pasajul rutier subteran de la Crișul și B-dul Magheru Oradea
Vineri, 29 noiembrie 2024, s-a încheiat termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de licitație privind execuția lucrărilor…
2 decembrie 2024
Campanie caritabilă: o casă tiny house pentru o familie defavorizată, dar și pentru un donator
Pe lângă casa oferită unei familii defavorizate, unul dintre donatori va avea șansa de a câștiga și el…
2 decembrie 2024
Firma DELPRO va amenaja cinci peșteri din Defileul Crișului Repede
Amenajarea se face cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la peste 4,44 milioane de lei fără TVA. Vicepreședintele…
29 noiembrie 2024
Infrastructură
Cum arată harta autostrăzilor din Transilvania
În 2024 s-au dat în folosință în România cele mai multe drumuri de mare viteză de 15 ani…
6 decembrie 2024
Precon Transilvania și Citadina 98 au finalizat lucrările la Parcul Industrial Ștei
Constructorii au încheiat lucrările la Parcul Industrial Ștei, un proiect important pentru dezvoltarea economică a zonei. Parcul se…
5 decembrie 2024
Dimex, Precon, Erbașu și Eurocerad se bat cu austriecii pentru Centura Mediaș
Șase ofertanți unici și asocieri din Transilvania, București și Austria au pretenții la realizarea lucrărilor la varianta de…
4 decembrie 2024
MBS Group a finalizat bazinul de înot din Tășnad
Constructorul din Turda a raportat terminarea celui mai modern obiectiv de acest gen din județul Satu Mare, lucrare…
4 decembrie 2024
Primele autobuze electrice vor circula pe străzile Oradiei din vara anului viitor
S-a semnat contractul de achiziție a 30 de autobuze electrice de 12 metri, 7 stații de încărcare lentă…
3 decembrie 2024
Conferință și workshop internațional despre geotermalism la Universitatea Oradea și Termoline
În 10 dec 2024, la Universitatea Oradea și la sediul Termoline va fi organizat un eveniment internațional pe…
3 decembrie 2024
Șase oferte pentru pasajul rutier subteran de la Crișul și B-dul Magheru Oradea
Vineri, 29 noiembrie 2024, s-a încheiat termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de licitație privind execuția lucrărilor…
2 decembrie 2024
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj celebrează 20 milioane de pasageri transportaţi de compania aeriană Wizz Air de la primele sale zboruri în anul 2007
Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj şi compania aeriană Wizz Air, au sărbătorit astăzi un nou record, respectiv 20…
27 noiembrie 2024
Turism
Marinela Ardelean lansează „50 de vinuri și preparate din România”, primul volum trilingv dedicat promovării vinului românesc
La 10 ani de la lansarea cărții „50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, Marinela…
6 decembrie 2024
„Orașul Faptelor Bune” revine la Oradea în perioada 15 – 21 decembrie 2024
Anunțul a fost făcut de Mihai Morar și Daniel Buzdugan, miercuri, 4 decembrie 2024, în Matinalul de la…
4 decembrie 2024
Firma DELPRO va amenaja cinci peșteri din Defileul Crișului Repede
Amenajarea se face cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la peste 4,44 milioane de lei fără TVA. Vicepreședintele…
29 noiembrie 2024
Oradea caută operator aerian pentru conexiunea directă cu München
Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea anunță inițiativa de lansare a unei rute aeriene regulate între Aeroportul Oradea…
29 noiembrie 2024
Toate pânzele sus! până în Țara de Foc
Gabriel Bota și Rudolf Nyari au dorit să pornească ieri, 28 noiembrie 2024, spre țara de Foc, punctul…
29 noiembrie 2024
Piscina de la Poarta Raiului
Deținătorul hotelului Poarta Raiului din comuna Șugag, satul Tău Bistra, județul Alba a decis să-și completeze oferta turistică…
27 noiembrie 2024
Oradea, model de dezvoltare și promovare a destinației din România
Potrivit celor mai recente date oficiale, numărul unităților de cazare din Oradea va crește anul acesta cu 10%,…
27 noiembrie 2024
Cine mai face evenimente de firmă la Cluj. Farma – da, IT – ba
Anularea facilităților fiscale în tehnologie și comunicații și situația incertă a sectorului auto taie din veniturile industriei locale…
26 noiembrie 2024
Educație
„I Love Hope 2024”: Oameni care au transformat imposibilul în posibil
Pe 12 decembrie 2024, Sinagoga Neologă Sion din Oradea va deveni scena unui eveniment extraordinar – „I Love…
6 decembrie 2024
Prof. dr. Ajay K. Singh, Prodecanul Principal pentru Educația Medicală Postdoctorală la Harvard Medical School la Cluj-Napoca
Prof. dr. Ajay K. Singh, Prodecan Principal pentru Educația Medicală Postdoctorală la Harvard Medical School a fost prezent…
6 decembrie 2024
Life Is Hard intră într-un proiect european cu AMPEO
Contractul de 1 milion de euro prevede pregătirea studenților pentru competiție și performanță. Societatea de tehnologie Life Is…
6 decembrie 2024
Cum au sfidat crizele tinerii antreprenori ai Clujului
Rețelele sociale, grupurile pe internet, evenimentele sau “oamenii de bine” i-au salvat de la faliment pe absolvenții Facultății…
4 decembrie 2024
Diplomă dublă între Universitatea din Torino și Universitatea de Vest din Timișoara (UVT)
Urmărind obiectivul general al consolidării internaționalizării Universității din Torino (UniTo) și Universității de Vest din Timișoara (UVT) și…
4 decembrie 2024
Facultatea de Științe Economice și-a făcut sală high-tech
Spațiul din cadrul facultății din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj a fost amenajat cu ajutorul grupului Bosch. “Este…
3 decembrie 2024
Conferință și workshop internațional despre geotermalism la Universitatea Oradea și Termoline
În 10 dec 2024, la Universitatea Oradea și la sediul Termoline va fi organizat un eveniment internațional pe…
3 decembrie 2024
Facultatea de Construcții Cluj a bătut palma cu Hexagon
Colaborarea între instituția publică și compania privată vizează pregătirea tinerilor pentru o carieră în domeniu. Facultatea de Construcții…
2 decembrie 2024