Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

BuildGreen depășește 3 milioane m2 asistați pentru certificare sustenabilă

 BuildGreen, liderul pieței de consultanță în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile din România, a depășit pragul de trei milioane de metri pătrați asistați pentru certificare sustenabilă. În plus, compania și-a continuat în 2017 extinderea pe plan internațional, obținând certificări sustenabile pentru proiecte imobiliare din Republica Cehă, Croația, Liban și Slovacia.
Compania a asistat în 2017 obținerea de certificări sustenabile BREEAM sau LEED pentru 21 de proiecte imobiliare din cinci țări, printre care proiectele de birouri Oregon Park, Globalworth Tower și Unirii View sau centrele comerciale Mega Mall și Promenada, toate din București, și întreg portofliul NEPI Rockcastle din Europa Centrală și de Est
La nivelul pieței imobiliare locale s-a observat o creștere semnificativă a interesului pentru certificări sustenabile din partea proprietarilor de proiecte deja finalizate, în timp ce aproape toți investitorii în proiecte noi țintesc cele mai ridicate niveluri de certificare. Segmentul rezidențial va înregistra o creștere semnificativă pe termen mediu
”În segmentul proiectelor noi există, pe lângă dorința proprietarilor de a obține niveluri de performanță cât mai ridicate, și o tendință de a implementa tehnologii noi și inovatoare, care duc la o eficientizare energetică și o creștere a confortului. Printre acestea sunt pompele de căldură geotermale implementate pentru prima dată de Portland Trust la Oregon Park dar și panourile solare – geotermale sau fotovoltaice. De asemenea, facilitățile pentru mașini electrice sunt implementate fie din acest moment, fie este creată o infrastructură pentru viitor. Toate acestea evidențiază o schimbare a viziunii dezvoltatorilor către investiții pe termen mediu și lung”, afirmă Răzvan Nica, managing director BuildGreen.
Astfel, piața imobiliară din România trece prin schimbări importante din punct de vedere al principiilor de dezvoltare durabilă. Tot mai mulți proprietari de clădiri deja finalizate doresc să își alinieze proiectele la criteriile unei certificări de tip In-Use și aproape toți investitorii care dezvoltă astăzi proiecte, fie că vorbim de clădiri de birouri, spații logistice sau centre comerciale, țintesc nivelul superior al unei certificări sustenabile: BREEAM Excellent sau LEED Platinum
BuildGreen a oferit consultanță și a obținut cu succes, în prima jumătate a acestui an, 21 de certificate sustenabile pentru o serie întreagă de proiecte din România dar și din Europa Centrală și de Est și Liban. Astfel, față de finalul lui 2016 s-a înregistrat o majorare de 25% a numărului de proiecte consiliate și de 15% a suprafeței cumulate a proiectelor certificate sau asistate pentru obținerea certificări verzi.
Compania a continuat și în 2017 procesul de certificare sustenabilă a întregului portofoliu deținut  de către NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din Europa Centrală și de Est, finalizând proiecte de referință, precum centrele comerciale Megall Mall și Promenada (BREEAM Excellent) din București, City Business Centre (Timișoara), Aupark Kosice, un proiect de birouri și spații comerciale cu o suprafață de aproximativ 56.000 mp în Kosice, Slovacia, sau centrele comerciale deținute de fondul de investiții în Constanța, Deva , Pitești și Sibiu – primele certificări verzi ale unor imobile din aceste orașe.
Printre cele mai importante proiecte de certificare finalizate în 2017 de către BuildGreen se numără și proiectele de birouri Oregon Park (BREEAM Excellent), deținut de Portland Trust, și Globalworth Tower (LEED Platinum), aflat în proprietatea fondului de investiții Globalworth dar și Unirii View (BREEAM Excellent), turnul de birouri Unirii View construit de investitorul belgian Yves Weerts în centrul Bucureștiului.
”Din punct de vedere al certificărilor operaționale, pentru proiectele deja finalizate, acestea devin un element al Corporate Social Responsability, dar și un element de evaluare comparativă a activelor din portofoliu. De asemenea, stabilirea unor cerințe minime de sustenabilitate pe întreg portofoliul deținut de investitori crează o presiune pe activele mai puțin performante pentru îmbunătățirea calității acestora”, mai afirmă Răzvan Nica.
Un semnal pozitiv pe piața imobiliară a venit în acest an și dinspre segmentul rezidențial, unde tot mai mulți investitori iau in calcul dezvolarea unor proiecte durabile din punct de vedere al sustenabilității, care ar aduce avantaje nete pentru potențialii cumpărători într-o piață tot mai puternic concurențială. Astfel, pe termen scurt și mediu vom vedea tot mai multe proiecte rezidențiale certificate sustenabil și o majorare a interesului din partea companiilor din industrie, care vor dori să dezvolte unități de producție conform normelor sustenabile și ecologice.
Potrivit datelor publice, în 2016, peste 30 de mari proprietăți comerciale (birouri, retail și industrial) din România au obținut un certificat internațional de sustenabilitate. Pentru 2017, compania estimează o creștere de 25% a numărului de proiecte certificate la nivelul întregii țări, respectiv o creștere de 30% a portofoliului companiei.
Despre companie:
Fondată în 2010, BuildGreen a fost prima companie din România care a oferit servicii de consultanță pentru dezvoltarea sustenabilă în plan local și, până în prezent, s-a consacrat drept lider al pieței. BuildGreen oferă setul complet de servicii de consultanță pentru design-ul, dezvoltarea și certificarea clădirilor sustenabile – de la certificări BREEAM și LEED până la modelare energetică, analize de tip LLC (life cycle costing) și LCA (life cycle assessment) sau suport în proiectarea clădirilor sustenabile.
BuildGreen deține un portofoliu impresionant, atât prin prisma dimensiunii – aproximativ 60 clădiri certificate până în prezent –, cât și ca rată de succes – BuildGreen a obținut cel mai ridicat nivel de certificare pentru o clădire din România (BREEAM Excellent), toate certificările au înregistrat un nivel minim BREEAM Very Good / LEED Gold, iar 25% dintre proprietățile certificate au fost atestate cu niveluri superioare de sustenabilitate (Excellent).
Printre clienții și partenerii pentru care BuildGreen a lucrat sau lucrează în prezent, se numără: Aberdeen Asset Management, Ascenta Management, BogArt, Bluehouse Development, CA Immo, EBRD, Forte Partners, Genesis Development, Globalworth Asset Management, Immochan, Mulberry Development (Ovidiu Sandor), NEPI, Octagon, Padeco, Portland Trust, Rivium Galleria Mall, S IMMO AG, S Group Holding, Strabag, Unirii View, Vitalis Consulting.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Clujotronic – Electro Arts Festival, la a șasea ediție

Articolul următor

P3 România – peste 84.000 m2 de reînnoiri și contracte noi

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share