Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Topul producătorilor autohtoni de vin: Jidvei – lider, urmat de Cotnari și Cramele Recaș

Jidvei a câştigat supremaţia în topul producătorilor de vin. De doi ani, este noul rege al industriei de vinificație, cu o cifră de afaceri netă de 150,7 milioane de lei. Jidvei deține peste 2500 de hectare de vie pe rod și a investit zeci de milioane de lei în construirea de noi crame, dezvoltarea unor noi plantații de vie și în modernizarea procesului de vinificație.
Ultima mare investiție este crama de la Tăuni, cea mai mare cramă gravitațională din Europa și singura de acest fel din România.
Dacă acum trei ani, producătorul din Alba era pe locul trei, după Cotnari și Murfatlar, acum a preluat conducerea clasamentului în topul național al producătorilor de vin, potrivit analizeeconomice.ro.
Ultimii doi ani au fost foarte buni pentru compania din județul Alba, vinurile produse la Jidvei obținând zeci de premii la renumite concursuri internaționale din Europa, Asia și America. Pe lângă acestea Jidvei a acordat o atenție deosebită tradițiilor locale ale românilor printr-o campanie prin care a încurajat și a acordat asistență la peste 3000 de mici producători din Transilvania pentru producerea vinului prin metode tradiționale.
În top 10 producători de vin după cifra de afaceri din 2016, pe primul loc de află Jidvei SRL, cu o cifră de afaceri netă de 150,7 milioane de lei şi profit de 13.9 milioane lei, urmat de Cotnari SA (Iaşi), cu o cifră de afaceri de 139,1 milioane lei şi profit net în valoare de 22,9 milioane lei. Cramele Recaș SA sunt pe locul trei, cu o cifră de afaceri de 120,1 milioane lei şi profit net în ultimii doi ani de 21,3 și 29,2 milioane lei.
Fostul lider în top, Murfatlar România SA, se află acum pe locul patru. În 2016, producătorul și-a înjumătățit cifra de afaceri față de anul anterior (de la 124,4 milioane lei la 67,9 milioane lei), iar pierderea netă înregistrată a fost de 82 milioane lei.
Cifra de afaceri cumulată a primilor cinci producători de vin a fost de 544 milioane lei (aproximativ 121 milioane de euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Producătorii de top au terminat anul pe profit, excepţie fiind Murfatlar.
Locul cinci e ocupat de Vincon Vrancea SA, cu o cifră de afaceri de 66,5 milioane lei și un profit de 3,9 milioane lei. Locurile 6 și 7 sunt ocupate de producătorul Speed SRL (Casa de Vinuri Huși) – cifră de afaceri 40,1 milioane lei, profit 366.000 lei și Cramele Halewood SA – cifră de afaceri 37,6 milioane lei, profit 58.000 lei.
Locurile 8 și 9 în topul cifrelor de afaceri sunt ocupate de Domeniile Viticole Tohani SRL (33,5 milioane lei) și de Budureasca SRL (25,5 milioane lei). Domeniile Viticole Tohani a obținut anul trecut un profit net în valoare de 571 mii lei, cât jumătate față de profitul obținut de Budureasca (1,15 milioane lei).
Ultima poziție din top 10 a producătorilor de vin după cifra de afaceri din 2016 e ocupat de Carl Reh Winnery SRL (19,4 milioane lei cifră de afaceri şi profit 1,04 milioane de lei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Americanii de la AVX cumpără fabrica de componente electronice TT Electronics din Timișoara

Articolul următor

O autostradă Halmeu (Satu Mare) – Cluj-Napoca, în planurile regimului comunist

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Euro 2024 se vede în Iulius Mall Cluj

Fanii „sportului rege” și pasionații de experiențe unice sunt așteptați pe terasa food court-ului să vadă meciurile din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share