Unu la sută din vesela produsă la nivel mondial pleacă de la IPEC Alba Iulia, un business ale familiei Covaciu.
A început ca o afacere mică de familie, însă după mai bine de un sfert de secol a ajuns un grup cu şase fabrici. Dezvoltarea s-a făcut în pas cu vremurile – prin robotizare.
IPEC este compania cu cel mai ridicat grad de automatizare din România, se arată într-un reportaj realizat de digi24.ro. IPEC a investit doar în roboţi 1,2 milioane de euro şi urmează alte investiţii în tehnologie de aproape 1 milion de euro. La IPEC s-au făcut 600 de milioane de farfurii. În present, 250 de roboţi fabrică farfurii, boluri şi căni.
În anul 2000 când a fost montat primul robot, IPEC a devenit pionier mondial în privinţa tehnologiei în domeniul ceramicii.
Călin Bran, director de producție, a delarat pentru digi24.ro: ”Chiar dacă aparent lumea se așteaptă ca roboții să înlocuiasca oamenii, nu este întotdeauna chiar așa. De obicei roboții îi utilizam pentru a efectua operații pe care oamenii nu le pot executa, pentru o precizie mai mare, pentru o calitate superioară”.
Potrivit reprezentanților companiei, spre deosebire de om, robotul nu are nevoie de pauză de masă, nu oboseşte, nu se îmbolnăveşte.
Cristian Covaciu, fondatorul IPEC, a fost desemnat antreprenorul anului 2016 în România. Acesta a explicat pentru sursa citată care este raționamentul pentru care compania investește masiv în tehnologizare: ”Limitarea umană este clară , ei nu pot face mai mult de 2000-3000 de bucăţi în condiţiile actuale. Dacă acum companii asemănătoare produc în medie de 7 euro per om pe oră, noi am ajuns la 20 de euro de om pe oră producţie, ceea ce ne permite să plătim mult mai bine oamenii şi numai anul trecut am avut o creştere de 30% la salarii”.
IPEC a implementat peste 100 de roboţi doar în ultimele 12 luni.
Pentru a nu da pe nimeni afară şi pentru a creşte şi mai mult producţia, familia Covaciu ia in calcul să extindă liniile de producţie, ajunse acum la șase hale, arată sursa citată.
Sursa foto: www.ipec.ro
Citește și:
GALERIE FOTO cu lucrările de reabilitare a căii ferate pe subsecțiunea 2 Apața – Cața
Cum arată la finalul lunii mai lucrările de reabilitare a liniei de cale ferată pe secțiunea Brașov –…
25 mai 2024
Tranziția de la outsourcing la product development în IT-ul sibian
Seria de evenimente marca Sibiu IT Cluster a continuat cu Sibiu Startup Scene: Innovators and Investors. ♦ Un…
25 mai 2024
Drum interjudețean modernizat pentru o conectivitate mai bună între Brașov și Covasna
Consiliul Județean Brașov a finalizat toate investițiile finanțate cu fonduri europene nerambursabile accesate în exercițiul bugetar european 2014…
25 mai 2024
Ziua Internațională a Copilului în Marea Britanie și Irlanda cu Stația clovnilor
Institutul Cultural Român de la Londra, alături de Ambasada României la Londra, Ambasada României în Irlanda şi Consulatul…
25 mai 2024
Pasagerul 1 milion al anului pe Aeroportul Internaţional Cluj
Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC), Consiliul Județean (CJ) Cluj și compania aeriană HiSky au sărbătorit pasagerul aniversar înregistrat…
24 mai 2024
Viarom și Electrogrup au dat drumul lucrărilor la Metropolitana Clujului
Acestea constau în pregătirea terenului pentru modernizarea drumului Cluj-Napoca – Florești: relocarea rețelelor de gaze, telecomunicații, electricitate și…
24 mai 2024
ACUE a prezentat elementele cheie pentru o tranziție energetică la costuri sustenabile
Comunitățile de energie, informarea publicului, reducerea risipei, implicarea autorităților locale – Publicul este interesat de tranziția energetică, dar…
24 mai 2024
Prof. Dr. Simona Gurzu, Medic Șef Secție: „Investiția cea mai dificilă este în oamenii de lângă noi”
Prof. Dr. Simona Gurzu, Medic Șef Secție al Serviciului Clinic de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean…
24 mai 2024