Analize Cluj Ultimele stiri

UBB, prima universitate din România și printre primele din lume

Universitatea Babeş-Bolyai îşi menţine poziţia printre cele mai bune 5% universităţi ale lumii, conform clasamentelor internaţionale ale universităţilor, de referinţă în mediul academic european şi internaţional, publicate în vara acestui an.
Astfel, UBB este, potrivit Agerpres, singura universitate din România prezentă în Academic Ranking of World Universities/ARWU – cunoscut şi ca rankingul Shanghai al universităţilor, considerat cel mai vechi şi cel mai prestigios clasament internațional al universităților prin prisma indicatorilor de excelenţă – de educaţie şi de cercetare – folosiţi în analiză.
În acest clasament, Universitatea Babeș-Bolyai ocupă poziţia 601-700 la nivel internaţional. În ceea ce privește rezultatele pe domenii, conform Clasamentului Shanghai, UBB se află pe poziția 201-300 la Matematică, în timp ce la Inginerie Mecanică UBB ocupă locul 37 din 300 de poziții incluse în clasament.
„UBB a pătruns, în premieră în ţară, într-unul dintre cele mai exclusiviste clasamente internaţionale ale universităţilor – ARWU/Shanghai -, ceea ce este un lucru încurajator. Performanţa UBB este notabilă şi în celelalte clasamente, ocupând în toate clasamentele locul 1 în ţară (cu o singură excepţie, clasamentul SCImago, unde ocupăm locul 2 în ţară). Poziția obţinută de UBB în domeniul ingineriei mecanice, în clasamentul ARWU/Shanghai – locul 37 în lume din 300 de poziţii (locul 1 este ocupat de Cambridge University) – este una de excepţie, universitatea noastră aflându-se astfel în faţa unor universităţi de marcă, precum Columbia University (51-75), Oxford University (51-75), Pennsylvania State University (51-57) etc.”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.
În Times Higher Education Ranking/THE, unul din cele mai complexe clasamente internaţionale ale universităţilor, combinând criterii academice legate de educaţie, cercetare, relaţia cu mediul socio-economic şi internaţionalizare, UBB se află pe prima poziţie la nivel naţional, respectiv pe poziţiile 601-800 la nivel internaţional. Alte patru universități din România sunt clasate pe poziţiile 801-1000 în acelaşi clasament: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara.
University Ranking by Academic Performance/URAP, un clasament internaţional al universităţilor focalizat pe activitatea de cercetare de prestigiu, poziţionează şi el Universitatea Babeş-Bolyai pe primul loc între universităţile româneşti.
În clasamentul URAP, UBB ocupă poziţia 728 la nivel internațional, în timp ce Universitatea Politehnica din Bucureşti se află pe poziţia 751, iar Universitatea din Bucureşti ocupă poziţia 791 la nivel internaţional.
SCImago Institutions Ranking/SIR, un clasament care ia în calcul indicatorii de cercetare, plasează UBB pe poziţia 2 între universitățile din România (poziţia 583 la nivel internaţional). Prima poziție la nivel național este ocupată de Universitatea Politehnica din Bucureşti (poziţia 583 la nivel internaţional), iar poziţia 3 este ocupată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (poziţia 613 la nivel internaţional). Clasamentul cuprinde și alte universităţi din România.
În ceea ce priveşte Clasamentul Webometrics, unul din cele mai integrative clasamente ale universităţilor, utilizând indicatori academici şi de prezenţă online, UBB se află pe prima poziţie în România (poziţia 865 la nivel internaţional), în timp ce Universitatea din Bucureşti (poziţia 1162 la nivel internaţional) şi Universitatea „ Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (poziţia 1321 la nivel internaţional) se află pe poziţiile 2, respectiv 3 între universităţile româneşti.
Clasamentul cuprinde și alte universităţi din România. UBB ocupă prima poziţie a nivel naţional şi în Clasamentul uniRank, care analizează universităţile prin prisma prezenţei/popularităţii pe internet. „Prin aceste performanțe UBB se află în primele 5% de universităţi ale lumii. Aceste rezultate trebuie apreciate prin raportare la subfinanţarea cronică a învăţământului superior din România. Spre exemplu, UBB, universitatea din România care ocupă poziţia 601-700 in ARWU/Shanghai, are un buget de minimum 10 ori mai mic decât majoritatea universităţilor aflate pe poziţia 500 în ARWU/Shanghai. Dacă performanţa ar ţine cont şi de buget, UBB, spre exemplu, ar intra în prima jumătate a ARWU7Shanghai Top-500!”, a precizat prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.
În 2017 în lume există aproximativ 27.000 de universităţi.

Related posts

Maramureșul, implicat într-un proiect european împotriva inundațiilor

Nora Dumitrescu

Drum de aproape 7 milioane de euro, pe bani de la UE, care scurtează distanța între Timișoara și Novi Sad

Stefana Muresan

Previziuni Deloitte: rețele 5G private și vânzări de un milion de roboți pentru companii

Papuc Irina

Evoluție a traficului de pasageri pe Aeroportul Iași – 132.000 de călători au tranzitat aerogara în luna iulie

Stefana Muresan

Cluj: Onyx Beacon oferă soluții IT americanilor care produc avioanele de luptă F-16 și F-35

Stefana Muresan

Cea mai mare seră din țară, de 17.000 mp, în Timiș

Stefana Muresan

Aparatură ultramodernă de imagistică dentară la Facultatea de Medicină Dentară din Târgu Mureș

Ligia Voro

A 25-a Conferință și Adunare Generală a Asociației Aeroporturilor din România

Stefana Muresan

CIA Aboliv mizează pe o cifră de afaceri de 18 mil. euro

Stefana Muresan

Indemnizații pe perioada stării de urgență și pentru avocați

Traian Dan

Prețul unui litru de carburant, sub 5 lei. România are cea mai ieftină benzină din UE

Ion Surdu

Grupul maramureşean Taparo vrea să trimită peste 13.000 de tiruri încărcate cu mobilă în Europa, Orientul Mijlociu şi SUA în 2018

redactia

Clujul își face skatepark de 3 milioane de lei

Nora Dumitrescu

Peste 13 milioane de lei pentru investiții în creșe și grădinițe noi în șase comune din Brașov, Sibiu și Mureș

Papuc Irina

Lacul Ursu din Sovata, redeschis pentru îmbăiere

Stefana Muresan

S IMMO AG: Positive annual trend continues

Ionut Oprea

DAW Bența a deschis un nou Centru Caparol în Republica Moldova

Ligia Voro

Canadienii de la Bombardier, cifră de afaceri de peste 17 mil. euro, în creștere cu 27%

Stefana Muresan

Nu mai avem o țară low-cost și alte concluzii la forumul franco-român

Ligia Voro

Element Industrial lansează Eli Xpress

Papuc Irina

TAROM: Consiliul de Administrație a desemnat un alt director general pentru un mandat de 4 luni

Papuc Irina

Masterat Bosch la Universitatea Babeș Bolyai

Nora Dumitrescu

Activele producătorului de pâine Roland, vândute mai ieftin

Nora Dumitrescu

Cea mai veche fabrică din Cluj, Remarul 16 Februarie, cifră de afaceri de 73,5 mil. lei, în creştere cu 112%

Stefana Muresan

Leave a Comment