Auto Energie Investitii Ultimele stiri

40 de noi statii de reincarcare pentru masini electrice, prin implicarea BMW, Nissan, MOL si E.ON

Romania va avea, pana la final de 2020, inca 40 de noi statii de reincarcare pentru masini electrice, de putere mare (50 kW), prin implicarea directa a companiilor BMW, Nissan, MOL si E.ON. In prezent sunt 16 statii de 50 kW functionale in Romania, iar daca le includem si pe cele de 22 kW deja vorbim de circa 130 de statii la nivel national deja functionale, anunță hotnews.ro.
Prima statie de reincarcare pentru masini electrice de 50 kW a fost instalata la sediul BMW Group din Bucuresti in 2016, iar in circa un an s-a ajuns la 16 astfel de statii prin investii ale unor companii precum Lidl, Kaufland si Renovatio.
La nivel regional, BMW Group si Nissan sunt implicate in proiectul NEXT-E, care presupune o retea de statii de mare putere in Europa de Est, reiese dintr-un comunicat de presa al BMW Group.
In Romania si in regiune BMW comercializeaza modelul electric BMW i3, iar Nissan va aduce in tara si in regiune modelul Nissan Leaf (generatia a doua) incepand cu 2018.
La 23 iunie 2017, Comisia Europeana a anuntat ca proiectul NEXT-E a fost selectat pentru finantare prin programul sau Connecting Europe Facility (CEF). Prin proiectul NEXT-E vor fi montate 222 de statii multistandard de incarcare rapida (50 kW) si 30 de statii de incarcare ultrarapida (150-350 kW) de-a lungul Retelei Principale si a numeroaselor Coridoare Principale TEN-T, creandu-se astfel o infrastructura extinsa pentru incarcarea automobilelor electrice (EV) in Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia si Romania.
Pentru Romania sunt planificate 40 de statii de incarcare rapida (50 kW).
Proiectul NEXT-E reprezinta un model bun de cooperare unica a patru grupuri principale din domeniile energiei care si-au unit fortele cu producatorii de automobile. Consortiul consta din companiile E.ON Group (Zapadoslovenska energetika in Slovacia, E.ON Republica Ceha, E.ON Ungaria, E.ON Romania), companiile MOL Group (reprezentate de subsidiarele din cele sase tari participante), Hrvatska elektroprivreda in Croatia, PETROL (in Slovenia si Croatia) si producatorii de automobile BMW si Nissan, prin reprezentantele locale.
Activitatile proiectului au inceput deja in 2017 prin lansarea activitatilor internationale multianuale planificate sa se incheie la 31 decembrie 2020.
Interesul pentru electromobilitate este mare din partea unora dintre producatorii auto, iar cifrele de vanzari incep sa arate bine. In Romania BMW este lider de vanzari in piata de masini electrice, cu 23 de masini i3 livrate in prima jumatate a anului 2017 si inca 23 de masini electrificate (hibride sau hibride reincarbile la priza – mai avansate).
In ceea ce priveste marca Nissan, chiar daca pana acum japonezii n-au comercializat oficial in Romania modelul 100% electric Leaf (cel mai bine vandut automobil electric din lume), a doua generatie a masinii va fi disponibila inclusiv pe piata romaneasca si este asteptata in showroom-uri in prima parte a anului 2018. Chiar si fara sa fie vandut oficial, cativa clienti si-au cumparat Nissan Leaf din alte tari si le-au adus in Romania.
Alte marci care vand oficial masini 100% electrice in Romania sunt Renault, smart, Kia, Volkswagen, Mitsubishi si Mercedes-Benz.

Related posts

Silicon Forest, un nou hub de tehnologie în Cluj-Napoca, investiție de 200.000 de euro

Stefana Muresan

The 4th edition of the ABSL Awards will be delivered during the 2019 Gala on April 10th, at Le Château Bucharest

redactia

USAMV Cluj a scos pe piață un iaurt produs în laboratoarele universității

Stefana Muresan

Noul Duster, cel mai vândut SUV din Romania, a atins borna de 500 000 de unități produse la Mioveni

Nicolae Pop

Peste 12.000 de hectare de teren vor fi reîmpădurite în 2019; buget de 193 mil. lei

Stefana Muresan

Sorin Lazăr, președintele Comisiei de Buget din Camera Deputaților: „Antreprenorii au nevoie să nu fie încurcați de statul român”

Papuc Irina

Producătorii de brânzeturi din Ardeal se perfecționează în Alpi

Nora Dumitrescu

Cât trăiesc românii: Speranţa de viaţă, cu aproape şase ani sub media UE

Papuc Irina

Mobila pictată în Transilvania a ajuns în toată lumea: transformă o casă banală într-un muzeu

Stefana Muresan

Serverul Continental pentru autovehicule conectează mașinile electrice Volkswagen ID.

Nicolae Pop

Ministrul Economiei din Republica Moldova: Vrem cu autostrada Unirii să trecem Prutul

redactia

Direcțiile silvice vor reface pădurile afectate ale Transilvaniei

Nora Dumitrescu

Eveniment oficial de prezentare a Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont, la Teatrul Național București

redactia

Leoni Bistrița, încă 100 de angajări

Stefana Muresan

S-au semnat contractele de proiectare și execuție pentru două tronsoane ale ”Drumului Apusenilor”

Stefana Muresan

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, proiect european de peste 2 milioane euro

Stefana Muresan

Oboseala la români: peste 9 din 10 persoane din mediul urban suferă de ea

Ligia Voro

WATFORD Insurance se lanseaza oficial pe piata asigurarilor din Romania

redactia

Cea mai mare investiție într-un parc industrial din Oradea – 12,2 milioane de euro

Stefana Muresan

Gastronomii din Sălaj au făcut show în Slovacia

Nora Dumitrescu

IRUM Reghin lansează trei noi modele de tractoare, destinate fermelor de familie

Ligia Voro

La un deceniu de activitate, compania Azets a ajuns la 700 de angajați în centrele din Sibiu, Alba-Iulia, Timișoara și Brașov

Stefana Muresan

CNAIR solicită fonduri europene pentru noul pod peste Dunăre. Investiție de peste 550 mil. euro

redactia

România va avea standuri în acest an la târgurile internaționale de turism

Papuc Irina

Leave a Comment